Защо най-богатата страна в ЕС получава толкова много пари от евробюджета

Защо най-богатата страна в ЕС получава толкова много пари от евробюджета

© Associated PressИзглежда направо невероятно, но е факт: Люксембург е най-богатата страна в ЕС и въпреки това получава повече пари от европейския бюджет, отколкото внася в него, пише "Дойче веле". Как е възможно това?


Цифрите са официално предоставени от Европейската комисия. От тях излиза, че през 2016 година (по-нови данни още няма) Люксембург е получил от ЕС повече средства, отколкото е внесъл в общия европейски бюджет. Как се получава това? Повечето страни на ЕС са именно нетни получателки. Благодарение на този факт те могат да инвестират повече в инфраструктурата или в образованието, за да подобрят бъдещите си шансове за развитие. За да стане възможно това, по-богатите държави от общността, включително и Германия, внасят повече средства, отколкото получават от Брюксел – те са нетни донори.


Люксембург обаче е най-богатата от всички страни в ЕС и разликата между нея и останалите държави не е никак малка: средният годишен доход на глава от населението в тази страна възлиза на 90 хил. евро, което означава, че нейният БВП е двойно по-висок от този на Германия и почти три пъти по-висок от средния за ЕС. И въпреки това Люксембург е получил от Брюксел европейски средства в размер на 12 милиона евро през 2016 година. Две години по-рано сумата е възлизала дори на 77 милиона евро.


Защо се получава така?
Еврокомисията отговаря уклончиво на този въпрос, като се позовава на малките мащаби на люксембургската икономика. "Дори едно отделно постъпление в националния бюджет, както и съответната му липса, биха могли да превърнат Люксембург от нетен донор в нетен получател", твърди говорител на Европейската комисия. С население от само 600 хил. души Люксембург наистина е малка страна, но приходите и разходите в националния бюджет обикновено съответстват на икономическата мощ на държавата. Защо Люксембург да е изключение от това правило – говорителят не може да обясни.


Люксембургското министерство на финансите намира дори за странно, че се задават подобни въпроси. Оттам обясняват само, че плащанията от Брюксел не се извършват на равни интервали от време - с други думи - ако един проект е бил одобрен, това не означава, че страната веднага получава и парите за него. "Затова бюджетът на моменти е на минус, а в друго време - на плюс", посочва говорител на правителството. През 2016 г. например Люксембург е получил европейски средства за кохезионни проекти (насочени към намаляване на различията между отделните страни-членки или отделните региони в ЕС), които ще бъдат похарчени едва през следващите няколко години.


За какви точно проекти става дума в случая, говорителят не желае да уточни. Затова пък изрично подчертава, че точно 2014 и 2016 - тоест годините, в които Люксембург е получил повече пари от ЕС, отколкото е платил в общия бюджет - били абсолютно изключение.


Финансови еквилибристики


За да разберем как от нетен донор Люксембург става нетен получател на европейски средства, трябва да надникнем още по-надълбоко в европейските статистики. Да вземем за пример рубриката "Конкурентоспособност, работни места и растеж", казва Жолт Дарвас от независимия мозъчен тръст "Брюгел" със седалище в Брюксел: "Ако отчитаме брутния вътрешен продукт на страната излиза, че Люксембург е получил повече средства, отколкото някои други страни-членки на ЕС", казва той.


Една част от тези средства (53 милиона евро) са от изследователската програма "Хоризонт 2020", с която се финансира и изграждането на Европейската сателитна навигационна система "Галилей". "Работата на един голям научен екип, работещ по "Галилей", се координира именно от Люксембург. Затова и средствата се превеждат на Люксембург, откъдето те по-късно се разпределят към различни институти в други страни-членки на общността", казва Дарвас.


Сходно е положението с програмите на ЕС, свързани с митата, данъците и борбата с измамите. Люксембург получава сравнително голям дял (23 милиона евро) от общите средства, предвидени за тях. "В Люксембург са седалищата на "Евростат" и на Европейската сметна палата", припомня Дарвас, което оправдава факта, че страната получава средства по програми, свързани със статистиката или с финансовия одит в общността. По същия начин стоят нещата и с други бюджетни пера - защото в Люксембург се намират редица европейски институции - например Европейският съд, Европейската инвестиционна банка, преводаческите служби на ЕС, Спасителните фондове EFSF и ESM, административните ръководства на осем генерални дирекции към Еврокомисията, Службата за публикации на ЕС, както и още много други служби и агенции. Затова е толкова сложен въпросът с финансирането на Люксембург. Едно обаче изглежда сигурно: страната все пак ще приключи сегашния финансов период до 2020 година като нетен донор.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Нашите цигани още ли не са ги налазили?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1709 Весело

  Ми как защо! Не чухте ли вчера, че освен класическа джибра, бай Юнкер бил и brutal killer. Дойчу веле да слушат по-внимателно за да не откриват топлата вода.

 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 805 Весело

  Целта на получените средства е да намалява различията между страните членки. Не е казано в каква посока :)

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Който има радио Лаксемберг...

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  Затова има смисъл една страна да приеме евроинституция. Люксембург е приел десетина, някои страни нямат и една...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":
  На нас ни се полагат немски цехове за седалки, кабели и ремъци! Даже викат, че и туй ни е много, щот не щем да работим 300 евро на месец! Та надай се на нещо повече!

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Еми така се получава като има мъгливи и неясни правила. :)

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Весело

  Защото преЦедателя е от там!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Става като в оня виц - кой ще влезе в банята - чистия или мръсния. Влиза чистия защото се къпе всеки ден, а мръсния един път годишно(вероятността да влезе е 1/365). Та който е свикнал да взема - взема, а който е давал пак ще дава.

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Те имат и най-орбанската имиграционна политика, нищо, че външният им министър ни поведе на поход срещу Орбан.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  До коментар [#6] от "ban":

  Еврочиновниците не искат да живеят в бедни страни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Вече няма смисъл от самокритики, прекалено късно е. Този глобалистки ЕС си отива. Поляците обявиха, че на натиска на ЕС ще отговорят с референдум наесен за членството в ЕС. Работата неумолимо върви на разпадане.

 13. 13 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Вероятно Люксембург не получава реално голяма част от тези средства ,те просто "минават" през бюджета му ,като по този начин Брюксел е намерил схема за самофинансиране на собствената си бюрокрация. Още едно доказателство ,че в сегашния си вид администрацията на Европейския съюз е една прекомерно раздута структура,която в голямата си част се занимава с откровени глупости, за да оправдае съществуването си. Колкото и да е далечна ,изглежда има аналогия с ранните години на Съветския съюз - утопичните идеи за братство и равенство бързо преминават в огромен бюрократичен апарат ,който освен да организира репресиите започва да смуче огромни средства от ресурса на страната .

  Не отговарям на хейтъри.
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Да не забравяме ,че повечто финансови анархисти(пънкари) опериращи в ЕС са базирани в Люксембург! Не е случайно ,че "бруталния убиец" или по-правилно финансов килър - Юнкер е инсталация на Люксембург в ЕС!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":На нас ни се полагат немски цехове за седалки, кабели и ремъци! Даже викат, че и туй ни е много, щот не щем да работим 300 евро на месец! Та надай се на нещо повече!
  —цитат от коментар 6 на ban


  Кой както си постеле .

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Вече няма смисъл от самокритики, прекалено късно е. Този глобалистки ЕС си отива. Поляците обявиха, че на натиска на ЕС ще отговорят с референдум наесен за членството в ЕС. Работата неумолимо върви на разпадане.
  —цитат от коментар 12 на gozambo


  Чудесно, писна ми от полските конкуренти из БеНеЛюкс и Германия. На всяко офериране по десет полски фирми се явяват, пък сега плъзнаха и из централна Европа и Балтика. Сега като се пръждосат и нещата ще си дойдат на мястото.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#13] от "deviant":
  Всъщност в ранния СССР се обръщало повече внимание на работници и на колхозниците от колкото на администрацията, която е работела в дисциплина и страх! Сега европейските чиновници са една разпасана команда за която се изливат милиарди за безплатени самолети, разкошни хотели,богати трапези и още безкрайни привилегии!
  Люксембург е модерен финансов паразит на ЕС!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#6] от "ban":

  С управляващи комунисти и милиционери, толкова....! Няма как, да въздишаш по Москва, а пък Брюксел да ти е виновен.

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  И ние можеше да получаваме повече, но още когато преговаряхме трябваше да го направим.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Весело

  Страхотен трик и евала на Люксембург,че са я докарали до там!Само дано Германия не тръгне по този път ,че става страшно..............................!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  До коментар [#21] от "bat_plamen":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на ziki69
  ziki69
  Рейтинг: 8 Гневно

  поредната евросвинщина

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK