Българското председателство е посрещнало неочаквано голям брой чужди делегати (допълнена)

Българското председателство е посрещнало неочаквано голям брой чужди делегати (допълнена)

© Георги КожухаровНе очаквахме толкова голям брой делегати – повече от 35 хил. спрямо очакваните 20 хил. Увеличен беше интересът на делегатите, които участват в нашите заседания. Това заяви министърът за българското европредседателство при представянето на резултатите от изминалите шест месеца на България начело на Съвета на ЕС.


Тя разказа, че журналистите от чужбина, поканени през януари за откриването на председателството, са били решили да го отразяват онлайн, но повечето са се върнали не два пъти, а дори някои и шест пъти и са видели различна България от стереотипите, които съществуват. Близо 4 000 чуждестранни медии са отразявали дейността на председателството и са изпращали кореспонденти за различните събития. В България са проведени 284 събития и 12 неформални съвета.


Една от най-големите ползи е, че те просто не ни познаваха и започнаха да виждат България през различен поглед. Стереотипите, с които бяхме заклеймени - корумпирана и бедна държава - те ни преоткриваха с всяко идване в различен аспект, като държава за бизнес, за туризъм, като политически партньор, буквално се отключихме към тях като потенциал, за всяко нещо успявахме да ги изненадаме, каза още Павлова.
По думите й 50% от свършената работа е как ще покажеш, "явно преди не сме показвали достатъчно какво можем, какво правим, уменията си, дали сме били прекалено скромни, не трябва да имаме свръхсамочувствие, а самочувствие с покритие". Тя посочи като едно от предизвикателствата да се запази създадения капацитет.


"Въпреки всички трудности и среднощни 24-часови понякога дебати в много случаи ние виждахме единството - снощи чухме единството на 25 по темата в името на решението на поканата за преговори с Албания и Македония. Не случайна беше и разходката по Моста на влюбените. Единствено ако сме единни и заедно, сме по-силни. Девизът на българското председателство беше доста адекватен на всичко което се случва", подчерта Павлова.


Тя обясни, че програмите и приоритетите на българското председателство като част от приоритетите на триото (Естония, България, Австрия) са били достатъчно гъвкави и са дали възможност през цялото време България да е напълно в крак с проблемите на деня и да не изостава от дневния ред.


Истинската оценка ще дойде след няколко месеца


Вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев коментира, че "ако нещо ни липсва днес в Европа, това е повече смелост и повече решителност. Практиката показва, че нито един нов проблем не може да се реши със стара технология... На европейско ниво имаме дефицит от смелост дори по отношение на формулиране на проблемите, даже не говоря за търсене на решение". Той даде за пример дълговата и мигрантската криза, където основният фокус е бил как да се дистрибутира това. "Абсолютната невъзможност целият фокус да отиде върху търсенето на едно европейско решение, което е големият дефицит", допълни той.


Българското председателство е посрещнало неочаквано голям брой чужди делегати (допълнена)

© Георги Кожухаров


По думите му в момента има нова среда – растящо недоверие в институции, невъзможност да се обяснят политиките на национално и на европейско равнище. Как очаквате ние да кроим политики, които гражданите не разбират, попита Дончев. Пулсът на днешния ден е "и аз искам да знам", "и аз искам да имам участие". Темата на следващите 10 председателства е какъв ремонт на демокрацията ще има, а иначе бюджет, миграция, сигурност, отбрана, Западните Балкани, всички те минаха през нашето председателство. Председателството свърши, но истинската оценка може да се направи след няколко месеца. Към момента получаваме ласкави оценки и аз съм убеден, че не са от стилистиката на ласкавото лицемерие. По отношение на приоритетите беше изключително удачно. Българските администрации се справиха чудесно, твърдя дори фантастично, много над очакванията, дори много над моите очаквания. Ако това не бъде продължено в следващите действия, ще бъде голям пропуск, каза Дончев.


Администрация и медии


Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера, коментира, че България вече е видима на политическата карта и "всички ние придобихме самочувствието да бъдем не просто по-активни европейци, а да бъдем по активни управленци".


Доц. Татяна Буруджиева отбеляза, че успех не е достатъчно да се каже, а българското председателство ще бъде едно от малкото, които ще останат в историята на Европа именно заради единния приоритет, който е оценен от всички – Западните Балкани. "Ние изненадахме и българската публика, която с много подозрение и проблеми тръгна към това председателство, цялата подготовка мина през доста кризи заради вътрешнополитически проблеми. Успяхме да се справим в обичайните рамки на една председателстваща държава", допълни Буруджиева.
Според нея сега въпросът е как да се мотивира българската администрация да работи, както работи за европредседателство.


Българското председателство е посрещнало неочаквано голям брой чужди делегати (допълнена)

© Георги Кожухаров


Тя изказа мнение, че медиите не са се постарали да работят за председателството, те бяха просто микрофона, нито една българска медия не си постави за задача приоритет в работата си да има европредседателство, иначе щяхме да сме разбрали и повече неща и повече да можем да си обясним и цифрите. "Българското председателство не беше приоритет на медиите, приоритет беше да се намерят скандалите, дали ще има или няма да има провал", каза още тя.


Според доц. Даниел Смилов е станало ясно, че България не е втора класа член на ЕС. "Всички се отнасят с нас с необходимото уважение. Това е ясен знак, че България е достоен и равноправен член на европейското семейство", допълни Смилов, като отбеляза, че европредседателството е било шанс България да изчисти част от негативната си репутация в ЕС. Председателството трябва да зададе тон за българската политика оттук нататък, призова Смилов.


Първан Симеонов коментира, че българите по-скоро се боят от напредване по темата евро, а за Шенген е по-скоро добра новина, че страната не е вътре в момента от гледна точка на националния егоизъм. Той посочи, че равносметката е по-скоро положителна, както и че българите имат високи очаквания.


Димитър Ганев заяви, че държава като България може да трупа политически капитал чрез медиаторство и пример за това са били срещата във Варна между турския президент и лидерите на ЕС, както и срещата с лидерите на Западните Балкани. България със срещата с Турция успя да оттласне от дъното едни отношения, които копаеха в дъното, а със срещата за Западните Балкани успя да върне темата отново в дневния ред на европейската политика, което е безспорен успех за България, допълни Ганев.


Доц. Анатолий Гълъбов посочи като риск от намаляване на темпото в момента и отново страната да се окаже в хипотезата за шест месеца да успее и след това да загуби ритъм и ориентация. Този риск може да бъде управляван, защото изпълняваме до края на тази година съвместно програмата на триото, много важна е оценката, съхраняването и развитието на този административен капацитет, който има, каза още Гълъбов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3713 Неутрално

  За еденье и пиенье винаги има мющерии.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2311 Весело

  Синята матрона е доволна. Гостите харесаха храната.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8847 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На кьорсофра са навити и тия с новите ценности! :)

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Праи сметка колко сте шушумиги, та за 10 год.не ви опознаха.
  Инак за кьорсофра и воаяж с екстри винаги има желаещи.
  Това кръглото, от 1-ви юли безработно ли ще е клетото?

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3713 Весело

  До коментар [#4] от "Лелка":

  Ще я повишат заради добре свършената работа ! - Като кучето на нивата !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  За еденье и пиенье винаги има мющерии.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  За омаловажаване, охулване и оплюване също.

 7. 7 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тиа(двете) са годни само за НЕстандартна игра!

  I really don't care. Do U?
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3713 Разстроено

  До коментар [#6] от "Jumbo Jet":

  Ами дай видимите резултати КОНКРЕТНО и ползите за България и за българите.
  А за другото (понеже си герберастки умник) ще те светна, че това е народна поговорка и мъдрост от края на пущиняците !!! "българино" !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3713 Весело

  До коментар [#6] от "Jumbo Jet":

  Интересно как ще коментираш снимки 2 и 3 ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  С облекчение са установили, че не всички българки приличат на матрьошки.

 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Мляс-мляс , Yummy-yummy. O, Бългериа, ракиен анд шопска салатен уондърфуул кънтри ,уондърфуул пийпъл .
  Най-смешното е 'Истинската оценка ще дойде след няколко месеца' Тоест, когато всички са забравили суетнята и нарцисизма на тивкения бостан и вече никой няма да пита вече нищо или ако пита ще е ' Абе тези като бяха председатели на ЕС какви европейски реформи направиха в собствената си държава ,че нещо не мога да посоча да са направили нещо такова да се променят самите те'.....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 12. 12 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4002 Неутрално

  Абе..., къде е Председателя...? :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4230 Неутрално

  Гостоприемни сме, ама само за чужденци. Българите ги гонят отвсякъде. У българина чуждопоклонничеството е генетично заложено и няма изкореняване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK