Европарламентът не успя да договори промяна на правилата за товарните превози

Европарламентът не успя да договори промяна на правилата за товарните превози

© ReutersИзбори 2022

Европейският парламент не можа да постигне днес съгласие по предложените промени в правилата за извършване на международни товарни превози, предаде БТА.


След като гласуваха по предложените стотици изменения, евродепутатите решиха да върнат за обсъждане въпроса в транспортната комисия на Европарламента. В началото на юни транспортната комисия прие нови правила, които въвеждаха определение за дом на водачите в международните превози, както и завишени изисквания за техните почивки. Две седмици по-късно Европарламентът отхвърли резултатите от гласуването на собствената си комисия и реши да прегласува текстовете.


Днес при новото гласуване резултатите бяха противоречиви, което доведе до приемането на решение промените да бъдат разгледани повторно от парламентарната комисия. Според евродепутати е възможно въпросът да не намери трайно решение до изборите за Европейски парламент през май догодина заради твърде противоречивите интереси в тази област.
След гласуването в транспортната комисия в началото на юни българският евродепутат Андрей Новаков обяви абсолютна и безусловна капитулация на пакета "Макрон", свързан с промените в транспорта, и пълна победа за българската позиция. Той поясни, че е отпаднало предложението за тотална забрана за използване на кабините на камионите за почивка. Не била приета и идеята на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи, а също така е отпаднало и намерението на комисията международните шофьори да попадат в обхвата на Директивата за командированите работници, т.е. на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка, да бъдат налагани местните изисквания и местното законодателство.


Текстовете, одобрени от евродепутатите от Комисията по транспорт и туризъм, трябва да получат подкрепа и от пленарно заседание на целия Европарламент. Тогава те стават официална позиция на Европейския парламент за преговорите му със Съвета на ЕС. Те могат да започнат, след като и съветът приеме своята позиция.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK