В България няма да има област, която да не бъде засегната от Брекзит, каза Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

© Велко Ангелов

Екатерина ЗахариеваВсички министерства в България са направили анализ, според който няма област, която да остане незасегната от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това заяви външният министър Екатерина Захариева по време на дискусия за въздействието на Брекзит върху България. Събитието бе част от работната програма на Българската Чийвнинг асоциация.


Тя изброи три сценария, които се разглеждат. При най-благоприятния до октомври трябва да бъдат приключени текстовете по споразумението за напускане и да има достатъчно подробна декларация от лидерите на ЕС за бъдещите отношения, не само търговските, но и за сътрудничеството в сигурността, отбраната, външната политика, в образованието, социалната област и други. При този сценарий последиците ще бъдат най-малко и бизнесът и гражданите ще могат плавно да преминат през процеса.


При втория сценарий се допуска, че ще има съгласие за текстовете на споразумението за напускане, но по-малко яснота за бъдещите отношения, не повече от това, което лидерите на ЕС през март са одобрили. В този случай ще има стабилност и предвидимост през преходния период, но няма да е ясно за търговията, образованието, трудовата мобилност и други какви ще са бъдещите отношения.
Третият вариант е "твърд Брекзит", който Захариева е убедена, че никой не желае. Времето наистина е малко и екипите трябва да положат максимално усилия, така че да намерят вариант да се изпълни ангажиментът за липса на твърда граница за Ирландия, каза още тя.


По думите на Захариева трябва да се намери формулата, при която Великобритания да може, без да бъде членка на ЕС, да участва в политики от общ интерес. Тя изброи етапите в преговорния процес - фаза първа (посветена на споразумението за напускане) и фаза втора – бъдещи отношения. По време на първата фаза се обсъждат права на гражданите, финансови въпроси, запазване на стабилността и мира между Ирландия и Северна Ирландия.


До къде са преговорите


"Това, което европейските лидери се разбраха през декември миналата година, е, че е постигнат достатъчен напредък по фаза едно и екипите трябва да започнат да подготвят споразумението за напускане. През мартенския съвет беше отчетено: имаме съгласие по това, че ще има преходен период до края на тази финансова рамка – до края на 2020 г., че правата на европейските граждани ще бъдат запазени през този преходен период, че Великобритания ще изпълни финансовите си ангажименти до края на 2020 г., както и по други споразумения, например между ЕС и Турция за бежанците, както и че няма да се допусне твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия", обясни Захариева.


Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние обяви, че има добър напредък на проекта на споразумение за напускане. Оставаха все още отворени въпроси по Северна Ирландия, по-сложни технически въпроси за авторски права, рибарство и други, но най-сложният отворен въпрос са отношенията Ирландия – Северна Ирландия и управлението на самото споразумение. ЕС иска директно приложение и по време на преходния период, ако има спорове, да се решават от Съда на ЕС, допълни тя.


"Времето ни притиска"


По думите й през май е било докладвано, че 25% от въпросите са все още недоговорени. До днес има съществен напредък по някои технически въпроси, но все още наистина сложният въпрос за Северна Ирландия не е намерил окончателно решение в проекта на споразумението за напускане, каза още министърът.


"Времето ни притиска. Крайният срок, в който трябва да се затворят всички текстове по споразумението, е октомври тази година, защото в края на март това споразумение трябва да бъде ратифицирано от британския парламент и от Европейския парламент", уточни Захариева.


Тя обясни, че твърдият Брекзит е липса на всякакво споразумение за напускане, липса на преходен период. "Защото за година и половина все още не са договорени всичките текстове, няма как в останалото време да подпишем и подготвим и да одобрим споразумение за бъдещите отношения." Според Захариева преходът, през който минава Великобритания, е необходим, защото бизнесът и гражданите се нуждаят от предвидимост, сигурност и стабилност.


Правата на гражданите


За гражданите Захариева посочи, че през преходния период хората ще се ползват с всички права. Желанието е да се запази безвизовото пътуване, което е важно и за ЕС, и за Великобритания, и уреждайки статута си, процедурите да не са тежки за тези, които са решили да останат във Великобритания след Брекзит. Все още няма яснота какви ще са тези процедури, колко ще струват, какви са документите, и колко време ще отнемат. Търсим реципрочност, искаме облекчени процедури, подчерта министърът.


"Това, което европейските лидери се съгласиха, е, че искат много близки търговски отношения с Великобритания, без квоти, мита и излишни тежести. Преговорите са двустранен процес, същото желание се чу и от Великобритания, предстои да видим дали това ще се материализира в конкретно споразумение за всеобхватна търговия", заяви министърът.


Според нея обаче отношенията на Великобритания и ЕС не трябва да се изчерпват до търговски договор. "Трябва да запазим близките отношения и стратегическото партньорство за сигурността, отбраната и външната политика. Изключително важно е какво ще се договори за трудовата мобилност. Много е важно сътрудничеството в европейската агенция за атомна енергия, в образованието."


Същинската работа за бъдещето може да започне, когато сме затворили първа фаза, когато има съгласие на текста на споразумението, което е одобрено от парламентите, допълни Захариева. Тя изтъкна, че именно след решението за Брекзит започна и дебатът как да се реформира ЕС.


В отговор на питане за уреждането на въпроса за ирландската граница Захариева отбеляза, че "това е въпросът, по който има едно и също мнение, искаме запазване на мирното споразумение, искаме да няма твърда граница", а същевременно това е най-трудният за решаване технически въпрос. "Не говорим само за стоки, а и за преминаване на граждани, за социалните права. Въпросите са много и сложни технически."


Търговията след Брекзит


Британският посланик Ема Хопкинс коментира, че 75% от споразумението "вече е в зелено", тоест по тези въпроси има съгласие, а останалото предстои да се договори. Надеждата е да можем да октомври да затворим и тези въпроси, каза тя. "Сложността е огромна, говорим за над 40 години интеграция, което поражда голяма комплексност." Тя също подчерта, че преходът е много важен, защото бизнесът иска да планира, да няма промени в нормативните уредби.


Ема Хопкинс

© Велко Ангелов

Ема Хопкинс


За икономическите аспекти тя каза, че се търсят най-дълбоки и всеобхватни споразумения за възможно най-много сектори. Ние не търсим специално отношение, но има основание за такова, ние сме огромна страна, споделяме едни и също ценности, вярваме, че нещо по-добро трябва да бъде предложено. Не мислим, че ако сме извън единния пазар и митническия съюз, единственият вариант са традиционните споразумения за свободна търговия, допълни посланикът. По думите й за Великобритания стандартните договори за свободна търговия не са решението и ЕС е постигал много на вид споразумения, някои от тях безпрецедентни.


Надежден партньор


"След март догодина ще видите една нова карта на ЕС. Великобритания ще продължи да е там. Искаме да продължим да сме надежден партньор, добър приятел и съюзник. Това сътрудничество трябва да се разширява."


"Великобритания винаги е била остров и е имала по-скоро практически, а не емоционални отношения с Европа. Не влязохме в Шенген, не взехме еврото. Отношенията ни винаги са били леко странни... ЕС ще продължи да бъде нашият най-близък приятел и търговски партньор. Споделяме неговите ценности. Ние искаме да можем да се възползваме от тези отношения, например със страни, с които сме нямали такива... Ние не искаме да се затворим в себе си, а колкото до отношенията с Русия, противопоставянето на химическите оръжия, сирийските бежанци, ебола в Африка, това все са неща, които поставят ударението върху сигурност, отбрана. Ние няма да се изолираме, нас ни интересува какво се случва в света. Основните ни съдружия ще са с държавите - членки на ЕС", каза още Хопкинс.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5813 Неутрално

  "В България няма да има област, която да не бъде засегната от Брекзит...."

  Леко е пресилено.

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 482 Весело

  Бритиш мигранти ще заприиждат ли, леличко ?! 😈

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  И кво стАна сЯ !!! пак сиромашка майка България най - в киреча.

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 848 Весело

  С Ангелкова са си лика-прилика. Само един поялник разлика.

 5. 5 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 764 Неутрално

  За 95% от българите брекзит няма никакво значение. За останалите - нещата ще се уредят. всичко друго е безсмислени празнодумства.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  "Отношенията ни винаги са били леко странни."
  Т.Е. никога не са били напълно в ЕС, така че няма да се промени кой знае какво.

 7. 7 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 313 Неутрално

  "Отношенията ни винаги са били леко странни."Т.Е. никога не са били напълно в ЕС, така че няма да се промени кой знае какво.
  —цитат от коментар 6 на Роси


  Това не е правилно изказване. Щом си в ЕС, прилагаш всички актове и задължителните директиви на ЕК, което си е доста сериозно обвързване, политически и икономически. Твърд Брекзит ще промени много неща. Населението на Великобритания е 13%+ от ЕС, което също е важен фактор, особено при евентуално отдръпване на щатите в определени сектори.

 8. 8 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ''Българската Чийвнинг асоциация''... кое е българското на втората дума?!?!
  Поредното НПО, паразитиращо и целящо разпад на род и родина... :(

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  Тая пет пари не дава за традиционнити ни партньори и сринатата ни търговия. Не и пука, че пристанищата ни са празни, а коробостроителниците фалираха. И железниците са на път да фалират. Единственият и кахър е евроатлантическото наследство, дето въобще ни ни касае. Абе това гербавите не са ли българи? Откъде ги внесоха?

 10. 10 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Какво разбрах от този коментар; ще се стремим общо взето всичко да остане както е до сега, да няма мита, визи, образование ...ит.н. ,но едно нещо няма да има "членски внос" ,който ще се поеме от останалите страни. Това си е 101% тарикатлък ,според моето скромно мнение.

 11. 11 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#4] от "Тони КОСТОВ": Ми нормално, преминали са успешно един и същ тест.

 12. 12 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#4] от "Тони КОСТОВ": Само се чудя Боце като избира мъжете да са със спортни наклонности тези по какъв критерий са там ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK