Заиграването с национализма може да се окаже фатална грешка за ЕС

Себастиан Курц

© Reuters

Себастиан КурцСебастиан Курц иска да ни убеди, че може хем да се играе с националистическата карта, хем Европа да си остане цяла. Но допуска фундаментална политическа грешка, която може да се окаже съдбоносна, смята Барбара Везел.


ЕС едва ли се намира в по-различна ситуация, отколкото останалият свят: Съюзът дълго време функционираше, воден от убеждението, че всички кризи могат да се решават с компромиси, които не уронват демократичните устои на общността. Сега обаче ЕС е принуден да забележи как предишните максими, смятани доскоро за непоклатими, са просто пометени от събитията и как самият той е изправен пред необходимостта отново да доказва своята идентичност. А насреща му се е изправил младият австрийски канцлер, убеден, че трябва да измести политиката на целия съюз надясно. С това обаче Себастиан Курц може фатално да се размине с истинската задача, която би трябвало да изпълни ротационният председател на ЕС през идните шест месеца.


Онзи, който поема кормилото на Съвета на ЕС, за да направлява действията на общността за половин година, е длъжен да умее и невъзможното: Независимо от собствените си партийни предпочитания, ротационният председател трябва да търси баланс между различните национални интереси, особености и политически цели. За целта той трябва поне за известно време да остави на заден план собствените си начинания.


Може ли Европа да бъде съхранена чрез национализъм?
По ирония на случайността тази роля сега се падна именно на Курц. Ред беше всъщност на британците, само че те се отказаха заради излизането на страната от ЕС. Австрия зае тяхното място, а управляващата във Виена коалиция с дяснопопулистката Партия на свободата по особен начин въплъщава тъкмо онова, което някои смятат за новия дух в Европа – отказът от либералната демокрация. Във всеки случай лидерът на тази партия Щрахе усърдно търси сближение със съмишленици в съседните страни. Проправя си път някакъв нов Интернационал на популистите, а канцлерът Курц старателно се прави, че не забелязва нищо, повтаряйки все едни и същи баналности за Европа.


С това той допуска фундаментална политическа грешка, пропилявайки доверието на европейците още от самото начало. Но Курц не е единственият, който играе в този отбор. Първото му грехопадение беше, че започна да се умилква около Виктор Орбан – човекът, който иска да изкара престъпници всички, които помагат на мигрантите в Унгария. В същия отбор попада и цялата консервативна Европейска народна партия, която от години тихомълком толерира авторитарния курс на Орбан, задоволявайки се да произнася лицемерни морални призиви.


Себастиан Курц пък иска да ни убеди, че може хем да се подхранва национализмът, хем Европа да си остане цяла. В крайна сметка малка Австрия извлича ползи тъкмо от благата на тази Европа. Само че едното изключва другото: Или във Виена ще се крещи "Австрия първа!", или канцлерът ще работи за общността. Същото важи и за Италия, където Матео Салвини затваря пристанищата на страната, но в същото време призовава ЕС към солидарност. А онова, което се разигра през последните дни в Берлин и Мюнхен, съмнително прилича на "Германия над всичко" и сякаш е продукт на същия мозъчен тръст. Онова, което се опитват да ни продават сега, е чиста политическа измама! Или национализъм, или Европа - правителствените и партийни лидери ще трябва да решат на коя страна застават. Лицемерният двоен курс само насърчава възхода на десните и разпръсква вируса на европейското разрушение.


Тръмп и Путин са истинските проблеми на Европа


Австрийският канцлер поставя миграционната политика в центъра на своята работа през идните шест месеца. И действително има още какво да се върши в тази област, защото от години ЕС не може да се споразумее около разумни решения.


Само че най-важните теми на Европа понастоящем са разпадането на западната ценностна общност, търговските войни на Доналд Тръмп и очакваната му атака срещу НАТО. Можем да добавим и желанието на президента Путин да се меси в работата на европейците и неговата жажда за власт. Това са действителните заплахи за всички нас, а не онези близо 40 хил. мигранти, които през тази година са стигнали до европейските брегове. Европа няма нужда от "Проекта страх", чрез който мигрантите да бъдат превръщани в изкупителни жертви за политическите пропуски на страните от ЕС, за недостатъчната справедливост и липсата на квоти за преразпределяне. Нямаме нужда от национални солови акции, защото те пречат да се намерят хуманни и честни решения на световния проблем с миграцията.


От историята на ХХ век всички ние знаем какви са последиците, когато мнозинството подклажда омраза и страх към малцинствата. А немалък брой европейски политици сякаш отново изпитват желанието да надзърнат именно в тази бездна. Има ги и в Бавария. Те си играят с огъня и залагат на карта бъдещето на цяла Европа. А това лесно може да се окаже фатална историческа грешка.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Абе я да питам всичко путинофили и тръмпофили - Вие НАИСТИНА ли искате Германия да отделя 3 пъти повече пари за превъоръжаване и да стане ядрена страна? Понеже ако НАТО отслабне/се разпадне точно това ще стане.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  Национализма никога не е донесъл нещо добро на никоя държава. Германия най-добре знае това.

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Австрия не може да се надскочи !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Основен проблем на Европа не са Тръмп и Путин, а нефелната работа на европейските институции, които се занимават с години с незначителни теми и тъпотии и постоянно се опитват да замитат под килима реалните проблеми, които вълнуват европейските граждани. Също и постоянните опити на някои държави да цакат останалите я с топла бира, я с мазен гъши дроб.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 5. 5 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Без национализъм НЯМА европа. ЕС е съюз на европейски идентичности, НАЦИОНАЛНИ такива.

  Общоевропейската идентичност и усещане за принадлежност към ЕС, НИКОГА, по НИКАКЪВ начин не трябва да се конфронтира с националната идентичност. Това е ЕДИНСТВЕНАТА рецепта за стабилност на ЕС.
  Без национална идентичност няма Европейска.
  Набийте си го един път завинаги в главата.

  Макар че, ако на който и да е 'европеец' има нужда да му се обясняват тези неща - със сигурност въпросния индивид НЕ Е европеец.
  Може да е гражданин на друг континент, да се чувства космополит, гражданин на света, на луната, на марс, на каквото и да било.
  Сигурно е само едно:
  - че НЕ Е никакъв европеец ;) !!

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  ... Казала Барбара Везел- дъртата социалистка

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Безспорно Тръмпутин , политиката и действията им са най-голямата опасност пред ЕС!

 8. 8 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Няма никакъв отказ ит либерална демокрация.
  Няма нищо по либерално и демократично от това да се определиш кой си и какъв си.
  Всеки нормален европеец, всеки истински европеец, във всеки един момент знае кой е и какъв е. Пол, възраст, семейно положение и НАЦИОНАЛНА принадлежност!

  Това което имаме е подмяна на значението на думите либерализъм и демокрация.
  Подмяната се извършва ит свръхбогати личности и наднационални организации, концентрирали властови и финансов ресурс.
  Извършва се с помощта на бедните им, но за сметка на това идеологически лумпенизирани фенове, произлизащи от някои леви, нео'либерални', и дори десни кръгове.
  Част от тези хора го правят за пари, което поне е разбираема причина. Но немалка част го правят за без пари - просто защото са малоумници

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 9. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  "Тръмп и Путин са истинските проблеми на Европа"

  Първа стъпка във вярната посока.

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Като ми е проблем Путин защо му изкупувате газът по Северен поток?И строите втори руски газопровод.И това се прави от Германия и Меркел.Ама нея не я критикувате.

 11. 11 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Световния проблем с миграцията се дължи на извратеното ни разбиране за глобализацията:
  - концентриране на ресурси в центрове (примерно големи градове в европа), за сметка на останали части на света.
  Причината това да се случва е начинът, по който капитализмът работи днес.
  Начинът, по който капитализмът преразпределя ресурсите между хората.
  Не на последно място - СВЕТОВНИЯ проблем с миграцията е СВЕТОВЕН.
  Проблемът не е европейски.
  Проблемът е и американски, и канадски, но доколкото знам, там открай време е далеч по трудно да придобиеш статут на пребиваване и гражданство.

  Като цяло, тази статия е доста нескопосана пропагандна боза.
  Всичките глупости написани в нея се оборват с елементарни факти и логически съждения.
  Учудвам се на ниското и ниво. Дори аз, без претенции да съм интелектуалец виждам скърпените опорни точки и празни лозунги, които се очаква да изградят смислена логическа цялост.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Истинският проблем са нахалните либералболшевики окупирали ръководните постове както в ЕС и така и на национално ниво. Същите либералболшевики си купуват медиите, чрез разни НПО-та и пробутват социалистически тези като либерални. По болшевишки маниер всеки несъгласен с налаганата партийна линия е наричан хомофоб, нацист и подобни олигорении. Това е истинският проблем на Европа.

 13. 13 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 987 Неутрално

  "От историята на ХХ век всички ние знаем какви са последиците, когато мнозинството подклажда омраза и страх към малцинствата. "
  В стремежа си да предпазят мацинствата, евролиберастите стигнаха дотам, да ни заставят да се подчиняваме на тези малцинства и да ги третираме не като равни, а като по-специална категория хора. Това насилствено въвеждане на "справедливост" неминуемо води до ксенофобски настроения и омраза. Като опънеш ластика в едната посока и го пуснеш, той веднага рязко отскача в другата - закон на физиката.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#10] от "musashii":

  Като ми е проблем Путин защо му изкупувате газът по Северен поток
  ===%===
  В това е номера....
  Хем да му купуваш газта.... и в същото време да вършиш самостоятелна политика.

  Bukalemun
 15. 15 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 518 Весело

  тотален фалит на либералите и прогресистите;

  света от 2008 е във фактически фалит, поддържат го само "лесните пари" от централните банки и ниските лихви, но това не може да продължава вечно, щото дълговете стават абсурдни / и държавни и частни/ и когато лихвите почнат да се вдигат /а те почват/, ще настане голямото УАУ ;
  след като либералите не могат вече да обещаят "светло бъдеще", щото него просто го няма на хоризонта - решиха да го измислят - "безсмъртие" от 2045, сингулярност и до 5 години роботите да почват работят - за популацията "базов доход" и прочие глупости... / както на комунистите през 1956 им се привиждаше идването на комунизма през 1980/
  като и туй не хваща дикиш - почнаха да плашат с двама зли изрода, застанали демократично начело на две страни, чиито пъклени планове включват заразяването масово на наивното население с "популизъм" и "национализъм", за да унищожат ... европа и демокрацията
  забележително е, че тази немска стрина е запомнила, какво е донесъл нацизма в германия, но някак не проблематизира какво е причинило идването му...
  ваймарска германия накрая е докарана до кочина - където всеки тъпак е могъл да убеждава останалите тъпаци във всякакви тъпотии... всяка Мяра е била нарушена, и съответно отговорите били без-мерни... от много време европа си играе с Мярата и нейната граница, експериментира докъде може да стигне в упражнението си в безмерие, безродните туземни"елити" повярваха че са безалтернативни и неконтролируеми и че плебсът и неговото мнение нямат значение ... до време - сега европейският туземец е готов да гласува за всеки който го отърве от самонабедилия се за "елит" либерален башибузук...
  и това вече не е само в полша и унгария; италия, австрия, словения и повече ще стават, колкото повече либералите налагат глупостите си и настояват на тях, толкова нечутите и неубедени европейски туземци ще гласуват и ще ги метат от властта...
  тръмп и путин са следствия на кризата и на слабостта на запада, а не причина за европейските проблеми; няма лошо немските стрини да баят против уруки, ама туй е селски шаманизъм, а не анализ...

 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Проблемът е и американски, и канадски, но доколкото знам, там открай време е далеч по трудно да придобиеш статут на пребиваване и гражданство.
  —цитат от коментар 11 на Емил Емил


  Не е така. Канада и САЩ винаги са имали доста либерално (в сравнение с европейските страни) законодателство предоставящо възможност за придобиване на право на пребиваване и гражданство. Например, докато Германия изискваше до 2000 г. немско потекло за да предостави немско гражданство (дори за деца родени в Германия), САЩ предоставят американско гражданство на всички родени на територията на САЩ по силата на 14-та поправка към конституцията от 1868 г.

  Проблемите на САЩ с имиграцията днес са:
  - по-бавното "претопяване" на културите
  - голямата незаконна имиграция - около 11 млн. души живеят в САЩ през 2018 г. без да имат формално законно право за това:

  https://www.migrationpolicy.org/data/unauthorized-immigrant-population/state/US

  Не смятам че Канада дори се опитва да се бори за "претопяване" на културите на имигрантите. Културните разлики там дори се поощряват до степен която (както ми се стори) поставя в някои случаи под въпрос лоялността към Канадската държава спрямо държавата в която човек (или предците му) са родени.

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Тръмп пита- ако Путин и Русия са такива,каквито ги описва еврейската либерална преса, защо европейските държави не искат да дават пари за армиите си? Защо Германия няма боеспособни самолети и подводници? Защото няма пари ли? Булшит!

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Тръмп и Путин са заплаха за глобалистите и либералите и за Гейропа. Но същата такава заплаха са и Орбан, италианските националисти, Брекзит, поляци и други. Но те са спасители на Европа. Спасители на бялата раса, на нациите, на културите, на европейската идентичност, на християнската цивилизация.

 19. 19 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2177 Весело

  Ахахаха, другарката Везел, забавна и фейк както винаги.

  "Това са действителните заплахи за всички нас, а не онези близо 40 хил. мигранти, които през тази година са стигнали до европейските брегове."

  Нито дума за мааалко повечето стигнали до европейските брегове през последните 3 години. Явно се има за веща в еристичната диалектика, но истината е, че е една застаряваща лелка, ставаща за смях, защото счита читателите за полуидиоти.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 20. 20 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2177 Весело

  самонабедилия се за "елит" либерален башибузук...
  —цитат от коментар 15 на samarianin


  Прекрасно определение! 10х

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "Емил Емил":

  Защо се учудваш на ниското ниво на статията?

  Барбара Везел - от нея само пароли и лозунги можеш да очакваш.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 22. 22 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 346 Неутрално

  туземни "елити" повярваха че са безалтернативни и неконтролируеми и че плебсът и неговото мнение нямат значение ... до време - сега европейският туземец е готов да гласува за всеки който го отърве от самонабедилия се за "елит"...
  —цитат от коментар 15 на samarianin


  Махалото има нужда от корекция в обратната посока.

  Не може европейците да се чувстват втора категория хора в Европа. От юг идват едни големи групи неевропейци с незнаен произход и намерения и с претенции за права, които самите европейци нямат.
  Елитите бързо припознаха в тях обекти на някаква хуманитарна кауза и ги прегърнаха с надеждата, че така си осигуряват политическо бъдеще. Високомерно започнаха да поучават електората си в това, колко е ограничен и егоистичен да не иска да ги приеме като събратя и да се съобразява с техните особености.
  Но електроратът каза "стига". И това не е въпрос на ценности, а на елементарни житейски, социални и икономически познания като логика и здрав разум.

  Imagination is as important as knowledge.
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2111 Весело

  Абе тия марксисти няма ли да разберат най-накрая, че не те, а всеки човек сам за себе си решава кое му пречи и кое му е проблем и как иска да се развива обществото му? Ако за дъртата комунистка Везел е от изключителна важност да има постоянен приток на гладни млади момченца, дето не подбират много-много, както и на ниско платени донашни прислужници, а основен проблем в космологията ѝ е, че Тръмп говорил "акани" думи пред приятел преди 10+ години, то за мнозинството от европейските граждани проблем е скокът на престъпността, гетоизацията и превръщането в кочина на цели градове под натиска на дивашките орди, плюс пълната подкрепа, която тези диваци получават от всякакви "хуманисти" като Меркел, дето последните 20 години един чифт обувки не е скъсала, щото не слиза от бронирания автомобил, освен за кратко, когато е заобиколена от въоръжена охрана (докато на плебса в Европа е забранено дори да се защитава - затворите в Германия са пълни с хора, "превишили" правото на самоотбрана). И хич не им пука какви ги говори Тръмп пред приятели. Ама аз се кефя де - отказът да приемат реалността ще ги измете на бунището на историята всичките "прогресивни" много по-бързо от очакваното.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#13] от "proza":

  Едно неочаквано развитие в тази "антималцинствена" посока от другата страна на океана: Тръмп ще премахва affirmative action като погрешна практика - за начало, от документите за кандидатстване в университет ще отпадне въпросът за расова принадлежност.

  Imagination is as important as knowledge.
 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Тръмп пита- ако Путин и Русия са такива,каквито ги описва еврейската либерална преса, защо европейските държави не искат да дават пари за армиите си? Защо Германия няма боеспособни самолети и подводници? Защото няма пари ли?
  —цитат от коментар 17 на gozambo


  Ми хайде изнесете се от Европа ! Да не мислите, че немците ще плачат.

  ... и от Япония и още откъде ли не... Хайде!

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  “От историята на ХХ век всички ние знаем какви са последиците, когато мнозинството подклажда омраза и страх към малцинствата. ”

  Пак от историята знаем, че последствията от наглите лъжи на самоназначил се елит отекват с векове въпреки “иновацията” на д-р Гилотен и правната изгъзица “Извънреден трибунал” (Народен съд у нас, в Франция, Италия и Унгария).

 27. 27 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 782 Неутрално

  https://scontent.fsof2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/36649108_10213040296306038_8636813197963165696_n.jpg?_nc_cat=0&oh=2d4e1dd698507abc1b71a2e32ccd5144&oe=5BD8A02A

  Това на снимката не са африканци опитващи се да се доберат до бреговете на Европа. Това са европейци търсещи сигурност и по-добър живот в Северна Америка в началото на ВСВ...Странно нещо е животът ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 28. 28 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Глобалистите дотолкова са се ошашавили,че вече сами се оборват- трябвало да се търси баланс между различните национални интереси! Точно това смята да прави австрийският канцлер,първо да припознае и признае националните интереси и после да търси баланса. Та нали точно това е най-голямата вина на глобалистите,че нито признават нации, нито национални интереси. Точно затова искаме да ги изхвърлим от властта.

 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  [quote#25:"half truth"][/quote]

  Как да се изнесем като плачете, че Путин е много страшен и ще ви яде живи.
  Америка няма да се изнесе от Европа,но ще я вкара в ред. Като начало Американската империя е взела на мушка Германия. Днес Меркел пожела доброволно да бъдат премахнати митата за американски автомобили, за да предотврати митата за немски автомобили в САЩ. За срещата на НАТО Тръмп смеси в преговорите търговските и военно-политическите въпроси,което звучи лошо за Германия и ЕС. Германия получава подарък 100 милиарда всяка година от САЩ. От аванти, които Тръмп вече не ги дава. И най-лошото, ако на срещата на НАТО европейците не се договорят с Тръмп, следва среща с Путин, където се обсъжда съдбата на Европа.

 30. 30 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Айде либерастите (г-жа Барбра Везел) се разлаяха тъй като започнаха да загряват че тяхното време е безвъзвратно минало..

  Да кажем не на педерастията!
 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3641 Любопитно

  Барбара е тотално компрометирана за българския читател.
  Доза здрав национализъм е винаги необходима, като антитеза на националния нихилизъм.
  Защо Барби смята, че трябва да се притеснявам повече за афганците, отколкото за българите?

  Еретик
 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Америка няма да се изнесе от Европа,но ще я вкара в ред.
  —цитат от коментар 29 на gozambo


  Не разбрах кога Тръм изнася военните си бази от Европа?? Или просто мрънка за пари. Германците да си плащат за дето ги е окупирал. Ха-ха..

  Защо не вкарате в ред Китай. Или там нямате военни бази.

 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Защо Барби смята, че трябва да се притеснявам повече за афганците, отколкото за българите?
  —цитат от коментар 31 на Костадин Иванов


  Тя това ли е казала? Поне в статията казва, че Австрия раздува проблема с миграцията, за да избегне истински важните проблеми на ЕС :

  "Само че най-важните теми на Европа понастоящем са разпадането на западната ценностна общност, търговските войни на Доналд Тръмп и очакваната му атака срещу НАТО. "

 34. 34 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Явно е предопределено националистическото безумие да превзема света на всеки две-три поколения. Това е единственият начин некадърните и нищите да се почувстват полезни и значими. Когато некадърните превземат света следват бързи, но мъчителни години на регрес и разруха. След това нещата отново си идват на мястото, но само за известно време докато се извъртят поколенията и всичко е забравено. Тогава некадърните отново надигат глави.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 35. 35 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  В крайна сметка всички тия които ни убеждават, че негри, араби и тям подобни не са заплаха за Европа, колко негра са подслонили в домовете си? Колко мюсюлмани живеят в имението на г-н Сорос?

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Активния интернационализъм - също. :)
  За мен добрият подход е умерената консервативна Християн демокрация :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2891 Весело

  Хаха, само като видях заглавието на статията си казах "Тази е от Deutche Wеlle" и ПОЗНАХ! Дневник, толкова жалки и лесни за прогнозиране станахте. Май че наистина главният редактор е .... хм, ще замълча.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1234 Весело

  Само като си помисля какви ли анализи са правени преди България да поеме председателството !

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  Национализма никога не е донесъл нещо добро на никоя държава. Германия най-добре знае това.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Болшевизмът също, че дори и повече. А либерастията е ултралевичарска по природата си, троцкистка.

  Една и съща визия на левичарството, човека е тор в историята за осъществяване на някакво бълнуване за бъдещето, където всичко ще е според ред изсмукан от пръстите на няколко псевдо интелектуалци. И в името на това с лекота могат да бъдат жертвани стотици милиони и цели цивилизации. В Името на Светлото Бъдеще, химерата толкова добре позната ни от комунизма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Класическият национализъм, роден след френската революция и утвърден по време на Наполеон, и който става модел на европейските страни през целия 19 век завършва с крах в пламъците на Първата световна война, отваряйки път на комунистическите демони. След това демагози събраха останките му и с мощната финансова подкрепа на германските и италианските концерни и го обвързаха със социализма и антисемитизма и така се пръкнаха национал-социализмът и фашизмът, които сринаха Европа , разделиха я и половината попадна под комунистическа власт. Сега от класическия национализъм вече не е останало нищо, но отново политически аутсайдери и стоящи зад тях финансови кръгове се опитват да го възкресят под формата на карикатурни образи с антиемигрантски и антилиберални лозунги и чертаейки апокалиптични картини. Прицелът на тези кръгове е Обединена и просперираща Европа, а голяма част от въпросните "националисти" са или купени марионетки или полезни идиоти на сили извън ЕС.

 41. 41 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Айде стига вече безсмислени леви, налудничави писания.
  В 21 век сме, месец юли.

  Да си го припомним.
  Оппа и да, никой не иска неграмотна паплач в дома си.

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#35] от "moreee":

  Аз знам един който обича да ги прибира и да им строи джамии :
  В Русия мюсюлманите съставляват близо 15 процента от населението. В Москва живеят близо 2 милиона мюсюлмани и още толкова пребиват нелегално. За последните години притокът им се е увеличил с няколко стотин хиляди. Така градът с най-много мюсюлмани в Европа е Москва. Охраната на паркингите и гробищата там са под контрола на чеченци, дагестанци, тукменистанци и всякакви "станци", които никой не смее да пипне. Не случайно таксиметровите шофьори предупреждават новодошлите, че ако видят някоя скъпа кола, която се движи с превишена скорост и както и падне да бягат надалеч, защото обикновено е притежание на някой кавказки или средноазиатски бос.
  През 2010 г. московският мюфтия се оплаква, че в Москва има само четири джамии. През 2015 г. Путин и Ердоган откриват най-голямата джамия в Европа, а Путин по чорапки чинно я посети.
  Главата на мюсюлманите в Северен Кавказ Бадиев през 2016 призовава жените мюсюлманки да бъдат обрязвани и подобни случаи вече има в Дагестан. Чечения пък е мюсюлмански анклав , тотално независим от Московската власт - там дори агентите на всемогъщото ФСБ бяха изгонени, когато се опитваха да разследват злоупотреби, което предизвика скандал между ФСБ и президентската администрация. Там се практикуват бракосъчетания с непълнолетни момичета(на едно от тях публично кумува Кадиров) и се сключват бракове против волята на младоженките. И всичко това щедро се дотира от Москва с парите на руските граждани.

 43. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#35] от "moreee":

  Това не е Мека , а Москва : https://www.youtube.com/watch?v=CapGcKWgS24
  В коя европейска столица, може да се види такова огромно количество по улиците и то с разрешение на местните власти, които осигуряват допълнителни площадки и пускат извънредни линии на метрото за да ги извозват.


 44. 44 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#29] от "gozambo":

  " И най-лошото, ако на срещата на НАТО европейците не се договорят с Тръмп, следва среща с Путин, където се обсъжда съдбата на Европа"

  САЩ не е СССР, затова и Тръмп,колкото и тежко да го раздава, от него не могат да зависят крупни геостратегически решения и той много добре го знае, както знае, че ако тръгне да се договаря с Путин против Европа, може да последва среща на сенатори и конгресмени и на някои служби във Вашингтон, на която да му се обсъди съдбата. Ако пък случайно не го знае , толкова по зле за него.

 45. 45 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#18] от "gozambo":

  Тръмп ,Путин и Орбан -верни на борбата, скоро ще наложат нов ред на земята !
  Шеломов -Путин , в чиято страна живеят милиони мюсюлмани и от всякакви раси- спасител на бялата раса ! Я малко по-сериозно.
  Иначе, нещо логиката ти не си връзва - хем уж Тръмп бил против Путин, а пък Германия не желаела да му се противопоставя, хем пък Тръмп и Путин ще действат заедно. Типично за лъжливата пропаганда, в която две и две прави пет.

 46. 46 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#17] от "gozambo":

  "Тръмп пита- ако Путин и Русия са такива,каквито ги описва еврейската либерална преса,"

  Тръмп - зет евреин, министър на финансите евреин, личен адвокат - евреин. Путин, по майка евреин, зет евреин с олигарси - Ротенберги, Вакселберги, Арбамовичи, Дерипаски. С главен тв пропагандон Рудолфович Соловьов и "главен" националист - Волфович- Жириновски.

 47. 47 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#8] от "Емил Емил":

  "Подмяната се извършва ит свръхбогати личности и наднационални организации, концентрирали властови и финансов ресурс"

  Тръмп сигурно произлиза от бедно работническо семейство, и съвсем случайно министърът му на търговията е служител на банка Ротшилд. Също съвсем случайно министрите му са все от едни от най-богатите семейства в Щатите. Имаше една нерамотна лелка - на образованието, чийто мъж дарил крупни суми за кампанията му. А може би олигархичният кръг около Путин съвсем случайно контролира стотици милиарди.

 48. 48 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#11] от "Емил Емил":

  Типичен пример за съчетаване на комунистически идеи с евтин антиемигрантски национализъм. НационализЪма , последното прибежище на комунизЪма.

 49. 49 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Глобалистите дотолкова са се ошашавили,че вече сами се оборват- трябвало да се търси баланс между различните национални интереси! Точно това смята да прави австрийският канцлер,първо да припознае и признае националните интереси и после да търси баланса. Та нали точно това е най-голямата вина на глобалистите,че нито признават нации, нито национални интереси. Точно затова искаме да ги изхвърлим от властта.
  —цитат от коментар 28 на gozambo


  Че тя и Меркел се надява на двустранни споразумения за да спаси коалицията.

 50. 50 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Има поне още една визия как да изглежда Европа, която не е либерална.

 51. 51 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#12] от "xox55541929":
  Няма нищо по-нагло и престъпно от национал-болшевиките в Москва и техните слуги !

 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#50] от "Jesuit":

  Фашизоидно-комунистическа

 53. 53 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#39] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Путинорастията също е плод на комунизЪма

 54. 54 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#1] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Те искат връщането на комунизЪма с тръмпутинско лице, което само по себе си е един оксиморон и това скоро ще стане ясно.

 55. 55 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#15] от "samarianin":

  Скоро ще избухне световната рИволюция и светът ще се втурне след най-стабилната и напредничава страна Русия... Чудя се дали си вярвате на тези евтини лъжи.

 56. 56 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 622 Весело

  В Call of Duty 2 имаше един много интересен нагледен урок как се преговаря с нацисти. Е, същото е напълно приложимо и за националисти ;)

  За незапознатите - когато група немци са блокирани в една сграда в Сталинград, съветските салдати просто слагат малко експлозиви на опорните й колони и я гръмват. Гледайки руините, старшината мъдро казва на по-младия войник - "Ето така, другарю, се преговаря с фашистите."

 57. 57 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#55] от "antonio_vivaldi":

  мили младежо,
  много ме радва че сте забелязали моето мнение и сте решили да споделите какво сте разбрали и ви е напъпило отвътре да споделите; предполагам че сте роден след 1995 г., и вниманието което може да отделите да се съсредоточите върху нещо конкретно е по-малко от това на златна рибка; това обяснява нивото на коментарите ви и техния брой; много на брой, но от все сърце, нищо че липсва каквато и да е връзка с повода... важното е да Ви забележат /затова и Ви отговарям, да не останете с впечатлението, че Ви пренебрегват; не е така, всички тук много се радваме на вашето участие и опити за комуникации, въпреки затрудненията които са естествено следствие от възрастта и опита Ви /; наясно съм, че липсата на емотикони ви затруднява да изразите цялата дълбочина на мисълта си, но се отнасям с разбиране към това Ваше затруднение и Ви съчувствам.

  мога да съм отговорен само за това което казвам, за това което разбирате не мога да се чувствам отговорен; всеки може да си измисля всичко върху всяко, и да се упражнява, стига да впрегне полета на въображението в ралото на предразсъдъците си; не мога обаче да прикрия удивлението си какво сте разбрали от това което съм казал /по-принцип пребивавам в едно непрекъснато удивление, когато чета български форуми/, но съм оптимист по природа и си мисля че 8те секунди внимание на поколението Z създава безкрайна креативна среда на недоразбраност; която въпреки милионите провали да се разбере нещо за кратко време, но облечени в категорично мнение за него, все някога могат да доведат и до нещо гениално като ... случайно прозрение, което да обезвъзмезди цялото това празно и нелепо неразбиращо коментиране /както когато много маймуни много време пишат на пищещи машини могат да напишат някой гениален епос/; виждам че вие споделяте този мой оптимизъм и непрекъснато се опитвате... Дерзайте! може пък Вие да родите нещо смислено случайно.

  гледам че правите опити /много отрадно за младеж като Вас/ да се упражнявате върху темата за причината и следствието в историята, историческия nexus; горещо Ви препоръчвам https://knizhen-pazar.net/index.php?search=Ернст Нолте&searchin=name

  инак световната история се движи от революции... и техните контрареволюции, философията и мисълта от "поврати" - намиране най-накрая на "най-вярната" гледна точка , и съответно поврати на повратите; всяко време си има ... модата, и всяка мода е бъдещо ретро; тъй че като спрете да бъдете само младеж може и да проумеете, че няма един отговор, и че света подобно на совите, "не е това, което беше"...

  "либералният" свят, както и либералната "мода" просто отминава пред очите ни, в нея нямаше нищо "либерално", щото отричаше всичко "различно" от себе си и не търпеше несъгласие - налагаше на несъгласните "ценностите си" не с убеждение, а със сила, и когато последно й основание, което си приписваше, материалното "изобилие" стана проблематично, загуби и ... последното си основание /накрая в "ценностите" й, подобно на комунистите преди това, не остана кой да вярва, освен тези които работят тази "вяра", като партийните комунисти при комунизма - "ценностите й" могат да бъдат налагане само с тормоз, страх и репресия; последната защита на "либерализма" стана ограничаването "свободата на словото" и съмнението в "историческата й победа" ... толкоз/

  добре е да се знае, че маркузе, идеолога на тази "свобода", която разцъфтя на запад след 1973 и особено след 1990- падането на комунизма, е активен участник в баварската социалистическа република от 1919 - цял живот си е бил кохерентен, дали комунизъм, дали "либерализъм" няма значение думата - естеството на това срещу което се изправят е едно и също - срещу семейството, срещу нацията, срещу държавата, срещу религията, срещу традицията....

  като младеж не бива да забравяте, че горните неща - традиция, религия, държава, нация, семейство - за много хора значат много, то е всичко което имат, комунистите си мислеха че могат да ги унищожат с насилие, не успяха; либералите се опитват да ги унищожат с подмяна, подмолно - отново неуспешно...

  сега ще наблюдаваме - отговора, той е реакция, не е приятен, но е естествен; не е хубаво да се насилва естественото, щото когато е насилено отговаря "не-естествено" - демокрацията е гръцко творение - главната гръцка категория е Мярата, когато е нарушена процеса на нейното възстановяване не е винаги в рамките на мярата... боговете винаги наказват хюбриса...

 58. 58 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Съдбата на европа е в ръцете на самите европейци.
  Европейците имат идентичност, базирана на националния им език и култура, както и на доста сериозната историческа памет, която обичайно липсва по други континенти.
  Тръмп и Путин са извъневропейски явления, поне извън границите на ЕС.
  Европа нито може да си приписва големи заслуги за тяхното формиране, нито е длъжна да се съобразява с тях повече от нужното.
  Крайно време е тези идеологически тенденциозни ракурси на говорене в политиката да престанат.
  Европейците в общи линии са прагматични и грамотни хора, и биха искали нещата да се назовават с истинските им имена.
  Живеем в условията на пазарна икономика (с елементи на конюктурна регулация) и капитализъм.
  Висша проява на тъпотия и неуважение към европеиския читател е, да не наричаме нещата с ИСТИНСКИТЕ им имена, и да ги разглеждаме от ИКОНОМИЧЕСКА и ПРАГМАТИЧНА гледна точка, а не през призмата на някаква идеологическа пропаганда, като дриснята в горния текст.
  Примерно:
  1. Миграцията. Нуждата от демографски прираст за нуждите на икономиката и солидарното пенсионно и здравно осигуряване. Плюсове, минуси, проблеми и екстернализирани разходи, изразаващи се във влошаване комфорта и качеството на живот на обществата гостопфиемници, както и анализ на риска от необратимо тежки последствия за тези общества.
  2. Отношения на ЕС с русия. Естествен съсед и партньор на европа, източник на суровини, които често са на възможно най-изгодни цени. Възможност за инвестиране в изнесени произвидства, поради по-ниски нива на заплащане, което се и прави от европейски концерни. Културно исторически, като манталитет, поне 50% съвместими и с най-отдалечените нации в ЕС.
  3. Отношения със сащ. Пазар за европейски стоки. Цената която може да ни коства търговската война, компромисите които европа може да допусне за вмешателство на сащ в работите на ЕС, спрямо икономическите загуби на ЕС от намален износ за сащ.
  4. НАТО, сащ и цената на сигурността.
  - ЕС плаща на нато и съответно сащ, като най-силния член на алианса, за услугата сигурност.
  - ЕС инвестира в собствени програми (примерно европейския съюз по отбрана, и повече в собствени технологии. В краткосрочен план това ще е по-скъпо, за да се преформират и положат основи на някои неща. В дългосрочен план, ЕС си гарантира абсолютна независимост от външни сили. А вложените инвестиции във военни технологии, обикновено дават резултат по-късно с нововъведения в гражданските такива, и създаване на конкурентни пазарни продукти.

  Такива ти ми работи. Дайте да си говорим за истинските неща, с истинските им имена, и да елиминираме идеологическите нео'либерални' и всякакви дрисни до минимум.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK