Уравнение с много неизвестни - ще успее ли ЕС да се договори какво да прави с мигрантите

Уравнение с много неизвестни - ще успее ли ЕС да се договори какво да прави с мигрантите

© ReutersОбвинения в лицемерие и цинизъм, бедстващи мигранти в морето, спорни планове за нова "ос" срещу нелегалната миграция. Това е само част от вълната новини за бежанците, която за по-малко от месец заля Европа. Темата не случайно изключително бързо отново стана актуална.


На 28 и 29 юни лидерите на ЕС ще седнат на една маса, за да опитат да сложат край на продължаващият години наред застой по въпроса за реформата на европейската система за предоставяне на убежище. Лагерите вече се оформят, а компромисът изглежда трудно постижим. Ситуацията се усложнява още повече от растящото напрежение по мигрантския въпрос вътре в правителството на Ангела Меркел.


Спорът от дълго време разделя ЕС на южни държави, където пристигат повечето мигранти от Близкия Изток и Африка, и централноевропейски страни, които отказват да приемат част от пристигащите. Богати дестинации като Германия също искат сделка, според която никой да не може напълно да бъде изключен от задължението да приюти мигранти, пише "Ройтерс".


Изненадващият нов приятел на Орбан
В началото на май унгарският премиер Виктор Орбан каза, че основната цел на новото му правителство е да гарантира сигурността на страната и християнската култура, думи, които той използва преди, за да откаже достъп на каквито и да е хора от предимно мюсюлмански държави в Близкия Изток и Северна Африка.


Славата на яростен противник на мигрантите, която унгарският премиер си спечели през последните години, може скоро да му бъде отнета от един също толкова противоречив политик. Новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, който е лидер на участващата в коалицията и известна с антиимигрантските си възгледи партия "Лига", бързо даде заявка за намеренията си. Два дена след като правителството положи клетва, Салвини замина за Сицилия, основната входна точка за повече от 600 000 мигранти, пристигнали в Италия от Северна Африка от 2014 г. насам. Там той обяви, че "купонът" за мигрантите в Италия е свършил и подчерта, че страната "не може да бъде превърната в бежански лагер".


Виктор Орбан

© Reuters

Виктор Орбан


От думи той почти веднага премина към действия - Италия отказа да приеме хуманитарен кораб с над 600 мигранти, оплака се, че Франция е затворила за мигранти границата си с Италия и се закани, че "корабите, принадлежащи на чужди организации и развяващи чуждестранни знамена, не могат да диктуват италианската имиграционна политика". Но премълча, че почти 300 от мигрантите на кораба бяха събрани в открит оморе от италианската брегова охрана.


Случилото се зарадва Орбан, който побърза да увери Рим и в пълната подкрепа на цялата Вишеградска четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия). Досега липсваше волята, посочи Орбан, според когото с новото правителство в Рим "тази липсваща воля се връща в Италия".


В анализ на Европейския съвет по външна политика се посочва, че решението на Салвини е ясен сигнал към електората, но действителността е различна. В Италия се наблюдава най-голямата пропаст в Европа между усещането на италианците, че са наводнени от мигранти и действителната миграция - те вярват, че мигрантите съставляват 30% от населението, а всъщност са само 9%. Погрешните разбирания обаче са създали широка подкрепа за политиките, блокиращи имиграцията.


Луиджи ди Майо и Матео Салвини

© Reuters

Луиджи ди Майо и Матео Салвини


Според Габор Дьори, който е главен анализатор в института "Политически решения" в Будапеща, Матео Салвини гледа на унгарския премиер Виктор Орбан като на европейски модел, който иска да следва. Лявото популистко движение "Пет звезди" също е настроено враждебно към имиграцията. "Разбира се, има ключова разлика между тези страни – източните държави всъщност не пускат бежанците, а Италия безспорно е приела повече от справедливия ѝ дял в рамките на ЕС. Но, говорейки политически, тези държави сега са близки по въпроса", коментира той пред "Дневник".


Като "пистолет на масата"


Случилото се с кораба "Акуариус" бе послание към Брюксел малко преди Европейския съвет в края на месеца, че Италия сериозно иска промени в условията за миграцията и погребва всяка останала надежда, че лидерите може да договорят реформата на миграционната политика на блока. Развитието на ситуацията освен това може да промени начина, по който държавите членки си сътрудничат в Средиземноморието, за да спасяват мигранти, идващи от Либия.


Когато новото италианско правителство дойде на власт миналия месец, големият страх в Брюксел бе, че то ще използва заплахата за излизане от еврозоната като начин да получи каквото иска в Брюксел. Според дипломат от ЕС кризата с кораба показва, че Салвини е готов да използва миграцията като нов "пистолет на масата" в разговорите. "И този път пистолетът ще остане", допълва дипломатът, цитиран от "Ройтерс".


Все по-крайна Австрия


Другата държава, чийто глас започна да се чува все по-често по темата, е Австрия. На фона на наближаващото австрийско председателство на Съвета на ЕС в началото на юли, Виена даде ясна заявка, че въпросът за миграцията ще бъде високо в дневния й ред през следващите месеци.


Себастиан Курц и Ангела Меркел

© Reuters

Себастиан Курц и Ангела Меркел


През декември миналата година канцлерът Себастиан Курц състави коалиция с националистическата австрийска Партия на свободата. Категоричната позиция на Австрия по много европейски въпроси, от миграцията и бюджета до призивите Турция да не бъде приета в ЕС, подготвя почвата за едно председателство в разрез с традицията. Макар многократно да се обяви за "мост" (и между ЕС и Русия, и между непокорната Централна Европа и останалата част от ЕС), австрийското ръководство започна все повече да клони към заемащия твърда позиция за миграцията лагер.


През последните седмици около Австрия се заформи група, настояваща нелегалните мигранти да бъдат събирани в "непривлекателни" центрове за задържане извън ЕС. Идеята му защитата на границите на ЕС от нелегални мигранти да се извършва от "ос на желаещите" с участието на Германия, Австрия и Италия, обаче не беше добре приет от канцлера Ангела Меркел и дори разклати управляващата в Берлин коалиция.


По думите на Габор Дьори новото австрийско правителство е възприело твърда линия по въпроса за миграцията и ще бъде подложено на вътрешен натиск да изпълни обещанията си. "Натискът не е еднакъв за двамата коалиционни партньори. За Партията на свободата въпросът е ключов, един компромис на правителството, на което е член, трудно ще бъде приет от електората й. Канцлерът Курц също зае твърда позиция, но той може да "продаде" един евентуален компромис на собствената си партия, докато успява да постигне някои от целите си", коментира анализаторът, като подчертава, че управляващите партии са много обединени по въпроса за бежанците.


Същевременно все още не е умряла и идеята за лагери за мигранти основно в Северна Африка, като в края на седмицата върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини защити предложението извън ЕС да бъдат обособени изнесени центрове за мигранти, търсещи закрила. По нейните думи центровете, обособени по този начин вече в Либия, дават положителни резултати и са модел за подражание.


Възможен ли е компромис


Настоящите опити за подобрение на системата почти със сигурност ще претърпят провал в края на юни заради съпротивата на средиземноморските и централноевропейските държави, се посочва в анализа на Стефано Торели за Европейския съвет по външна политика. Италия, Испания, Гърция, Кипър и Малта настояват за въвеждането на квоти за преразпределяне, които ще доведат до по-равно споделяне на отговорността.


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

© Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск


Предложението на българското европредседателство обаче предвижда да се въведе система, според която доброволните квоти влизат в сила едва след като дадена държава членка е приела 160% от своя дял търсещи убежище (изчислено на основата на брутен вътрешен продукт и размер на населението), а на задължителна основа това да се случва само след като са достигнати 180%. Докато Европейският парламент първоначално предложи държавите да бъдат глобявани с 250 000 евро за всеки мигрант, когото отказват да приемат, наказанието в българското предложение е само 30 000 евро.


Какво остава в такъв случай да направят Рим и Брюксел? Италия и други страни са прави да искат повече солидарност за мигрантите, а ЕС трябва да може да подобри механизма за преразпределяне чрез приемането на задължителни наказания. Проблемът е, че централноевропейските страни, заедно с Австрия, са твърдо против подобна реформа и вместо това искат по-строг граничен контрол. Италианското правителство обаче прави грешка като застава зад групата, отхвърляща българското предложение. По този начин Рим засилва политическото влияние именно на държавите, които са основните виновници за провала на преговорите за миграцията, реформата на системата за убежище и опитите за преразпределяне, се казва още в анализа на Стефано Торели.


Българското предложение - обречено на провал


Според последната чернова на българското предложение, видяна от брюкселското издание "Политико", държавите ще бъдат отговорни за мигрантите само през първите осем години след регистрирането на търсещ убежище и ще бъде по-трудно да се кандидатства за убежище в други страни. Според Италия и други средиземноморски държави обаче осем години са твърде много и те настояват за две години.


Българското предложение, което има подкрепата на Германия, Швеция и други страни, не желаещи повторение на пика на кризата през 2015-2016 г., на практика съживява идеята за задължителните квоти, но само в случай на голямо увеличаване на броя на бежанците, което внезапно може да доведе до нова криза. ЕС сложи край на квотната система през септември 2017 г., след като разпредели по-малко от 28 хил. бежанци, далеч от целта от 160 хил.


Корабът "Акуариус"

© Reuters

Корабът "Акуариус"


Полша и Унгария обаче са против всякакви задължителни квоти за мигранти и дипломат, запознат с разговорите, каза, че идеята е "абсолютно неприемлива". Тя бе отхвърлена и в съвместен документ на пет средиземноморски държави, включително Италия, но поради точно обратната причина. Според документа този вариант няма да има "незабавен положителен ефект" върху облекчаването на тежестта за основните страни, през които мигрантите влизат.


Обреченото на провал българско предложение е само последното от дългия списък опити за решаване на проблема (холандското, словашкото, малтийското и естонското председателства опитаха, но се провалиха).


Ако не бъде постигната сделка, топката ще е в полето на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. По време на неформалната вечеря на лидерите на ЕС в София през май той каза, че в случай на провал, лично ще се заеме със задачата. Според дипломати обаче на него ще му бъде също толкова трудно, колкото и на всички останали. "Силно се съмнявам, че ще има споразумение до края на месеца", коментира дипломат, запознат с разговорите за миграцията.


Всички са еднакво недоволни


Според високопоставен дипломат от ЕС, цитиран от "Ройтерс", "изключително деликатните и трудни преговори" все пак може да доведат до резултат. Друг дипломат от държава членка, в която бежанците и мигрантите чести искат да отидат, коментира, че последната чернова е добра основа за компромис, защото "всеки е почти еднакво недоволен от нея", но добави, че Варшава и Будапеща продължават да са против.


Но да се използва гласуване с мнозинство отново (както през септември 2015 г. при гласуването на квотите, което ядоса най-вече Полша и Унгария, но и други държави от Централна и Източна Европа), може да се окаже още по-трудно, след като Италия и Австрия се включиха в списъка на опонентите на идеята.


Много хора в ЕС предупреждават, че блокът не е готов за нов масов приток на мигранти. Въпреки че броят на пристигащите намаля рязко, те цитират данни от Германия, където много хора продължават да пристигат без необходимата регистрация при влизане в ЕС, основно през препълнените гръцки острови. Германия, Франция и още няколко държави въведоха извънредни гранични проверки в свободната шенгенска зона за придвижване, за да контролират по-добре ситуацията. Те ще действат до октомври, но много страни възнамеряват да ги продължат и след това. В България обработването на молбите на бежанците отнема от три до шест месеца.


Според Габор Дьори предвид това колко е разделен ЕС по въпроса, по всяка вероятност няма да има напредък по реформата на европейската система за предоставяне на убежище. Той обаче не смята, че това е нещо, което може да се предвиди. "Можеше ли някой да предвиди, че президент на САЩ ще разговаря лично с лидера на Северна Корея през 2018 г.? Надали. И все пак, не виждам много възможности за компромис между, да вземем най-противоположните страни на дебата - шведската позиция и унгарската позиция. Но в същото време лидерите на ЕС по всяка вероятност разбират, че бъдещето на ЕС ще бъде засегнато от способността им да се справят с проблема. Проблемът е също, че все повече национални лидери в ЕС изглежда имат повече интерес от провал", коментира Дьори.


И не на последно място, нека не забравяме, че вътрешният дебат в ЕС се води в комфорта на сключената през 2016 г. сделка между съюза и Турция за мигрантите. Съгласно споразумението всички нередовни имигранти, пристигащи в Гърция от Турция, биват връщани и за всеки върнат сириец бива разселван в ЕС по един сириец от Турция. Сделката за отпускане на два пъти по 3 млрд. евро в замяна на задържане на мигрантския поток към Европа не веднъж е ставала повод за напрежение между Анкара и Брюксел, заради превеждането на парите. И макар на срещата между лидерите на ЕС и президента Реджеп Ердоган във Варна през март да бе договорено, че споразумението за бежанците ще бъде продължено и съюзът ще изплати следващите траншове от 1.2 млрд. и 3 млрд. евро, то по всяка вероятност ще продължи да дава на турския лидер възможности да шантажира ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 454 Весело

  "Могерини защити предложението извън ЕС да бъдат обособени изнесени центрове за мигранти, търсещи закрила. По нейните думи центровете, обособени по този начин вече в Либия, дават положителни резултати и са модел за подражание"

  Щом дори и леля Могерини е стигнала до прозрение...

 2. 2 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Предстоят нови преговори. Трудни. Вероятно решението ще бъде отложено. Ще има предложения, увещания, натиск, заплахи, дори реални санкции ... Докато се стигне до извода, че границите на съюза трябва да се защитават. Сигурно, надеждно, без да се допуска свободното несанкционирано преминаване. Очевидно е, че трябва да се въведат и реално да се прилагат строги правила за издаване на разрешения за пребиваване. Допускането на големи групи за кратко време е гаранция за невъзможността те да бъдат регистрирани и контролирани. Още повече, че голяма част от тях не демонстрират очакваните и желани нива на култура, дисциплина, чувство за отговорност, а и добри намерения. Реалности, които са известни и видими. Не могат и не трябва да бъдат игнорирани. Допуснатите грешки трябва да бъдат поправени. Включително с промени в законите и "орязването на някои демократични правила". Демокрацията не трябва да бъде заплаха за живеещите в Европейския Съюз, респ. за самия Европейски Съюз.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3242 Весело

  Има една точка - на насищане !

  След нея утайката е видна ...

 4. 4 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 278 Неутрално

  В Италия се наблюдава най-голямата пропаст в Европа между усещането на италианците, че са наводнени от мигранти и действителната миграция - те вярват, че мигрантите съставляват 30% от населението, а всъщност са само 9%.

  Колко са 9% от населението?Нищо не е.

 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  "Могерини защити предложението извън ЕС да бъдат обособени изнесени центрове за мигранти, търсещи закрила. По нейните думи центровете, обособени по този начин вече в Либия, дават положителни резултати и са модел за подражание"Щом дори и леля Могерини е стигнала до прозрение...
  —цитат от коментар 1 на balgariez

  Синьора Могерини е стигнала до прозрение, че е необходима промяна в политиката. Дори прилага конкретно решение. Промяна и конкретно решение предлага и хер Зеехофер. С риск да предизвика разпадане на и без това трудно създадената управляваща коалиция. След което не е малка вероятността идеите му да бъдат реализирани от ново правителство. Дори и от нова управляваща коалиция. Може би и разширени, по-радикални.

 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  В Италия се наблюдава най-голямата пропаст в Европа между усещането на италианците, че са наводнени от мигранти и действителната миграция - те вярват, че мигрантите съставляват 30% от населението, а всъщност са само 9%. Колко са 9% от населението?Нищо не е.
  —цитат от коментар 4 на tosho_toto

  9% са 9%. Изразени в абсолютно число общият брой умножен по 0.09.
  Според мен неправилното усещане на италианците се дължи на реалната оценка на ефекта, който предизвикват тези 9%.

 7. 7 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Много по добре е да се обсъжда проблема, отколкото всички да се правят че не съществува .... Аз мисля че здравият разум ще надделее ... За мъка на Кремъл ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 906 Неутрално

  В Италия се наблюдава най-голямата пропаст в Европа между усещането на италианците, че са наводнени от мигранти и действителната миграция - те вярват, че мигрантите съставляват 30% от населението, а всъщност са само 9%. Колко са 9% от населението?Нищо не е.
  —цитат от коментар 4 на tosho_toto


  9% от населението е гаранция, че след 50 години ще бъдат 51% от населението минимум. 9% от населението означава партия като ДПС, която става балансьор в политиката и винаги е на власт. И проблемът е, че тези 9% от населението са постигнати за по-малко от десетилетие. Ако на всеки десет години пристигат по 9-10% от населението, те ще станат мнозинство и след 30 години. Някой да е казал 9% от населението приехме и край? Сорос и Меркел не дават край на приема, напротив, още повече ще го засилват. За да се запази Италия за италианците, те трябва не просто да спрат да приемат, а да екстрадират всички приети досега. Тия 9% са предостатъчни да им разрушат държавата и да им ликвидират италианската нация.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8548 Любопитно

  Няма как ЕС да се договори какво да прави с мигрантите - защото меркел ги иска, а другите *- НЕ!

  [email protected]
 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Няма как ЕС да се договори какво да прави с мигрантите - защото меркел ги иска, а другите *- НЕ!
  —цитат от коментар 9 на karabastun

  Според мен има как. Например чрез промяна в позициите на Меркел и другите. Респ. чрез промяна на управляващите лидери и партии. Защо не и на Меркел?

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В Италия се наблюдава най-голямата пропаст в Европа между усещането на италианците, че са наводнени от мигранти и действителната миграция - те вярват, че мигрантите съставляват 30% от населението, а всъщност са само 9%. Колко са 9% от населението?Нищо не е.
  —цитат от коментар 4 на tosho_toto


  То и циганите през 1989г са били 6 процента от населението,а сега са 12 процента.А сред младежите до 20 години са дори 30 процента.Само за период от 30 години.

 12. 12 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#4] от "tosho_toto":
  Май никой не схваща иронията към автора.
  Италианците били тъпи щото си мислели,че мигрантите са 30% от населението,а те са САМО 9%.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Любопитно

  До коментар [#7] от "danvan":

  имаш ли и други реплики ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#4] от "tosho_toto":Май никой не схваща иронията към автора.Италианците били тъпи щото си мислели,че мигрантите са 30% от населението,а те са САМО 9%.
  —цитат от коментар 12 на tosho_toto

  Схващаме я. Дори си позволих тълкуване.

 15. 15 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "tosho_toto":

  В Италия се наблюдава най-голямата пропаст в Европа между усещането на италианците, че са наводнени от мигранти и действителната миграция - те вярват, че мигрантите съставляват 30% от населението, а всъщност са само 9%. Колко са 9% от населението?Нищо не е.
  —цитат от коментар 4 на tosho_toto


  9 % нищо не е?!? Как ще реагираш ако ти се изсипят в България 630,000 такива мигранти?!? Повечето от които в София, Пловдив, Бургас и Варна-зер мигрантите са предимно лекари, инженери и ИТ специалисти, не земеделци да им раздадеш по няколко декара да почнат да се занимават със земеделие?


  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 16. 16 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Вместо да се чудят как да ги настаняват из нашите държави, да измислят политика с/у миграцията в тези държави, от където идват. Не знам защо не им стиска да се конфронтираме с американците, които спонсорират и разпалват конфликти в регионите около Европа, при положение, че те очевидно това целят. Мигрантите СА ВРЕДНИ за нашите общества!

 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1796 Весело

  "Вярват, че мигрантите съставляват 30% от населението, а пък те били "само 9%".
  Уникално, значи само за три години са станали почти 1/10 от населението, ама разбораш ли няма проблем.
  А след 10 години?
  Либерало-болшевиките са уникални просто.

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#4] от "tosho_toto":Май никой не схваща иронията към автора.Италианците били тъпи щото си мислели,че мигрантите са 30% от населението,а те са САМО 9%.
  —цитат от коментар 12 на tosho_toto


  Ако беше сложил кавички на цитатът от статията ,щеше да стане ясно,че иронизираш.

 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Дядя Джугашвили беше казал(почти):
  "Има емигранти - има проблем! Няма емигранти - няма проблем!"
  Тьотя Меркел ни насади на пачи яйца, така че да не се вайка, а да си посипе глава с пепел!

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#4] от "tosho_toto":

  От 60 милиона-9%.5 .5 милиона нагла паплач-ако това е нищо.

 21. 21 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 901 Разстроено

  До коментар [#17] от "Molossian":


  А след 10 години?
  —цитат от коментар 17 на Molossian


  А след 10 години циганите ще интегрират българите в "България"!

  Да разлая троловете!!
 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  За ужас на ЧЕНГЕТАТА и ПУТИНИСТИТЕ, нека припомним
  КАКВО НАПРАВИ в разгара на Косовската криза, тогавашният
  ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ г-н ИВАН КОСТОВ.
  Той КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗА БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМЕ КОСОВСКИ БЕЖАНЦИ.
  Тогава РУБЛАДЖИИТЕ и ЧЕНГЕТАТА мощно го ОБЛАЯХА.
  Времето показа, че той постъпи МЪДРО и ПРАВИЛНО.
  ЗАЩО сега в ЕС няма поне 2-3 ръководители с МЪДРОСТТА и МИСЛЕНЕТО НА ИВАН КОСТОВ ?!

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#19] от "lone wolf":

  По добре да се раЗкара от политиката.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#4] от "tosho_toto":

  А Рим е под 3 милиона.

 25. 25 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  Като добавим,че не пусна и руски самолети-ето ти повод да го мразят рубладжиите завинаги.Сигурна си плашат децата с Костов,вместо с Торбалан.

 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#24] от "anlazar":

  Преди повече от 25 години, с един холандец от Амстердам, коментирахме етническия състав на Амстердам!
  "51% от населението му е от пришълци!" - оплака ми се той!

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#10] от "zhivko6461":

  Някои немски депутати вече прогнозират, че до края на следващата седмица в Германия може да има нова ситуация и е възможно г-жа Меркел да загуби властта.

  "Политикът от Християндемократическия съюз заяви, че в Берлин все още не е ясно каква е същността на несъгласието между канцлера и г-н Зеехофер и че другите членове на коалицията са "в неведение". Г-н Уитакър каза: "Ние сме в сериозна ситуация, защото въпросът за миграционната криза се превърна във въпрос за властта. "Въпросът е кой ръководи правителството? Ангела Меркел или Хорст Зеехофер?" “Всеки като че ли стои здраво на позициите си и това е проблемът.” Попитан за какво се сблъскаха германската канцлерка и нейният вътрешен министър, той отговори: “Ние всъщност не знаем. Има генерален план за решаване на миграционната криза, който се състои от 63 идеи на Хорст Зеехофер. Все още не знаем каква е концепцията, така че сме малко на тъмно. Това трябва да е свързано с предстоящите избори в Бавария, защото за консерваторите е жизненоважно да спечелят мнозинство, тъй като така ще имат национално значение. Това има потенциала да намали нейния авторитет и този на Хорст Зеехофер, и е напълно възможно до края на следващата седмица да имаме нова ситуация. Вероятно и нов канцлер.”
  Г-н Зеехофер от Християнсоциалния съюз (ХСС) често е изразявал враждебността си към политиката на отворени граници на г-жа Меркел, която вкара повече от един милион бежанци в страната през 2015 г. Той настояваше полицията да има правомощията да отблъсква мигрантите без документи на границата, ако те вече са регистрирани в друга страна от ЕС. Г-жа Меркел обаче се противопоставя на такива мерки и проведе спешни разговори с членовете на нейната партия, за да търси подкрепа."

  https://www.express.co.uk/news/world/975166/Angela-Merkel-Germany-Bundestag-EU-migration-crisis-Kai-Whittaker

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 28. 28 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone wolf":

  Те са малко и може да са им нужни за генофонда,а имат и колонии,но за италианците?

 29. 29 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone wolf":

  Половината национален отбор е от Суринам.

 30. 30 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone wolf":

  А 1990 година в Лозана камериерките и сервитьорите бяха португалци.Ех,какви времена.

 31. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Европейският парламент първоначално предложи държавите да бъдат глобявани с 250 000 евро за всеки мигрант, когото отказват да приемат
  —цитат от коментар 0 на др Станчева


  Да се допълни : ако се окаже, че клетият бежанец е гендер, глобата скача на пестин бона.

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Бежански лагери в трети страни е добра идея, осъществена от Австралия. Да ги карат в Северна Африка, след няколко неуспешни опита те сами ще се откажат.
  Австралия по принцип не допуска нелегални на нейна територия след като има легален начин за получаване на разрешение за работа.
  По принцип ако се спазват законите (които малко или много са подобни в различните европейски държави ), както беше преди 2015 г. нямаше да има бежанска криза. Примерно, веднага да се отделят бежанците от нелегалните мигранти и последните да се депортират. Като гледам, от пристигащите в Италия няма бежанци, а такива, подлежащи на депортация.
  На държавите, отказали реадмисия да се приложи диполоматически натиск, вкл. и санкции, а за обратно приет мигрант да се изплащат бонуси.
  Да се увеличат парите за депортация и да започнат да се прилагат масови депортации дори и на майки с деца и малолетни, използването на които е хитър начин за последващо събиране на цялото семейство.

 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Самия факт че допуснаха това нашествие и толкова години не могат да се
  справят със проблема, говори колко е неадекватен ЕС като структура.
  Не очаквам да направят нещо съществени, само коренни промени във
  законите за емиграцията в отделните държави !!!

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  Германия и Франция срещу всички останали!

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Германия и Франция срещу всички останали!
  —цитат от коментар 34 на hope


  и Испания

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6080 Неутрално

  Да изнесат границите далеч от ЕС. Това е решението...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1242 Весело

  До коментар [#7] от "danvan":имаш ли и други реплики ?
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Прост е и не може да измисли как да вкара Путин в коментарите. А много му се иска а и пари трябвяа да печели.

  Хинт - Меркел и Брюксел ( основните и главни виновници за все по-голямото разделение в Европа, за загубата на идентичността, увеличаването на престъпленията, възхода на разни нациподобни партии и антиевропейски настроения ) - са на хранилка при Путин.

  Не виждам как иначе може Путин да бъде вмъкне във вземането на решенията на Меркел.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4544 Неутрално

  Испания има територия в Севрна Африка, макар и малка. Време е да се мисли за по-постоянна форма финансирана от ЕС за настаняване на тези бежанци, нещо като център с подцентрове, характеризиращи се с различни степени на адаптация към европейските културни норми и съответстващи условия. Например, къмпингов тип палаткови лагери (не ги оплаквайте, има много солидни формати за това с канализация и т.н.), следвани от подобни с америански тип трейлъри (сглобяеми и превозими къщи също с различни конфигурации). Емигрантите да преминават през обучение на езика на желаната страна и нужните трудови умения от страната-заявител в периоид от година до две, и тези които се квалифицират могат да бъдат приети от желаещите да ги приемат ги страни дали заявките. Тези които са дошли с надежда за живот на гърба на "богатите" - репатриация обратно с военни транспортни самолети, по-евтино и по-възпитатлно ще е от разтакаването им с години след доказана непригодност.
  Това е една модификация на канадската или австралийската имиграционни системи, със съптветните точки. Африканският Съюз трябва да бъде привлечен, защото може да има няколко страни желаещи да започнат с подобни центрове. Идеята е доста сурова и разбира се може да се критикува, въпросът е да не се търши решението "ами те са тук, сега я втасахме!".

 39. 39 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 704 Неутрално

  след 5 години, когато десни правителства ще са навсякъде в ЕС, въпросът ще бъде колко строга да е забраната за влизане на каквито и да е мигранти - затвор, депортация, тежки икономически санкции срещу държавите, които пращат мигранти в ЕС; така че цялата работа днес е перверзия с елементи на либерален марксизъм

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Германия и Франция срещу всички останали!
  —цитат от коментар 34 на hope


  По-точно, Меркел, Макрон и Сорос срещу немския народ, френския народ и всички останали народи.
  Германия и Франция срещу всички останали!
  —цитат от коментар 34 на hope


  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  В Италия се наблюдава най-голямата пропаст в Европа между усещането на италианците, че са наводнени от мигранти и действителната миграция - те вярват, че мигрантите съставляват 30% от населението, а всъщност са само 9%. Колко са 9% от населението?Нищо не е.
  —цитат от коментар 4 на tosho_toto


  А на каква възраст са тези имигранти, от какъв пол, и с каква култура? Мама внесе 1 милион 17-годишни (така казват) младежи с мобифони, но без документи, а броят на 17-годишните германци не е повече от 400 000. Или ще сравняваме нашествениците с 80-годишните баби? Когато германците наистина се събудят, ако не са ги заклали в съня им...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#38] от "daskal1":


  репатриация обратно с военни транспортни самолети.
  —цитат от коментар 38 на daskal1


  Добра идея!
  Прелитане ниско над джунглата; отваряне на товарната рампа, и да скачат!

  Да разлая троловете!!
 43. 43 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Филмът е нов, немски, "Добре дошли в Хартманови". Сцената е в център за мигранти. Един от тях с парцал забърсва пода. Другите - таблетчета, лаптопчета, лежачка. Тарторът пита оня с парцала: "Ко праиш бе?".
  "Правя малко работа аз".
  "Я оставяй парцала, за тази работа тука си имат българи".

  Такива работи.

 44. 44 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Защо в статията се говори за "бежанци"? Като може би 95% от хората идващи от Азия и Африка НЕ СА бежанци и НЕ бягат от въоръжени конфликти. 95% от тези хора са ИКОНОМИЧЕСКИ МИГРАНТИ, които да подчертаем НЕ търсят работа, а просто търсят по-лесен живот на гърба на европейския данъкоплатец!
  Решението за мен е ясно - НЕ СЕ ДОПУСКА НИКОЙ на територията на ЕС без предваритела проверка, доказване на произход и получаване на статут на БЕЖАНЕЦ! Това ще е от ползва и за Европа и за хората, които наистина бягат от конфликт, а в момента не могат да получат статут заради стотиците хиляди мързеливци, които прииждат отвсякъде! Това за мен е единственото логично и наистина ХУМАННО и СПРАВЕДЛИВО решение и всичко останало е обречено на провал! Не знам как тази проста истина не се вижда от тиквите в Германия, Швеция и всички заблудени душици, които сами разрушават ЕС в момента..

 45. 45 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Чета коментарите и се удивлявам на наивността на пишештите . Хора тия от Брюксел , а също Меркел и Макрон нямат воля и кураж да накарат негроидите и арабелите дето са от 20 години в страните им да работят ви е ми говорите за депортации и изграждане на лагери извън ЕС . От какъв зор Европа и САЩ трябва да спасяват всеки несретник по света ? Крепоста се се пази докато врагът е отвън , а не след като си го пуснал вътре . Що за идиот трябва да си , за да искаш страната ти да се напълни със същества ,които са още в прединдустриалната епоха . Европа няма воля за борба и затова е обречена на гибел .Стена по границите , картечни гнезда през 500 м и стрелба на месо до всеки доближил се. И готовност за война . Това е решението , ама нямя кой да го направи ,затова свиквайте с нашествениците и сбогом на цивилизацията.

 46. 46 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  9%, което според аФторчето е нищо, са само пребиваващите с юридически сатут на чужденци.

  Отделно, има още 2 х 9 % с италиански паспорти.

  Отделно, през послеените 3 години, по 250000 етнически италианци напускат страната- цифри, единствено съпоставими с положението в следвоенните години.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Имам чувството, че тея хора съвсем са изперкали.

  Начи докато си седят у Африка са ОК. После се качват на кораба и стават бедстващи.

  Начи няма да ги караме в Европа ще ги караме в лагери извън Европа. И кво ще правят в тея лагери?!?! За кво да седят в тея лагери като могат да излязат от тях и да са си у дома - ако лагера е в Африка. :)

  Те искат да ползват благата без да работят за тях. Искат телефони, маратонки, гъзарйки, етц. без да работят.

  И без тва храна им дават всевъзможни благотворителни организации че и ООН-то даже. проблемът е че голяма част от тея хора имат IQ под 70, което е негодно дори един пирон да забият без да се осакатят, па камо ли да градят общество и инфраструктура. Те и затова нямат читави държави и няма и да имат.

  С приемането на такива хора няма кой знае какво да се промени. Т.е. ще имате едни хора дето цял живот ще трябва да са на социални помощи и после и децата им и после и техните им деца.

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4544 Весело

  Един въпрос: системата ще бъде роботизирана ли? Има доста напреднали разработки на военни роботи в това направление.

 49. 49 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 854 Неутрално

  в одисеята с „водолей“ има много подозрителни неща: първо, на блорда има репортерка на евронюз - левичарска телеточка. второ, финансираните от ЕС „Лекари без граница“ яхат кораба, с който събират маймуняци в либийски води. защо? после ги карат в италия. а същото прави и италианската брегова охрана? защо? докато не се наложи пълна забрана на незаконното влизане в ес, тази дивотия ще продължава и берлинската ханъма ще продължава да ни се подиграва. германия за трети път прецака яко европа! този път с помощта на франция)

 50. 50 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Меркел може и да и ги иска, но германците не ги искат. Така че време е да се сложи край на купона, не може една личност да налага грешките си на цял континент.

  Не че един чичко с мустачки не се опита да го направи в началото на миналия век....

 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  Не ги иска Меркел, нужни са на икономиката.
  Трябват им хора, пазари и работна ръка.

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 52 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Не ги иска Меркел, нужни са на икономиката.Трябват им хора, пазари и работна ръка.
  —цитат от коментар 51 на hope

  Работната ръка май не е скрита в групата на мигрантите, наричани и по други начини.

 53. 53 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#51] от "hope":

  "Не ги иска Меркел, нужни са на икономиката."

  Ми не, не е вярно. Не са й нужни икономиката тези хора. Работните места за нискоквалифицирани намаляват все повече. На икономиката също така не са й нужни нетни потребители, чието потребление се заплаща с труда на други хора. Германската икономика е високо технологична и са й нужни висококвалифицирани кадри, които както потребяват, така и произвеждат.

  Тази глупост, че скакалците били желани от икономиката е гигантски фейк, измислен от псевдо-добричките, за да се оправдаят. Големите германски фирми след всичките си помпозни приказки (защото ПР-ът изисква да приказват така) е назначил на работа мизерно количество бежанци, тъй като естествено те не притежават нито квалифкации, нито необходимите социални умения.

 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4544 Весело

  До коментар [#42] от "lone wolf":

  Ти май искаш да използваш опита на съветските специални части на скачане на четирима с платнище за да се избегнат "стингърите"? Но, едно незначително възражение, все пак те са скачали от хеликоптери. Сам ще си опониран, че скачане с платнише върху камънаци и скали може би е по-рисковане от скачане с чадъри в джунглата с много високи дървета. Предлагам да се експериментира :-)

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4544 Любопитно

  До коментар [#53] от "areta":

  Доколкото разбирам от роднини от Германия има и проблеми в трудовото законодателство плюс съпротива на профсъюзите за "съкратени процедури". Но, като цяло цялото имиграционно законодателство в ЕС се нуждае от сериозна преработка. Все пак и Брекзит, и сега италианския конфликт ясно индикират опасността това малко камъче да обърне колата.

 56. 56 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 574 Неутрално
 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  Много трудно ще се договори нещо смислено по този въпрос,но е крайно време ЕС да намери едно работещо решение на този изключително важен проблем.

 58. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Неутрално

  Крайно време е да стигнат от ЕС на едно мнение и да ги разселят далеч от съюза, в Африка или Азия.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Длъжен е да успее. Май трябва да се процедира, както при избора на папа, затварят ги и докато не решат, никакво пускане.

 60. 60 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2545 Весело

  Никак не е изненадващо, че Европейският съюз не е в състояние да предложи общо решение на проблема, нито е възможна общоевропейска политика по миграцията. Нашествието от преселници остава в ръцете на отделните национални правителства, които да установят собствен режим на миграцията, а с това да обезсмислят много от основните принципи на ЕС. Политическото фрагментиране пък може да доведе до сериозни функционални проблеми за съюза и да открие пътя за завръщане към истински успешния първоначален модел - Европейската общност за въглища и стомана.

 61. 61 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  В Италия се наблюдава най-голямата пропаст в Европа между усещането на италианците, че са наводнени от мигранти и действителната миграция - те вярват, че мигрантите съставляват 30% от населението, а всъщност са само 9%. Колко са 9% от населението?Нищо не е.
  —цитат от коментар 4 на tosho_toto


  9% могат да стъжнят живота на останалите 91%
  В България има две най-големи малцинства с приблизително такъв процент. И двете създават доста проблеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK