Италия заплаши да бойкотира "минисрещата" на ЕС за мигрантите, обслужвала интереса на Берлин

Джузепе Конте и Матео Салвини

© Reuters

Джузепе Конте и Матео СалвиниЧернова на документ, подготвен от Европейската комисия преди "минисрещата" на няколко лидери от ЕС, които ще се съберат тази неделя в Брюксел по искане на германския канцлер, заплашва да провали усилията на Европейския съвет за постигане на компромис по дълбоко разделящия въпрос за миграцията и убежището по време на срещата на лидерите в края на следващата седмица, пише "Политико".


Италианското правителство реагира гневно на документа на еврокомисията, който според Рим дава твърде голям приоритет на притесненията на Меркел и нейната вътрешнополитическа криза, вместо да се фокусира върху оплакванията на Италия, че някои страни от ЕС не правят достатъчно, за да помогнат на крайбрежните държави да поемат бремето от бежанската вълна.


Вътрешният министър Матео Салвини, лидер на крайнодясната "Лига", каза, че премиерът Джузепе Конте трябва да бойкотира минисрещата, ако текстът не бъде променен. "Ако отидем в Брюксел да играем по сценария, написан от Франция и Германия, ако си мислят да ни изпращат повече мигранти, вместо да ни помагат, тогава не трябва изобщо да ходим. Ще спестим пари от пътуването", каза Салвини в телевизионно предаване. Италиански дипломат потвърди, че Конте обмисля да бойкотира срещата.
Черновата, подготвена от генералния секретар на Еврокомисията Мартин Зелмайер, разочарова и служители от Съвета, които бяха подготвили свой собствен план, фокусиран върху създаването на нови центрове за мигранти извън ЕС. Според служител от ЕС въпросната чернова "рискува сериозно да усложни и без това много трудния и деликатен процес на постигане на консенсус за миграцията".


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който прави поредица от посещения в последния момент в няколко столици тази седмица, за да събере подкрепа за плана си, гледа на центровете като на потенциален ключов фактор, коментира източник от съвета, но в плана на Зелмайер се обръща изключително малко внимание на идеята.


Различни приоритети


Меркел е фокусирана основно върху вътрешните си политически потребности, след като бе изправена пред опасност от разпадане на коалицията й тази седмица именно заради въпроса за мигрантите. В същото време Италия гледа на себе си като на изолирана жертва на останалата част от блока.


Вече пет ротационни председателства на Съвета на ЕС не успяват да постигнат компромис по големия законодателен пакет за миграцията, включително по промяната на Дъблинския регламент за убежището. България, която в момента председателства Съвета, направи нов опит, но и тя се сблъска с разделението между страни като Унгария, които искат засилени гранични проверки и отказват да приемат бежанци според схемата за ЕС, и крайбрежните държави, като Италия, които настояват за повече солидарност и споделяне на тежестта, включително чрез разселване на търсещите убежище в блока.


Миналата седмица Меркел влезе в спор за мигрантите с вътрешния си министър Хорст Зеехофер, който е лидер на Християнсоциалния съюз. В понеделник тя успя да разсее заплахата, като убеди Зеехофер да изчака да мине срещата на върха, преди да изпълни искането си да наложи по-строги политики за връщането на търсещи убежище, които пристигат в Германия.


Меркел постигна важна, но символична сделка с френския президент Еманюел Макрон, според която Франция се съгласи да приема обратно бежанци, регистрирани в страната, които са опитали да преминат в Германия (т.нар. вторично движение). В документа на еврокомисията се поставя силен акцент върху вторичното движение, което не се харесва на Италия.


"Подновяваме силния си ангажимент да напреднем заедно по европейската миграционна политика", се казва в черновата на документа. "Решени сме да постигнем напредък като намалим броя на незаконно пристигащите в ЕС в частност чрез средства за засилване на защитата на външните граници, общи, хармонизирани процедури за убежище и засилено сътрудничество с транзитните страни, както и със страните по произход. В същото време виждаме силна необходимост значително да намалим вторичните движения наред с други мерки чрез предотвратяването на незаконни пресичания на вътрешните граници между държавите членки от страна на нелегални мигранти и търсещи убежище и осигурявайки бързи връщания в компетентната държава членка."


Ангела Меркел и Хорст Зеехофер

© Reuters

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер


Висш служител от еврокомисията подчерта, че документът е чернова, изготвена за дипломатите преди среща в петък за подготовка на неделните разговори. "Това е начална точка на процеса", допълни той.


Но гневът на Италия означава, че председателят на еврокомисята Жан-Клод Юнкер може неволно да си е навлякъл проблеми като се е съгласил да организира неделната минисреща, за да отговори на безпокойството на Меркел.


Според дипломати първоначално тя е била планирана като малка среща, свикана от името на Берлин, с Гърция, Италия, Франция, Малта и Испания, но впоследствие се е разширила и е включила България, Австрия и Холандия, а според запознати може да участват и други държави, включително Белгия.


Туск отказал да председателства по-малката среща с аргумента, че в нея ще участват само някои от 28-те лидери на ЕС, и вместо това е фокусиран върху подготовката на редовната среща на върха следващата седмица.


Италианският премиер Джузепе Конте написа в "Туитър", че няма да разговаря за "вторични движения" без първо да се реши спешния проблем с "първичните движения".


Неясноти


Междувременно днес говорител на Еврокомисията отказа да посочи кои държави са поканени за участие, предаде БТА. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вчера заяви, че ще присъстват "заинтересованите" за намирането на европейско решение. В "Туитър" той изброи няколко държавни и правителствени ръководители, а по-късно добави, че могат да се присъединят и други. Говорителят днес отказа да потвърди, ограничи или разшири списъка с участниците с обяснението, че "това е процес в развитие".


Той не можа да потвърди дали на неделната среща ще бъде приет заключителен документ, но не отхвърли съдържанието на разпространявана в медиите чернова. Юнкер вчера предупреди, че след срещата няма да има пресконференция.


БТА посочва, че според разпространения текст на черновата се предвижда ЕС да заяви, че ще "организира" лагери за мигранти извън Общността. Предвижда се държавите по външните европейски граници да бъдат подпомогнати за връщането на незаконните мигранти политически, финансово и с експерти. До 2020 г. се предлага обособяването на европейска гранична полиция с 10 000 служители.


Изразено е намерение с идването им в ЕС мигрантите да бъдат въдворявани в центрове, където да изчакват решенията по молбите им за закрила, за да се избегне възможността те да предприемат самоволни пътувания. На мигрантите ще бъде наложено задължението да не напускат страната, в която са пристигнали, а ако те не се подчинят, ще бъдат наказвани.


Ако документът бъде утвърден, представители на държавите от ЕС ще се срещат всеки месец за отчитане на изпълнението на решенията. Следваща среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС по тези въпроси се предвижда за есента.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Много сега ще се опитат да се възползват от слабостта на Меркел. Анализатори вече пишат че мигрантите са само един от предтекстите на Зеехофер за бунта срещу канцлера. Икономическите решения след срещата с Макрон наляха маслото в огъня.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 600 Неутрално

  "Меркел е фокусирана основно върху вътрешните си политически потребности..."
  Много късогледа е станала Меркел. Мисли само как да се задържи на власт.

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А нима не са прави италианците?

  Европа се събужда. Либерастите и чиновниците в Брюксел са шокирани, а спонсорираните от тях медии вече се чудят как да лъжат.

 4. 4 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  "А нима не са прави италианците?" И да и не.Ако предишните италиански правителства бяха действали както последното и бяха затворили пристанищата си за мигранти,сега ситуацията щеше да е друга.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4309 Любопитно

  "Италианският премиер Джузепе Конте написа в Туитър, че няма да разговаря за "вторични движения" без първо да се реши спешния проблем с "първичните движения"

  Разбира се, това е така, защото Италия е засегната от първичните движения на мигранти, докато Германия и Франция от вторичните движения.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Италия да си връща лиретата и да пуска канонерки в морето , ако това е меракът на малоумното им правителство това е пътят !

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Е, чак на Берлин. Интересите на Мама.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Очевидно най-важната задача на меркел напоследък е вноса на мигранти.
  Някой може ли да обясни защо? Отначало беше бежанци бягащи от войни, после станаха жертви на преследвания, сега какво са?
  Има ли някакъв план за заселване на Европа с наколко десетки милиона мигранти - без никаква проверка на образование, културни особености, адаптация за живот в западни/европейски условия?

  Мигрантите ще изядат главата на меркел. Европа естествено ще се прави, дай боже да излезе по-силна от тази криза, но меркел е пътник, а освен това успешно проправи пътя на всякакви антиевропейски партии и националистически движения.
  Май само тя още не го разбира.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#6] от "elevation04":

  Малоумни са тези, които не осъзнават какво направи еврото с италианската икономика.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  ... Италианският премиер Джузепе Конте написа в "Туитър", че няма да разговаря за "вторични движения" без първо да се реши спешния проблем с "първичните движения"...

  Кратко, точно и ясно!
  Да се не надява човек!

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Любопитно

  ... Междувременно днес говорител на Еврокомисията отказа да посочи кои държави са поканени за участие, предаде БТА. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вчера заяви, че ще присъстват "заинтересованите" за намирането на европейско решение. В "Туитър" той изброи няколко държавни и правителствени ръководители, а по-късно добави, че могат да се присъединят и други. Говорителят днес отказа да потвърди, ограничи или разшири списъка с участниците с обяснението, че "това е процес в развитие".

  Той не можа да потвърди дали на неделната среща ще бъде приет заключителен документ, но не отхвърли съдържанието на разпространявана в медиите чернова. Юнкер вчера предупреди, че след срещата няма да има пресконференция ...

  Това силно ми намирисва за ситуацията около една скорошна среща на Башлидерите.
  В Канада ...

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  И какво ще постигнат, ако блокират. По-добре да се карат, но да стигнат до решение, приемливо за всички.

 13. 13 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 263 Любопитно

  До коментар [#8] от "dgd":

  Как смятате дали канцлерът на Германия еднолично определя каква ще е политическата линия която ще следва?

  И как сте с историята?
  Чували ли сте израза "гастербайтер"?
  Погледне кога е възникнал и кой и защо е наричан така:)
  Германия "внася" мигранти от има няма 60 години, нищо ново не се е случило напоследък.

  Та който и нов канцлер да дойде ако Меркил си тръгне, Германия ще продължи да "внася" имигранти:)

  The Tenth Man
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK