"Не можем да се вземем в ръце": евродепутати критикуваха липсата на решения за миграцията

"Не можем да се вземем в ръце": евродепутати критикуваха липсата на решения за миграцията

© ReutersДепутати от повечето политически групи в Европейския парламент изразиха недоволство от липсата на решения на европейско ниво за кризата с мигрантите, предаде пресслужбата на институцията.


Парламентът обсъди резултатите от срещата на върха на ЕС на 28-29 юни с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Повечето изказали се бяха на мнение, че постигнатият компромис между държавните ръководители е недостатъчен.


Доналд Туск очерта основните елементи от споразумението − създаване на платформи извън Европа за дебаркиране на хора, спасени в морето, заделяне на средства в следващия дългосрочен бюджет за борба с нелегалната миграция, подкрепа за бреговата охрана в Либия, по-голяма помощ за страните в Африка и насочване на мигрантите, достигнали ЕС, към контролирани центрове.
Реакциите в пленарната зала обаче не бяха особено положителни. "Хора умират всеки ден и всяка седмица в Средиземно море. Всеки изгубен живот е прекалено много. Невероятен скандал е, че ние не можем да се вземем в ръце", заяви Удо Булман (Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Германия). "Аз не съм доволен от резултата от тази среща", добави той.


Рафаеле Фито (Европейски консерватори и реформисти, Италия) беше на подобно мнение: "Истинският проблем е, че сме неспособни да намерим решение... Когато става въпрос за цялостно споразумение за миграцията, всичко, което се казва, е твърде общо."


Чашата - наполовина пълна или наполовина празна


Манфред Вебер (Европейска народна партия, Германия) приветства постигнатия напредък: "Г-н Юнкер попита дали чашата е наполовина празна или наполовина пълна. След предишната среща на Съвета имахме празна чаша и сега аз съм щастлив да видя нещо в нея."


Курцио Малтезе (Европейска обединена левица/Северна зелена левица, Италия) разкритикува срещата на върха като "пиеса, на която не се търсят решения, а спечелване на евтини и лесни гласове чрез език, основан на омразата и страха". "Доналд Туск каза, че ЕС няма да изостави Африка. ЕС вече го е направил. Искам да знам как се борим с причините, провокирали масовата миграция", попита той.


Неоколониален подход


Жан-Клод Юнкер подчерта нуждата Европа да работи със страните от Северна Африка за изграждане на центрове за приемане на мигранти. "Ние трябва да се уверим, че не създаваме впечатление за неоколониален подход. Не сме ние, които ще вземаме решения за Африка. Ние следва да вземаме решения с Африка." Той изрази разочарование, че липсва съгласие между страните членки по законодателните предложения на Комисията за миграционната политика и системата за предоставяне на убежище. "Ние трябва да побързаме, а не да забавяме темпото. Ние трябва да се придвижим напред, вместо сами да се спираме."


От ноември 2017 г. Европарламентът е готов със своята позиция за реформа на системата за даване на убежище в ЕС и чака държавите членки да постигнат позиция, за да започнат преговори между институциите. Депутатите нееднократно са призовавали Съвета да покаже политическа воля за промени в законодателството, за да се предотврати смъртта на хора, опитващи се да достигнат бреговете на Европа. През първите шест месеца на 2018 г. 45 000 души са рискували живота си в Средиземно море.


"Постигнахте ли съгласие за нова система за даване на убежище", попита Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия). "Къде е позицията на Съвета? Ние имаме позиция от ноември и чакаме позицията на Съвета. Няма дори дума за това. "Ще продължим да работим по въпроса" е всичко, което човек може да прочете в заключенията от срещата."


Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия) също разкритикува липсата на решение за системата за даване на убежище и се обяви срещу предлаганите платформи за дебаркиране на хора. "Вие просто ще захвърлите бежанците някъде в лагерите в Сахара и това ще бъде всичко. Ако това се приложи, то ще сложи край на правото да искаш убежище тук в Европа."


Краят на квотите


Някои депутати отбелязаха, че срещата на върха е демонстрирала промяна в подхода на ЕС към миграционната криза.


Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация, Великобритания) отбеляза, че Италия е заплашила с вето, ако не получи това, което иска в областта на миграцията. Той също така каза, че споразумението за регионални центрове за разпределение на мигранти в ЕС се е разпаднало за броени часове.


Компромисът, постигнат на срещата на върха, "слага край на задължителните квоти за преразпределение на мигранти и настоява за укрепване на външните граници. Това е поражение за комисарите от Брюксел и за двойката Макрон - Меркел", заяви Никола Баи (Европа на нациите и свободата, Франция).

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  "Хора умират всеки ден и всяка седмица в Средиземно море. Всеки един изгубен живот е прекалено много.

  С това мислене комундетата затриха комунизъма.
  50 млн. годишен прираст има само Африка.
  Всичките ли ще ги вземем?
  А Азия?

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4765 Неутрално

  Евродепутатите най-напред трябва да си отговорят на въпроси като

  - КОЙ и КАКВО доведе до това, екземпляри като БАРЕКОВ,
  ДЖАМБАСКИ и ГОСПОДИН 15-15 да са ЕВРОДЕПУТАТИ.

  - КОЛКО от евродепутатите от другите държави са
  НА НИВОТО НА БАРЕКОВ или на ГОСПОДИН 15-15

  ГОСПОДИН 15-15 го посочвам като пример за СЛУЧАЙНО ПОПАДНАЛ
  в ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЕКЗЕМПЛЯР, който при едни грамотни
  избиратели никога нямаше да помирише общинска службица,
  камо ли европарламент.

  От тук и НЕАДЕКВАТНОСТТА - и за мигрантите и за всичко друго е лесно обяснима
  "АДЕКВАТНОСТ" - МАРКА БАРЕКОВ и 15-15

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4765 Весело

  .Всичките ли ще ги вземем?А Азия?
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Ха-хааааааа
  По-евтино ще излезе направо
  ДА ИМ СЕ ПРАЩАТ ТЛЪСТИТЕ ПОМОЩИ НА МЯСТО
  Така поне ще облекчим горките МЕРАКЛИИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ
  да не плащат ТАКСА "ТРАФИКАНТИ"

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  Неоколониален подход.
  =====
  И то в началото на 21 век.....
  Това е западния манталитет на мислене по въпроса.....
  Под формата че им се помага, тия хора биват превръщани в робите на новото хилядолетие.
  Може би това е един от последните опити на стремежите, човек да властва над човека.....
  И ако този опит бъде несполучлив..... тогава ще настъпи преломния момент..... а именно..... Липсата на нужда от тия хора. Те няма да са длъжни да живеят, понеже няма да са необходими.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  "Всеки изгубен живот е прекалено много. Невероятен скандал е, че ние не можем да се вземем в ръце", заяви Удо Булман (Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Германия)."

  Какво прелага Удо?
  Да пращаме кораби, или направо самолети и да ги взимаме от Африка, Азия и къде ли не?
  Този луд ли е?

  Да, трябва да се вземем в ръце. Ако пазехме външните граници, без да допускаме нелегалните мигранти, нямаше да има проблем.
  Освен това незаконно пристигналите - веднага обратно откъдето са дошли.
  Тогава няма да идват в Европа.
  Просто ще знаят че ня може.
  И няма да загиват.
  И няма да загиват европейци по-късно.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия) също разкритикува липсата на решение за системата за даване на убежище и се обяви срещу предлаганите платформи за дебаркиране на хора. "Вие просто ще захвърлите бежанците някъде в лагерите в Сахара и това ще бъде всичко. Ако това се приложи, то ще сложи край на правото да искаш убежище тук в Европа."

  Како, никой не ви спира да отиде в тези лагери в Сахара и да ги научите да стават всеки ден рано и да работят здравата цял ден до здрач. Ако успеете да ги научите може и да превърнете Сахара в рай. :)

 7. 7 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Говорилня. Пълна с добре нахранени чиновници ,еднакво компетентни по въпроса за геометрията на краставицата ,химичния състав на изкопаемите горива ,човешките права и геополитиката. И консерватори и либерали са подозрително единни ,че нищо се прави по въпроса. Единствено зеления паразит с неопределен пол е категоричен за отстояване на"правото" всеки африканец да иска убежище от собствения си мързел в Европа. С протакането на решаването на този проблем бюрократите само затвърждават нарастващото безмислие на структурата ,наречена Европарламент.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Продължава борбата между глобалисти на националисти. Глобалистите загубиха този рунд, защото срещата на европейските лидири отхвърли принципно глобалистката политика на ЕС и Меркел и я обяви за грешна, но сега ще продължат да саботират прекратяването на миграцията. Въпросът в крайна сметка ще се реши на национални нива, не на европейско. Със следващите избори. Глобалистите трябва да бъдат изхвърлени от властта, а Сорос изгонен от цяла Европа, не само от Унгария.

 9. 9 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2972 Гневно

  "Искам да знам как се борим с причините, провокирали масовата миграция", попита той."

  - висока раждаемост като от времето преди модерната медицина. На как ще се бориш с тази причина сам е решиш.

  подпис
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8950 Неутрално

  Не можете, за това трябва акъл.

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Дневник ОТНОВО манипулира! Защо не давате изказванията и на тези на които лепите етикетчета като крайно-десни а само на леви и зелени=крипто-леви? Няма ли в този европарламент хора които да са против тези нашественици маскирани като "бежанци", защо не давате позицията им? Къде са гласовете на депутатите от Вишеградската четворка?

  На какво се надявате нещастници, че ще излъжете всички завинаги? Хората проглеждат и резултатите от последните избори ясно го показват. А на евроизборите ще го видите още по-ясно. След тях тръгват и правителствата им, колкото и да не искат някои. Дори един ББ здраво хванат за полата на Меркел се осмели да надигне глас. Защото му е ясно, че е на потъващ кораб и е добре навреме да го напусне.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  "Искам да знам как се борим с причините, провокирали масовата миграция", попита той."- висока раждаемост като от времето преди модерната медицина. На как ще се бориш с тази причина сам е решиш.
  —цитат от коментар 9 на Иван К


  Тило Сарацин е направил анализа и предложил решението. Без африкански нашественици, със силите на националната държава. В резултат на което отмъстителната Меркел го изхвърли от Бундесбанк и политиката.

  http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2012/10/31/germaniia-se-samolikvidira-otkysi-ot-knigata-na-tilo-saracin.1015491

  https://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika/115-2011/broi6-2011/1649-tilo-saracin-i-knigata-mu-germaniq-se-samolikvidira

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  "Хора умират всеки ден и всяка седмица в Средиземно море. Всеки един изгубен живот е прекалено много. С това мислене комундетата затриха комунизъма.50 млн. годишен прираст има само Африка.Всичките ли ще ги вземем?А Азия?
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Ти ако се отървеш само с прираста от 50млн трябва яко да черпиш.

  В света има един милиард който живее добре и затова е наречен "щастливият милиард" . Към него принадлежи и България колкото и невероятно да звучи. Останалите 6 милиарда са по-зле дори от България. Нашите бягат към Европа какво остава за онези в Африка които са по-зле дори от нас. Ще нахлуят като цунами и ще ни залеят като потоп при най-малката възможност, при най-малкото огъване от тези плужеци наречени евролидери. За МИЛИАРДИ става дума не за милиони.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK