Лиляна Павлова: След европредседателството България знае по-добре как да защити интереса си

Лиляна Павлова: След европредседателството България знае по-добре как да защити интереса си

© Юлия ЛазароваСега ще имаме повече самочувствие, знаейки как се движи административната машина, за да можем да защитим националната си позиция. Това заяви министърът за българското председателство Лиляна Павлова при представяне на резултатите след шестте месеца на България начело на Съвета на ЕС и приоритетите на Австрия, която поема ротационното председателство. Тя посочи като теми, по които България ще трябва да защити интересите си, многогодишната финансова рамка за повече средства за България, двойния стандарт за храните да няма разделение на Запад и Изток, българските превозвачи и много други теми през следващите месеци. Сега знаем по-добре как да защитим българския интерес, посочи Павлова.


"Това, което направи председателството, е да сплоти администрацията и институциите. Това допринесе администрацията да се опознае и сплоти, защото често има конкуренция между нея", подчерта още министърът. Тя допълни, че "безспорно се гордеем с вдигната летва на Стефка Костадинова, но председателството го възприехме не като индивидуална игра". Павлова изрази увереност, че българското председателство ще се запомни "с това, че бяхме екипни и вложихме усилия да запазим единството във всеки момент". "Имаше моменти, в които взимането на решение изглеждаше почти невъзможно, но не позволихме да надделеят страстите и емоциите. В името на единството преглътнахме и тежка хапка за преглъщане и на това се дължи успехът. Днес можем с гордост да кажем, че успяхме, защото бяхме единни, екипни, прагматични и резултатно ориентирани да постигнем това, за което сме призовани, да приемем такова законодателство, да вземем решения, с които Европа да бъде по-добра", допълни Павлова. По думите й мотото на българското европредседателство "Съединението прави силата" е било не просто мото, което да звучи красиво, а е било приложено на практика.


"Намираме се в ситуация, в която геополитически нещата изглеждат много различни и много динамични", каза Павлова. Като предизвикателства тя изброи миграционния натиск, новия курс на САЩ, дебата за климатичните промени, ситуацията със сигурността, отношенията с държави като Турция, Русия, вътрешнополитическата ситуация, Брекзит.
Тя обясни, че от тук до октомври Австрия трябва да довърши нелеките преговори за Брекзит и по този въпрос е много важно да се запази единството на 27-те. "Само ако сме единни, ще можем да отстоим правата и интересите на европейските граждани", отбеляза министърът.


По думите й както приоритетите на председателството трио (Естония, България, Австрия), така и тези на българското председателство са били идентифицирани, напипвайки пулса, за да са достатъчно гъвкави, пулса на проблемите.


"Оценката ще я дадат и получихме висока оценка от партньорите ни. Имаме висока оценка и от българските граждани", изтъкна министърът, като припомни, че последното социологическо проучване показва над 80% подкрепа за работата на България като председател на Съвета на ЕС, а под 1% е негативното отношение, което по думите й означава, "че сме успели да бъдем в достатъчна степен достъпни".


Постиженията


Павлова изтъкна, че обикновено председателствата не организират повече от 100 събития. България е планирала не повече от 200, а е завършила с 284, повечето в София. Това е довело до увеличен брой делегати, при очаквани 20 хил. България е била посетена от 36 хил. Това има индиректна полза България да бъде по-добре опозната, защото осъзнахме, че не ни разпознават достатъчно добре, не ни познават като история, професионална експертиза, традиции и качества, които благодарение на председателството успяхме да покажем и отстоим, каза Павлова, допълвайки, че "трябва да имаме самочувствие, но не самочувствие без покритие". "Много от тези делегати ще се върнат като туристи, а, надяваме се, и като инвеститори, защото оцениха България като държава с потенциал за инвестиции", каза още тя.


Павлова обясни, че голям обем от експертната работа е била свършена от екипа в постоянното представителство на България в Брюксел, където е имало над 1500 заседания на всички спомагателни органи на съвета, работни групи, формални и неформални заседания. "Можем да си представим при 180 дни председателство 1500 срещи какъв интензитет на работа е това. Имаме 1500 експерти, армия от експерти, добре обучени, нашият ангажимент и отговорност е да запазим капацитета им", допълни министърът. Общо 2000 души са отговаряли за логистиката и сигурността, а 150 доброволци са помагали безвъзмездно.


По всички 105 наследени досиета е работено и е постигнат напредък, а по 78 от тях са били постигнати споразумения в Съвета или с Европарламента.


Като най-важни постижения Павлова изброи силно начало на дебата за многогодишната финансова рамка след 2020 г., приета европейска рамка за чиракуване, Европейски корпус за солидарност, европейска програма и стратегия за развитие с подкрепата на 50 хил. млади хора. Работихме младите хора да имат по-добра перспектива за работа, завършихме и приехме новото изборно право и правилата за финансиране на европейските партии и датата на европейските избори през май 2019 г. Имаме постигнато съгласие и напредък по капиталовите пазари, борбата с измамите и други, изброи още министърът.


С какво ще се запомни председателството


"Най-важният акцент, който поставихме като български принос в европейския дневен ред, е темата за европейската интеграция на Западните Балкани. С това ще бъде запомнено българското председателство", каза тя. По думите й, ако искаме да говорим за борба с организираната престъпност, сигурност и стабилност, това минава през интеграцията за Западните Балкани. Софийският дневен ред, който беше приет през май, включва проекти, които касаят България, транспортната свързаност има полза за България, защото благодарение на утвърдените 11 стратегически проекта и съпътстващите ги бенефициенти ще бъдат българският бизнес и българските граждани, това бяло петно е много важно да бъде интегрирано в нашето европейско семейство, заяви Павлова.


Тя отбеляза, че това е и един от ключовите приоритети за австрийското председателство и за България това е изключително важно, защото тази приемственост ще даде възможност усилията и работата да продължат.


"Успяхме да приемем - и много се гордеем с това, европейска усъвършенствана шенгенска информационна система, оперативна съвместимост на системите и система за оторизиране (или отказване) на визи за граждани на трети страни", каза министърът. В рамките на председателството е била приета и първата промишлена програма за военни способности. Българското председателство е приключило преговорите по всички досиета за енергийна ефективност, възобновяеми източници и управление на енергийния съюз.


За дигиталната свързаност са били приети 13 досиета, по които е имало много разногласия, и девет са били затворени или е бил постигнат общ подход в Съвета, например пакета за киберсигурността, свободното движение на данни и други.


Единственият "горещ картоф"


Павлова обясни, че е било постигнато съгласие за авторското право, но има още много преговори по темата и тя остава за австрийското председателство да бъде довършена. "Единственият горещ картоф, който оставяме, по другите успяхме да постигнем съгласие", изтъкна министърът


"Голяма гордост и нещо, за което получихме сериозна подкрепа, е социалният стълб. За пръв път Съветът по социални въпроси постигна съгласие по три от темите – директивата за командированите работници за еднакво заплащане за еднакъв труд, координацията на системите за социална сигурност, баланса между професионалния и личния живот и прозрачните условия на труд", каза още тя.


По думите й България е доказала, че е доверен и надежден партньор, на който може да се разчита във всеки момент. Тя говори и за културната програма по време на председателството, с която "дадохме всичко от себе си да покажем каква е нашата култура и какви са нашите традиции".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 3313 Любопитно

  И сега?
  Европредседателството е овър!
  Лилито, безработна ли е вече?

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Браво на Павлова. Справи се успешно с европредседателството. А като си помисля, че можеше онази от БСП да бъде на мястото на Павлова и настръхвам от погнуса. Павлова да бъде следващия премиер. А може и Томислав Дончев.

 3. 3 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  "Лиляна Павлова: След европредседателството България знае по-добре как да защити интереса си".
  Знае дори как да защити длъжността министър за българското европредседателство след края на българското европредседателство. Директор на водопада на пресъхналата река.

 4. 4 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3456 Весело

  След европредседателството България ще продължим напред с нищонеправене както и преди европредседателството.

  подпис
 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  След европредседателството България ще продължим напред с нищонеправене както и преди европредседателството.
  —цитат от коментар 4 на Иван К

  Нищонеправенето остава в миналото. След европредседатеството България преминава към нищоправене.

 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 3313 Любопитно

  До коментар [#2] от "Tzariqt e Gol":

  Светлана Дончева не е ли по-добър вариант за Премиер???
  (За ужасТ на мургавите!)

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5617 Весело

  Предсрочни избори кога ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на jagerzur
  jagerzur
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Цялата хвалба ми напомня за оня стар руски виц: Космонавт, придружаван от маймуна и куче излиза успешно в орбита, разкопчава коланите и звъни в Контролният център - "А сега какво да правя?", а оттам - "нахрани животните и не пипай нищо".
  Та и на Лилито работата такава. Цялата работа я свършиха експерти от Външно, а нейната администрация беше само по веселата част...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK