На какво се дължи огромната власт на Виктор Орбан

На какво се дължи огромната власт на Виктор Орбан

© ReutersДа затвориш водещ университет е голямо нещо. Създавани, снабдявани с персонал и поддържани главно с публични средства, университетите обслужват и утилитарни, и идеалистични цели - да осигурят високо образована работна сила, изисквана от модерната икономика, и да поддържат и развиват културни ценности, посредством разбирането за света, което дават различните научни дисциплини.


Но сега една от академичните перли на Европа тръпне, защото предстои да бъде закрита. Централноевропейският университет (ЦЕУ) в Будапеща, който по-рано тази година се надяваше да бъде пощаден, ще бъде по думите на неговия ректор принуден да съкрати до голяма степен дейностите си в Унгария, ако до началото на следващата година не получи разрешение от правителството да продължи да съществува. Това разрешение се чака отдавна, но досега не е дадено.


Относително малък - с около 1500 завършващи студенти - ЦЕУ обучава в различни сфери, включително социални науки, право, мениджмънт и математика. Трайно влиза в класацията на стоте водещи университета в света и е един от най-многонационалните със студенти от над сто държави, сред които и от самата Унгария. Благодарение на частни дарения и финансиране от фондация ЦЕУ е един от най-богатите университети в Европа.
Екзистенциалната дилема се дължи на неговото основаване или по-скоро на неговия основател. Човекът, осигурявал досега на ЦЕУ дарения, възлизащи на около 610 милиона долара, и който е почетен председател на съвета на попечителите, е Джордж Сорос - роден през 1930 г. в Будапеща в еврейско семейство, оцеляло през войната благодарение на придобити фалшиви документи. През 1947 г. емигрира във Великобритания и учи в Лондонската школа по икономика, където идеите за отворено общество на преподавателя Карл Попър стават нравствена и политическа основа на живота му. С невероятно успешно управление на финанси печели много милиарди, от които над 30 милиарда са дарени чрез неговите фондации "Отворено общество" за различни каузи, много от които в Източна и Централна Европа. И сега лидери на точно тези страни го обрисуват като едва ли не сатанинско зло.


Сорос възприема ценностите на радикалния космополитизъм срещу тези на радикалния национализъм. Но гневът на политическия елит в Източна и Централна Европа бе разпален най-вече от подкрепата му за милионите мигранти, които влязоха или се стремят да влязат в Европа. И това се усеща най-вече в родната му страна, където премиерът Виктор Орбан води общонационална кампания, в която представя Сорос като основна заплаха. На изборите през април партията на Орбан "Фидес" отново победи и взе две трети от местата в парламента.


Майкъл Игнатиеф - писател, експерт по права на човека, бивш лидер на канадската Либерална партия и от 2016 г. ректор на ЦЕУ - ми казва, че не знае дали той и ЦЕУ ще трябва да си съберат багажа и да напуснат Будапеща; никой в правителството не може (или няма) да му каже какво мисли техният лидер. Като предпазна мярка Игнатиеф е подписал споразумение за създаване на кампус на университета във Виена, но той разглежда проблемите, засягащи неговите правомощия, в по-широк контекст, на фона на вътрешните борби в Европейския съюз за неговото бъдеще.


Лидерите в Европа


"Трите водещи личности в Европа днес са Макрон, Меркел и Орбан. Забележително е, че сега такава позиция ще заеме премиер на страна с десет милиона души - това е показателно за неговата стратегическа издръжливост и неговата визия."


Триптихът с лидери, за които говори Игнатиеф, дава известна яснота за все по-разнопосочните възгледи за бъдещето на ЕС. Меркел е квинтесенцията на непоколебимата консервативна позиция, подсилена от намалялата подкрепа на избирателите на изборите през септември 2017 г. за двете основни партии - ХДС/ХСС на Меркел и социалдемократите, които отново са в коалиция, но само с малка преднина пред крайнодясната "Алтернатива за Германия", която сега е най-голямата опозиционна сила. За Меркел едно радикално задълбочаване на интеграцията в ЕС носи риска от засилване на националистко-популистките течения, чиято победа в Италия я кара да бъде още по-предпазлива. Мнозина от нейната партия и извън нея смятат, че отслабвайки натиска върху страните членки да намалят дълговете си чрез орязване на публичните разходи, Германия ще трябва да субсидира това по-либерално управление.


Макрон е апостолът на "дълбоката трансформация", която според него е необходима, за да не спре моторът на съюза и той да стане отново обикновен сбор от държави с търговски споразумения и известно сътрудничество, но запазвайки суверенитета си и изпадане до политика, при която решаваш собствените си икономически проблеми за сметка на съседите. Той се нуждае от Германия за зареждане с гориво и форсиране на този мотор; това е правено десетилетия наред, но напоследък с известни колебания. Въпреки че Меркел даде знак за ограничена подкрепа, други държави заявиха ясно, че не са съгласни, и настояха за прекратяване на интеграционистката политика и даже за възстановяване на правомощията на националните парламенти.


Християнска демокрация


Премиерът на Унгария отстоява нещо съвсем различно. Както казва Игнатиеф, той е и упорит стратег, и визионер, а визията му е за отделни, суверенни национални държави, чиято преданост към Европа се основава не на идеала за федералистки политически съюз, а на споделени културни норми. В миналото Орбан говореше за предпочитанията си към "нелибералната демокрация" заради провалилите се като панацея мултикултурализъм, антинационализъм и отворени граници.


Отскоро той се отказа от "нелиберализма" в полза на "християнската демокрация", която обаче е съвсем различна от политиката на западноевропейските християндемократически и социалдемократически партии, които според него са изчерпани. Неговата християнска демокрация е утвърждаване отново на християнството, войнствена негова защита срещу разводняването на неговите религиозни ценности от чужди и дори вражески сили. Европа, видяна от основателите й и техните потомци като отворено общество, все повече заприличва на крепост. Тогава не е чудно, че Сорос и неговите действия ще бъдат идентифицирани като вражески.


Липсата на опозиция


Визиите се нуждаят от практическа обосновка. Унгария, близо 30 години след края на комунизма, до голяма степен жъне икономически успехи, но все по-ограничена в политическо отношение. Особено важно е това, че опозиционните новинарски медии са в криза, не получават реклами от държавата и са избягвани от местни и чуждестранни компании, които не искат да дразнят могъщото правителство.


Политиката силно клони към антиимигрантската десница: втора след "Фидес" през април бе крайнодясната партия "Йоббик", която, въпреки че положи усилия да смекчи твърдия си антисемитизъм, остава враждебна към имиграцията (и към Сорос), също като "Фидес". Ако искаш да разговаряш с опозиционери, попадаш на мъже и жени, които са се надявали на изборите да има възраждане на либералните и левите партии, но са видели, че те са западнали още повече.


Орбан укрепи водещата си роля, като отслаби институциите на опозицията, към което се добавя неспособността им да се обединят или да намерят лидер с неустоима визия в контраст с неговата. Днес, когато Централна Европа отразява неговите възгледи, новото правителство на Италия споделя много от тях, Великобритания продължава да върви към към изхода, а повечето страни странят от възгледите на Макрон, най-голям от тези тримата (Меркел, Макрон и Орбан - бел.ред.) може би е Орбан.


*Джон Лойд е съосновател на "Ройтерс" Институт за изследване на журналистиката към Оксфордския университет, където е старши научен сътрудник. Изложените тук становища са лично негови./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4647 Неутрално

  На пряката политика !
  На пряката демокрация !
  Кой разбрал ....разбрал ....

  Bukalemun
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4647 Весело

  Липсата на опозиция
  ========
  Става ми мило и драго , когато се появи статия на тема 'орбан'......
  Все едно че става въпрос за Ердоан. ....
  И опозицията. .... :).....!
  Никаква опозиция не би издържала пред кауза , жизнено важна за една нация. ... без значение коя е тя !

  Bukalemun
 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Авторът на хранилка, защитава шефа си. Боже, боже, толкова ли няма безпристрастни анализи???

 4. 4 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Богатия университет нещо не го виждам сред 1000 най-престижни в света, даже и в топ 5 на Унгария не е... Тея стотици милиони, дето се вкарват него, явно не са много по предназначение, а? И защо държавата трябва да се интересува от проблемите на опозиционните медии... че и пари не им давала... И не е ли "жъненето на икономически успехи" най-важно?

  I shave with Occam's razor
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4647 Любопитно

  Християнска демокрация


  Премиерът на Унгария отстоява нещо съвсем различно....
  ========
  ..... и абсурдно , нали !
  Но именно така се прави История !
  Всички които са си оставили имената в световната история .... са били все такива ....
  Винаги са били хулени и оплювани.....противопоставяйки се на предизвикателствата на времето. ...

  Bukalemun
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8817 Неутрално

  Ясно, че огромната власт на Виктор Орбан се дължи на това, че е на светлата страна на силата на истината срещу тъмните заговори.....

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Сорос като се сети за Орбан почва да фучи като бесен :)
  Луд става стария спекулант Сорос само като чуе Унгария:)

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  А Орбан има удивителен усет да напипва същността на проблемите. Гледам в статията крокодилски сълзи за един университет. Разчита се на условният рефлекс университет=храм на образованието и истината. Да обаче не, в момента много западни университети са се превърнали в ултралевичарско гнездо проповядващи и промиващи неукрепналото младо съзнание с неолибералните идеи на културният марксизъм.

  В една предишна статия Орбан много ясно е казал една истина - консерватизма се опира на утвърдени от вековете ценности каквито са дом, семейство, родина, религия и иска да ги запази. А неолибералната идея /по-точното название е либерастия/ иска да ги унищожи и замени с изсмукани от пръстите теории родени точно от университетски псевдоучени.

  Отново проваленият опит на марксизма да се гради нов човек за новото общество. Безумие е да се позволява на такива да тровят младото съзнание, човечеството вече плати със десетки милиони за такава илюзия. Пълен парадокс, държавата да плаща заплати на хора които искат да я унищожат.

  https://misal.bg/smash-cultural-marxism/
  https://www.youtube.com/watch?v=c7as0pFxPYc

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  "Но сега една от академичните перли на Европа тръпне, защото предстои да бъде закрита."
  ==========
  Вай, Вай.....
  Досега не говорехте за унгарски перли.
  Да не забравяме, че и Русия готвеше наши интелектуалци да разпространяват панславизма.
  Същото е. Никой не издържа университет или дори само студенти за права бога...
  Важното е какво ни харесва.

  Еретик
 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Пълен парадокс, държавата да плаща заплати на хора които искат да я унищожат.https://misal.bg/smash-cultural-marxism/ https://www.youtube.com/watch?v=c7as0pFxPYc
  —цитат от коментар 10 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  А когато плаща някой друг трябва много, ама наистина много сериозно да си зададем въпросът "Защо го прави?". Защото нали знаете, че сиренето е безплатно само в капана за мишки?

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13290 Неутрално

  Може би наистина е Орбан, заради съпоставка по влияние/размер на икономиката/страната :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Никой не издържа университет или дори само студенти за права бога...
  —цитат от коментар 11 на Костадин Иванов

  По време на социализма имахме чуждестранни студенти. Всичките от едни такива "революционни" държави тръгнали да се борят със "световният империализъм". Впрочем доста гаднички като характер, с вирнати носове. И доста тъпички. Когато дойде "демокрацията се оказа, че половината са стипендианти на ЦК на БКП а другата половина на ДС.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  "На какво се дължи огромната власт на Виктор Орбан"

  - Просто мнозина прозряха за договора между Луканов и Сорос... Повече са от 20% недебили...

  "Фондацията стартира още по време на правителството на Андрей Луканов. Придружавах Сорос по време на срещите му с Министър-председателя и заместника му Георги Пирински.
  – Значи Сорос е действал сериозно и на държавно ниво?
  – Ами да! Беше постигнато споразумение да се издаде специално министерско постановление, съгласно което „Отворено общество“ ще развива дейност в областта на човешките права, масмедиите, културата, гражданското общество и други. Българската държава също се задължаваше да участва, като за всеки преведен от Сорос американски долар, трябваше да предоставя на фондацията близо половината от стойността му по курса в български лева. Тази привилегия другите фондации нямаха, а нашата изведнъж започна да оперира с милиони.“ - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

 17. 17 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Ншщите духом и раболепните се възхищават на Орбан, защото копнеят за силна ръка, която да ги храни и да я целуват. Но когато сопата му се стжвари на тяхната гърбина, ще глидат тъпо и ще скимтят -Ама защо мен?
  Но ще е твърде късно.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2910 Любопитно

  Липсата на опозиция========Става ми мило и драго , когато се появи статия на тема 'орбан'......Все едно че става въпрос за Ердоан....
  —цитат от коментар 2 на eti mehter  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Ети, не става въпрос за Ердоган. Става въпрос за Гюлен...:

  "You must move within the arteries of the system, without anyone noticing your existence, until you reach all the power centres.
  "You must wait until such time as you have got all the state power, until you have brought to your side all the power of the constitutional institution in Turkey."" - http://www.bbc.com/news/world-13503361

  Виждаш ли тук сянката на Гундяев-Михайлов?
  Или на Сабина?
  :)

 19. 19 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Доста объркана статия. Авторът твърди, че ЦЕУ е "водещ университет, една от перлите на Европа" и после сам казва, че там се обучават 1500 души. Как така? Хем е перла, хем толкова малко хора имат желание да учат там.

  После казва "опозиционните новинарски медии са в криза, не получават реклами от държавата". Как да получават реклами от държавата? Аз за такова нещо не съм чувал да има някъде по света. Последно като проверих медиите в Унгария бяха частни търговски дружества.

  "Макрон е апостолът на "дълбоката трансформация", която според него е необходима, за да не спре моторът на съюза и той да стане отново обикновен сбор от държави с търговски споразумения и известно сътрудничество, но запазвайки суверенитета си "

  А не беше ли това идеята на ЕС. Общ пазар, обща икономика, запазване на суверенитет. За да има задълбочаване на интеграцията и мърдане напред от тази концепция за ЕС трябва да съществува много широк консенсус сред членките на ЕС. Такъв, за добро или за лошо, днес в 2018 година не съществува. Може би след 50 или 100 години ще има почва за федерализиране, но не и днес.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Мнозинството говори, че правителството на Любен Беров било на Мултигруп.
  Тц, на „Отворено Общество“ е:

  „– Кои успяха да се уредят с ръководните постове в управителния съвет?
  – В Уставния Съвет се събра съзвездие от демократи- Блага Димитрова, Димитър Луджев, проф. Богдан Богданов, Антонина Желязкова, Стефан Тафров, Георги Прохаски, Любен Беров, Васил Гоцев. …“
  https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#13] от "EP":

  " Едно време така са повтаряли, че до 10-15 години няма да има кьорав петрол на планетата Земя."
  ========
  Не беше едно време. Едва преди пет години млъкнаха.

  Еретик
 22. 22 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#13] от "EP":" Едно време така са повтаряли, че до 10-15 години няма да има кьорав петрол на планетата Земя."========Не беше едно време. Едва преди пет години млъкнаха.
  —цитат от коментар 21 на Костадин Иванов


  Прав си! Благодаря за корекцията! :)

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  "Удържимият" си възход др. Орбан дължи на покровителя си СОРОС , от когото се отрече като Юда от Исус - ДО ТРИ ПЪТИ !Затова не може да му се вярва !

 24. 24 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#19] от "kmy56562160":

  "Авторът твърди, че ЦЕУ е "водещ университет, една от перлите на Европа" и после сам казва, че там се обучават 1500 души. Как така?"

  Е, "перла" естествено не е, нито дори истински университет, но изглежда сериозен graduate school по социални науки ... право, економика, политика. 1500 мастери и доктори по философия са много. Люпилнята за змии на Сорос. :)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сахаров":

  "Богатия университет нещо не го виждам сред 1000 най-престижни в света, даже и в топ 5 на Унгария не е.."

  Това е защото е на практика graduate school, т.е postgraduate institution и няма "обикновени студенти (undergraduates).

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9099 Неутрално

  Като няма силна опозиция, идват такива, като Орбан.

 27. 27 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  "Майкъл Игнатиеф - писател, експерт по права на човека, бивш лидер на канадската Либерална партия "

  Нищо подобно. Аз бях на командировка в Монреал преди 10тина години когато тоя дървен бастун канадците си го внесоха от САЩ за да замени Пол Мартин. То не бяха дитирамби и величаене, не беше чудо. А той, човекът една свързана мисъл не можеше да скалъпи. Изритаха го на вутрешно-партийнийте избори, нищо че беше краен либерал... впечатляващо прост обаче.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 28. 28 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Унгария е десет милионна страна,но силата на идеите на Орбан са като за милиардна. Орбан е най-голям,защото той представлява бъдещето на Европа. Меркел е миналото,а Макрон го лансираха да даде нов живот на миналото, което е невъзможно.

 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Унгария е десет милионна страна,но силата на идеите на Орбан са като за милиардна. Орбан е най-голям,защото той представлява бъдещето на Европа. Меркел е миналото,а Макрон го лансираха да даде нов живот на миналото, което е невъзможно.
  —цитат от коментар 28 на gozambo


  Макрон има зависимости.Не е нормално мъж да е женен за 25 годишна по-възрастна жена с три деца.Явно си има някакви сексуални отклонения.

 30. 30 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Огромната власт на Орбан се дължи на здравия му разум.
  Това е точка.
  Либертофоните да ревът колкото си искат, но това с фактите.

  Panta rhei....
 31. 31 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Каквото и да си говорим, ЦЕУ е много повече идеологическа школа, отколкото университет. Завършилите го се ползват със силната и постоянна протекцияна на вече изградените мрежи сред политическия, икономическия, медиен, правен и експертен елит. Така същите тези се захранват с нови кадри, обновяват се, възпроизвеждат се и се разпростират почти във всяка една публична сфера. В даден момент, а той вече отдавна се случил, всяко едно различно от тяхното мнение бива стигматизирано като ретроградно, ксенофобско, расистко, сексистко, макар и да съдържа истини. Не съм фен нито на Орбан, нито на Сорос. Имаме изключително слаби европейски лидери, които в крайна сметка нито са добри визионери, нито работят заедно за бъдещето на ЕС. Всеки дърпа чергата към себе си, а Меркел прекали и ще бъде позорно изхвърлена от политическата сцена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK