Меркел е търсила подкрепа в спора за мигрантите от страни в ЕС, сред които и България

Меркел е търсила подкрепа в спора за мигрантите от страни в ЕС, сред които и България

© ReutersГерманският канцлер Ангела Меркел се е обърнала към нейни европейски колеги през уикенда за подкрепа в ожесточения вътрешен спор за миграцията, който застрашава управляващата трипартийна колаиция, пише агенция "Дау Джоунс".


Приближени до канцлера са се свързали с правителства на няколко държави - членки на ЕС, на фронтовата линия на кризата с мигрантите, за да проучат желанието им да приемат обратно мигранти, които се опитват да влязат през тяхната територия в Германия, заявиха в неделя европейски официални лица. Сред тях са правителствата в Австрия, Гърция, Италия и България, твърдят източниците. Берлин освен това се е свързал и с Европейската комисия.


Миналата седмица германският вътрешен министър Хорст Зеехофер постави на канцлера ултиматум, като я предупреди, че може да затвори границите на страната за определени категории нелегални мигранти още в понеделник.
Зеехофер оглавява Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската сестринска партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел. Макар двете партии да са близки в исторически план и да споделят обща парламентарна група, ХСС се отнася все по-враждебно към политиката на Меркел за "отворени врати" за бежанците и обяви, че на нея ще бъде сложен край на фона на наближаващите ключови регионални избори през октомври. Според социологически проучвания ХСС може да загуби абсолютното си мнозинство при силно представяне на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".


Спорът избухна в началото на миналата седмица, когато Зеехофер, който трябваше да обяви план от 63 точки за ограничаване на имиграцията, внезапно отмени представянето, след като Меркел наложи вето на една-единствена мярка: решението да се връщат в други държави членки мигранти без надлежни документи.


В момента всички търсещи убежище могат да влязат в Германия, докато чакат случаите им да бъдат разгледани. Близки до Меркел твърдят, че едностранно затваряне на границата ще заплаши шенгенската зона и ще засили напрежението в момент на националистически подем в Европа.


Зеехофер обаче предупреди, че може да се консултира с управляващия партията му орган днес сутринта и ако получи мандат, да предизвика Меркел и незабавно да започне на връща мигранти, които не могат да кандидатстват за убежище. Това почти със сигурност ще принуди канцлера да отстрани министъра и партията му, което ще доведе до загуба на парламентарното мнозинство на правителството.


Според европейските правила бежанците трябва да кандидатстват за убежище в страната, през която първо са влезли в блока. Действията на Меркел от уикенда изглеждат като опит да намери дипломатическа подкрепа, за да позволи на Зеехофер да приложи плана си, без да рискува негативна реакция от тези държави.


Италиански официални лица обаче заявиха, че не са съгласни да приемат обратно търсещи убежище от Германия. Австрийски високопоставени източници коментираха, че ще подкрепят затварянето на германската граница, която според тях действа като магнит за имигрантите. Те посочиха, че ще прехвърлят всички мигранти, отхвърлени от Германия, обратно в страните, където първо са кандидатствали за убежище. Франция вече прилага подобна политика според двустранно споразумение с Италия.


Междувременно в неделя ДПА писа, че е бил назначен нов ръководител на германската Федерална агенция за миграцията и бежанците, дни след като предишният бе уволнен от Зеехофер на фона на скандал с молбите за убежище.


Ханс-Екхард Зомер, който отговаря за правните въпроси за чужденците и предоставянето на убежище във вътрешното министерство в Бавария, ще поеме агенцията, твърдят правителствени източници. Федералната агенция за миграцията и бежанците бе въвлечена в проблеми, след като вътрешно разследване на 4568 решения за убежище разкри, че бременският клон умишлено и редовно е пренебрегвал законови разпоредби и вътрешни правила.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Всеки може да разчита на подкрепата на България за ограничаване на емирантският натиск върху Европа, само дето Меркел допусна историческа грешка преди няколко години и сега процесът отиде твърде далече...

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  "Меркел е търсила подкрепа в спора за мигрантите от страни в ЕС, сред които и България"
  Абсолютна наглост! А търсеше ли подкрепа когато ги канеше?

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Европейска наглост:

  "Приближени до канцлера са се свързали с правителства на няколко държави членки на ЕС на фронтовата линия на кризата с мигрантите, за да проучат желанието им да приемат обратно мигранти, които се опитват да влязат през тяхната територия в Германия, заявиха в неделя европейски официални лица. Сред тях са правителствата в Австрия, Гърция, Италия и България.............. "

 4. 4 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Един ит министрите и от другата партия в колаицията е казал онзи ден, цитирам по памет:
  Тази лелка съвсем изпуши, вече не може да се работи с нея.

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Време е някой по млад, енеригчен и здравомислещ да я смени ... Европа има нужда от визионери, очевидно мигрантите не се оказа добра идея.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Да бе, тя ги вика после айде у Вас, моля моля.

 7. 7 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Зорлем иска да възроди Хитлер!

  Подпис - електронен ;)
 8. 8 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От статията:
  "Федералната агенция за миграцията и бежанците бе въвлечена в проблеми, след като вътрешно разследване на 4568 решения за убежище разкри, че бременският клон умишлено и редовно е пренебрегвал законови разпоредби и вътрешни правила."

  Е те това не може да е вярно изобщо. Такова нещо може само в България да се случи (според форума в Дневник). В Германия - НЕ.

  Това връщане на "бежанци" в първата държава от ЕС, в която са влезли, е точно толкова възможно и осъществимо, колкото беше прословутото квотно разпределение на мигранти.
  Как точно ще ги връщат тия хора, които вече са се настанили в Германия? С немски овчарки и автомати ли? С влакове ли ще ги "транспортират"?
  То нали така бяха "преместили" 1000 души от Германия в Полша, ама те в една тъмна нощ изчезнаха безследно. Поляците не успяха да ги намерят на територията на държавата си.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Натискът върху едноличното решение на Меркел от 2015 продължава.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Нормално. Меркел и ББ са в много добри отношения. Тя се обръща към него със "скъпи Бойко". Малко са политиците за които канцлерката говори така. ГЕРБ е партия, създадена, подкрепяна и хранена от немците, чрез ХДС и ЕНП.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  17 юни 2018 / 19:11
  "Коалиционният спор заради мигрантите е сериозен, но може да бъде преодолян, според министъра на вътрешните работи на Германия Зеехофер"

  "Канцлерът Ангела Меркел не планира специална среща с представители на няколко други страни от ЕС, засегнати от мигрантската криза, заяви правителствен говорител днес, опровергавайки информация на в. "Билд", предаде ДПА."

  http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1821027

 12. 12 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  И тея какво отговориха? Баце колко обеща да земеме да ги храним?

 13. 13 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#5] от "danvan":


  Време е някой по млад, енеригчен и здравомислещ да я смени ... Европа има нужда от визионери, очевидно мигрантите не се оказа добра идея.
  —цитат от коментар 5 на danvan


  По принцип си прав, само че "младият и енергичен" френски президент май не се оказа много здравомислещ, особено по някои вътрешно европейски въпроси.Имам предвид ТИР транспорта.

 14. 14 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Това, което н@сра бабата преди три години, трудно може вече да се почисти.

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Подкрепа всекиму, гювеч никому!

 16. 16 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 481 Весело

  Нали нямало достатъчно готвачи и сервитьорки по морето, да идват и да почват.

 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Единственото решение, за да има мир в Европа, е всички варвари да бъдат изселени от континента незабавно. До един!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  Няма как да правиш каквото си наумиш и когато дойде момента да си сърбаш попарата да искаш о несъгласните с тебе да я сърбат. Отговорността е лична !

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2520 Весело

  Нали нямало достатъчно готвачи и сервитьорки по морето, да идват и да почват.
  —цитат от коментар 16 на babalyuga


  Тъкмо и българското Черноморие ще заприлича (само че не по това, което бихме искали) малко повече на гръцкото Беломорие (където мигранти от Африка продаваха дреболии по плажа още преди мигрантската криза) или на някой карибски остров...

 20. 20 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1161 Гневно

  ''определени категории нелегални мигранти''!?
  Не мога да разбера, защо не се изгонят всички, които не са спазили, не спазват и няма да спазват закона?!

  Все още има хора, които си спомнят лагерите след Сърбия до 89... защо държаха толкова много българи там?!?
  А опашките за визи забравихт ли? Билет за обратно връщане, предплатен хотел, мин. 3000 марки в банката, постоянен трудов договор....

 21. 21 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Б-я е крайно време да получи повече дивиденти,ползи от това че охранява външна граница,от която идват мигранти,като искат да им беде спокойно на западните държави и да се кефят на живота,трябва да се научат да си плащат,което означава изнасяне на производство и високотехнологични производство към Б-я,по-богат регион!!!Защото лицемерието ми омръзна.

 22. 22 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Тази или не е добре психически или някои тъмни кръгове я държат с нещо. Поведението й няма никакво разумно обяснение.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  "Меркел е търсила подкрепа в спора за мигрантите от страни в ЕС, сред които и България"

  "Немай грижи. Ще ти дадем политическо убежище. " ББ

 24. 24 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дано по-скоро дойде видовден и да бидим бабето в затвора!

  Подпис - електронен ;)
 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2520 Весело

  Подкрепа всекиму, гювеч никому!
  —цитат от коментар 15 на blondofil


  Знаейки какво Зеехофер иска да направи, предполагам че подкрепата се изразява в това да си приемем обратно бежанците, които вече са поискали офицално убежище в България по-рано. Това е изискването според Дъблинското споразумение, което обаче на практика не се спазва от няколко години - за да се облекчат "гранични" за ЕС страни като Гърция, Италия и България.

 26. 26 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#21] от "gembirdkz":

  България нищо не охранява, всеки нашественик който е поискал да влезе у нас го е направил. Оттам нататък чрез каналджиите продължава към Западна Европа.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Тя пък. Ние нищо не сме опазили, просто имигрантите не искат да останат тука и ние с радост ги препращаме по-нататък.

 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2520 Любопитно

  ''определени категории нелегални мигранти''!? Не мога да разбера, защо не се изгонят всички, които не са спазили, не спазват и няма да спазват закона?!
  —цитат от коментар 20 на imaligoogle_hr


  Зеехофер иска да връща от германската граница всички мигранти, които:
  (1) Вече са се регистрирали като търсещи убежище в друга държава на ЕС (т.е., според Дъблинското споразумение нямат право да кандидатстват отново в Германия)
  (2) Вече им е било отказано убежище в Германия и трябва да се върнат обратно по пътя по който са стигнали до Германия

  Така че Вашето "защо не се изгонят" означава, че мигрантите постепенно ще се връщат в "гранични" за ЕС страни - най-вече Италия и Гърция, но и България ще е пострадала. А после тези държави ще трябва да се чудят дали да им дадат убежище и как да ги върнат там, от където са дошли. Това за бедна страна като България ще е още по-трудно, отколкото за Германия.

  Не мога да разбера, защо повечето хора в този форум харесват твърдата позиция на Зеехофер повече, при положение че тя ще създаде за България проблеми?!

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Весело

  Ако върнат насила в България мигрантите преминали през България, същите ще се разбягат с писък. Ще тръгнат пак с лодки да преминават в Турция.

  подпис
 30. 30 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#28] от "plamen_b":

  Защото евентуална победа на Зеехофер ще доведе до преосмисляне на цялата европейска политика относно нашествениците. Мислиш, че Италия и Гърция ще се съгласят да се превърнат в бунище за паплач от цял свят?

 31. 31 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#5] от "danvan":

  Аз съм за сегашният вътрешен министър хер Зеехофер !

 32. 32 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#14] от "marker":

  Ами и ние си имахме една баш баба в ЦК-то дето и тя правеше баш това.

 33. 33 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Весело

  Тази или не е добре психически или някои тъмни кръгове я държат с нещо. Поведението й няма никакво разумно обяснение.
  —цитат от коментар 22 на Големи яйца:)


  Има! "Канцлеракт", е най-разумното, макар и забулено в "конспиративна" мъгла!;)

 34. 34 Профил на maxwell
  maxwell
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Германският исторически комплекс (наравно с нео-марксизма в други държави) причинява простотия след простотия.
  С тая широко отворена порта за психясалите мюсюлмани , получаваме като ответна реакция малки диктаторчета ,като Орбан.

 35. 35 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#28] от "plamen_b":

  Защото последните 3-4 вътрешни министри са за затвора, барабар с шефовете на гранична полиция,жандармерия и др. има полицаи които "пазят "границата ,а има толкова много народ без документи.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Е Франция ще и я даде и Швеция, евентуално и Холандия.

  Ама другите се изказаха против.

 37. 37 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Весело

  До коментар [#28] от "plamen_b":"Не мога да разбера, защо повечето хора в този форум харесват твърдата позиция на Зеехофер повече, при положение че тя ще създаде за България проблеми?!"

  Немай грижа, Вожда мисли вместо теб! А и той е "за", твърдо!
  За кое "за" става въпрос, не знам! Ще ти кажа, когато му дойде времето, щото и Той не знае сега. ;)

 38. 38 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#28] от "plamen_b":

  защото се опитва да поправи насраното от мути ханъм. ако не се сложи спирачка на паразитите, ЕС ще се разпадне.

 39. 39 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 604 Любопитно

  Представяте ли си колко хубаво ще е ако Германия ни върне 100 -150 хиляди инженери и лекари? София ще стане още по-шарен и мултикултурен град. За "провинцията", забравете. Един католически поп вече си стръгнА, заради селските шовинизъм и ксенофобия. А и бежанците по-лесно ще се устроят в голям град, отколкото на село

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 40. 40 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Представяте ли си колко хубаво ще е ако Германия ни върне 100 -150 хиляди инженери и лекари? София ще стане още по-шарен и мултикултурен град. За "провинцията", забравете. Един католически поп вече си стръгнА, заради селските шовинизъм и ксенофобия. А и бежанците по-лесно ще се устроят в голям град, отколкото на село
  —цитат от коментар 39 на KFC


  Това може да се случи само в някоя паралелна вселена, KFC.

  Забрави, загуба на време е да си го представяш. Представай си нещо, което е по-близо до реала.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 41. 41 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#28] от "plamen_b":Защото последните 3-4 вътрешни министри са за затвора, барабар с шефовете на гранична полиция,жандармерия и др. има полицаи които "пазят "границата ,а има толкова много народ без документи.
  —цитат от коментар 35 на galiwer1880


  Кои вътрешни министри имате предвид? На България ли? Какво са направили / не са направили шефовете на гранична полиция?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 42. 42 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#40] от "EP":

  Обаче не мислите ли колко хубаво би било? Тогава София би заприличала на Лондон с неговото изконно автохонно население от индийци, пакистанци и държавни чиновници, а в прованса да са туземните англичани, които искаха БРЕКСИТ :)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Боко сигурно е казал, че иска помощ и пари да ги държи на територията, щото бягат от тука като от чума.

 44. 44 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#40] от "EP":Обаче не мислите ли колко хубаво би било? Тогава София би заприличала на Лондон с неговото изконно автохонно население от индийци, пакистанци и държавни чиновници, а в прованса да са туземните англичани, които искаха БРЕКСИТ :)
  —цитат от коментар 42 на KFC


  :) Благодаря за шегата. Накара ме да се усмихна.

  А сега сериозно:
  За Великобритания и Франция си е напълно нормално да са пълни с "изконно автохонно" население, защото имат колониално минало. На тия хора се гледа малко или много като на поданици. Особено на пакитата и на индийците в GB.
  Източна Европа не им е интересна изобщо на хората от БИ и Африка. Единици са тези, които биха останали перманентно. Те още от едно време си знаят, че трябва да отидат в Западна Европа. Такава им е просто идеята в главата.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 45. 45 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Нали нямало достатъчно готвачи и сервитьорки по морето, да идват и да почват.
  —цитат от коментар 16 на babalyuga


  Не става, баце. Готвенето и сервирането са работа...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 46. 46 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Тази или не е добре психически или някои тъмни кръгове я държат с нещо. Поведението й няма никакво разумно обяснение.
  —цитат от коментар 22 на Големи яйца:)


  Самото й преизбиране няма разумно обяснение.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 47. 47 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1013 Разстроено

  А коментарът под снимката трябва да е: "А, кой прънна"?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 48. 48 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Да я сменяват по бързо тая изкуфяла бабичка преди да е съсипала окончателно ЕС !!!

 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Весело

  Интересно е, че вече се появи младият австрийски канцлер с радикалните идеи за мигрантите.... Само че още не си е отгледал мустачки...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 50. 50 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 590 Неутрално

  По принцип си прав, само че "младият и енергичен" френски президент май не се оказа много здравомислещ, особено по някои вътрешно европейски въпроси.Имам предвид ТИР транспорта.
  —цитат от коментар 13 на marker
  напротив оказа се много здравомислещ, по ТИР транспорта - защити интересите на бизнеса на страната си!
  и косвено интересите на нашите шофьори - като фалират мутренските ни фирми ще ги наемат френските при по добри условия!!!

 51. 51 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Меркел защо не се договори с Путин(за заселване на Сибир). След първата депортация в Руссия мигрантският поток се секне тотално.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK