Българите са първи в ЕС по готовност да докладват за престъпление

Българите са първи в ЕС по готовност да докладват за престъпление

© Георги Кожухаров, ЕвростатПо готовност да се докладва за видяно престъпление, криминален акт или вандализъм България е лидер в ЕС с 25 на сто. Това показват данни от проучване на "Евростат".


В същото време България е на едно от последните места по възприятия за независимост на съдебната система (след нея са само Словакия и Хърватия) и на последно място по показателя за възприятия за корупцията.


Докладване на престъпления


Около 15% от италианците и французите изразяват готовност да съобщят за видяно престъпление, както и около 17% от холандците и британците. На противоположния полюс едва 3 на сто от хърватите са били готови да съдействат на компетентните органи, както и 3.4 на сто от литовците.
Смъртност, причинена от убийство

© Евростат

Смъртност, причинена от убийство


Изчисленията на Евростат за процента на хората, които са готови да докладват за възникнало престъпление, показва, че в градовете на ЕС почти всеки пети жител, тоест около 20%, са готови да съдействат за противодействие на престъпността. В селските райони този процент е близо три пъти по-нисък – едва около 7 на сто от живеещите в такава среда са били готови да съобщят за възникнало престъпление, пише БТА.


Средства за борба с престъпността


Според друг акцент от анализа България е сред страните в ЕС със сравнително ниски разходи за правосъдие на глава от населението. Страната е отделяла 42.2 евро на глава от населението за функционирането на съдебната система като цяло при среден показател за ЕС от 97.9 евро на глава от населението през 2016 г.


Хора, докладващи за престъпления, насилие или вандализъм

© Евростат

Хора, докладващи за престъпления, насилие или вандализъм


Има нещо съмнително? При сравнение с отговорите от всички анкетирани държави ясно се вижда, че българите (най-високата линия в синьо) отчетливо се различават от общата тенденция. Това може да означава, че анкетираните в България не са били искрени в отговорите си.

© Евростат

Има нещо съмнително? При сравнение с отговорите от всички анкетирани държави ясно се вижда, че българите (най-високата линия в синьо) отчетливо се различават от общата тенденция. Това може да означава, че анкетираните в България не са били искрени в отговорите си.


По-малко от България за правосъдие отделят в Кипър, Румъния и Литва, където разходите за противодействие на престъпността варират от 27 до 30 евро на глава от населението.


Държавни разходи за съдилища

© Евростат

Държавни разходи за съдилища


Най-висок дял средства за противодействие на престъпността се отделят в Швейцария - по 210.3 евро на глава от населението. Втората държава, където са заделени най-много средства за съдебната система, е Люксембург – по 202.4 евро на глава от населението. Следват Германия и Великобритания – съответно 155.4 и 140.2 евро, Швеция, Исландия, Ирландия и Австрия.През 2015 г. най-висок е делът на случаите на смърт, причинена от убийство, в трите балтийски републики Литва, Латвия и Естония. Най-нисък дял убийства на глава от населението е регистриран във Великобритания.


Индекс на възприятията за корупция

© Евростат

Индекс на възприятията за корупция


За отчетения период случаите на смърт, причинена от убийство, в България представляват 1.38 престъпления от подобен характер на 100 000 души население при среден показател за ЕС от 0.69.


Възприятие за независимост на съдебната система

© Евростат

Възприятие за независимост на съдебната система


Интерактивна графика с данните за всички държави можете да видите на сайта на Евростат.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Готовността, добре, но ни трябват и адекватни органи, на които да се "докладва"!

 2. 2 Профил на Malcolm Reynolds
  Malcolm Reynolds
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Това ми звучи меко казано странно. Разбира се личното мнение е субективно, но наблюденията ми показават точно обратното. Даже по нашите земи да сигнализираш за престъпление/нарушение се смята за "донос" и се гледа с лошо око.

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Откакто тук на доносниците започнахме да казваме активни граждани отново се започна...

 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 959 Разстроено

  Въпорсът е, че много често докалдът е все едно си се оплакъл на Арменския Поп ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Тук ако докладваш за престъпление е по-вероятно да пострадаш от гнева на престъпника, отколкото органите да се задействат.

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  В същото време полицията и най-вече съдебната система са на другия полюс!

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Докладвам за престъпление:

  В българските онлайн медии платената от проруската българска мафия тролска измет се опитва да осакатява съзнанието на нищонеподозиращите индивиди чрез различни психотехники за внушения, насаждане на различни емоции, най вече страх, и дразнене.
  Понякога отделни индивиди биват взимани на прицел, като срещу тях се използва лична информация, получена по престъпен начин и поднесена по иносказателен и завоалиран начин, с цел смакчване, психологическо съсипване и подчинение.

  И това е само малка част от безкрайните техники и разработки на мафията, насочени срещу Свободата, Демокрацията и просперитета на българите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 8. 8 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Стъкмистически еквилибристики. Докато в бг съществува феномена “телефонни измами”, дто никъде по света го няма, целият екзекутив е компрометиран!

  Мърфи е оптимист!
 9. 9 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това не може да не е фалшива новина!
  Нещо май се бъркат понятията...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  Те българите не толкова ще докладват за престъпление, а ще клеветят. И за това ще ги стимулират държавните органи.

 11. 11 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 537 Весело

  Докладвам за престъпление:В българските онлайн медии платената от проруската българска мафия тролска измет се опитва да осакатява съзнанието на нищонеподозиращите индивиди чрез различни психотехники за внушения, насаждане на различни емоции, най вече страх, и дразнене.Понякога отделни индивиди биват взимани на прицел, като срещу тях се използва лична информация, получена по престъпен начин и поднесена по иносказателен и завоалиран начин, с цел смакчване, психологическо съсипване и подчинение.И това е само малка част от безкрайните техники и разработки на мафията, насочени срещу Свободата, Демокрацията и просперитета на българите.
  —цитат от коментар 7 на Боян Таксиров


  Всичко това е така, само че с обратен знак. Ако беше чел, "умнико", щеше да знаеш, кой е бащата на пропагандата и племенник на З. Фройд и кога, и къде най-вече той развива дейността си. Малка подсказка - не е Русия! ;)

  P.S. Ако случайно четенето не ти се удава, поне гледай този филм...в случай, че владееш немски, разбира се:

  https://www.arte.tv/de/videos/071470-000-A/edward-bernays-und-die-wissenschaft-der-meinungsmache/

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 12. 12 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Пропагандата е стара колкото цивилизацията.Пропагандни текстове и следи от пропаганда има от всички що годе изучени исторически периоди и цивилизации,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK