Спорът за миграцията ще доминира на Европейския съвет, но без изгледи за пробив

Снимката е от т.нар. минисреща за миграцията, която се проведе в неделя.

© Reuters

Снимката е от т.нар. минисреща за миграцията, която се проведе в неделя.Без голям пробив и с договорка за затягане на контрола по външните граници на ЕС. Така по всяка вероятност ще изглежда резултатът от започващия днес Европейски съвет, който ще събере всички лидери на ЕС и ще бъде насочен основно към търсене на компромис по наболелия проблем за миграцията.


Според "Ройтерс" проектът за заключителна декларация показва липса на съгласие за разпределяне на кандидатите за убежище из страните от ЕС - мярка, на която силно се противопоставят държави от Централна Европа.


Какво се очаква


Според последния вариант на проекта за обща декларация лидерите на ЕС ще се съгласят, че "предварително условие за функционираща миграционна политика на ЕС е ефективен контрол по външните граници". За тази цел те имат намерение да подсилят европейската гранична служба ("Фронтекс") с повече ресурси и с по-силен мандат. Те също така ще заделят повече финансови средства за Либия, включително и за обучение на нейните сили за брегова охрана, и за други страни в Северна Африка. Страните - членки на ЕС, Италия, Гърция и Испания, където пристигат повечето мигранти, също ще получат повече подкрепа, се казва в документа, който е бил видян от "Ройтерс".
Съюзът ще положи усилия също така за повече депортации на мигранти с отхвърлени молби за убежище. Лидерите ще настояват също така за миграционно споразумение с Мароко и ще разгледат перспективите за създаване на "регионални платформи за настаняване" извън ЕС, в които съюзът ще обработва молбите за убежище и ще задържа онези, чиито молби са отхвърлени, до връщането им в родните им страни.


ЕС ще се съгласи да се похарчат още 3 млрд. евро за сирийските бежанци в Турция, като една трета от тази сума ще дойде пряко от страните членки, а остатъкът - от общите фондове на съюза.


В опит да се помогне за решаване на въпроса с ултиматума, който по-малкият коалиционен партньор даде на германския канцлер Ангела Меркел, срещата на върха на ЕС ще обсъди и т.нар. вторични придвижвания на кандидати за убежище между страните от съюза. Правилата на ЕС изискват кандидатите за убежище да стоят в страната, в която първо подават молба, но това на практика се оказва неизпълнимо в Шенгенската зона, в която проверките по границите са премахнати.


"Страните членки трябва да вземат всички необходими вътрешни законодателни и административни мерки да препятстват такива придвижвания и тясно да сътрудничат помежду си за тази цел", ще посочат 28-те лидери. Но тъй като те не успяха да се договорят да работят заедно за ограничаване на такива придвижвания, след неделната извънредна среща на 16 лидери от ЕС за миграцията Меркел каза, че Берлин ще потърси двустранни споразумения за тази цел.


Как се стигна дотук


Европейският съвет бе предшестван от извънредна среща в неделя на 16 лидери от ЕС, сред които и премиерът Бойко Борисов, отново посветена на темата за мигрантите. След нея Меркел каза, че "където е възможно, искаме европейски решения. Но където е невъзможно, искаме да съберем желаещите и да изработим съвместна рамка за действия". Българският премиер зае позицията, че категорично България няма да приеме обратно мигрантите, преминали през страната досега, за да стигнат до Западна Европа.


Т.нар. минисреща бе свикана по молба на германския канцлер Ангела Меркел и организирана от Европейската комисия. Германският канцлер е с разклатени позиции заради вътрешен спор с коалиционните й партньори от Християнсоциалния съюз, които настояват за твърди мерки срещу имиграцията. Те дадоха на Меркел две седмици да постигне общоевропейско решение на проблема. Вътрешният министър Хорст Зеехофер, който е лидер на Християнсоциалния съюз и на когото предстоят важни регионални избори в Бавария през октомври, е изготвил план Германия да връща от границата мигранти, които вече са се регистрирали в други страни от ЕС. Меркел обаче е против едностранни ходове за промяна на политиката й на отворени врати от 2015 г.


В знак на задълбочаващия се разрив между Рим и Берлин вътрешният министър Матео Салвини се закани, че няма да приема кандидати за убежище, върнати от Германия. През последните седмици италианското правителство е обект на критики заради отказа си да приема кораби на хуманитарни организации, натоварени с мигранти.


По време на срещата новото италианско популистко правителство поиска от ЕС на практика да унищожи напълно системата си за прием на мигранти и поиска вместо това "радикална промяна" в правилата от Дъблин, според които страните на първа линия като Италия носят отговорност за обработването на молбите за убежище и търсещите убежище, които се преместят в друга държава, могат да бъдат върнати обратно в страната, през която са влезли. В план от няколко точки, представен на лидерите в неделя, Конте настоява за "разделяне" на връзката между "безопасното пристанище на дебаркиране" и "компетентността за разглеждане на правата за убежище". В момента, когато мигрантите пристигнат на италианска земя, единствено италианските власти могат да обработват молбите им за убежище. Рим иска тази възможност да бъде разширена и към други страни от ЕС.


Другите теми


В програмата на европейските лидери са включени още няколко теми: бъдещата работа по многогодишната финансова рамка на съюза, сътрудничеството между ЕС и НАТО преди срещата на върха на НАТО през юли, състоянието на преговорите по излизането на Обединеното кралство от ЕС. Накрая на срещата на високо равнище в приобщаващ формат (ЕС-27) ще се обсъди реформата на еврозоната.


След като министри на държавите членки през седмицата заявиха, че страните от ЕС се приближават към отварянето на преговорите с Македония и Албания през юни 2019 г., въпросът може да бъде обсъден и от лидерите днес и утре.


Очаква се европейските лидери да удължат до края на януари санкциите, наложени на Русия заради намесата й в Крим, заявиха дипломати и официални лица, цитирани от "Ройтерс". Вчера италианският премиер Джузепе Конте заяви, че подновяването на европейските икономически санкции срещу Русия не трябва да бъде автоматично.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2589 Разстроено

  Всичко е за пари!

  Като платят на унгарския римлянин и на италианския римлянин, ама по офшорните сметки, ще клекнат и ще започнат да говорят за компромиси и блаблабла...

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 4505 Неутрално

  Пробив няма да има докато Меркел и Макрон се държат като господари на Европа и я пълнят с боклуци!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  Наш'то момче е най-яко! Както на времето казваше един даскал "На бой-кавак, на акъл-....."
  Да ни е живо и здраво! Кръстосвайте пръсти да не се сетят европетата какъв е номерът да се справят на 100% с имигрантите. Да ги пращат всички у нас, и да плащат на Кавака. Хем никой вече не ще да имигрира, хем ще увеличим средния доход на калпак.

 4. 4 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Пак ще се оплетат в собствените си клишета за хуманизъм и права, поръсени с обилна доза празна политкоректност за ефект пред медиите.
  И като не могат да се разберат виждането на Макрон ли е по-меродавно или това на Курц, или сега е важно да се помага на Меркел, или пък Орбан е крив а Конти прав, и после всеки от тях хукне да прави самостоятелни тегели и договорки, барабар с Туск и Юнкер, и всички приказват високопарно от името на Европа и ЕС, и призовават "хайде да отстъпите за обща солидарност, ето ви милионче или две, оправяйте се" - по проблем, който беше еднолично натрапен на всички и ще се влачи с години, останалите по инерция ще свият рамене и ще си карат тихичко, както им е най-изгодно.
  ЕС е с твърде много вождове и позиция орел рак и щука за мигрантите. Единственото общо, което обаче никой няма да каже открито, е че вече всички ги считат за бреме и никой не ги иска.
  Дори Тръмп, който е пословично авторитарен, не можа да прокара доста свои решения, какво остава в Европа, където всеки е по-главен и по-важен от всички равни, а решенията се вземат след 30 консултации, 20 извънредни срещи, 10 събрания, три екзистенциални кризи, два инфаркта, шест особени мнения, някой напуснал поради несъгласие, и всеобщо помайване откъде и дали да започнем...

  Imagination is as important as knowledge.
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3791 Неутрално

  " Съюзът ще положи усилия също така за повече депортации на мигранти с отхвърлени молби за убежище. Лидерите ще настояват също така за миграционно споразумение с Мароко и ще разгледат перспективите за създаване на "регионални платформи за настаняване" извън ЕС, в които съюзът ще обработва молбите за убежище и ще задържа онези, чиито молби са отхвърлени, до връщането им в родните им страни."

  Всичко си идва на място. Само дето преди това трябваше да се мине през всички безумни експерименти от един човек за сметка на целия ЕС !

 6. 6 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Не може да има война по света и диктатори, които изтребват собствения си народ и международната общност да остане безучастна! Аз като човешко същество съм против! А решение за мигрантите ще се намери, окончателно, нали? Новите нацисти =мигрантите са заплаха за националната сигурност и ЕС.

 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Не може да има война по света и диктатори, които изтребват собствения си народ и международната общност да остане безучастна! Аз като човешко същество съм против! А решение за мигрантите ще се намери, окончателно, нали? Новите нацисти =мигрантите са заплаха за националната сигурност и ЕС.
  —цитат от коментар 6 на Radosveta Koleva


  По света в момента има десетки войни и военни конфликти.Как точно предлагаш да се спрат?А и на война в повечето случаи и двете воюващи страни са прави за себе си.Как ще определиш добрите и лошите?

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Друг въпрос е,че голяма част от имигрантите са от държави ,в които няма военни конфликти.Като Бангладеш.Ама имат огромен демографски бум.На територия малко по-голяма от България живеят 170 милиона души.Кой им е виновен,че не си контролират раждаемостта?

 9. 9 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#7] от "musashii":

  Законът ги определя=международното право

 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  Дойде време Меркел да изсърба чорбата,която е надробила. едва ли някога си е представяла, че така ще завърши нейната кариера, изритана от всички, дори от най-близкия си партньор. А Тръмп абсолютно хладнокръвно и безжалостно й удря секирата от другата страна на океана, градейки й имидж единствено като трафикант и покровител но имигранти от Третия свят и с отваряне търговска война на Германия. Германия е в много слаби позиции и германските политици трябва да направят нещо да се разберат с Тръмп. Условието е Меркел да я няма.

 11. 11 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 392 Любопитно

  До коментар [#6] от "Radosveta Koleva":

  Не може да има война по света и диктатори, които изтребват собствения си народ и международната общност да остане безучастна! Аз като човешко същество съм против!
  —цитат от коментар 6 на Radosveta Koleva

  Така е, не можем да сме безучастни. Има неща като общочовешки ценности и усещане за справедливост и непоносимост.
  Но когато това същото - за диктаторите, изтребващи народа си - го заяви САЩ, както стана за Босна, Либия, Ирак, Сирия и т.н., се почва с едно "кой ги е викал", "разбутват автономни страни", "да не са световен полицай", "разрушават стабилността в района", "гледат си интереса", "избиват местните", "само заради петрола са там", "винаги те подпалват войни" и пр.
  А в това време ООН-то издава остри резолюции към съответния диктатор, осъждащо и заклеймяващо, и поне още двама-трима от Европа гледат лошо, размахват пръст и тропат с крак...
  Двойни стандарти на килограм.
  Затова сега е така.
  Докато няма европейска армия.
  Което обаче ми се струва утопия.

  Imagination is as important as knowledge.
 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#7] от "musashii":Законът ги определя=международното право
  —цитат от коментар 9 на Radosveta Koleva


  Хахаха.Няма закон ,който да третира в цялост военните конфликти.То и Ботев могат да го изкарат терорист заради завземането на кораба"Радецки".А пък Априлското въстание е бунт срещу официалната власт.Гледната точка винаги е различна в зависимост от коя страна гледаш.Един вижда шестица,друг деветка.

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#11] от "Columbus":

  А и да има европейска армия откъде накъде трябва да пращаме да загиват европейци заради проблемите в Южен Судан.Или Нигерия.Европейска армия трябва да служи за защита на европейските граници.Не да се меси в вековни конфликти,които нямат решение.

 14. 14 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#12] от "musashii":

  Законът преследва нарушаването на човешките права, а Ботев и Априлското въстани никой не ги преследва.

 15. 15 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Говоря от позицията на истинска германка и българка.

 16. 16 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 882 Разстроено

  Всички форумни многознайковци се надпреварват да критикуват Меркел, ама нито един от тях не иска да признае, че на нейно място сигурно щеше да напълни гащите от страх. Жената взе най-доброто възможно решение в онзи момент и историята ще го докаже категорично след стотина години.

  Забележете, че всичките националисти, популисти и всякакви анти-мигрантски проповедници са все хора, на които НИКОГА не им се е налагало да взимат важни решения в критичен момент. Лесно е да даваш акъл отстрани, а друг да взима решенията, нали, скъпи многознайковци?

 17. 17 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Към икономически развитите страни, независимо кои са те винаги има приток на мигранти, било по икономически, било по военни причини. Това е и причината винаги да е имало някаква форма на граничен контрол. дори Римската империя си е пазела границите от нашественици и навлеци. В момента миграционните вълни от Африка са отговор на ширещата се там липса на стабилност и хилядите малки и големи конфликти.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 18. 18 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Ако бяха нормални имигранти, търсещи убежище от глада, нищетата и войната, готови на всичко само и само да оцелеят, никой нямаше да има нищо против да ги приюти, да им осигури възможност да работят и прехранват, но ТЕ НЕ СА ТАКИВА. Европейският съюз е съюз НА ЕВРОПЕЙСКИ ХРИСТИЯНСКИ ДЪРЖАВИ. Редът и начинът на живот тук е в унисон с Християнското учение, Християнския морал и норми за поведение. ТЕ, ОБАЧЕ, В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА МЮСЮЛМАНИ. ИДВАТ ТУК С ОГРОМНИ ПРЕТЕНЦИИ, С ИСКАНИЯ, ОПИТВАТ СЕ ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ ДА НАЛОЖАТ ТЯХНАТА РЕЛИГИЯ, ТЕХНИЯ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ! Че кой би търпял подобно поведение! В техните, мюсюлмански държави, няма понякога и една Християнска църква. Или да се променят, ли ги не щем.

 19. 19 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А що се отнася до корабите на хуманитарни организации - абсурдно е да товариш бежанци от лодки, салове и всякакви други гемии в Либийски териториални води и след това да ги караш в Италия или Малта. Това само стимулира работата на трафикантите, чийто ангажимент се улеснява многократно, защото вече дори няма нужда да търсят по-читав плавателен съд. В медиите непрекъснато излиза информация, че самите трафиканти звънят на хуманитарните кораби от къде да приберат някой бедстващ или снабдяват лодките с джи-пи-ес системи, за да могат мигрантите да извикат помощ и да бъдат спасени.
  Проблемът е, че веднъж натоварени на кораб плуващ под немски/френски/италиански флаг, мигрантите попадат под съответните правила за международно морско право и едва ли не се счита, че са на територията на европейска държава. Преди половин година италианците бяха задържали такъв кораб на хуманитарна организация именно с подозрение, че реално участват в трафика и че получават пари от трафикантите, за да спасяват бежанци.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 20. 20 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#13] от "musashii":
  Отговорът е заради средствата за масова информация и наличието на "кървящи сърца" (bleeding hearts).
  Нали помниш в началото на имигрантската криза какво стана заради телцето на едно сирийско детенце, удавило се при трафика към Гърция - Айлян май се казваше. Всички хълцаха, снимката му беше навсякъде. В Канада тръгнаха да събират помощи, за да приютят другите 4-5 деца от семейството. Показаха погребението. Изцедиха тази трагедия до капка. Не знам дали по липса на други новини тогава, но голям coverage беше.
  Що вой се вдигна да помагаме да не се давят. Което е и редно. Хора не бива да загиват мърцина.
  Но и реакцията беше прекалена - почнаха да ги извозват с фериботи като такси.
  Вече не показват такива трупове на удавени, не че ги няма... Ефектът се получи, когато и както трябваше.
  Може да е цинично, но преекспонирането на лични трагедии често се прави с манипулативна цел...

  Imagination is as important as knowledge.
 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#12] от "musashii":Законът преследва нарушаването на човешките права, а Ботев и Априлското въстани никой не ги преследва.
  —цитат от коментар 14 на Radosveta Koleva


  Хахаха.Ами от гледна точка на законите на Османската империя Ботев е отвлякъл кораб,а въстаниците са вдигнали бунт срещу законната власт.От българска гледна точка Крум и Калоян са велики владетели,ама са избили много византийци.Така че важна е гледната точка в подобни конфликти.
  И какво значение има по темата това,че се чувствате германка?Германското мнение по-висока тежест ли има?

 22. 22 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#6] от "Radosveta Koleva":

  Никога досега в човешката история управляващите не са обявявали война на собствените си народи,както изродите начело на ключиви страни в глобалистката масонска организация ЕС,а вашата покъртителна наивност ,глупост и неразбиране са просто потресаващи

 23. 23 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#15] от "Radosveta Koleva":

  ужас.

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#20] от "Columbus":

  Съгласен съм,че е така.Вижте,че всеки ден ни се сервират статии за страданията на имигрантите.Естествено че страдат,ама Европа не е длъжна да поеме цялото страдание на света.На първо място са интересите на европейците.А имигрантите са масово неграмотни ,без трудови навици и склонни към престъпления.Ще високата на социални помощи,които някой европеец ще изработи.Щото безплатен обяд няма.

 25. 25 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Очаквам БайХу да им скръцне със зъби и да ги насочи към правилният подход :)
  Нашият жъне победа след победа на дипломатическият фронт. И днес ще затвърди уменията си да яде мръвките на Меркел. Ми,така де,кога е ял Станишев от мръвката на Меркел? Никога! Макр,че това споделяне от страна на Меркел прилича на отношение към куче.Подхвърлят му нещо да не скимти.
  Ей,човека не може да си почине, Европейски съвети, наводнения, парламентарен контрол, световно....не му е лесно,не. Герой е той,герой. Герой на Социалисти...о! На Западните балкани няма такъв герой! Слава,слава,слава!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 26. 26 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#15] от "Radosveta Koleva":

  „Говоря от позицията на истинска германка и българка.“

  Е то от „истински германки“ като тебе Германия е на това дередже. Още ли има teddy bear-чета за раздаване? А про по, ти разхождаш ли се сама в парка? Добре е, все пак че „истинските германки“ като тебе оставате все по-малко в Германия...

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  Говоря от позицията на истинска германка и българка.
  —цитат от коментар 15 на Radosveta Koleva  Я по-спокойно и без изхвърляния . Или си германка, или си българка !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на mvu02435512
  mvu02435512
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Всичко е за пари!Като платят на унгарския римлянин и на италианския римлянин, ама по офшорните сметки, ще клекнат и ще започнат да говорят за компромиси и блаблабла...
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Глупости!Добре знаят,че направят ли това,власт повече няма да помиришат.Народите на Европа,с изключение на няколко изперкали либерасти,не щат мигранти.

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 612 Неутрално

  ''пробив''най-веротно значи да принудят вишеградци да клекнат. обаче не са мо вишеградци ,а 70 % от държавите в ойропската уния не щат да приемат сирийци от Гана и Пенджаб.

 30. 30 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#20] от "Columbus":

  "Номерът" с децата винаги минава. Наскоро и Time публикуваха на корицата си колаж с плачещо дете и Тръмп (http://bit.ly/2lDUg08 ), а след това се оказа, че точно това дете изобщо не е било отделяно от майка си (https://wapo.st/2lEsiRN ). Тази игра на струната на емоциите на хората вече е писнала на не малко от тях.

  Дръжте бебетата настрана
  http://www.unz.com/ishamir/keep-babies-out/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4349 Неутрално

  Пробив няма да има докато Меркел и Макрон се държат като господари на Европа и я пълнят с боклуци!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Сигурно и Баце го налягат подобни мисли, и вместо да дебатира бяха да гледа мачлета.

 32. 32 Профил на mvu02435512
  mvu02435512
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Всички форумни многознайковци се надпреварват да критикуват Меркел, ама нито един от тях не иска да признае, че на нейно място сигурно щеше да напълни гащите от страх. Жената взе най-доброто възможно решение в онзи момент и историята ще го докаже категорично след стотина години.Забележете, че всичките националисти, популисти и всякакви анти-мигрантски проповедници са все хора, на които НИКОГА не им се е налагало да взимат важни решения в критичен момент. Лесно е да даваш акъл отстрани, а друг да взима решенията, нали, скъпи многознайковци?
  —цитат от коментар 16 на Vorknkx


  Айде бе!Веднага се сещам за един Орбан дето взе важно решение.Опъна ограда,прати полиция и войска и спря мигрантите.Не беше толкова сложно.

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  "Не може да има война по света и диктатори, които изтребват собствения си народ и международната общност да остане безучастна!"
  До коментар [#6] от "Radosveta Koleva":

  Кои са диктаторите и коя е международната общност? Според мене международната общност в момента гледа в Русия световното по футбол и е доволна, и е щастлива. И пет пари не дава за ограниченото ти мислене. Ти футбол не гледаш ли? Ами гледай! Виж истинските граждани на планетата. Къде другаде ще ги видиш?

 34. 34 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 562 Неутрално

  ЕС /респективно цяла Европа/ е ранен смъртоносно от ислямоафриканското нашествие.
  Главната причина за което са неадекватните Меркел, Оланд, Мей и Юнкер, сега вече и Макрон/който нанася удари срещу съюза отвътре маскирани като загриженост с "реформаторски" плам/. Шансовете на европейската християнска цивилизащия да оцелее като такава са почти нулеви. Последствията след две три поколения ще са трагични.
  Меркел, Мей, Юнкер и Макрон нямат собствени деца. Затова и може би не мислят какво ще се случи след тях. Проблемът вече не е нито стратегически нито геополитически. Проблемът е цивилизационен. Те нанесоха съкрушителен удар отвътре, върху най - успешния социален проект в историята на човечеството - ЕС. Съюз постигнал 70г. мир, съюз, който е най - голямата световна икономика, съюз, който от създаването си до днес мотивира своите противници/външни и вътрешни/ да правят денонощно всичко възможно да бъде унищожен.

 35. 35 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#16] от "Vorknkx":

  Ама ти сериозно ли го мислиш това?

 36. 36 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#20] от "Columbus":

  Бъди по-вече от сигурен ,че всичко това беше организирано(медийната офанзифа имам предвид)

 37. 37 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#34] от "subaru":

  Това ,което не можете да схванете ,според мен ,че самият ЕС ,ПРЕДПОЛАГА ЗАЛИЧАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ И ТЕХНИТЕ КУЛТУРИ.В ДЪЛБОКАТА СИ СЪЩНОСТ ТОЙ Е АНТИЕВРОПЕЙСКИ И СИЛНО АНТИ-ХРИСТИЯНСКИ.

 38. 38 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Мама с ръцете на кошничка, бодигардът плътно, инак повечето действат като Орбан.

 39. 39 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Жената взе най-доброто възможно решение
  —цитат от коментар 16 на Vorknkx


  Ма ти това го верваш или заради заплащането?

 40. 40 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  И пак ви казвам -- учете историята на първите кръстоносни походи. И тогава трафиканти са подмамили хорицата да продадат всичко и да тръгнат към обетованата земя, а всъщност към сигурна смърт. Това, което се прави сега в Африка.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9611 Неутрално

  Миграцията е най-важния пред Европа проблем в момента. Така че редно е той да доминира пред всичко останало.

 42. 42 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 699 Неутрално

  "Какво се очаква...
  ... да подсилят европейската гранична служба
  ...съюзът ще положи усилия също така за повече депортации..."

  Али бали, от пусто в празно, все едно слушам дискусия между сергей станишев и корнелия нинова 😜

  Всеки път все гледат да "посилят". Какво подсилваш бе брато, един кораб с мигранти в международни води по законите не може да бъде върнат обратно в Африка ако ще и 7 млрд граничари да сложиш 😲
  Искат повече депортации - къде да ги депортираш бе байно, като са си "загубили" паспортите, не можеш да докажеш на коя страна са граждани, не можеш да ги върнеш насила ако страната от коато се представят не иска да ги вземе обратно. Да не говорим, че когато най-накрая някой е заставен да напусне да речем Германия, той си стяга шапката преди да го депортират и отива да речем във Франция 😵

 43. 43 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#37] от "qqa38518955":
  Това ,което не можете да схванете ,според мен ,че самият ЕС ,ПРЕДПОЛАГА ЗАЛИЧАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ И ТЕХНИТЕ КУЛТУРИ.В ДЪЛБОКАТА СИ СЪЩНОСТ ТОЙ Е АНТИЕВРОПЕЙСКИ И СИЛНО АНТИ-ХРИСТИЯНСКИ.

  Това е Вашето мнение. На което имате право, но което аз не споделям. Защо, е тема на цикъл от лекции или най - малко на докторантура. Бъдете здрав!

 44. 44 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 568 Любопитно

  До коментар [#6] от "Radosveta Koleva":

  Ако има диктатор в Б-я, ще хванеш ли пушката?
  най-обичам феминаци да пишат за война.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK