Българите и гърците са на последно място в ЕС по усещане, че са граждани на съюза

Българите и гърците са на последно място в ЕС по усещане, че са граждани на съюза

© Юлия ЛазароваДоверието в Европейския съюз достига до 42%, като нараства с един процент и е на най-високото си равнище от есента на 2010 година. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия (пълния текст можете да видите в прикачения файл). Макар българите да са сред страните с най-голямо доверие в съюза, те са на последно място (заедно с гърците) по усещане, че са граждани на ЕС.В 15 държави от ЕС мнозинството от участниците в допитването имат доверие в общността. То е най-голямо в Литва (66%), Португалия и Дания (57%), и в Люксембург и България (56%). От миналата есен доверието в ЕС е нараснало в 19 държави, особено в Португалия (57%, повишение с шест процента) и Словения (44%, повишение със същия дял), докато в шест държави намалява, особено в Белгия (47%, понижение с шест процента), Унгария (44%, понижение с пет процента) и Словакия (44%, понижение с четири процента).


Представата за ЕС


Общо 40% от европейците имат положителна представа за ЕС, 37 на сто са с неутрална, а 21% изразяват отрицателна нагласа. Най-голям е делът на хората с положително мнение в Ирландия (64%), България и Португалия (56%), и Люксембург (54%). За четвърти пореден път (от есента на 2016 до пролетта на 2018 г.) респондентите в Гърция са единствените, които имат преобладаващо отрицателна представа за ЕС - 37%, 36% имат неутрална представа, а 27% - положителна.


Делът на гражданите, които смятат, че техният "глас има значение в ЕС", е достигнал нов връх след четири поредни увеличения (45%; +1% от есента на 2017 г.; +7% от пролетта на 2016 г.). В България 40% от хората казват, че гласът им се чува в ЕС, а на обратното мнение са 46%.
Доверието в ЕС е по-силно от доверието в националните правителства или парламенти. Общо 42 на сто от европейците имат доверие в ЕС, докато 34 на сто имат доверие в своите национални парламенти и правителства.


Бъдещето на съюза


Мнозинството от европейците са оптимистично настроени за бъдещето на ЕС (58%). Изключение правят Гърция, където въпреки увеличението на оптимизма с пет на сто 53 процента са песимисти, а 42 на сто са оптимисти, и Великобритания (48 на сто са песимисти и 43 на сто са оптимисти). В България 61% са оптимистично настроени за бъдещето на съюза, а 29% са песимисти. Най-силен е оптимизмът в Ирландия (84%), Португалия (71%), Люксембург (71%), Малта, Литва и Дания (70%). Най-слаб е оптимизмът във Франция (48%), Кипър и Италия (54%).


Свободното движение на хора, стоки и услуги в ЕС и мирът между държавите в ЕС се възприемат като двете най-големи постижения на общността съответно с 58% и 54% от европейците. Седемдесет на сто от попитаните се чувстват граждани на ЕС. За пръв път от пролетта на 2010 г. това мнение се споделя от мнозинство във всички държави от ЕС.


Граждани на ЕС


Повече от половината население в 28-те държави членки се чувстват граждани на ЕС. Средно 70% от анкетираните в ЕС са на това мнение, като на първо място по този показател е Люксембург (91%). Българите и гърците са на последно място по този показател (и двете с по 51%). Общо 46% от българите казват, че не чувстват, че са граждани на ЕС.


В сравнение с 2014 г. повече граждани са на мнение, че са се възползвали от действията на ЕС, например липсата на гранични проверки или ограничените проверки по границите, когато пътуват в чужбина (53%), по-евтините телефонни разговори в друга държава от ЕС (48%, повишение от 14 процента), повишаването на правата на потребителите при покупката на стоки или услуги в друга държава от ЕС (37%, повишение с 13 процента), или подобряването на правата на пътуващите със самолет (34%, повишение от 12 на сто).


Състояние на икономиката


Едва 18% от българите (при 49% средно за ЕС) са на мнение, че положението на националната икономика е добро. На обратното мнение са 72% от анкетираните българи (при средно за ЕС 47%). Най-много гърци (98%) смятат, че икономическото състояние на страната им е лошо. На другия край на скалата са холандците - 93% казват, че състоянието на икономиката на тяхната държава е добро. За пръв път от пролетта на 2007 г. положителните мнения за състоянието на националната икономика (49 на сто) са повече от отрицателните мнения (47 на сто). От миналата есен положителната представа за състоянието на националната икономика се е увеличила в 18 държави, сред които начело е Португалия (43 на сто, повишение с 10 на сто), Ирландия (79 на сто, повишение със седем процента), Финландия (77 на сто, повишение с шест на сто) и Литва (38 на сто, повишение с шест процента). В Холандия и Люксембург 93 на сто от попитаните намират състоянието на националната икономика за добро, докато в Гърция само два процента изразяват подобно мнение.


В 25 държави членки повечето анкетирани са на мнение, че сегашното състояние на европейската икономика е добро. На тази позиция са 59% от българите, а за 15% европейската икономика се намира в лошо състояние.

Общо 49% от българите казват, че ефектът от икономическата криза върху работните места вече е достигнал своя връх, а според 24% най-лошото предстои.


В полза на свободното движение се произнасят 82% от европейците (в България - 85%). За обща политика в областта на отбраната и сигурността се обявяват 75% от хората в ЕС, 73% са за обща енергийна политика сред държавите членки и обща търговска политика на ЕС, 68% за обща европейска политика за миграцията, 66% за обща външна политика. Бъдещото разширяване на ЕС през следващите години остава единствената политика, която е подкрепяна от малцинството от европейците (44% са за, а 46% - против). В подкрепа на еврозоната се обявяват 61% от европейците (в България - 35% от анкетираните).


Предизвикателства


Имиграцията остава главното предизвикателство, пред което ЕС е изправен (38%). Тероризмът е на второ място с 29% (понижение от девет процента; в България - 42%), като все изпреварва икономическото състояние (18%), състоянието на бюджета (17 %) и безработицата (14%).


На национално равнище в държавите членки основните опасения остават безработицата (25%), здравеопазването и социалната сигурност (23%) и имиграцията (21%). Здравеопазването и социалната сигурност заемат второ по важност място за първи път от пролетта на 2007 г.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1450 Неутрално
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1095 Весело

  И съответно на първо място по усвояване ... с други думи, знаем си правата, но за задължения не ни говорете ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1328 Весело

  Възхищавам се от старанието на милото дневниче от всяка статистика да извади показателя, по който България да може да се представи в максимално неблагоприятна светлина.
  И да го изведе в заглавието, разбира се........

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Доста негативно заглавие. Това редакционна политика ли е?
  "Най-голям е делът на хората с положително мнение в Ирландия (64%), България и Португалия (56%),"
  Това май е по-подходящо?

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  Евразийският те зове.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4628 Любопитно

  Моето лично мнение по задададените въпроси в това проучване са:

  - имам пълно доверие на ЕС и със сигурност повече от колкото нашето собствено правителство, поне в повечето случаи.
  - абсолютно положително мнение за ЕС и както писах преди време, за България членството на страната ни в ЕС е второто най-хубавото нещо, което се е случвало от Освобождението ни от османците до ден днешен. (първото е обединението на България през 1885 г.)
  - оптимистичен съм за бъдещето на ЕС, но има две много належащи неща, които трябва да се направят, по-голямо единство и интеграция в съюза (дори, чрез федерализация), промяна в начина на взимане на решения в ЕС (чрез 2/3 от гласовете на страните членки), засилване ролята на ЕП във взимането на решенията в ЕС.
  - подкрепям напълно бъдещата военна интеграция на страните членки. Това също е важен аспект по който трябва да се действа по-бързо.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1328 Любопитно

  И съответно на първо място по усвояване ... с други думи, знаем си правата, но за задължения не ни говорете ...
  —цитат от коментар 2 на danvan


  Не си дадохте труд да прочетете статията преди да изтръшкате дежурното рядко, хм, оплакване, да?

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Открийте разликите с тази статия, особено в заглавието https://www.faktor.bg/bg/articles/prouchvane-pokazva-che-balgarite-nay-silno-vyarvat-v-es

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4628 Любопитно

  До коментар [#5] от "EU defender":

  А, тебе Американският те зове! Имайки предвид, че по редица важни за нашият съюз теми ти застана на страната на нашите противници от САЩ, вместо на страната на ЕС и ЕК! Става въпрос за иранското ядрено споразумение, казусът с американското посолство в Ерусалим, политиката на ЕС спрямо израело-палестинския конфликт, американските мита над нашата стомана и алуминий, Парижкото климатично споразумение ... и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 738 Неутрално

  За Бога, мислех че българите са значително по-малко. Колко ли е статистическата грешка?

 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Открийте разликите с тази статия, особено в заглавието https://www.faktor.bg/bg/articles/prouchvane-pokazva-che-balgarite-nay-silno-vyarvat-v-es
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  И това:
  https://www.24chasa.bg/novini/article/6912652

  И още:
  https://www.mediapool.bg/doverieto-v-es-e-na-nai-visokoto-si-ravnishte-ot-2010-ta-nasam-news280302.html

  Дневник, въпреки маскировките си, е един от най-антиевропейските и антибългарски сайтове.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4628 Весело

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Хахаха... знам, знам истината боли US defender-o! :-D Аз за разлика от теб съм истински европеец, който винаги подкрепя интересите и ценностите на ЕС! А, НЕ на САЩ, като тебе. ;-) Марш във Вашингтон американска слуга такава.... :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Oфф, и аз имам усещането, че Дневник води хибридна медиина война по същият начин както медии като Брадва, Секира, Бултаймс.

 15. 15 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Спокойно, ако питаш който и да е българин, той мисли, че съседите, колегите, роднините и т.н. не го оценяват и не му отдават дължимото.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  Да попитам съфорумците, вие чувствате ли се граждани на ЕС или още не ви е ударил толкова съветивизма?

 18. 18 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#17] от "KFC":

  Чувстваме се, да.

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#17] от "KFC":

  Аз се чувствам гражданин на ЕС, да.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4628 Любопитно

  До коментар [#17] от "KFC":

  И аз ще отговоря с ДА! Не виждам нищо лошо в това освен гражданин на страна си (в случая България), да се чувстваш и гражданин на ЕС (Европа). В това няма нищо лошо, точно обратното. То показва, че членството в ЕС създава и чувство на общо европейска общност вътре в самия съюз.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#12] от "aralambi":

  Който дава парата, той поръчва музиката!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4628 Любопитно

  До коментар [#17] от "KFC":

  И още нещо забравих да ви кажа, недейте да правите паралели между ЕС и СССР. Еврофобите много обичат да определят днешния ЕС, като ЕССР, но горките не знаят колко далеч са от истината. ЕС е съюз на демокрацията и свободата, съюз където спазването на човешките права има приоритет. Докато СССР е бил скапан и репресивен съюз в който правата и свободите на неговите граждани са били погазвани ежедневно. Съюз в който отделните републики са нямали истинска свобода и независимост. Затова и СССР се разпадна, докато ЕС ще го надживее многократно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Дневник се крепи единствено на форума, въпреки опита за обезглавяването му с новия дизайн

  I shave with Occam's razor
 24. 24 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Това е, защото на територията доминира едно друго усещане - усещането за корупция...

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3852 Неутрално

  Напълно нормални са тези реакции.

  Защитникът на ЕС и днес е дежурен по темата, както и по ресор "Русия". :-) Интересни занимания имат някои хора, които същевременно са с претенции за милионери и дори милиардери сред форумната общност. :-)

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 26. 26 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 806 Любопитно

  Я да видим как точно е във форума:

  (+) чувствам се гражданин на ЕС
  (-) не се чувствам гражданин на ЕС

  Порусначен народ- слаба държава
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#12] от "aralambi":Дневник манипулират. Те се превърнаха в медия на пропагандата и манипулациите. Пишат тенденционзни заглавия и винаги извъртат фактите, така че да са срещу правителството.
  —цитат от коментар 16 на Tzariqt e Gol


  Явно не ви е тук мястото! Гет аут!

 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2613 Неутрално


  "Европейци сме ний, ама не съвсем".

  Алеко Константинов

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8985 Неутрално

  Обаче , ако попитат, искаме ли парите на ЕС, 100% ще са за. Ние и затова сме на това дередже. Не правим разлика между хубаво и лошо, добро и зло. Не се замисляме, къде щяхме да сме сега, ако по милост, без да сме изпълнили критериите и направили реформите, не бяха ни приели в ЕС. Хибридните новини дават своите резултати.

 30. 30 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1455 Весело

  До коментар [#19] от "EU defender":

  то и гражданин на Марс може да си се чувстваш проблем няма

  гошо
 31. 31 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Изключително гнусно и манипулативно заглавие, в стил Епицентър! Не разбирам каква е целта му. Проучването сочи, че българите са сред най-големите поддръжници на ЕС, и дори по цитирания в заглавието показател 1/2 от тях се чувстват граждани на ЕС.

  На фона на изливащата се от всякъде антиевропейска пропаганда това си е истинско чудо и повод за оптимизъм. Но явно преЦедента и пожарникара четат проучванията на Кънчо и Андрей, за да ходят да се дупят и извиняват на онзи малкия сатрап на север.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK