Може ли Унгария да пази границата си, без да "спира Сорос"

Границата край пунковете при Хоргош в (Сърбия) и Рьоске (Унгария). Тук, в края на лятото на 2015 г., бяха сблъсъците на мигранти със служители на реда, след които Будапеща реши да затвори границата си за пристигащите през Сърбия.

© Ангел Петров

Границата край пунковете при Хоргош в (Сърбия) и Рьоске (Унгария). Тук, в края на лятото на 2015 г., бяха сблъсъците на мигранти със служители на реда, след които Будапеща реши да затвори границата си за пристигащите през Сърбия.През лятото на 2015 г., в разгара на кризата с мигрантите, 100 души дневно са допускани в транзитната зона по границата между Унгария и Сърбия. Тази година – по един човек, при това не всеки ден. Тогава от сръбската страна на границата при село Хоргош (където 90% от жителите са унгарци), хиляди мигранти чакат да преминат. Сега постоянният им брой в района е не повече от около 100 души.


Мигрантите бяха най-важната тема в предизборната кампанията на премиера Виктор Орбан, която завърши с убедителна победа на 8 април. Кабинетът му продължава и след това антимигрантската кампания и парламентът се очаква да гласува следващата седмица спорния закон, рекламиран от управляващите под лозунга "Стоп Сорос" и забраняващ всякаква помощ за мигрантите (на теория – дори даване на храна).


Сред жителите и политиците недалеч от южната граница мнозина споделят опасенията му от миграцията и последиците ѝ за сигурността. Не всички обаче мислят, че има полза от "Стоп Сорос" или от острите изказвания. Месеци преди следващите важни избори през 2019г. - и европейски, и местни - някои загатват, че са готови да работят заедно, за да покажат, че Орбан има алтернатива.


Голямата южна равнина
Край Кюбекхаза започва оградата, изградена заради мигрантите. На 3 км от мястото, където след Първата световна война се появява "тройна" граница със Сърбия и Румъния, селото с не повече от 1400 жители се рекламира с "неунгарска" идентичност - или по-точно с опит да възстанови миналото. Германци го създават за целите на тютюневата индустрия, но днес нито един техен потомък не живее тук - всички са изгонени след Втората световна война. За тях напомнят бирария в центъра и идилични плакати на немски език, а табелките са двуезични: "Кюбекхаза/Кюбекхаузен".


"Половината германци вярвали, че руснаците ще дойдат да ги избият и избягали. Онези, които останали, били депортирани," разказва Роберт Молнар, кмет на Кюбекхаза от 2002 г., преди това депутат от партията на Орбан (тогава той също бе премиер). В облицованата с дървена ламперия заседателна зала на кметството той обяснява, че преди години срещнал в Германия възрастна жена, живяла някога в Кюбекхаза. Казала му, че когато тя и близките ѝ пристигнали с раници на германска територия, някои от местните германци подхдвърляли: "Вижте, тук са унгарските цигани." "Когато видях, че мигрантите идват, се сетих за нея."


Молнар споделя притесненията на местните от близкоизточните и африканските мигранти ("Фидес" спечели парламентарните избори в селото), въпреки че те имат опит и с вълни от Румъния и с бягащите от югославските войни. "Различното е, че в нито един от двата периода нямаше толкова пропаганда, всяваща омраза. А правителство, което счита себе си за защитник на християнските ценности, трябва да управлява по християнски."


Кадър от центъра на Кюбекзаха.

© Ангел Петров

Кадър от центъра на Кюбекзаха.


Селото, което в момента изгражда граничен пункт със Сърбия, е само на 20 км от Сегед – третият по големина град в страната (един от малкото с кмет, който не е от "Фидес"), където много студенти мюсюлмани учат в един от водещите унгарски университети, а социалистите спечелиха единствения си депутат извън Будапеща на 8 април. Извън Сегед обачe, както и в цялата разположена около него Голяма южна равнина, жителите на граничните райони донесоха стотици хиляди гласове на "Фидес" при рекордна за тях активност от над 75%.


Много гласоподаватели в тази част на Унгария вярват на "Фидес". Управляващите инвестират в провинцията, национални и европейски субсидии се вливат предимно в ключовия за района земеделски сектор; местните власти предлагат възможности за работа; здравеопазването и образованието не са се подобрили, но не са се и влошили, откакто Орбан е на власт.


И не на последно място - в районите далеч от столицата няма достатъчно голяма група инакомислещи интелектуалци, които биха могли да предложат друго, смятат местни изследователи, с които "Дневник" разговаря.


Липсва и силна опозиция, но това не е проблем само на граничния район. "Опозицията не успя да даде отговор за миграцията, за това какво се случва през 21 в.," каза Даниел Рона от Института за политически науки към университета "Корвинус" в Будапеща. Според него Орбан и партията му са монополизирали темите, защото никой друг не е предложил алтернатива.


По-рано тази година Унгария дори проведе кампания за 3.9 млн. евро (по данни на разследващия сайт <a href="https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/30/3186904_oon_prizova_ungariia_da_se_otkaje_ot_zakona_sreshtu/" target="_blank">Atlatszo</a>) срещу ООН, която критикува "Стоп Сорос" и други политики в областта на миграцията. Надписът на този плакат, който можеше да се види из Будапеща и други градове, гласи: "ООН иска постоянно да приемаме мигранти. Решава Унгария, не ООН!"

© Twitter @istvan_ujhelyi

По-рано тази година Унгария дори проведе кампания за 3.9 млн. евро (по данни на разследващия сайт Atlatszo) срещу ООН, която критикува "Стоп Сорос" и други политики в областта на миграцията. Надписът на този плакат, който можеше да се види из Будапеща и други градове, гласи: "ООН иска постоянно да приемаме мигранти. Решава Унгария, не ООН!"


Живот на границата


Погледнат от градчето Ходмезьовашархей, последният въпрос изглежда различно.


Питер Марки-Зай беше голямата изненада на унгарската политика. Дни преди изборите кандидат без опит в политиката спечели кметското място в този "град на "Фидес" с около 40 хил. жители, също недалеч от границата. Това породи у либералната общност в Унгария прибързана еуфория, че моделът на Орбан може да изживява последните си дни. Радостта не продължи дълго.


Марки-Зай може да подкрепя свободната търговия и да говори за потъпкани от Орбан права, но в социален план е всичко друго, но не и либерал. "Консервативен" и "християнин" са двете думи, които най-често повтаря, говорейки за себе си, често споменава и важността на семейните ценности. В Сегед той говори за доброто си сътрудничество с кметове от опозицията, независимо от разминаванията във възгледите - например с този на колегата кмет, социалдемократа Ласло Ботка, който миналата година се отказа да е съперник на Орбан на изборите.


Обяснява на добър английски за какво е съгласен с Орбан. Миграцията е сериозен повод за притеснение, защото създава проблеми за сигурността, казва той и дори цитира тезите за ролята на мигранти в терористичните атаки в Европа от последните години, голяма част от които времето и редица разследвания опровергаха. Смята обаче, че в кампанията си Орбан е отишъл твърде далеч. Настоява, че опозицията трябва да си сътрудничи срещу него независимо от различията във възгледите, както някога срещу комунистическия режим. За него "Стоп Сорос" няма "нищо общо с миграцията - на прицел е гражданското общество."


Подобно на Орбан, той обвинява Евросъюза за задълбочаването на мигрантската криза, но по други причини: "Глупостта на Европа помогна на Орбан." Обяснява, че пропускането на над милион мигранти на континента поражда въпроси. Говори за европейската политика дори повече, отколкото за унгарската, излага идеи за реформиране на Европа. Приликите свършват тук.


"И аз бях мигрант," разказва Марки-Зай, който е живял в САЩ и Канада, а работата му го е отвеждала из цяла Европа. Според него северноамериканският модел на миграция работи, но европейският - не, щом гражданите на "източната" ѝ част невинаги могат да се интегрират пълноценно в "западната". Дава необичаен пример с Австро-Унгария, която имала три общи министерства - на войната, финансите и външните работи. "А в Европа има 28 външни министерства... Ако европейците не могат да се интегрират, какво остава за хората с различна история?" Попитан дали се самоопределя като десен политик с еврофедералистки възгледи в страна, където управляващите често говорят срещу Европа, той отговаря: "Да".


Въпрос на ценности


Марки-Зай обсъжда тъкмо онези въпроси, които също са важни за успеха на "Фидес" според политолога Даниел Рона. Много унгарци са патерналистично настроени, загрижени за семейството и сигурността (въпрос, който мигрантската криза изостри), често подозрителни към различията. Рона показва данни от проучване на агенция Medián. Още в началото на 2015 г. между 1.5 и 3 пъти по-голям дял унгарци (в сравнение със средните стойности за ЕС) не искат да имат съсед от "малцинствени" групи - гей, мюсюлманин или чернокож (напр. 28% не искат съсед гей, в сравнение със 17 на сто в ЕС, 33% - мюсюлманин при средно за ЕС 17 на сто.)


И Роберт Молнар, кметът на Кюбекзаха, се самоопределя като религиозен и почитащ традиционните ценности, макар да се уповава само в Библията, и смята, че тя изисква да се помага на хора в беда. "Имах конфликти с кабинета - тук групи помагаха на мигрантите, аз и жена ми също сме им носили храна и други необходими стоки. Възразявах срещу кампании, преставящи мигрантите като терористи или носители на здравен или друг риск." В резултат субсидиите, които получава Кюбекхаза, са силно ограничени за разлика от съседни села.


Съгласен е с "Фидес", че всяка страна трябва да защитава границите си. В политиките на Орбан от 2015 г. обаче съзира просто средство да противодейства на (тогава) крайнодесните "Йоббик". "И на теория бих се съгласил с оградата, ако не обслужваше цели на вътрешната политика. Без оградата, без пропаганда, това правителство не би било на власт днес." Твърди, че властите му предложили подкрепа (включително финансова), ако не коментира темата, но той отказал. Представители на "Фидес" не бяха на разположение за коментар на този и други въпроси.


Роберт Молнар.

© Ангел Петров

Роберт Молнар.


Молнар посочва по-важни проблеми на границата - например връзките със съседите, сътрудничеството с които оградата е нарушила. Той продължава вече 15 г. традицията на предшественика си и всяка година в последната неделя на май организира "Ден на отворената граница" на мястото, където се срещат Унгария, Сърбия и Румъния. Тогава в тържествена атмосфера представители на селата Кюбекхаза, Рабе и Баба Веке обсъждат планове за работа по общи проекти и създаване на нови връзки помежду си.


"Не съм враг на правителството. Ако то е неуспешно, и обществото ще е неуспешно. Но когато правителството ограничава свободата на словото и се опитва да наложи възгледите си, критичните мнения трябва да се отстояват."


Проблемът на Унгария обаче, смята Молнар, не е имиграцията, а емиграцията - близо 600 хил. души са напуснали страната с 9.8 млн. население в последните десетилетия, всяко шесто дете е родено в чужбина. Би ли се върнал обаче в националната политика след 15 г. на кметския пост? "Не, не сега." Дали ще го направи по-късно, не знае, но добавя, че е мислил по въпроса.


Каква политика е нужна, за да се променят вече създадените нагласи към мигрантите? "Любов," казва Питер Марки-Зай. На възражението, че любовта не е политика, той отговаря: "Но тя е решението."


Опозицията, която търси алтернативи, едва ли ще се откаже напълно от езика и решенията в стил Орбан, които дори в смекчен вариант изглежда могат да донесат резултати, най-малкото на местно ниво. Тя обаче има предвид и че опасността от мигрантския приток трудно може да задържи вниманието в страна без нодовошли. През 2018 г., също според агенция Médian, миграцията е най-сериозният проблем за Унгария за едва 13% от жителите; гражданите се безпокоят повече за икономиката, образованието и здравеопазването.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "..."Стоп Сорос" няма "нищо общо с миграцията - на прицел е гражданското общество"-край на цитата


  Това не е гражданско общество, а платени от Сорос пропагандисти и активисти, които индоктринират хората с вредни за обществото идеи. Смъртоносно вредни. Какъв е Сорос за да се меси в унгарските вътрешни работи? Сорос и неговите организации трябва да бъдат изгонени от всички страни и това ще стане.

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Ингарците в момента са може би най-достойният европейски народ. Те са, които показват бъдещето на Европа.
  С включването на Италия в играта европейските антиглобалистки сили започват да вземат надмощие.

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Депортирани немци от Судетите са ми разказвали същото, което е разказала тази баба —когато са пристигнали в Бсвария, ковто почти не е била засегната от войната, местните баварски немци са се отнасяли с тях, като с чужди.Държали са се м ого лошо, особено ако са били от друга деноминация. Един силезийски немец пък ми е разказвал, че след като е успял с триста мъки да се откопчи от както той ги наричаше ”полските окупатори” и в средата на 60те забягва в ФРГ, там местните го посрещат като чужд и до сега му викали, че е поляк, което много го обижда.
  Чувал съм, че след войните и в Бг отношението към българските бежанци от Македония и Тракия не е било особено добро. Така че, нищо ново под слънцето.
  Така, че нищо ново

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Сорос е инициаторът за подмяна на европейското население с хора от Третия свят и тази подмяна си върви. И този с парите си е зарибил толкова много безродници в уж цивилизована Европа! За Европа е много по-полезно вместо да приема бежанци, да нагони сороските чорбари към Третия свят и там да си гукат с любимите им мюсюлмани и негри. Да ги изпратим да им помогнат на място.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  С изключение на няколко путинисти всички мои познати и приятели са еврофедералисти и чакат с нетърпение мига, в който ще си вземат паспорта "Гражданин на Съединените Европейски Щати. Място на раждане: щат България".

 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Ситуацията няма нищо общо с бежанците от войните през 20-и век.Те всички са били европейци със съответната култура,манталитет и ценности.И ся бягали от войни и преследвания.Сегашните мигранти не бягат от войни,а по икономически причини-не случайно избират като крайна дестинация Германия,където им дават високи социални помощи.Имат друга култура,манталитет и ценности.

 7. 7 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Винаги са ми били симпатични маджарите.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#6] от "musashii":

  Тогава защо местните са посрещали сънародниците си с неприязън? Една кръв, един официален език, понякога различна конфесия, но ги посрещат с омраза и неприязън. Защо? В Бг отношението към бежанците от Македония, Тракия и Добруджа е било същото —в повечето случаи неприязън. Виждали са в тяхно лице конкуренция. Отделно са им завиждали за голите чукари, които им е давала държавата като компенсация.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Да ти кажа, в затворената общност, особено селската, това е нормално, не задето идват от Бялото море или Македония, а щото са пришълци. И от през две села да идват, все тая.
  А като сложим и македонските убийци и биячи, картинката не е била точно идилична.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  По време на войни и местни ,и бежанци са били пострадали-изгубили са близки или са им разрушени домовете,материално са обеднели.Така че в такива ситуации не всички имат необходимото уважение към други хора.То дори в днешно време софиянци се отнасят презрително и с омраза към хората от провинцията,които заживеят в София,какво остава за онези времена.
  Но самите бежанци са различни по манталитет,култура ,ценностна система.Няма как да харесвам хора,които смятат че,жените са по-долу от мъжа ,имат престъпни наклонности,както и потенциално терористични,искат да наложат религията си и начина си на живот и се отнасят враждебно с всеки с различна религия или атеист,и не желаят да работят.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#10] от "musashii":

  Вкарал си се в някаква матрица, от която излизане няма. Жалко, млад човек си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Другоселец

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#6] от "musashii":Тогава защо местните са посрещали сънародниците си с неприязън? Една кръв, един официален език, понякога различна конфесия, но ги посрещат с омраза и неприязън. Защо? В Бг отношението към бежанците от Македония, Тракия и Добруджа е било същото —в повечето случаи неприязън. Виждали са в тяхно лице конкуренция. Отделно са им завиждали за голите чукари, които им е давала държавата като компенсация.
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Винаги е така.

  Ти говориш така щото мислиш на ниво държава и не ги виждаш - някой там да се погрижи за тях - държавата, институциите. Аре да ти настанят 100-тина такива в квартала, в апартамента/къщата до теб. Да видим как ще мислиш. :)

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Мхм. Писала съм и преди, в селото на баба ми имаше една над 80 годишна жена, омъжена в селото на 16 години, тоест живяла 7/8 от живота си там, но я наричаха "другоселката".

  Доброто е заразно
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  ей, много пари има тоя сорос бе :) все плаща и не свършват. а за пенсионерите в Кримнаш денги нет

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  ''Марки-Зай може да подкрепя свободната търговия и да говори за потъпкани от Орбан права, но в социален план е всичко друго, но не и либерал. "Консервативен" и "християнин" са двете думи, които най-често повтаря, говорейки за себе си, често споменава и важността на семейните ценности. ''

  как смее,да се пише либерал,пък да плещи за ретроградни семейни ценности. ееех,кви либерали имаше навремето...

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  С изключение на няколко путинисти всички мои познати и приятели са еврофедералисти и чакат с нетърпение мига, в който ще си вземат паспорта "Гражданин на Съединените Европейски Щати. Място на раждане: щат България".
  —цитат от коментар 5 на cinik


  До коментар [#5] от "cinik":

  "Глобализацията няма да бъде върната назад, въпросът е кой и как ще я управлява" - http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-globalizatsiyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-shte-ya-upravlyava-78518

  В момента има съгласие за общи граници, отбрана и сигурност. Няма съгласие за джендъри като ГРЕВИО и обща мигрантска политика. Затова идеите за СЕЩ може да ги отнесете само към някакво далечно и мътно бъдеще.
  А че идеите за СЕЩ кореспондират с идеята за президентска република у нас, за мен няма спор. Това се очертава като вариант за запазване на властта на старата политическа класа, запазване на олигархичната държава, продукт на сбъркания ни преход.

 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#10] от "musashii":Вкарал си се в някаква матрица, от която излизане няма. Жалко, млад човек си.
  —цитат от коментар 11 на DDR


  Ами опревергай ме с факти.Като представиш доказателства,че бежанците смятат жените за равни на мъжа и немюсюлманите за равни с мюсюлманите,че не вършат терористични актове и други престъпления,че работят и спазват реда и порядките на държавите,които са ги приели.

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ех дедо Сорос, докога ще ни тормозиш континента бре.
  Сопри се.

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":


  До коментар [#13] от "realguru":

  Задавах въпросите и се надявах някой да посочи истинските причини. А те са съвсем човешки, такива, каквито ги описвате в отговорите си.
  А въпросите ги задавах, защото ми писна от обяснения, как еднаквите са добре дошли, но различните са проблем. Видно е, че чисто по човршки, никой никъде не е добре дошъл. Приказките за патриотизма, общи ценности и т.н. са бошлаф. Оказва се, че в човешки аспект никой не е по—голям от хладилника (по един съфорумец) Така, че държавата трябва да регулира някои процеси в обществото, дори и силово. Например в Австро—Унгария на Морава вследствие бракове на близки родственици има изроди. Императрицата решава проблема така — мобилизира младите неженени мъже и ги закарва на мнооого дълга служба в Банат. Същото се случвс с част от Банатските мъже. Резултата е на лице — в Морава всичко е наред.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs":

  в случая,нас никой не ни пита. бойковата клика я дундуркат от брасълс,а брасълските бюрократи се подчиняват на по-глобални интереси и кръгове. колкото и да се борят,такива като орбан и ''популистите'' около него са обречени. пропагандната машина срещу тях е добре смазана и работи безотказно.с методите на гьобелс и съвременните комуникационни технологии плюс ''борбата''с хибридните новини ,можеш да постигнеш чудеса,замитайки под килима ''фейкнюза''.

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#19] от "musashii":

  Ти по—далече от Септември/Лисичево/Пазарджик ходил ли си?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#18:"plebs"][/quote]

  Изрично направих уговорката, че путинистите не могат да бъдат еврофедералисти.

 25. 25 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма как да харесвам хора,които смятат че,жените са по-долу от мъжа ,имат престъпни наклонности,както и потенциално терористични,искат да наложат религията си и начина си на живот и се отнасят враждебно с всеки с различна религия или атеист,и не желаят да работят.

  До коментар [#10] от "musashii":

  А въпроса на въпросите е защо Сорос и т.н. либерали харесват такива хора.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#19] от "musashii":Ти по—далече от Септември/Лисичево/Пазарджик ходил ли си?
  —цитат от коментар 23 на DDR


  Хахаха.Какво общо има с темата къде съм ходил?Искаш да кажеш,че ако някой пътува много,има големи познания ли?Имам познати тираджии, които са обиколили цяла Европа и половин Азия.Ама не съм забелязал да имат особено познания.
  Ако пък толкова те интересува ходил съм във всички съседни държави,Полша,Унгария, Германия,Австрия,Белгия, Люксембург,Англия,Словения.

 27. 27 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 495 Весело

  Като един класически демон, Сорос може да се телепортира- граници не го спират :)

 28. 28 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Я сега да видим как се "заиграваш" със Сорос??????
  "Това не е гражданско общество, а платени от Сорос пропагандисти и активисти, които индоктринират хората с вредни за обществото идеи"
  Е и аз твърдя ,че платените от Унгария пропагандисти и активисти (твоя милост) индоктринират обществото (българското) .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Вместо да се зъби на Орбан, вашето татенце по-добре да си крепи меркелката, защото малко й остава.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Вие болшевиките,не можахте да разберете,че никога няма да можете да забраните на хората да мислят с главите си,никога няма да има европейски съединени щати,защото това изключва съществуването на европейските нации.НЕ НА АФРИКАНИЗАЦИЯТА,СТОП НА ИСЛЯМА.ДОЛУ ГЛОБАЛИСТ-БОЛшЕВИшКАТА ДИКТАТУРА НА ГЕЙОВЕТЕ ОТ БРюКСЕЛ,СЛУГИ НА НЕчЕСТИВИ ГОСПОДАРИ.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Интересна нова гледна точка ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Весело

  Посредствените хора се лепват за някоя кауза. Дали е разумна е последното което ги интересува. Важното е поне за миг да се чувстват важни. Дали ще е природозащита, дали ще е мигрантска...

  Интересно че в БГ множеството на т.н. природозащитници напълно съвпада с ислямолюбците.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":

  Демек държавата силово трябва да засели мигранти с цел да се обогати генофонда ли, що ли? :)

  Би ли дал валиден аргумент защо държавата трябва силово да заселва мигранти в тоя конкретен случай, защото не смятам че някъде има проблем с генофонда.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#24] от "cinik":

  Общото между САЩ и Русия е, че са президентски републики. За президентска република у нас драпат хората, подкрепили Радев, в това число очертаващата се партия на Рицар Попова и поддръжниците на "прокуратура, равно отдалечена от трите власти".
  ЕС се опитва да бъде нещо като кооператив, определено различен от ТКЗС-тата на соца.

 37. 37 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Весело

  До коментар [#28] от "Чърчил":

  мисля че им плащат доста по на изток-североизток от Унгария...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 38. 38 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Явно появата на Унгария в новините ,автоматично активира стипендиантите на Сорос. Ето малко информация за колегите им в либерална Европа :
  "Според активистите на Islamic Wold Map, сред най-активните спонсори на борбата срещу "исламофобията" е американският милиардер Джордж Сорос, чиято Фондация "Отворено общество" през последните шест години е финансирала различни ислямистки организации с над 1,5 млн. долара. Както е известно, Сорос спечели много, спекулирайки срещу отделни държави, но днес очевидно се е ангажирал с далеч по-мащабни операции, опитвайки се инвестира в "хаотизацията" на Европа. При това не става дума отделни случаи на спонсориране на "Мюсюлманските братя", а за непрекъснат поток от грантове, чиито основен получател е т.нар. "Европейска мрежа против расизма" (ENAR), за която се знае, че част от нейното ръководство, включително директора и Мишел Приво (белгиец, приел исляма), се състои от членове на "Мюсюлмански братя". Самият Приво преди това беше вицепрезидент на организацията FEMYSO (Форум на европейските мюсюлмански младежки и студентски организации), защитаваща правата на младите мюсюлмани и интегрална част от глобалната мрежа на "братята" (2)."
  Повече на https://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika/168-2018/broy-2-2018/2823-evropeyskata-armiya-na-globalniya-islyamizam

  Не отговарям на хейтъри.
 39. 39 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#35:"Свинчуга"][/quote]

  Типично по болшевишки-който не е с нас,е против нас.На базата на какви критерии определяш българите като некачествен материал?Ти самият като българин смяташ ли се за такъв?А родителите ти,близките, приятелите?

 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  [quote#35:"Свинчуга"]
  —цитат от коментар 39 на musashii
  Типично по болшевишки-който не е с нас,е против нас.На базата на какви критерии определяш българите като некачествен материал?Ти самият като българин смяташ ли се за такъв?А родителите ти,близките, приятелите?[/quote]

  Ами той и министър председателят си го беше казал , че има много "лош човешки матрял". Нашата самооценка не е меродавана - меродавно е това, което виждат другите в тебе и това което си изградил около тебе. Ако ще и сто дипломи да имаш, като не можеш да си оправиш бакийте, значи ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  Точно това важи за теб.

 42. 42 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#38] от "deviant":

  В десятката ,Браво++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 43. 43 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#35] от "Свинчуга":

  Иди в Африка да ти обогатят гените тогава.
  Или във Филиповци, Столипиново и някои други ексклави на индоевропейците!

  Panta rhei....
 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#40:"DDR"][/quote]

  Е та нашият премиер да не е еталон за ерудиран и морален човек,та го цитираш?
  И откъде имаш информация,че българите не ги приемат другите народи?Досега не ми се е случвало да търпя негативи в чужбина поради факта,че съм българин.

 45. 45 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Изненадващо този път сравнително балансирана статия от Дневник, показваща различни гледни точки (без официалната позиция на Фидес разбира се). На въпроса може ли да се пази границата без да се спира Сорос. Може, но няма причини да не спре Сорос. Една държава, ако предприема адекватни мерки, не може да бъде сплашена от НПО, било то и на Сорос. Но защо едно общество, толкова силно обединено срещу антиунгарската политика на тези НПО-та, да са длъжни да ги търпят след като те доказано действат против волята и интересите на хората. Хората, които подкрепят днешната интерпретация на либерализъм (който няма нищо общо с класическия) могат спокойно да си направят свои НПО, които да финансират сами, а не с пари от чужбина, давани от хора, мразещи Унгария.

 46. 46 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#35] от "Свинчуга":

  Дори и да си прав, с тези матряла ще стане още по-некачествен

 47. 47 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#15] от "pavur":


  [quote#35:"Свинчуга"]
  —цитат от коментар 39 на musashii
  Типично по болшевишки-който не е с нас,е против нас.На базата на какви критерии определяш българите като некачествен материал?Ти самият като българин смяташ ли се за такъв?А родителите ти,близките, приятелите?[/quote]

  От дългите ми странствания по света най-добрият критерии е количеството боклуци в междублоковите пространства. Ако искаш да определиш потенциала на една нация отиди в произволен, голям жилищен комплекс и се огледай. Действа безотказно.

  "Да, България"
 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#24] от "cinik":Общото между САЩ и Русия е, че са президентски републики. За президентска република у нас драпат хората, подкрепили Радев, в това число очертаващата се партия на Рицар Попова и поддръжниците на "прокуратура, равно отдалечена от трите власти".ЕС се опитва да бъде нещо като кооператив, определено различен от ТКЗС-тата на соца.
  —цитат от коментар 36 на plebs


  Ako прочетеш пак статията, програма минимум на една федерация ще бъде отбрана, външна политика, политика за сигурност. С това пълномощията на Радев и неговите следшественици отиват в кошчето. От националното правителство отпадат също доста министерства. Едно кантонално самоуправление не изисква нито президент, нито голям министерски съвет.

 49. 49 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Сорос е инициаторът за подмяна на европейското население с хора от Третия свят
  —цитат от коментар 4 на gozambo


  Дааа, а също така земята е плоска, под Витоша живеят марсианци, китайците са македонци, а в софийската вода има опасни химикали :D

 50. 50 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#49] от "Vorknkx":

  нееее,земята е плоска,луната е холограма,а братя Аргирови не са двама. инак тва за подмяната даже не е конспирация,а официална програма на ООН. сорос е един от проводниците .

 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#15] от "pavur":
  —цитат от коментар 47 на errata


  Ами то и немските и японските жилищни квартали са блестяли от чистота,пък това не е попречило да избият милиони през Втората световна война.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  "Стоп Сорос" няма "нищо общо с миграцията - на прицел е гражданското общество."
  Абе важно е да се повтаря, може и да повярват хората.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK