Митата на ЕС срещу вноса от САЩ започват да действат от петък

Сесилия Малмстрьом

© Reuters

Сесилия МалмстрьомОт петък, 22 юни, Европейският съюз ще започне да налага вносни мита от 25% на редица продукти от САЩ като джинсите, бърбъна и мотоциклетите, предаде "Ройтерс". Решението идва, след като САЩ наложиха мита на вноса на стомана и алуминий от ЕС в началото на месеца.


В съобщението на еврокомисията се казва, че мерките незабавно ще засегнат списък от продукти на стойност 2.8 милиарда евро.


Списъкът включва продукти от стомана и алуминий, селскостопански стоки и комбинация от няколко други продукта. Като налага тези мита, ЕС упражнява правата си в рамките на Световната търговска организация, се казва в съобщението.
"Едностранното и неоправдано решение на САЩ" да наложат тези мита "не ни оставя друг избор", заяви еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом в комюнике. "Правилата на международната търговия (...) не могат да бъдат нарушавани без реакция от наша страна", допълни тя.


Ребалансиращите мерки на ЕС ще са в сила, докато действат мерките от страна на САЩ.


Пълния списък с продуктите можете да видите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Европа показа кураж и твърдост.
  Друг път няма.
  Европейците разбираме, че сме във война на два фронта със САЩ и Русия, неприятелски, олигархични държави, със друга култура и омразен на европейците социален ред.
  В тази ситуация се разбира кой за какво е и за какви ценности се бори.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Значи понеже САЩ облагали собствените си граждани с мита, ЕС реши да им отмъсти като накара и европейците да плащат. Идиоти!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  "продукти на стойност 2.8 милиарда евро."

  Нищо и половина.

 4. 4 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Това,че много основни продукта са субсидирани от ЕС,подбиват цените на американският пазар.Така,че правилно е решението на Тръмп да наложи мита за някои държави.Да не говорим за крадливите,комунистически мошенници в Китай,които заради фиксирания нисък курс на китайският йоан,подбиват също пазара в САЩ,и от това губи американският производител.Нека коментират китайофилите,защо техният любим Китай не пусне свободен курс на йоана????Нали говорим за свободен пазар???Какво му е свободното,след като ЦБ в Китай по нареждане на ККП ,начело с лъжеца,крадеца и мошенника Си Дзинпин,фиксира нисък курс на йоана!

  AGAINST CHINA
 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Значи понеже САЩ облагали собствените си граждани с мита, ЕС реши да им отмъсти като накара и европейците да плащат. Идиоти!
  —цитат от коментар 2 на lordcris


  Има доста голяма разлика в подхода.
  Оранжевият облага внос на суровини, за да спаси няколко хиляди металурзи от преструктуриране. Но ползвателите на метали в САЩ ще плащат повече и за европейски, и за щатски стомана и алуминий (да обяснявам ли?). И ще станат по-малко конкурентоспособни. И при следващия си мандат оранжевият ще трябва тях да спасява.
  Митата на ЕС засягат най-вече крайни продукти. Потребителите, които не могат да живеят без Харлей Девидсън и Джак Даниелс, ще плащат повече, но другите потребители ще компенсират с покупки на неамерикански стоки, вкл. и от родната Европа.

 6. 6 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 426 Весело

  Купувайте бърбън сега!

 7. 7 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 384 Весело

  Значи понеже САЩ облагали собствените си граждани с мита, ЕС реши да им отмъсти като накара и европейците да плащат. Идиоти!
  —цитат от коментар 2 на lordcris


  Има една думичка, която е архаизъм вече и идва от гръцки. "Таксидиот" е думичката и по принцип означава пътуващ монах, който събира дарения за някой манастир (от ταξιδιώτης - пътник). Не знам защо се сетих за нея, когато прочетох коментарите по-горе. Може би защото някои европейски политици са вече пътници, а някои техни фенове са пълни идиоти - и това няма връзка с някакви формални съвпадения в името.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 8. 8 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 234 Весело

  Процедурата е спазена и действията са факт, да четат тук невярващите и квалифициращи подръжници на Тръмп.

  Сега очакваме туита, с който ще бъдем заплашени от разширяване на митата наложени от САЩ предполагам споменавайки вноса на автомобили...

  След това реакцията и на ЕС и така докато СТО постави САЩ на мястото им или докато САЩ напуснат и СТО:)

  The Tenth Man
 9. 9 Профил на de Tremblay
  de Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":Да ама джинси, бърбън и мотоциклети си купуват определен кръг хора и с 25%, и без 25% пак ще ги купуват.С автомобилите обаче е друго.

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#9] от "de Tremblay":

  Европа ще се адаптира. САЩ са само една част от пазара на европейски коли и други стоки.
  А американците ще си карат техните бракми.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 11. 11 Профил на niko3
  niko3
  Рейтинг: 8 Весело

  "Европейският съюз ще започне да налага вносни мита от 25% на редица продукти от САЩ като джинсите, бърбъна и мотоциклетите, предаде "Ройтерс""

  Това удря директно върху мъжете в кризата на средна възраст :

 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1227 Разстроено

  Не е добре и за двете страни, ама при такъв идиот за президент какво друго остава ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Някои американски нещица са ми близо до сърцето но ще преглътна идиотизма на политиците.

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#4] от "Against China":

  Йоана е привързан в коридор към долара, по подобие на лева към еврото. Ако в Китай БВП по ППС е на 51.6 от БВП по номинал, то в България е 36.7%. Та по този случай можете да минете към Against Bulgaria.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Проблемът не е че ще им събират мита при вноса, проблемът е че внос няма да има. Кой ще пие бърбън с 25% надценка или ще си купи джинси.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Тръм вместо да изпише вежди ще извади очи. Стоките, които САЩ внася в пи-голямата си част ще продължат да се внасят, като хазната ще се пълни, а покупателната способност на населението намалява. Китай обаче ще започне да купува петрол от Иран и Русия вместо от САЩ (1 милиард $ месечно по-малко), ЕС ще намали почти двойно вносът от САЩ и накрая САЩ ще се окажат с по-голяма инфлация и с още по голям търговски дефицит.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3620 Весело

  Трепери, Америко!

  Ония ни удрят по стоманата и алуминия, ние ги удряме по пиячката и модните гащи!

  Само дето като удариш такива основни продукти като стомана и алуминий - удряш и цялата верига зад тях и покрай тях.
  Докато акцизните и модни "маркови" стоки - каквото и мито да им блъснеш - бълха ги ухапала!
  За "марковото" и така се плаща колкото ти поискат. Даже колкото е по-скъпо - толкова е по-гъзи и желано от мат'ряла.
  А бърбънът ... 25% мито при европейските акцизи - да се усети ... колко? Я вдигне цената с 10%, и то след ДДС - я не! И станал бърбънът от 28 лева на 30! УжасТ, ше спре да се пие!

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3620 Весело

  "Европейският съюз ще започне да налага вносни мита от 25% на редица продукти от САЩ като джинсите, бърбъна и мотоциклетите, предаде "Ройтерс""Това удря директно върху мъжете в кризата на средна възраст :
  —цитат от коментар 11 на niko3

  И аз си твърдях същото от самото начало на драмата - че "ответният удар" ще е за сметка единствено на джоба на европееца.

 19. 19 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 384 Весело

  М-да, големи специалисти по световна търговия се навъдиха тук.
  Апропо, повечето не помнят, че "търговска война " САЩ - ЕИО (тогава още не беше ЕС) имаше и по времето на Рейгън. Съветските и нашите газети тогава се надпреварваха да злорадстват и да пророкуват как НАТО ще се разпадне, а САЩ ще фалират. В крайна сметка търговската война доведе до либерализация на търговията между САЩ и ЕИО. Както ще стане най-вероятно и сега - след известно време взаимно репчене, остри изказвания и налагания на мита, ще се договорят. И - пак най-вероятно - някои "непропорционални" мита, които действаха досега, ще станат "пропорционални". Например митата за автомобили и авточасти, които сега са в полза на ЕС, ще се изравнят. И ще се окаже, че протекционистките мерки на Тръмп в крайна сметка са довели до по-свободна търговия - при това само след година-две, максимум три.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 20. 20 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Очаквам да последват мита от страна на САЩ и към други стоки внос от ЕС, след това нови мита върху американски стоки и така търговската война ще се развихри. Надявам се скоро американската страна да разбере колко зловредна е тази икономическа политика.

 21. 21 Профил на tug16553936
  tug16553936
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":
  Войната отдавна я води Меркел...в интерес на Германците само. Германия е основен купувач на Руска газ, разбирай основен спонсор на руската армия. От друга страна хем е във военен договр с Щатите хем не го изпълнявя- 60 милиарда НЕ дава Германия на година които ги дават Щатите. Гадно нали, да въоръжаваш врага на уж приятеля ти???

 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  САЩ налоложи на Китай мита за 50 милиарда. Китайците решиха да отвърнат с мита за 50 милиарда също. Сега САЩ им подготвят допълнителни мита за 200 милиарда. Предполагам, че такава ще бъде схемата и с Европа. Макар, че ЕС много внимателно е наложел мита на стоки, които ще се харчат и с 25% мито, защото няма откъде другаде да бъдат купени. А и да спаднат продажбите им, няма да е голяма работа.

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2242 Весело

  До коментар [#22] от "gozambo":

  Кое!? Бърбъна и джинсите ли няма откъде да бъдат купени?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":

  +++++

 25. 25 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#9] от "de Tremblay":

  Не малка част от немските производители на коли, имат производствени мощности в САЩ. Затова те попадап под общия знаменател, колкото се оскапят те, толкова ще се оскъпи и американските таралясници.

 26. 26 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2306 Весело

  До коментар [#15] от "tribiri":
  Освен всичко друго, моля те кажи ми откъде мога да си купя сега джинси произведени на територията на САЩ?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 27. 27 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3107 Весело

  До коментар [#8] от "Адвокат на дявола":

  Не може да бъде, гозамбовците твърдяха, че Европа няма да отговори на действията на Тръмп...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 28. 28 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 234 Весело

  До коментар [#18] от "xm...":

  1. Функционално неграмотен;
  2. Нечетящ статията;
  3. Обикновен трол;

  Кое от трите сте или и трите може би?

  ПП. Цитат от статията, която е с 8 изречения а това е едно от тези 8 - "Списъкът включва продукти от стомана и алуминий, селскостопански стоки и комбинация от няколко други продукта"

  The Tenth Man
 29. 29 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  М-да, големи специалисти по световна търговия се навъдиха тук.Апропо, повечето не помнят, че "търговска война " САЩ - ЕИО (тогава още не беше ЕС) имаше и по времето на Рейгън. Съветските и нашите газети тогава се надпреварваха да злорадстват и да пророкуват как НАТО ще се разпадне, а САЩ ще фалират. В крайна сметка търговската война доведе до либерализация на търговията между САЩ и ЕИО. Както ще стане най-вероятно и сега - след известно време взаимно репчене, остри изказвания и налагания на мита, ще се договорят. И - пак най-вероятно - някои "непропорционални" мита, които действаха досега, ще станат "пропорционални". Например митата за автомобили и авточасти, които сега са в полза на ЕС, ще се изравнят. И ще се окаже, че протекционистките мерки на Тръмп в крайна сметка са довели до по-свободна търговия - при това само след година-две, максимум три.
  —цитат от коментар 19 на stem


  Това ако стане няма да е по заслуга на тръмапанаря, а въпреки неговата идиотска политики, която освен излоция не защитава нищо.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 30. 30 Профил на diadomraz
  diadomraz
  Рейтинг: 215 Любопитно

  Как от над 300 продукта в списъка решихте че ще се облагат джинси, мотори и бърбън. Например повечето текстилни и керамични изделия както и някои домашни електроуреди и електроника са с 50% мито

  Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Колко жалко! Изобилието от евтини и качествени американски продукти поскъпва и вече нищо няма да мога да си купя. Ъъъъ.....!

 32. 32 Профил на Galahad
  Galahad
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров": Ако им живне автомобилната индустрия няма да са дълго време "бракми".

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3620 Весело

  До коментар [#28] от "Адвокат на дявола":
  За разлика от теб съм погледнал списъка, към който е даден линк.

  Стоманата и "другите продукти", които така напоително споменавате, не са "гвоздеят".
  А ако се вгледате по-подробно в позициите за стоманата, за която се тръшкате, че била спомената - ами те затова са споменати и така "общо" и лизгаво, защото точно там пък въпросните мита надали ги бригат особено американците. Над 600 мм! Това са си сляби, т.е. митото пак се товари връз цената на европейския продукт, а не удря американците, защото техният стоманодобив така се спихна при Обамата, че експортът им е основно във висококачествени и легирани стомани, т.е. продукт, който ама хич не е лесно заменим.

 34. 34 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 234 Весело

  До коментар [#33] от "xm...":

  А, благодаря за уточнението явно само т.1. функционално неграмотен:)

  The Tenth Man
 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  С митата върху стоманата и алуминия Тръмп прибира и разширява производствата в Америка. Либералната медия не ви уведомява, но има непрекъснат поток на завръщащи се и новооткриващи се производства. С митата на американски стоки какво цели ЕС? Да докара Харли Дейвидсън в Европа,бърбана,марковите джинси? Тръм си плете кошницата, ЕС не знае какво прави.

 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#22] от "gozambo":Кое!? Бърбъна и джинсите ли няма откъде да бъдат купени?
  —цитат от коментар 23 на tribiri


  Сто процента съм сигурен,че ще бъдат заменени с китайски ментета. И без това в България не сте пили оригинален бърбън, само ментета.

 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#8] от "Адвокат на дявола":Не може да бъде, гозамбовците твърдяха, че Европа няма да отговори на действията на Тръмп...
  —цитат от коментар 27 на vesolr


  И това отговор ли е?

 38. 38 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  От 1 юли Канада ще наложи наказателни мита върху вноса на американски стоки на стойност точно 12.8 млрд. долара – на толкова са оценени щетите, които ще претърпи страната заради решението на САЩ.

  А ЕС символично само на 2.8 млрда евро (3.3 млрда долара). Защо така предпазливо, Меркел? :) Така или иначе Германия няма да се отърве с толкова.

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Тая работа с митата май им идва дюшеш на всички политици от всичките земни кълбета.
  Общото между тях е че са фалирали. Ако тръгнат да вдигат данъци директно ще ги баннат. А така си намериха оправдание - вдигаме митата, за да отговорим и защитим нашето производство.
  Защитават, ама парсата я събират те. И ето ти един нов данък, който на всичкото отгоре има потенциал да се разраства.

 40. 40 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6474 Неутрално

  Правилната ответна мярка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3107 Любопитно

  До коментар [#37] от "gozambo":

  А какво е? Иди обясни на производителите, че ако им спаднат продажбите не е голяма работа, на чужд гръб е лесно да биеш.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#38] от "half truth":

  И Канада и ЕС налагат реципрочни на наложените от САЩ санкции.
  Съответно САЩ са наложили на Канада за 12.8, а на ЕС за 3.3 и реципрочните мерки са такива.
  На същия принцип и китайците, САЩ на тях за 50, те на САЩ за 50.

  The Tenth Man
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4149 Любопитно

  Браво ЕС! Тръмпи Клоуна и неговата администрация трябва да промени враждебната си икономическа политика спрямо ЕС! Дотогава митата трябва да останат, даже и да се вдигнат при определени условия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK