Ромите в Италия искат да покажат на вътрешния министър какви са в действителност

Матео Салвини

© Reuters

Матео СалвиниВ прахоляка на ромски лагер в покрайнините на италианската столица животът продължава въпреки заплахите на новия министър на вътрешните работи и водач на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини.


Вече засипан с критики, тъй като отказа да отвори италианските пристанища за хуманитарния кораб "Акуариус" с 630 мигранти, Салвини предизвика нова вълна от възмущение, като обяви предстоящо преброяване на ромите, живеещи в Италия.


Изказванията му породиха възмущение в редиците на лявата опозиция и известно притеснение сред новото популистко правителство. Левицата и правозащитни организации направиха паралел с расистките закони, гласувани през 1938 г., по времето на фашисткия водач Бенито Мусолини.
Но в "Ривър вилидж", както се нарича ромският лагер, разположен далеч от главните пътища и дворците в историческия център на Вечния град, хората предпочитат да стоят настрана от тази полемика. "Ако той (Салвини) дойде тук, ние ще го посрещнем любезно. Трябва да види как живеем", казва 18-годишният Хабиби Мехмеди.


"Лоши неща"


Разбира се, "има някои, които правят лоши неща, но повечето от нас тук са италианци и никога не са вършили престъпление", добави той пред АФП.


Марчело Дзуинизи, основател на организацията "Национе Ром", която се бори за правата на ромите в Италия, казва, че хората не трябва да се плашат прекалено от заплахите на новия вътрешен министър със силни позиции в италианското правителство. "Познавам Матео Салвини, няколко пъти сме разговаряли и не смятам, че ще направи кой знае какво. Това са само думи", добавя той.


И за да го докаже, Дзуинизи показва на АФП съобщение, което е изпратил до вътрешния министър, за му напомни, че италианският статистически институт е направил проучване за ромите в Италия още през 2017 г. "По-късно през деня той смени тона и заговори за това как са били използвани европейските фондове (предназначени за ромите), послуша ме", твърди Дзуинизи.


Дзуинизи обясни също, че неотдавна организацията му посетила Брюксел, за да поиска Европейската комисия да разследва как са били използвани структурни фондове от 7 милиарда евро, отпуснати на Италия, за да се подпомогне жилищното настаняване, здравеопазването и образованието на ромите и бездомните.


Хапче аспирин


"В лагерите обаче нищо не получихме, дори хапче аспирин", отбеляза той.


Според ромската "Асоциация 21 юли" в Италия има между 120 и 180 хиляди роми, около 16 400 от които живеят в лагери като "Ривър вилидж", пръснати в 87 града. Четиридесет и три процента от жителите на тези лагери са италианци, останалите идват главно от страните от бивша Югославия.


Само в Рим има 17 лагера и макар "ли дзингари" - циганите или ромите - да представляват не повече от 0.3 процента от населението на Италия, те са подложени на всевъзможна дискриминация. Често обвинявани в кражби и всякакви видове трафик, ромите трудно се интегрират, най-вече в италианската столица, където част от организираната престъпност е в ръцете на клановe.


През април, след кражба на автомобили, полицията арестува десетина души в "Ривър вилидж". За да стигнат до лагера, репортерите трябва да минат през полицейски "контролен пункт" в края на път, който води до река Тибър.


В лагера живеят 127 семейства и около 180 деца - в бунгала, каравани и сглобяеми постройки.
Това е един от най-хубавите лагери в столицата, казва Дзуинизи и изтъква, че всички деца там ходят на училище. При все това обаче в "Ривър вилидж" няма течаща вода, а питейната се осигурява от частна компания.


Работата


"И слава богу! Представяте ли си какво би било тук в тази жега, ако не ни изпращаха вода?", казва 18-годишният косовар Алберт Хасими, който живее в Италия почти цял живот. Основният проблем тук обаче е липсата на работа по простата причина, че работодателите не искат да наемат роми, обяснява той.


"Всички казват, че циганите крадат. А камората (неаполитанската мафия)? Те чисто и просто смятат, че тяхната раса е по-добра от нашата", отбелязва с горчивина Хабиби Мехмеди./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  как да не повярваш на братята роми - нима не знаем от тукашните колко са мили, некрадливи и спазващи закона? Благодаря на Дневник - такива правдиви статии ни трябват, тръпизмът няма да мине! Но пасаран!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Гарга гълъб не става. Скоро имаше филм за един наш амарендар , осиновен от италианци.Живот мечта.Ама пораснал , въртял-сукал и пак го докарал обратно до родата из циганската махала в някакво плевенско село.Кръвта вода не става.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 994 Неутрално

  В статията на Франс Прес се казва: "Често обвинявани в кражби и всякакви видове трафик, ромите трудно се интегрират, най-вече в италианската столица...". Излиза, че проблемът има много просто решение. Не става ясно защо това елементарно решение не е било приложено досега: италианците просто да престанат да обвиняват "ли дзингари" "в кражби и всякакви видове трафик" и те ще се интегрират. Разбира се, ще е от помощ Европейската комисия да отпусне още 7 млрд. евро на Италия за подпомагане на жилищното настаняване, здравеопазването и образованието на ромите.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Просълзих се за тези добри и милозливи роми. :-) Пропуснахте да споменете, че всяка сряда ходят да видят папата и всяка неделя са на черква. :-)

 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  тцтцтц,баш като дойдоха на власт ''популистите'',ни информираха за ''дискриминацията''на циг...пардон,ромите в италия.

 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Ромите в Италия искат да покажат на вътрешния министър какви са в действителност. Искат да му покажат какви цигани са в действителност. Съдейки по изказванията и действията му той май е добре запознат.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8024 Любопитно

  Всички знаем какви са в действителност!

  [email protected]
 8. 8 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Циганите не могат (не искат) да проумеят че никой не е длъжен да им дава каквото и да било. Докато четях се сетих за един м@нг@л, който разпалено обясняваше по нашата регионална медия как имал проблеми със "агенцията за държавни вземания и давания" :)

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 9. 9 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В тази статия не се казва, че това се прави заради чужденците/нелегалните, които живеят всред италианските роми, в техните квартали. Просто искат да видят, колко чужденци има.💃

  I really don't care. Do U?
 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Всички знаем какви са в действителност!
  —цитат от коментар 7 на karabastun

  Етническа общност с вродени или придобити в ранно детство склонности към присвояване на недостатъчно добре охранявана чужда собственост и изказване на съждения със стойност 0, съгласно правилата на булевата алгебра.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7310 Любопитно

  Гърне, което е държало ла-на, не става за мед.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Неутрално

  Няма лесно решение на такива проблеми. Италианския министър е популист - нито го мисли, нито ще му позволят да го направи, но той си върши работата на думи. Ромите са всякакви като и италианците, както и българите. Просто законът трябва да е един за всички...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  Добре, че Италия затегна контрола с мигрантите, та стигнахме и до циганите. В тези действия спокойно можем да намерим най-малкото общо кратно, а именно - никой не иска (мързеливи) мигранти и цигани в собствената си страна, по възможност, но не всеки има смелостта да го каже на глас и да предприеме конкретни действия. Браво на италианското правителство!

 14. 14 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Виж ти, значи проблемът на повечето цигани бил, че не ги наемат на работа, а ако ги наемаха, щяха да работят като японци сигурно, нали?! Тези журналисти наистина ли вярват на подобни небивалици или просто се опитват да си запълнят страниците с милозливи истории? Разбира се, че Салвини е прав! Циганите са напаст където и да идат. Малкото изключения просто потвърждават правилото.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Е... хубава работа, ама циганска.
  Интрерсно че доскоро нас ни засипваха с обвинения че не ги интегрираме, а то май какво се оказа - никпй не може да ги интегрира.
  Следователно : не мпжеш да интегрираш някого, когато той сам не го иска.
  Малцинството от циганите, които са се интегрирали, отдавна не се възприемат като такива.

  Panta rhei....
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK