"Алфа Рисърч": 81% от българите оценяват положително европредседателството

"Алфа Рисърч": 81% от българите оценяват положително европредседателството

© Юлия ЛазароваВисоки оценки за първото българско ротационно председателство на Съвета на ЕС, подобрен имидж на страната, основен фокус върху европейската перспектива пред Западните Балкани и по-умерена равносметка за напредъка по останалите приоритети – това са основните изводи от националните представителни проучвания на "Алфа Рисърч", проведени през декември 2017 и юни 2018 г., които сравняват очакванията преди и оценките след края на председателството.


Прави впечатление, че в отговор на въпрос какво научиха българите за ЕС по време на председателството най-голям процент (30%) отговарят "не мога да преценя". Следват отговорите за лидерите на отделните страни (24%), Най-важните проблеми, по които се работи в ЕС (22%), за институциите на ЕС и как ще се развива ЕС през следващите години (по 21%).


Отново голям процент от хората (26 на сто) са казали, че не могат да преценят коя е областта, в която България е постигнала резултати.


Най-много информация - за Западните Балкани


Почти всеки втори българин (48%) заявява, че е получил достатъчно информация през тези шест месеца – ръст от 10 на сто спрямо навечерието на европредседателството. Хората с по-високо образование и в активна възраст от големите градове виждат повече възможности за себе си в ЕС. Точно те най-много са търсили и получавали информация. Че не са получили достатъчно информация, казват 33% (в сравнение с 44% от края на миналата година). Общо 19% заявяват, че не ги интересува и не са информирани (ръст от 1% спрямо проучването преди началото на председателството).
Трите области, в които българите са получили най-много информация, са: интеграция на Западните Балкани (49% - ръст от 19 пункта спрямо декември), приоритетите на българското председателство (29% през декември - 31% през юни), културни събития през този период (11% през декември - 19% през юни).


Сравнението показва, че от гледна точка на общественото мнение най-силният информационен акцент е поставен върху Западните Балкани и това до голяма степен определя прочита и оценките за цялото председателство, посочват от "Алфа Рисърч".


Къде има най-голям напредък


Общо 55% от анкетираните са на мнение, че страната е постигнала напредък по темата "европейска перспектива за Западните Балкани". Почти всеки трети смята, че има напредък и по темата "бъдещето на Европа и младите хора". По-слабо видими или по-взискателни са гражданите по темите за сигурността и стабилността (27%) и цифровата икономика и умения на бъдещето (19%).


В отговор на въпрос за един основен приоритет, който да бъде продължен по време на австрийското председателство, се запазва йерархията в значимостта, но позициите на първите три теми силно се сближават: Западни Балкани – 34%, бъдеще на Европа и младите хора – 29%, сигурност и стабилност в единна Европа – 27%. Може да се смята, че тези нагласи са своего рода червена лампа от страна на общественото мнение, че ако българските усилия и постоянство по темата Западни Балкани не бъдат продължени, тласъкът и напредъкът могат да бъдат загубени, посочва "Алфа Рисърч".


Как се справи България


Умерените очаквания през декември към подготвеността и начина, по който ще се справи страната в първото си европредседателство, се трансформират в позитивни оценки в неговия край. Мненията подготвена - неподготвена през декември са 47:21, а през юни 60:14. Тоест в съотношение 4:1 българите изразяват удовлетвореност от подготвеността на страната и участващите екипи. Че България е неподготвена, са смятали 21% от анкетираните през декември 2017 г., а към юни 2018 г. този процент е намалял - 14 на сто. Отговор "не мога да преценя" са дали съответно 32% (декември 2017 г.) и 26% (юни 2018 г.).


Всеки пети (19%) смята, че България се е справила много добре със задълженията си по време на европредседателството, още 62% - по-скоро добре. Негативните мнения са общо 13%, от които само 1% са с оценка "много лошо". Всеки десети по-скоро скептичен или колебаещ се през декември гражданин е променил през юни оценката си към положителна.


Къде има резултати


Областите, за които общественото мнение смята, че страната е постигнала резултат са по-фрагментирани.


Условно може да се разделят на три групи. Безспорният фаворит и тук са Балканите – конкретни стъпки към постигане на по-голяма свързаност между държавите от региона виждат 35%.


Втората група се формира от пряко засягащи България теми като премахване на двойния стандарт при храните, европейски фондове за България, защита на българските превозвачи, присъединяване на България към еврозоната. Тук оценките са по-скромни – 22-23% виждат напредък.


Третата група обхваща общи европейски проблеми – външни граници, бъдеще на Европа и младите хора, цифрова икономика, където между 18-20% смятат, че има развитие.


Голям процент от хората (26 на сто) са казали, че не могат да преценят коя е областта, в която България е постигнала резултати в периода на председателството.


Какви са ползите


Основните ползи за България от ротационното председателство гражданите виждат в: повишен международен престиж и признание (44%), повишена популярност и интерес от страна на европейски граждани (30%), икономически ефекти от ръста на посетители (22%).


По-сериозна е резервираността на общественото мнение за цялостните дългосрочни ефекти вътре в страната – промяната в самочувствието на българските граждани и компетентността на българската администрация (съответно 18% и 13%).


Според "Алфа Рисърч" в обобщение, сравнението на обществените нагласи преди и след българското председателство на Съвета на ЕС показва, че българите са:


- оптимисти за усилията и направеното от институциите и политиците - страната се е справила добре, получила е повече престиж и признание;


- реалисти са за постигнатото - виждат по-скромни постижения в напредъка по общо европейски проблеми, по-силен резултат по отношение на Западните Балкани;


- взискателни към политиките и позициите на българските политици оттук нататък.


Ротационното европредседателство е допринесло за това хората да видят в позитивна светлина европейските усилия на държавата. Същевременно очевидно има още много неща, които трябва да бъдат направени, за да се почувстват българите истински и равноправни европейци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8848 Любопитно

  А пък 99 % от българите ги боли .......... за европредседателството - тия с положителната оценка са голяма част от тях !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7551 Неутрално

  Може и истина да е, освен "оплаквачките", които все от нещо са недоволни.

 3. 3 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Язък за пропагандата на БСП и лилявите.Само те са си повярвали явно..

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ти си от чугуните, които не го одобряват. Малко сте.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2441 Разстроено

  Големите не оставиха нищо важно на България.
  Председателството премина безлично за останалите 27 и с тумба-лумба у нас.

 6. 6 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 726 Весело

  ужас за три процентовите и другарите
  кури 1 се отлага

 7. 7 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "81% от българите оценяват положително европредседателството"
  ..........................................
  Значи прав е бил Иво Христов. Най-много да е сбъркал с един процент.

 8. 8 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  При положение че най-доходния бизнес у нас е прверазпределянето на държавни средства, т.н. социологически агенции правилно се насочиха към облужването на този сектор в икономиката. То по принцип почти няма друг бизнес който да им плаща така че няма много варианти - или пускаш поръчкови социологически проучвания или стоиш гладен. Изборът е лесен.

 9. 9 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Освен потупване по рамото какво постигнахме?
  Ремонтираме тук там - те тия неща и без това си прочета за ремонт.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5710 Неутрално

  Единственото положително от европредседателството е че все пак се заговори за България в Европа. Но това което разбраха за нея едва ли е положително.

 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Е видно е, че форумните умнокрасивци не попадат в тия 81%. Обаче ще им се наложи да търпят. Това е положението.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  А пък 99 % от българите ги боли .......... за европредседателството - тия с положителната оценка са голяма част от тях !
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Алфарисърч каквото кажат напоследък е по-скоро поръчка от ГЕРБ! То па трудни времена дойдоха за тези агенции....трябва да са креативни и отзивчиви!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 726 Весело

  Друго си е коментарите в Дневник, там подкрепата за бай ицо и бай радан е около 80%, ама в реалноста е около 3%
  мъкааа

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 368 Весело

  Явно не и у форумеца ни...
  Нема пълно щастие, особено налево ;-)

 15. 15 Профил на nle14520109
  nle14520109
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Алфа Рисърч": 81% от българите оценяват положително......
  А този път, не един, а три мармота завиваха шоколад в станиол!

 16. 16 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Толкова ли е трудно, просто и по човешки да кажете, че темата не вълнува особено хората, и нито са впечатлени кой знае колко, нито има за какво да са недоволни?
  Наистина ли си мислите, че българите се интересуват от подобни проблеми, и наистина ли си мислите, че на обикновените хора в Европа им пука кой е председателствал Съвета на ЕС?

 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  "Алфа Рисърч": 81% от българите оценяват положително европредседателството

  Ами така и трябва да бъде . Хиляди българи го усетиха по джоба и хладилника си . Милиони левове се изсипаха като манна небесна над главите български . И всичко у нац за шест месеца цъфна и върза . Въпреки скапаното време , българина прогледна в розово . И вече вижда това , което виждат и управльвящите . Виртуално . То затова и Иво христов определи точно - слушат и вярват . Е, според вътрешния министър , резултатите де дойдат след десет - петнайсет години , но важното е да дойдат . Макар и когато от розовогледите ще са си отишли повече от половината .

 18. 18 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 296 Неутрално

  И какво напоследък се натрапва: че ГЕРБ и БСП са едни и същи? И затова най-добре да не гласуваме...Няма за кого. И платените цигани и турци, ще ни оправят - БСП и ДПС в коалиция + Воленчо за подкрепа.
  Честито на печелившите! Той премиерът не говори глупости...
  А иначе Европредседателството си беше +, ходихме на концерт в Софийската Филхармония, безплатен и слушахме лекция за ирландското ноктюрно.

 19. 19 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 296 Неутрално

  По програмата култура ЕС.

 20. 20 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1825 Весело

  Обзалагам се, че 81% от тия 81% всъщност хал-хабер си нямат какво точно е това председателство. Останалите се радват, че малко пооправиха района около Ендекато на културата и посадиха китки из града.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  "... Прави впечатление, че в отговор на въпрос какво научиха българите за ЕС по време на председателството най-голям процент (30%) отговарят "не мога да преценя"..."!
  Обаче... Интересно, при 30 процента от анкетираните, дето не могат да преценят, какво са научили 81 процента от общото го оценяват положително. Тоест има хора, дето не знаят, какво са разбрали, обаче било положително...! :)
  И, като знаем, колко им е силна географията на някои от ГЕРБ-ерите, понятието западни Балкани, придобива още по-неопределен характер...! :)
  Така, като се замисля... Май, единствена Лилето Павлова остана доволна от председателството. Тоест, стана още по-аеродинамична...! :)

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#13] от "001":

  Абе..., то и ГЕРБ-ерите си мислят, че живеят в европейска държава, ама реалността е по-различна...! :)

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За да оцениш нещо, трябва да има критерии за оценка. Това че нашият се мляска и се прегръща с европейски лидери и те му гледат сеира трудно може да ме убеди в някакви конкретни ползи! Много ни се иска да формулираме политики и мнения, но сме в позицията да го правим успешно... Шенген, еврозноа, банков съюз и т.н. Това че са учтиви с нас и ни се усмихват не значи че са ни приятели, както казва Боко! А Западните Балкани ще си останат там където са... Знаете защо ;-)

 24. 24 Профил на nle14520109
  nle14520109
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ..............ходихме на концерт в Софийската Филхармония, безплатен ...............
  —цитат от коментар 18 на Radosveta Koleva


  Това не го повтаряй, като плюс! Не звучи по-различно от кебабчетата по изборно време.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  Да не се окаже , че броят на българите , които не се интересуват и не знаят , че има някакво европредседателство и че България на ротационен принцип е европредседател е по-голям от броя на тези , които го одобряват.
  Одобряваш нещо , което не знаеш , че съществува.

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  Да не се окаже , че броят на българите , които не се интересуват и не знаят , че има някакво европредседателство и че България на ротационен принцип е европредседател е по-голям от броя на тези , които го одобряват.
  Одобряваш нещо , което не знаеш , че съществува.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#23] от "Paris Hilton":

  Да де...! ГЕРБ-ерите така измерват успехите на Борисов. По снимките с европейски лидери и по новините в Пеевски-те вестници...! Стане ли въпрос обаче, за Шенген и Евро-зоната, настава неловко мълчание...! :)

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 599 Любопитно

  Няма съмнением че Българското европредседателство бе много успешно ! То не само постави Западните Балкани във фокуса на иначе разфокусирания понастоящем ЕС, но успя да издейства ресурси за развитие на пътната, енергийната и дигиталната им свързаност, да ги тласне към решаване на десетилетните им проблеми и да убеди ЕС да покаже зелен семсфор на Македония и Албания, както и на Сърбия и Черна Гора, които сега отварят нови преговорни глави ! Трябва да бъдем обективни. Това несъмнено увеличи доверието към и авторитета на иначе постоянно порицаваната ни държава. За това българското правителство заслужава адмирации ! А сега е крайно време подобно на държавите от Западните Балканида то най-сетне да се захване с реално реформиране на правосъдната ни система 1

 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2934 Весело


  ,,"Алфа Рисърч": 81% от българите оценяват положително европредседателството,,

  Ауу как ни вай срам. Що не сте питали лилявите и БСП-арите, а сте питали дебилите

 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#22] от "tww09306483":

  ,,Абе..., то и ГЕРБ-ерите си мислят, че живеят в европейска държава, ама реалността е по-различна...! :),,

  Ми то ако питат вас лилявите, ша са окаже че Българите живеят в Африканска държава

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  "Алфа Рисърч": 81% от българите оценяват положително европредседателството"

  Всичко става ясно от резултатите от проучването , но не става ясно по дали е проведено по план от агенцията или е по поръчка . Не става ясно още , примерно , какво точно се крие зад отговора , че запитаните са " научили много за ръководителите на другите държави ". И по всички други отговори по темата - Какво научиха българите за ЕС по време на председателството . Председателството не е образователна инициатива за образоване на нацията . Но не е и нищо повече от едно ИЗНЕСЕНО рутинно управление на ЕС за определен период в страна- членка , за да се даде стимул за повдигане самочувствието на всяка нация за усещане за оценена съпричастност към целите на ЕС . И няма НИТО една страна , била председателстваща ЕС, която да е получила неудовлетворителна оценка за председателството . Няма как ние да сме първата , която не се е справила със задачата . Затова еуфорията е малко като чифте пищови на гол тумбак . А че тумбака си е останал гол , говори факта , че никъде в социологическото проучване не става въпрос за социални теми . Защото и председателството не е отваряло подобна тема . Дали това не е приоритет за България , се подразбира .

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Курни ще пометне! Толкова усилия положи да не е така, ама нали сме дебили!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  А на парламентарната (комунистическа) опозиция и на извънпарламентарната (либерална) такава така ѝ се щеше председателството да е провал и пак не им се получи. :-(

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 34. 34 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Председателството премина добре, доколкото беше възможно. Направихме, каквото можахме за Албания и Македония. Мисля, че ще го оценят. Оттук нататък нещата не зависят от нас. Трябва да си много глупав, за да търсиш под вола теле. Лошата новина е за руската етническа партия БСП, защото България не се провали. А много им се искаше.

 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":То па трудни времена дойдоха за тези агенции....трябва да са креативни и отзивчиви!

  Ами гладът прави чудеса с превъплащенията на морални и идеалистични ценности . Социолозите не правят изключение .

 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#30] от "сидер":

  Да ти кажа, че като карам по някои първокласни пътни отсечки в България, такива дупки не съм виждал и в няколкото африкански държави, в които съм бил...!

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  ,,...И, като знаем, колко им е силна географията на някои от ГЕРБ-ерите, понятието западни Балкани, придобива още по-неопределен характер...! :)...,,

  Ауу ни обиждай на гьография. Да та питам Албанито не ли е западни балкани, знаиш ли кви баири има тамо, че и разни кули из теа баири има, казват че теа кули били нещо кат крепости при кръвна вражда на два или няколко джинса

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  ,,...И, като знаем, колко им е силна географията на някои от ГЕРБ-ерите, понятието западни Балкани, придобива още по-неопределен характер...! :)...,,

  Ауу ни обиждай на гьография. Да та питам Албанито не ли е западни балкани, знаиш ли кви баири има тамо, че и разни кули из теа баири има, казват че теа кули били нещо кат крепости при кръвна вражда на два или няколко джинса

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#10] от "pet_fire":Единственото положително от европредседателството е че все пак се заговори за България в Европа. За България се заговори не само в Европа , но и в света . И то доста отдавна - от времето на изобретяването на сканипащите устройства за опразване на банкови сметки чрез банкоматите . Предимно в чужбина . И опознаването на България и българите се заплащаше скъпичко .

 40. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Весело

  ""Алфа Рисърч": 81% от българите оценяват положително европредседателството"

  - А коментаторите на Дневник са срещу по-мекото твърдение на "Барометър",

  ""Барометър България": Доверието в правителството в края на европредседателството ни е стабилно" - http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1826456

  видно от https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/26/3207204_misiiata_e_izpulnena_uspeshno_obiavi_pavlova_za/?ref=id #comment-2

  п.с. Хиперлинкът вероятно не работи, ама който иска ще се справи. :)

 41. 41 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#35] от "papуre":

  “Ами гладът прави чудеса с превъплащенията на морални и идеалистични ценности . Социолозите не правят изключение . ”

  Журналистите от Дневник, Дума и сайтовете брадва, секира и информиран. нет правят ли изключение?

 42. 42 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Весело

  Язък за пропагандата на БСП и лилявите.Само те са си повярвали явно..
  —цитат от коментар 3 на yanne  До коментар [#3] от "yanne":

  За тях остана Галъп / "Галъп": 79% одобрение за първите 10 дни на Радев - Mediapool.bg/

  и "Тренд" на "пеевския" 24 часа, съставен от
  Евелина Славкова идва от ИМП /Борислав Цеков/
  Димитър Ганев идва от „Галъп“
  Анастас Стефанов – млад аспирант на доц. д-р Мария Пиргова
  :)

 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хахаха! И на базата на какво го оцениха положително? Че ББ прегърна каузата "западни Балкани" ли? Това е чужд проект! И че със зъби и нокти бранеше името "северна Македония" за което през 2012 самият той каза следното:
  "При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Повтарям, един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски".
  Публикувано и точно в тази медия (линкчето е долу). И как не се намери журналист точно в тази медия да се запита, от къде идва това обръщане на 180 градуса? Най-ужасният сценарий е следният:БГ използва европредседателството, за да вади горещите кестени от огъня по чужда заповед! Ако е така, ще удари дъното! За пореден път!

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/08/1842522_borisov_bulgariia_ne_e_suglasna_s_imeto_severna/

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Весело

  "Сравнението показва, че от гледна точка на общественото мнение най-силният информационен акцент е поставен върху Западните Балкани и това до голяма степен определя прочита и оценките за цялото председателство..."

  - Макрон се оттече, поне у нас. Защото: "Франция против започването на преговори с Македония и Албания за влизане в ЕС" - нюз.бг

 45. 45 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Любопитно

  Е видно е, че форумните умнокрасивци не попадат в тия 81%. Обаче ще им се наложи да търпят. Това е положението.
  —цитат от коментар 11 на niakoi_si  До коментар [#11] от "niakoi_si":

  За кои "умнокрасивци" говориш? На Корни, или на Дневник?

 46. 46 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Весело

  Алфарисърч каквото кажат напоследък е по-скоро поръчка от ГЕРБ! ...
  —цитат от коментар 12 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Святата истина струи от теб!
  В https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/30/3187035_zatvurjdavane_na_demokraciiata_no_nisko_doverie_v_sud/
  "Смилов посочи още... посочи и политологът Татяна Буруджиева ... Политологът Евгений Дайнов заяви..."

  Аре, че ми омръзна да се занимавам с Лъжата като партии и структури на КГБ.


 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#7] от "tos_buratino":

  Е,ти си от 20% умни...

 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#11] от "niakoi_si":

  Умнокрасавците ще го докарат до там,че догодина ще си изгубят и последното значително представителство-евродепутатското.

 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#13] от "001":

  Ти да ги беше видял през 2013-та как си пожелаваха за ДСБ по 20%-25%,30% на изборите!

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#27] от "tww09306483":

  Моля,моля!Пеевски вестници само костовистите четат,и са осведомени какво пише там!

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#33] от "Conservative Future":

  За бога!Какви либерали са децата на червената номеклатура-Дайнов,Бойкикев,Кънев,Кюранов,Левчев,Дичув и още и още....

 52. 52 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  80% - ясно, ама този 1% в повече, как да го разбирам...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 53. 53 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 406 Неутрално

  А пък 99 % от българите ги боли .......... за европредседателството - тия с положителната оценка са голяма част от тях !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Евала ти прайм, че правиш безплатни социологически проучвания!

  На ползу роду!

  п.п. Е, пробитите копейки не се броят.
  С тях може някой марципан да си купиш (ако знаеш какво е)!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 54. 54 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#36] от "tww09306483":

  ,,Да ти кажа, че като карам по някои първокласни пътни отсечки в България, такива дупки не съм виждал и в няколкото африкански държави, в които съм бил...!,,

  Ми то и аз съм забранил да ме возят по ,,Тракия,, в отсечката Стара загора Чирпан

 55. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#36] от "tww09306483":

  ,,Да ти кажа, че като карам по някои първокласни пътни отсечки в България, такива дупки не съм виждал и в няколкото африкански държави, в които съм бил...!,,

  Ми то и аз съм забранил да ме возят по ,,Тракия,, в отсечката Стара загора Чирпан

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 947 Любопитно

  най вероятно става дума за онези 80% ))) а сега сериозно ,поне 90% от българите не вярват и думичка на отявлено слугинските "социологически агенции"

 58. 58 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#24] от "nle14520109":

  "..............ходихме на концерт в Софийската Филхармония, безплатен ..............."
  —цитат от коментар 18 на Radosveta Koleva


  "Това не го повтаряй, като плюс! Не звучи по-различно от кебабчетата по изборно време."


  Е, ние низшите сме така, а вие висшите асоциирате класическа музика с кебапчета!

 59. 59 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Обзалагам се, че 85% от българите хабер си нямат от европредседателство . По-интересното за мен е Кой финансира АлФа-та за това ненужно проучване ?! Не мисля , че отговорът е труден ;)

  Stupid people make me sick
 60. 60 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  До коментар [#59] от "Хакуна Матата !":

  "По-интересното за мен е Кой финансира АлФа-та за това ненужно проучване ?! Не мисля , че отговорът е труден ;)"

  Но много по-лесен е отговорът на въпроса: "Кой финансира теб?"..

 61. 61 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  Като гледам, как по темата стройно са се наредили: ляв болшевик-десен болшевик, ляв болшевик-десен болшевик... и как стоят рамо до рамо и със слюнки и пръски защитават общата си антибългарска кауза, ми става драго- бунището на историята скоро няма да опустее!

 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Любопитно

  Бих желал да чуя/видя на какво се основава положителната оценка?
  Кое накара оценяващите да дадат положителна оценка?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Любопитно

  Като гледам, как по темата стройно са се наредили: ляв болшевик-десен болшевик, ляв болшевик-десен болшевик... и как стоят рамо до рамо и със слюнки и пръски защитават общата си антибългарска кауза, ми става драго- бунището на историята скоро няма да опустее!
  —цитат от коментар 61 на Дон Кихот


  Вместо да пишеш тъпотии, кажи поради какво оценката е положителна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  И аз го иценявам! Случих се в София по време на откриването. Не бях видял толкова полиция на едно място, сигурно бяха хиляди, а изглеждаха милиони. Сигурен съм че чужденците са били потресени тоже, поне са видели Що е то полицейщина.

 65. 65 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  До коментар [#63] от "Храбър":

  "Вместо да пишеш тъпотии, кажи поради какво оценката е положителна. "

  Обикновено на нископробни коментари с лични обиди не отговарям, но ще направя изключение:
  Оценката ми е положителна поради елементарната причина, че съм българин и 81% от моите сънародници смятат като мен. И също като мен са убедени, че е безсмислено на зомбиран слепец да се показва очевадното. Така, че спокойно се варете в собствения си сос, подавайте си реплики, на които сами да отговаряте, плюйте и мърсете всичко добро, което се случва в страната, от която доброволно сте се отказали, защото тя не приема непрекъснатия ви лай срещу нея.. И не си правете илюзия, че отстрани това не се забелязва-доказателството е жалкият един процент-върхът на вашите "политически" напъни..

 66. 66 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Герб, това поръчково изследване ще ви излезе през носа!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#65] от "Дон Кихот":

  Нямам коментар!
  Глупавото ти обяснение е достатъчно да те определят хората що за стока си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  това някак си не е хубаво, щом толкова много хора го оценяват положително, значи няма никаква критчна оценка и повечето просто дават едно такова мнение на ангро

 69. 69 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  До коментар [#58] от "Radosveta Koleva":

  "Е, ние низшите сме така, а вие висшите асоциирате класическа музика с кебапчета!"

  Недей така, те са убедени, че с този компромис възвисяват класическата музика до кебапчетата.

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#58] от "Radosveta Koleva":"Е, ние низшите сме така, а вие висшите асоциирате класическа музика с кебапчета!"Недей така, те са убедени, че с този компромис възвисяват класическата музика до кебапчетата.
  —цитат от коментар 69 на Дон Кихот


  До сега не си направил дори елементарен опит да обясниш кои са причините, които определят това председателство за успешно.
  Това обаче не ти пречи да ръсиш тъпи и нямащи нищо общо с темата постове.
  Всичките ли гербери сте толкова ограничени?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Най големи успехи по време на Европредседателството постигнахме в усвояването на средства за ремонти на ремонтите, на нещата, които бяха ремонтиран. Другото не беше чак толкова впечатляващо

  Бог да благослови Америка за България!
 72. 72 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 450 Неутрално

  81% дават положителна оценка на БГ-софрата пред ЕС. Сметката ще е за нас - бакшишът остава при келнерите / политиците. Същите, които не се свенят "да ни сервиват" и на други маси.

 73. 73 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#22] от "tww09306483":

  Аз не се оплаквам,не мрънкам.Работя и живея нормално.Е,ако мислите,че навсякъде всичко е идеално,дълбоко се лъжете.С мрънкяне навсякъде ше ви е гадно.

 74. 74 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#27] от "tww09306483":

  Е,едни си измерват успехите със срещите си със световни лидери,други с постове във Фейса!Кой колкото може!

 75. 75 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#32] от "lz2":

  Радан и Бойкикев също са тъжни!Поредното ГМО ДеБъ също не успява да излъже никой.В последните проучвания то е в графата "други" .Естествено,Газетата пропуска такива статии.

 76. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#42] от "plebs":

  Аз от кога чакам на Радев да му направят партия(той,милия едва ли може) ,че да се посмея на грамадния му рейтинг.

 77. 77 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#57] от "Stewie":

  Да,всички вярват на Стюи Комунето!То откога вижда как Кака Корни управлява!

 78. 78 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#61] от "Дон Кихот":

  Аз чакам евроизборите догодина и как ще започне циганската сватба за ДеБъ,като почнат да си обещават по 10-20-30% !А ше останат с гол процент в ръка!

 79. 79 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  До коментар [#66] от "franklin":

  Аха,ше спечелите най-сетне и ше има коалиция БСП-ДСБ ли?!

 80. 80 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  До коментар [#70] от "Храбър":

  Колкото и да ви се обяснява(дори и в статията е обяснено,ама кой да чете) няма да вдене и като шопа ше викате,че такова животно нема!

 81. 81 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2035 Весело

  Останалите 19% са БСП и лилявите комунета в съдружие с ДПС...и сметката излиза...на изборите пак толкова...

 82. 82 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#79] от "yanne":

  Аааа, моля, моля :)))) Коалицията ще е евентуално между сестринските партии от ЕНП след някой малък трик.
  Желаната от вас коалиция би била европейска, но за съжаление тя беше възможна по времето на Станишев :)

  Бог да благослови Америка за България!
 83. 83 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  може ли пример за едно неуспешно председателство, да имаме база за сравнение :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK