Къде, какво, колко - наръчник за австрийското европредседателство

Скрийншот от <a href="https://www.eu2018.at/" target="_blank">сайта на австрийското председателство</a>

Скрийншот от сайта на австрийското председателствоСигурност и борба срещу нелегалната миграция, осигуряване на просперитет и конкурентоспособност чрез цифровизация, европейска перспектива за Западните Балкани. Това са трите приоритета на Австрия като председател на Съвета на ЕС.


Мотото на австрийското председателство е "Европа, която защитава", а Виена гледа на себе си като на неутрален посредник. "Предвид географското й разположение в сърцето на ЕС нейното задължение да бъде неутрална и в съответствие с традиционната й роля да бъде строител на мостове, Австрия ще положи усилия да допринесе за единството в ЕС по време на председателството на съвета", се казва на сайта на австрийското председателство.


Това на практика ще бъде последното пълно председателство преди европейските избори през май 2019 г., посочва EurActiv. Между 23 и 26 май гражданите в целия ЕС ще трябва да гласуват за нови членове на Европейския парламент, а след това ще бъде сменен и съставът на Европейската комисия.
Предвид ограниченото време до тогава през следващата половин година в ЕС ще се засили вниманието към Брекзит и преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г. Австрия, освен това, се закани активно да работи за борбата нелегалната миграция, като целта, заяви канцлерът Себастиан Курц е "вместо да спорим за разпределянето на бежанците, да се фокусираме върху защитата на външните граници".


Събития и бюджет


От 1 юли до края на декември са предвидени 100 събития, 60 срещи на Съвета, 13 от които в Австрия, както и още няколко по-големи събития от работната програма. Предвиден е бюджет от 43 милиона евро. (Обявеният бюджет за българското председателство преди началото му бе около 150 млн. лева за три години. Повече за проведените срещи и събития от програмата на София можете да четете тук).


Всичко ще започне на 6 юни в Брюксел, когато цялото австрийско правителство ще представи подробната си програма за председателството. На 20 септември ще има специална среща в Залцбург, посветена на сигурността. На 23 и 24 ноември е планирана конференция ЕС-Азия, а на 13 и 14 декември в Брюксел ще се състои Европейски съвет, който ще бъде последван от представяне на основите решение от последните шест месеца.


Особено внимание ще се обърне на преговорите за Брекзит. Излизането на Великобритания от ЕС трябва да завърши на 29 март 2019 г., но преди това всички национални парламенти трябва да ратифицират окончателната сделка за "развода".


Друга важна задача е свързана с преговорите за новата седемгодишна финансова рамка на ЕС. Не се очаква да има споразумение за нея през следващите шест месеца, но за това време трябва да се вземат някои предварителни решения.


Фотогалерия: Как Австрия прие председателството от Борисов >


Виена освен това работи тясно с България, която бе председател на Съвета на ЕС през първата половина на годината, по темата за интеграцията на страните от Западните Балкани. (Повече за намеренията на Австрия четете тук).


Най-големият австрийски конгресен център Austria Center Vienna ще е основното място за събитията от програмата на председателството. Той побира 20 хил. души и разполага с 24 конферентни зали за между 100 и 4320 участници, 180 стаи за срещи и 22 хил. квадратни метра изложбено пространство.


Austria Center Vienna е разположен до Виенския международен център, наричан разговорно UNO City, в който е разположена по-голямата част от филиала на ООН във Виена. Това е третия център на ООН в света след централата в Ню Йорк и филиала в Женева. Това е единственият конгересен център в света, директно свързан със седалище на ООН.


"Зелено" председателство


Австрийското председателство обръща голямо внимание на устойчивото развитие и защитата на околната среда. На сайта му се отбелязва, че Austria Center Vienna предлага отлични условия за организиране на "зелени" събития, например LED осветление, 100% възобновяема енергия, разделно събиране на отпадъците, пестящи вода съоръжения, отлични транспортни връзки, станция за зареждане на електромобили, сертифицирана компания за кетъринг, която предлага сезонни, регионални и органични продукти.


Австрийското председателство препоръчва на участниците в събитията да използват обществен транспорт или да ходят пеша, да се настаняват в хотел, който има сертификат за природосъобразност, да изхвърлят боклука си разделно, да използват дигитални устройства, вместо хартия. На специално създаден портал за неформалните събития могат да се намерят всички необходими на делегатите документи.


Официалното видео на австрийското председателство можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK