Вътрешният враг: яростните спорове за мигрантите са истинската заплаха за ЕС

Вътрешният враг: яростните спорове за мигрантите са истинската заплаха за ЕС

© ReutersЗабравете Брекзит и задаващата се трансатлантическа търговска война. Дипломатическият скандал от миналата седмица между Италия, Малта и Франция кой да поеме отговорността за над 600 спасени в открито море хора показва, че най-голямото предизвикателство пред Европа днес е миграцията.


И тук не става дума конкретно за стотиците хиляди, пристигнали през Средиземно море през последните години в търсене на по-добър или по-сигурен живот - много от които предприели опасното прекосяване на морето подобно на тези на борда на спасителния кораб "Акуариус". Турция е приела повече. Миниатюрният Ливан и изпитващата трудности Йордания се оправят с почти два милиона бежанци.


Кризата, която заплашва самото съществуване на ЕС, е вътрешният враг: неумението на 28-те държави членки, съставляващи най-големия в света търговски блок, да овладеят съвместно миграционните потоци.


Национални интереси срещу солидарност
Реформирането на политиката за предоставяне на убежище е заседнало на скалистия бряг на националните интереси. Въпросите за това кой да поеме отговорността за пристигащите мигранти и дали сред държавите членки трябва да има квотна система за разпределяне на бежанците предизвикват яростни спорове.


Отдавна страдащи държави от ЕС като Гърция и Италия, откъдето влизат по-голямата част от миграционните потоци, се чувстват изоставени от останалите членове на съюза. В отговор на кризата някои европейски страни разположиха военни сили, издигнаха гранични огради и временно върнаха паспортните проверки, с което бяха подронени устоите на Шенгенската зона за свободно пътуване. Други приеха мигрантите на своя територия.


В повечето случаи тези, които действаха сами, разгневяваха своите съседи, като просто предаваха проблема по-нататък. Взаимното доверие между държавите от съюза се изпари. Противопоставящи се на миграцията партии се възползваха от хаоса, печелейки гласове чрез насаждане на страх от чужденците.


"Докато продължаваме да не признаваме, че имаме колективен проблем, който може да бъде уреден единствено чрез колективни решения - докато това ни убягва - няма да намерим решение", предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. "Ще се проваляме колективно."


Държавите от ЕС не обръщат внимание на този колективен провал и не намират начин как да реформират правилата на съюза за предоставяне на убежище, известни като Дъблинския регламент. Ако "Дъблин" не бъде поправен, това може да се окаже погребалният звън, който да възвести края на свободата на пътуване без гранични проверки и на улеснения режим за трансгранични делови отношения в целия ЕС - двете върхови постижения на съюза.


Задънена улица


В продължение на две години правителствата в ЕС безуспешно се борят да поправят най-противоречивото нещо в "Дъблин": мигрантите задължително да трябва да кандидатстват за закрила в първата държава от съюза, в която са влезли. При положение че повечето мигранти идват в ЕС през Турция или Либия, тези първи страни на влизане най-често са средиземноморските Гърция и Италия.


Това правило се оказа част от спора миналата седмица около "Акуариус", спасителен кораб с 629 мигранти на борда, включително бременни жени и деца, които били спасени край бреговете на Либия.


Контролиращата средиземноморските спасителни операции Италия спря насочилия се към нейните пристанища кораб с мотива, че Малта е по-близо и точно Ла Валета трябва да поеме отговорност.
Тогава се намеси френският президент Еманюел Макрон, обвинявайки Италия в цинично и безотговорно поведение. Новото популистко правителство в Рим не можа да преглътне това, особено с оглед на факта, че спазвайки дефектните правила на ЕС за предоставяне на убежище, френската гранична полиция редовно блокира хиляди мигранти, които се опитват да напуснат Италия.


На помощ се притече новото левоцентристко правителство на Испания, което предложи сигурен пристан във Валенсия.


"Това не е нещо, с което Малта, Италия, Гърция или Испания трябва да бъдат оставяни сами да се справят. Страните извън Средиземноморието не може да се опитват да използват географията, за да се изключат от отговорност", каза пред "Асошиейтед прес" един от водещите депутати в Европейския парламент по темата за миграцията Роберта Мецола.


Политическо отчаяние


Темата е толкова чувствителна, че българското ротационно председателство на ЕС в продължение на месеци председателстваше преговори при закрити врати на по-ниско равнище за постигане на компромис - но проблемът е изключително политически, а не технически.


Унгария и Полша отказаха да приемат бежанци, докато останалите страни не допринесоха с кой знае какво за предишния неуспешен опит на ЕС за споделяне на бежанския товар.


Проблемът постави под силен вътрешнополитически натиск германския канцлер Ангела Меркел - която през 2015 г. отказа да затвори границите на Германия за мигрантите, много от които бягащи от конфликта в Сирия и Ирак. Сега германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер иска да връща бежанците, които са били регистрирани другаде.


В същото време Австрия и Дания лансират идеята да бъдат създадени лагери за мигранти извън Западна Европа, на съседните Балкани. Според директора на Института за миграционна политика "Европа" Елизабет Колет подобни планове са признак за времена на отчаяност.


"Тези идеи изглеждат добре на хартия, но беше трудно да се намери страна извън ЕС, готова да бъде "васална държава" по този начин, или да се измисли система, която действително да бъде работеща", каза тя. "Това, което е новото сега, са размерите на политическата отчаяност в прокарването на тези идеи. Страните са готови да сложат още на масата - тоест да плащат повече на трети страни - и са по-малко загрижени за това колко добре функционират тези трети страни."


Европейските лидери разпоредиха този месец да бъде намерено решение. При положение че такова обаче не се вижда, Меркел и колегите й ще бъдат принудени на срещата си на върха на 28 и 29 юни отново да се заемат решително с проблема с миграцията. Присъствието сред тях на новото популистко правителство на Италия - чийто министър на вътрешните работи се зарече да депортира десетки хиляди мигранти възможно най-скоро - ще направи постигането на компромис още по-трудно.


"Европа може да бъде пример за всички по този въпрос, но трябва да бъде проявена истинска политическа воля за излизане от полето на разгорещената риторика и за взимане на тежки решения", заяви Мецола. "Топката сега е в полето на лидерите. Светът гледа." /БТА

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Решението е Меркел да си върви и глобалистите от ЕС също. Решението да се възприеме политиката на Унгария, Полша, Австрия, Италия и др. към бежанския проблем. Меркел направи каквото можа за да насере цяла Европа, сега е ред на други да оправят проблема. Меркел просто трябва да изчезне от хоризонта.

 2. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  И кво - самите мигранти не са проблем, ми споровете за тях :)

  Ми който ги харесва да ги взема и проблема е решен. :)


 3. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1018 Весело

  Трета статия от Асошиейтед прес за днес. Явно това е новият рупор на турболибералните "ценности" по света и у нас. Пардон, у нас е милото дневниче.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Точно. Общото решение нито е възможно, нито има смисъл. Факт е, че всяка страна решава проблема според собствените си национални интереси. Един строи огради, друг палатки по Шанзе-Лизе. Какви са тези истерии в пресата.

 5. 6 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Никакво "спасяване" от либийския бряг и незабавно връщане на незаконните мигранти по родните места. Това ще спре потока.
  Държавите от Африка, които взимат милиарди от ЕС за развитие, трябва да си прибират гражданите и да се грижат за тях. Всеки може да направи справка какъв е бюджетът на ЕС за развитие на трети страни.
  И е крайно време да се работи за обща отбрана в ЕС.

 6. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Най-смешното е, че страните, които са най-против бежанците, имат най-големи демографски проблеми. Тук идват хора, които са рискували живота си и са показали решителност и смелост. Вместо да ги интегрират, за да има кой да плаща пенсиите на същите тези австрийци, италианци и унгарци, популистите се борят да изгонят млади и мотивирани хора. Това си е простотия отвсякъде...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 8 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Значи, на мен ще ми изискват лична карта или паспорт, а на циганина от Пакистан, не!
  Това не е ли форма на дискриминация, а и никой не даде смислени обяснения, защо на ЕС са му необходими тези мигранти!
  Някой трябва да зададе тези въпроси на европейските ръководители, и да не ми излизат от ситуацията с някаква солидарност!

 8. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#7] от "stein":

  Ха ха. Млади и мотивирани хора.
  Точно тези мигранти да знаеш, обожават работата, да знаеш.
  Ама малко си се объркал, май.
  Колкото нашите сънародници индоевропейци обичат да се трудят, тези са десет пъти по-трудолюбиви.
  Интересно защо германците пищят че няма кой да работи по полето, защото източно-европейците не искали вече.
  От един милион минимум,колко се хванаха на работа.
  Но за сметка на това искат да наложат една по-прогресивна религия.

  Panta rhei....
 9. 10 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Любопитно

  Преди време четох обстойна статия в един от британските вестници, не помня кой, описваща един случай на бежанец - личната му история. Накратко, бяга от Сирия, където цял живот пасъл кози. С жена си и 5-6 деца. Някъде по пътя обаче става нещо, бягат, крият се и освен сина му на 10-ина години, който го държи за ръката, другите се изгубват. Според трафикантите, попаднали в друга група, по друг маршрут и т.н.
  И този козар живее в малък апартамент със сина си някъде в Англия 2 години, докато разглеждат молбата му за убежище. Към него има прикрепен местен човек, който знае неговия диалект, да му помага с езика и адаптацията. Момчето, явно будно хлапе, ходи на училище, сдобива се с приятелчета и говори малко английски.
  Обаче козарят, в депресия от липсата на семейството си и в невъзможност да накара някого да ги търси, изпада в депресия, по цял ден лежи, не се включва в езикови курсове и въобще не излиза от вкъщи, не се справя на интервюто за убежище, прави противоречиви изявления защо бяга, получава отказ. Съветват го да обжалва, той какво разбрал, какво не, един ден го търсят на адрес - той разпродал цялото скромно обзавеждане на общинския апартамент и си бил камшика заедно със сина, обратно по нелегалните канали да си търси семейството някъде по пътя.
  И хем ми стана жал, хем разбирам, че този човек, може би свестен, но неук, никога няма да се интегрира в Европа. Различни цивилизационни нива!
  Синът може и да има шанс, но след 10-15 г. и ако не попадне в лоша среда.
  Запомних историята, защото бе написана сравнително фактологично, без излишна сантименталност, но си е човешка драма. Не всички са потенциални терористи, но повечето са отчайващо различни от европейците и няма наваксване.

  Imagination is as important as knowledge.
 10. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4603 Любопитно

  "Реформирането на политиката за предоставяне на убежище е заседнало на скалистия бряг на националните интереси. Въпросите за това кой да поеме отговорността за пристигащите мигранти - и дали сред държавите членки трябва да има квотна система за разпределяне на бежанците - предизвикват яростни спорове."

  Това отдавна наболял проблем за ЕС. Явно е, че сегашната система има недъзи и е неефективна. За съжаление има разминаване между мненията на 28-те страни членки и този казус показва колко трудно в ЕС се взимат общи решения, когато дори една страна (или две три) могат да саботират желанието на мнозинството останали.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 12 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 237 Неутрално

  " кой да поеме отговорността за пристигащите мигранти "

  Е, те това е проблемът, защото не е ясно поради что някой в Европа трябва да поема отговорността за едни африканци, тръгнали нанякъде ? Защо бе, защо мигриращите номади да са отговорност на Ханс, Жан или Иван , а не на самите себе си?

 12. 13 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Айде стига безочливо лицемерие! Проблемът за гражданите на ЕС не са мигрантите като цяло, а мигрантите мюсюлмани! В Европа има общности от Русия, Китай, Латинска Америка, Индия, обаче никой не протестира срещу тях. Европа не иска мюсюлмани! Всеки германец, французин или испанец ще ви го каже. Най-малко са желани тези от Северна Африка, Афганистан, Пакистан, Ирак.
  Ислямът НЕ Е РЕЛИГИЯ! Ислямът е агресивен кодекс на поведение, който не признава толерантност. Шериатът не признава държавността и цивилните закони.
  Днес мюсюлманинът мигрант идва с три жени и една сюрия деца и се жалва, че животът му в родината му бил застрашен. Утре, живеейки на наш гръб обявява жените ни за "курви", понеже не ходят опаковани като пашкули, а нас че били сме служили на дявола, понеже ядем свинско. А в други ден е готов да ни убива, понеже не приемаме неговите правила за поведение, удобно забравяйки, че тези точно правила са направили от родината му адът, от който е избягал.
  Да, има сблъсък на цивилизации и Ислямът НЕ Е съвместим с нашата цивилизация. Той още не е минал своята Реформация.

 13. 14 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Най-смешното е, че страните, които са най-против бежанците, имат най-големи демографски проблеми. Тук идват хора, които са рискували живота си и са показали решителност и смелост. Вместо да ги интегрират, за да има кой да плаща пенсиите на същите тези австрийци, италианци и унгарци, популистите се борят да изгонят млади и мотивирани хора. Това си е простотия отвсякъде...
  —цитат от коментар 7 на stein


  Решителност и смелост са новите наглост и погазване на правилата и законите.
  Нито са толкова млади. Нито могат да работят - едно са необразовани, две - не им се бачка. А единствената им мотивация е да цоцат социалните системи сега, веднага.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 14. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4603 Любопитно

  До коментар [#11] от "Иво":

  показва колко трудно в ЕС се взима единно решение *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Именно споровете допуснаха такова нашествие, без единомислие няма
  реални действия срещу тази заплаха !!!

 16. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Въпросът е неправилно поставен: не овладяване на миграционните потоци, а намаляването до възможния минимум на нелегалната миграция.

 17. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "Национални интереси срещу солидарност"

  Сиреч, в случая с мигрантското нашествие, националните интереси са в противоречие с т.н."солидарност" за приемане на прииждащите.
  Блакодаря, Дневник, че го формулирахте така добре!

 18. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  справка какъв е бюджетът на ЕС за развитие на трети страни.
  —цитат от коментар 6 на solange


  2018 - 9,57 милярда евро
  https://www.euractiv.de/section/eu-aussenpolitik/news/einigung-auf-eu-haushalt-2018-kuerzungen-in-der-entwicklungshilfe/

  текущата седемлетка - 95 мрд евро
  искане за следващата седемлетка - 123 мрд
  https://derstandard.at/2000079001819/EU-Kommission-will-offenbar-30-Prozent-mehr-fuer-Entwicklungshilfe

 19. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5767 Весело

  А защо "спасените" край бреговете на Либия ги разхождат като с круизен кораб по пристанищата на Малта, Италия, Франция и Испания?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 21 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Преди време четох обстойна статия в един от британските вестници, не помня кой, описваща един случай на бежанец - личната му история. Накратко, бяга от Сирия, където цял живот пасъл кози. С жена си и 5-6 деца. Някъде по пътя обаче става нещо, бягат, крият се и освен сина му на 10-ина години, който го държи за ръката, другите се изгубват. Според трафикантите, попаднали в друга група, по друг маршрут и т.н. И този козар живее в малък апартамент със сина си някъде в Англия 2 години, докато разглеждат молбата му за убежище. Към него има прикрепен местен човек, който знае неговия диалект, да му помага с езика и адаптацията. Момчето, явно будно хлапе, ходи на училище, сдобива се с приятелчета и говори малко английски. Обаче козарят, в депресия от липсата на семейството си и в невъзможност да накара някого да ги търси, изпада в депресия, по цял ден лежи, не се включва в езикови курсове и въобще не излиза от вкъщи, не се справя на интервюто за убежище, прави противоречиви изявления защо бяга, получава отказ. Съветват го да обжалва, той какво разбрал, какво не, един ден го търсят на адрес - той разпродал цялото скромно обзавеждане на общинския апартамент и си бил камшика заедно със сина, обратно по нелегалните канали да си търси семейството някъде по пътя. И хем ми стана жал, хем разбирам, че този човек, може би свестен, но неук, никога няма да се интегрира в Европа. Различни цивилизационни нива! Синът може и да има шанс, но след 10-15 г. и ако не попадне в лоша среда.Запомних историята, защото бе написана сравнително фактологично, без излишна сантименталност, но си е човешка драма. Не всички са потенциални терористи, но повечето са отчайващо различни от европейците и няма наваксване.
  —цитат от коментар 10 на Columbus


  Благодаря за коментара!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 21. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#21] от "EP":

  Не става дума за бежанци, имащи право на закрила.
  Покрай тях се промъкват нелегални икономически имигранти, които в момента са болшинство. Имаше статистика: бежанците от Сирия са някъде 15% от всички мигранти. От Африка идват предимно икономически мигранти. Не виждам защо такива трябва да се карат в Европа, след като е ясно откъде идват и че не са бежанци.

 22. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  "Реформирането на политиката за предоставяне на убежище е заседнало на скалистия бряг на националните интереси. Въпросите за това кой да поеме отговорността за пристигащите мигранти - и дали сред държавите членки трябва да има квотна система за разпределяне на бежанците - предизвикват яростни спорове."Това отдавна наболял проблем за ЕС. Явно е, че сегашната система има недъзи и е неефективна. За съжаление има разминаване между мненията на 28-те страни членки и този казус показва колко трудно в ЕС се взимат общи решения, когато дори една страна (или две три) могат да саботират желанието на мнозинството останали.
  —цитат от коментар 11 на Иво


  Точно така, само с една малка подробност - ПЪРВО се прави дебат, намират се решения, приемливи за всички И ПОСЛЕ се "канят" ДВА МИЛИОНА нелегални мигранти, които прегазиха цяла Европа и нарушиха де що имаше някакъв закон.
  Само клиничен идиот може да повярва, че тия милиони се появиха ей-тъй, нещо като природно явление и сега "това е положението, вече са тук". И най-вече заради това сега трябва всички да покажем "солидарност", като приемем отпадъка от тия милиони, които "поканилата ги" изтрещяла комсомолка не харесва..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 24 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Не щем мигранти и точка. Не желаем да става тука Кербала. Който иска мюслими, шериат и тарамбуки, да заминава за Азия и Африка.

 24. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1018 Весело

  Най-смешното е, че страните, които са най-против бежанците, имат най-големи демографски проблеми. Тук идват хора, които са рискували живота си и са показали решителност и смелост. Вместо да ги интегрират, за да има кой да плаща пенсиите на същите тези австрийци, италианци и унгарци, популистите се борят да изгонят млади и мотивирани хора. Това си е простотия отвсякъде...
  —цитат от коментар 7 на stein


  Ми да нахлуя през прозореца у вас докато те няма (проявявайки решителност и смелост, а може и с риск за живота ако панелката ви е над втория етаж) и след час-два с жена насаме с жена ти ще ви реша "демографския проблем". Пък ти се надявай после да почна да бачкам на две места за да поема издръжката на "решението"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7946 Неутрално

  Европа много закъсня с решението на проблема. Може би никой не се е надявал тези процеси , не само да не намаляват, а да се усилват и имигрантите да стават все повече ,и от повече държави. И колкото по-добре са посрещани и обгрижвани, толкова повече ще идват. С тези комуникации, информацията се разпространява бързо.

 26. 27 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#20] от "penetrating":

  щот' Шорош е платил.

 27. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5767 Неутрално

  До коментар [#27] от "imaligoogle_hr":

  Лесни обяснения като това няма :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 29 Профил на Клара
  Клара
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Европа много закъсня с решението на проблема. Може би никой не се е надявал тези процеси , не само да не намаляват, а да се усилват и имигрантите да стават все повече ,и от повече държави. И колкото по-добре са посрещани и обгрижвани, толкова повече ще идват. С тези комуникации, информацията се разпространява бързо.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  Европа много недалновидно прояви краен либерализъм поставяйки под заплаха човешките права на собствените си жители. Човешко е да помогнеш на изпаднал в беда, но никой не си оставя къщата на този, който го е помолил за помощ и не заминава за другаде. Гостоприемството си има своите граници. Луд е не който яде баницата, а който му я дава. Потокът не спира, защото баницата е налице. Ако тя не се предлага няма да идват.

 29. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Това с компромиса е толкова изтъркано и толкова тъпо... Все едно някой да ми предлага да нагълтам 10 грама цианкалий. И след дълги спорове постигаме компромис да са само 5 грама ама тя смъртоносната доза е 1 грам. Но няма значение, нали сме постигнали компромис значи всичко е наред.

  По въпроса за емигрантите има едно единствено решение - нулева толерантност.

  Посрещане още в морето и връщане обратно или затваряне в изолирани лагери извън Европа. А влезлите незаконно поетапно махане и то в съкратени срокове, максимум 5-10 години. никакво разселване, който ги е поканил да си ги хрантути.

  Който желае имигранти да уреди съответните процедури за регламентирано приемане. И те да важат само за неговата си страна, не да ги пробутва на останалите. Съответно право за движение само в приемащата страна.

  А най-добре ЕС да приеме решение за политика въобще да не се приемат имигранти, в него има достатъчно човешки ресурс. И да намери и приложи начини за решаване на демографският проблем със собствени сили, има такива предложения как да стане.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Тук идват хора, които са рискували живота си и са показали решителност и смелост. Вместо да ги интегрират, за да има кой да плаща пенсиите на същите тези австрийци, италианци и унгарци, популистите се борят да изгонят млади и мотивирани хора. Това си е простотия отвсякъде...
  —цитат от коментар 7 на stein

  Решителност и смелост проявява и крадеца който прескача през нощта балкона за да влезе и ме ограби. И аз вместо да го посрещна с една сопа трябва да му разпъна една трапеза и настаня в апартамента си да го "интегрирам"? Това си е идиотизъм отвсякъде...

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До автора на статията: Истинският враг на ЕС са тези които поканиха тези нашественици и упорито ги натрапват и на останалите. Ако тях ги нямаше нямаше да ги има и тези спорове. Но от либерастка медия не съм и очаквал обективен поглед към проблема.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK