От 105 наследени досиета от Естония българското председателство е затворило 78

От 105 наследени досиета от Естония българското председателство е затворило 78

© Георги Кожухаров



Най-голямата гордост на българското европредседателство е, че още в първото тримесечие е бил постигнат най-големия успех - в рамките на социалния стълб, а именно споразумението за командироването на работници и единното заплащане на командированите работници. Това заяви Лиляна Павлова, министър за българското европредседателство, при представяне на резултатите от изминалите шест месеца начело на Съвета на ЕС.


Миналата седмица завършихме три досиета, по които нямаше съгласие две и половина година – за единните системи за социална сигурност, за регламента за баланса между личния и професионалния живот и за прозрачността на условията на труд, допълни Павлова. Тя отбеляза, че от 105 наследени законодателни досиета от естонското председателство 78 досиета (постигнати споразумения в Съвета или с Европарламента) са приключени от България.


Постиженията


Като ключови постижения тя посочи силно начало на дебата за многогодишната финансова рамка след 2020 г., приемането на европейски корпус за солидарност, определянето на дата за европейските избори през 2019 г. (тук Павлова обясни, че е трябвало България да покаже, че е честен посредник, това е била най-неизгодната дата за страната, но тя е била приемлива за останалите държави, "бяхме 26 към един"), млади хора – подобрение на техните квалификации, възможности и участие – всички досиета бяха договорени и приключени, правила за финансиране на европейските партии, приемане на регламенти във финансовата област.




За Западните Балкани поставихме темата на дневен ред, направихме процеса необратим, показахме, че посоката е една и тя е Западните Балкани да са неразделна част от европейското семейство, договорихме конкретни инфраструктурни проекти на срещата в София, каза Павлова. Беше направен и пробив в енергийния сектор, беше прието цялото законодателство в тази област, допълни министърът.


По въпроса за сигурността и миграцията тя отбеляза, че темата вече е в ръцете на европейските лидери. Българското председателство направи своето предложение, ако лидерите постигнат съгласие в рамките на големия дебат благодарение на усилията ни, това ще отпуши тази реформа да се завърши през австрийското председателство, каза още Павлова.


"Дигиталната трансформация тепърва трябва да бъде топ приоритет за всички. Трябва да бъдем иновативни и креативни, за да сме конкурентоспособни. Работихме в подкрепа на законодателство за утвърждаване на единния цифров пазар, авторското право, директивата за аудио-визуалните медийни услуги", допълни министърът. На 1 януари 2018 г. председателството е наследило 13 законодателни акта, свързани с цифрова Европа. Девет от тези досиета са закрити или е постигнат общ подход в Съвета.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK