България не очаква съществен финансов ефект от Брекзит

Участниците в дискусията

© Велко Ангелов

Участниците в дискусиятаБрекзит няма да окаже съществено влияние върху търговските потоци в България. Това заяви Маринела Петрова, зам.-министър на финансите, по време на дискусия за последиците от излизането на Великобритания за България. Събитието бе част от работната програма на Българската Чийвнинг асоциация.


Там не очакваме съществено влияние към общото икономическо състояние на страната, защото Великобритания е важен търговски партньор на България, но като дял в износа и вноса и съответно на 11-о и 16-о място и обемите не са толкова високи, че да окажат някакъв значим ефект върху икономиката като цяло, каза Петрова, като уточни, че се очаква спад в дългосрочен аспект до 2030 г. заради бариери в търговията, снижение на стокообмена с до 30% до 2030 г.


По думите й може да наблюдава спад в българския общ износ към ЕС заради негативно влияние на Брекзит върху основни икономики в ЕС като Германия, Италия, Гърция, Холандия и други, с които страната има много развити и активни търговски отношения.
За инвестициите тя коментира, че след кризата е имало пик в потока към 2008 г., но след това има отрицателен инвестиционен поток от България към Великобритания, което значи, че не би следвало да България да изпита сериозен дисбаланс заради Брекзит. Ние вече виждаме отлив на капитали, но натрупано размерът на британските инвестиции е около 2 млрд., или около 5% от всички преки чуждестранни инвестиции.


В областта на заетостта също не се очакват съществени ефекти. Регистрираните заети и дългосрочно пребиваващи във Великобритания по данни на техните служби са около 84 хил. души постоянно пребиваващи във Великобритания, около 74 хил. са в заетост. "Предвид състоянието на преговорите по Брекзит не очакваме съществени сътресения, които да доведат до излизане на работна ръка от Великобритания. Българите са основно ангажирани в ниско и средно квалифициран труд. Не очаквам и съществен прилив на работна ръка в България по тази линия", обясни зам.-министърът.


Според нея по-скоро потокът би се насочил към други страни в ЕС с по-високи доходи и заплащане. "За висококвалифицираните специалисти, които са около 20% от регистрираното българско население там, не виждаме проблеми", допълни Петрова.


По думите й паричните плащания представляват около 0.1% от БВП на България, така че и по тази линия не се очаква съществен ефект върху икономиката.


За туризма съществуват известни рискове, защото може да има визови ограничения или друг вид такива пред свободното движение на хора, което би поставило България в по-неблагоприятна позиция в сравнение със страните извън ЕС.


В банковия сектор не се очаква съществен ефект, по-скоро може да се получи в по-дългосрочен хоризонт ефект по линия на европейските регулации и там би могло да се очаква нещо по-съществено, но все още няма голяма яснота.


Върху бюджета на ЕС също не се очаква до края на този програмен период съществен ефект, доколкото всички държави, които са започнали изпълнението на тази рамка, са се ангажирали и със съответните вноски и плащания към бюджета на ЕС. След този период би могло да се очаква финансов недостиг в бюджета на ЕС, който би могъл да се преодолее частично с увеличение на вноските на държавите, но по неформални изчисления България като една от най-бедните страни вероятно няма да изпита сериозно затруднение от увеличение на вноската, каза още зам.-министърът.


Кой е големият губещ


Юлиaн Войнов, член на управителния съвет на Българска чийвнинг асоциация, коментира, че при обявяването на Брекзит са се разиграли доста сценарии, които с течение на времето са били ограничени до два варианта - пълно търговско споразумение от рода на това с Канада и задълбочено търговско споразумение като това, което беше подписано между ЕС и периферните страни като Украйна, Молдова и Грузия. Първото се базира на международното право, а второто прави позоваване на общото право на ЕС най-вече във връзка с единния пазар. Много е вероятно крайното споразумение да бъде симбиоза между тези варианти, смята Войнов.


По думите му според всички анализи основният губещ от напускането на ЕС в икономически аспект ще бъде Великобритания. "Основното обяснение е, че Великобритания няма да има тази икономическа сила, за да договаря търговските си договори с останалия свят. За разлика от ЕС, за който сключените до момента договори ще продължат да важат, с Брекзит Великобритания ще трябва да предоговори търговските си отношения с 50 други държави и да започне търговски преговори с още 67 страни", допълни той.


Войнов обясни, че Германия, Италия и Франция са основните търговски партньори на Великобритания, но те няма да бъдат най-засегнати. Най-засегнати биха били тези, чиито търговски отношения са голяма част от брутния им вътрешен продукт – Ирландия, Малта, Белгия, Холандия, Люксембург.


България има сравнително малък търговски оборот с Великобритания, британските инвестиции в страната също са малки, така че за България директните заплахи по-скоро са минимални и евентуално би могло да се отрази, ако пострадат големите партньори на Обединеното кралство, допълни той. Според него България има шанс някои от производителите да се прехвърлят на българска територия заради ниските разходи, които предлага страната.


Юлиян Михов, директор, "ПрайсуотърхаусКупърс", коментира, че за бизнеса е важно да има предвидимост, сигурност и възможност за планиране, но нито едно от тях не може да се случи или поне не са налични към днешна дата. От гледна точка на бизнеса въпросът е доколко българското правителство не трябва да е по-активно и да търси защитата на бизнеса. "Ние нито внасяме, нито изнасяме толкова много към Великобритания, но проблемите влияят върху възможностите за развитие на търговския обмен за привличане на инвестиции", каза още той.


За правата


Зам.-омбудсманът Диана Ковачева отбеляза, че няма кратък отговор на въпроса какви са правните последици от Брекзит. Според нея за българските граждани ще се прилага нещо като право на ЕС с национален характер.


Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика, каза, че за България е важно да запази принципите за осигурителните права, режимите за разрешителни за работа, възможностите за българските студенти във Великобритания, взаимното признаване на дипломи, за да има гарантиран принцип на свободно движение, както досега е било. Тя увери, че българската държава ще се погрижи за гражданите си.


Васил Асенов, втори секретар, социални и трудови въпроси към посолството на България в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, заяви, че всички текстове, които се отнасят за правата на гражданите, са в зелено, тоест има пълно съгласие между преговорните екипи.


Той обясни, че за българските граждани техните права ще са гарантирани за всички, пристигнали до края на преходния период. Всички ще трябва да кандидатстват за статут на уседналост. Те трябва да докажат пред британските власти, че имат пет години пребиваване в страната. Ако нямат пет години към крайния срок, ще кандидатстват за временен статут и след това за пълен статут. Той ще им гарантира запазване на правата, с които разполагат към настоящия момент. Този статут ще се загуби при отсъствие от над пет последователни години. Той дава права на членовете на семейства. Те ще могат и след края на 2020 г. да се присъединят към роднините си във Великобритания.


Той уточни, че Великобритания може би през есента ще публикува първата версия на бъдещия си закон за възможностите на движение на европейски граждани след края на преходния период.


Том Хайнес, ръководител на секция "Политика" на Британското посолство в България, каза, че има разочарование за правата на британските граждани, които искат да отидат другаде в ЕС, което не е съвсем разрешено, както и че британците ще изгубят някои от правата за гласуване досега.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Официален Брюксел още е в шок от това че демокрацията в една страна членка проработи и на хората им беше позволено свободно да си изразят мнението. Още по-тежко за чиновниците е това че гласове за референдум за членството в ЕС са все по-силни в Полша и Чехия. Не на последно място, с напускането на втория най-голям платец в европейския бюджет се отвори голяма дупка - кой сега ще плаща раздутите щатове в Брюксел или субсидиите на френските фермери?

  Това накратко обяснява защо се организират такива пропагандни акции да се внушава колко лошо щяло да стане в Англия.

 2. 2 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  кой сега ще плаща раздутите щатове в Брюксел
  —цитат от коментар 1 на 12345


  Не искам да разбивам тъй приятната опорна точка, но т.нар. раздути щатове в Брюксел, в което се включват административните разходи за всички институции, всички служители и сътрудници на договори не само в Брюксел, но в цяла Европа и по света (всевъзможните делегации на ЕС) са 6% от европейския бюджет и намаляват ежегодно.
  За сравнение съответният процент в националния бюджет на България гони 40-те.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 3. 3 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Не искам да разбивам тъй приятната опорна точка, но т.нар. раздути щатове в Брюксел, в което се включват административните разходи за всички институции, всички служители и сътрудници на договори не само в Брюксел, но в цяла Европа и по света (всевъзможните делегации на ЕС) са 6% от европейския бюджет и намаляват ежегодно.
  За сравнение съответният процент в националния бюджет на България гони 40-те.
  —цитат от коментар 2 на Добрият войник Швейк


  За да е толкова малък процентът (все пак, става въпрос само за процент), заслуга имат най-вече огрОООмните разходи за Общата селскостопанска политика. С нея, между другото, успешно се преодоляват климатичните предизвикателства.

  Например, очаква се скоро освен основен производител на домати и ябълки, Полша да стане и лидер в производството на грозде, а след това и на банани.

 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "Добрият войник Швейк":

  Такива ли европейска опорни точки ви раздават? Значи викаш чиновниците в Брюксел вършат все по-полезна работа, а освен това намаляват като бройка, че и заплатите им намаляват??

 5. 5 Профил на cvetoslavaiv
  cvetoslavaiv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  E&G Finances LTD са най-долните измамници! Лъжат наред без да им мигне окото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK