Блокирани от страх, в ЕС ставаме по-големи популисти и от популистите, смята Захариева

Блокирани от страх, в ЕС ставаме по-големи популисти и от популистите, смята Захариева

© Георги КожухаровЗа пръв път от 2015 г успяхме да постигнем заключение на съвет по общи въпроси на тема разширяване с много ясна времева рамка. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева при представянето на резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС. Изказването й бе в коментар на вчерашния съвет на европейски министри, на който бе заявено, че страните от ЕС се приближават към отварянето на преговорите с Македония и Албания през юни 2019 г.


Дали беше най-амбициозният вариант за Македония, може би не, но беше най-доброто, което можехме да постигнем, с ясен ангажимент и времева рамка за нашите съседи, подчерта Захариева. Мъдростта на част от колегите доайени, Люксембург специално, доведе до това, че общият разум надделя, каза още министърът.


По думите й на съвета отново е имало усещане за парализиране в някои от държавите по въпроса за мигрантската вълна. Тя обаче подчерта, че рядко е виждала призивите на 25 държави, такова твърдо единство и такава твърда подкрепа, че трябва да се обърне поглед към региона и да се изпълнят ангажиментите, включени в политическите декларации.
Тя коментира, че ясно е личало, че България е загърбила националния си интерес и е търсила интереса на региона. Съветът е продължил 13 часа, но е завършил с изключително добър край.


Според министъра България никога досега не е показвала по време на еврочленството си или може би не е го изразявала достатъчно добре, че е амбициозен член на ЕС и има идеи за общоевропейски решения не само в национален контекст.


Впечатленията ми от Съвета вчера затвърдиха и общото чувство, че все по-трудно успяваме да постигнем решения. За кризата с бежанците абсолютно във всеки един съвет, във всяка една тема, която дори не изисква конкретно решение, прозира разделението, каза Захариева.


"Понякога изглеждаме блокирани от страх и толкова се страхуваме да не поддадем на популистките движения, че ставаме по-големи популисти от тях. На популизма не може да се отговори с по-голям популизъм и ако не излезем от този страх, не ни чака нищо добро."


"Ако не вземем общоевропейско решение за миграцията или ще се блокираме до толкова, че ще се саморазпаднем, или ще разрушим това, което сме изградили", каза още вицепремиерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK