Евродепутати одобриха оспорвана от интернет гигантите директива за авторското право

Евродепутати одобриха оспорвана от интернет гигантите директива за авторското право

© ReutersГугъл", "Фейсбук" и "Майкрософт" и други технологични гиганти може да срещнат нови ограничения, след като комисия на Европейския парламент гласува в подкрепа на по-строги правила за авторското право, предаде "Ройтерс".


Директивата, предложена от еврокомисията преди две години, има за цел да отчете растящата роля на онлайн платформите, да ги принуди да споделят приходите с авторите и да носят отговорност за нарушения на авторското право в интернет.


Вотът в Комисията по правни въпроси вероятно ще бъде официалната позиция на европарламента при започването на преговорите с държавите членки, освен ако несъгласните депутати не предизвикат гласуване на пленарно заседание следващата седмица.
Докато интернет активисти и някои депутати критикуваха реформите на ЕС, притежателите на авторско право ги приветстваха.


Германският депутат Юлия Реда, която е част от групата на Зелените в парламента, се обяви против предложението на ЕС. "Хората ще си навлекат проблеми, докато извършват ежедневни дейности, като да обсъждат новините или се изразяват онлайн", каза тя, като се закани, че ще оспори резултата и ще поиска гласуване в европарламента през юли.


Критиките са насочени основно към член 13 от предложеното ново законодателство. Той предвижда онлайн платформи като "Ютюб", "Инстаграм" и "Ибей" да инсталират филтри, които да не позволяват на потребителите да качват материали, ако се прецени, че те нарушават авторски права. Оспорван е и член 11, според който "Гугъл", "Майкрософт" и други ще трябва да плащат на автори за показването на новинарски материали.


Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA), в която членуват гиганти като "Гугъл", "Фейсбук" и "Амазон", се обяви срещу директивата. Според нея евродепутатите от комисията са игнорирали предупрежденията на световно признати експерти като основателя на "Уикипедия" Джими Уелс.


Повече за директивата можете да прочетете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK