"Новият вундеркинд на Австрия": дневният ред на ЕС сега е в ръцете на 31-годишен

"Новият вундеркинд на Австрия": дневният ред на ЕС сега е в ръцете на 31-годишен

© ReutersВъпреки че в ранните дни на политическата кариера на 31-годишния австрийски канцлер често се е грешало, че той идва от изискания район Хийтцинг във Виена, Себастиан Курц всъщност е от Майдлинг. Последният се смята за принадлежащ на работническата класа - нещо, което Курц не е.


Майка му е учител в гимназия, а баща му – инженер. Родителите му работили здраво, за да си позволят собствен апартамент. Половината от съучениците му в гимназията били или имигранти, или деца на имигранти, много от които избягали от раздираните тогава от война Балкани, разказва "Атлантик".


Малко повече от десетилетие след като споделял една класна стая с бежанци, Курц ще се похвали, че е затворил т.нар Балкански маршрут, който някои мигранти използват, за да избягат в Европа от войни и бедност в родните си места. Всъщност въпросът за миграцията в голяма степен определя политическата кариера на Курц и му помогна да се издигне до канцлер през октомври миналата година. Той направи коалиция с крайнодясната Партия на свободата, с което Австрия стана единствената към онзи момент западноевропейска държава с крайнодясна сила в правителството си. По-късно същото се случи и в Италия.
В началото на юли Австрия пое председателството на Съвета на ЕС. На всеки шест месеца то се предава от една на друга страна членка. Държавата председател отговаря за планирането и ръководенето на срещи между страните и определя свои приоритети за този период. Мотото на австрийското председателство е "Европа, която защитава", а на първо място сред приоритетите са поставени "сигурност и борба срещу нелегалната миграция". По-рано Курц опита да се сближи с противниците на мигрантите като унгарския премиер Виктор Орбан и предложи спорен план Австрия, Германия и Италия да сформират "ос на желаещите" срещу нелегалната миграция. Той освен това призовава за подсилване на външните граници на ЕС.


Политика, определяна от темата за мигрантите


Ключовият момент в политическия път на Курц дойде преди около три години, когато бъдещият канцлер все още не бе навършил 30. През септември 2015 г. Виена бе изпълнено с емоции място. Малко преди това снимката на удавения 3-годишен Айлан Курди от Сирия обиколи света, камион със 71 задушени бежанци бе открит на австрийска магистрала, Германия заяви, че сирийски бежанци няма да бъдат връщани обратно в държавите от ЕС, през които са влезли първо, а канцлерът Ангела Меркел обяви: "Можем да го направим". Всеки ден хиляди бежанци пристигаха на виенската гара Вестбанхоф, повечето искащи да продължат пътуването си към съседна Германия. Във Виена те бяха посрещани от доброволци и високопоставени политици, включително президента и вътрешния министър. Себастиан Курц обаче не бе сред тях. Това изглеждаше странно, предвид че тогава той бе министър за Европа, интеграцията и външните работи.


На практика цялата му политическа кариера до този момент (всичките четири години) бe посветенa на миграционните въпроси. Първоначално той бе постоянен секретар за интеграцията в министерството на вътрешните работи. На този пост 24-годишният Курц получи похвали от либералните коментатори за това, че направи дебата за миграцията по-практически насочен, изисквайки "интеграция чрез постижения" и назначавайки "посланици за интеграция" - видни австрийци, които са били имигранти или техните родители са били такива.


"В неговите думи чужденците вече не са просто жертви или виновници, а самоуверени актьори, които решават собствената си съдба", коментира Флориан Кленк, главен редактор на либералния седмичник Falter, през октомври 2012 г. Малко преди това Курц предложи реформа на закона за гражданството, която позволява на хората с "отлична интеграция" (които например владеят добре немски език и са допринесли за обществото чрез доброволчество) да получават гражданство по-бързо. Тогава обаче Курц се придържаше към проевропейската позиция на партията си. Когато крайнодясната Партия на свободата поиска гражданите от други страни от ЕС да получават ограничен достъп до социални помощи, той се обяви против.


Отличен комуникатор


Голяма част от работата на Курц бе свързана с комуникация и работа с пресата. И критиците, и поддръжниците му са съгласни, че Курц притежава отлични комуникационни умения. Щефан Леене, който е заемал няколко високопоставени позиции в австрийското външно министерство до 2011 г., казва: "Той има чудесно усещане за това как се променя общественото мнение. Отличен комуникатор е, но в действителност не можете да разберете какво мисли".


Курц разчита на сплотен екип, голяма част от който той познава от дните си в младежкия клон на Народната партия, на който става национален ръководител през 2009 г. В книгата си "Себастиан Курц: новият вундеркинд на Австрия?" журналистите Нина Хорачек и Барбара Тот описват как Курц е променил някога слабата организация в силна мрежа. Той често канел известни политици и основал успешен алумни клуб. Неговите членове, които са изключително верни на Курц, сега са разпръснати из партията.


По-късно Курц, тогава на 27 години, стана най-младият външен министър в света и тази позиция допълнително увеличи популярността му, защото му позволи да стои настрана от споровете за националната политика.


Инструмент за печелене на власт


На дали обаче Курц щеше да се издигне до канцлер толкова бързо, ако не бяха събитията от 2015 г. От самото начало с първата вълна бежанци, преди общественото настроение в Европа да се промени след атаките в Париж през ноември и сексуалните посегателства на Нова година в Кьолн, Курц се обяви твърдо против коалиционния с партньор, тогавашния канцлер на Австрия Вернер Файман, и Ангела Меркел. Попитан защо не ходи на гарата, за да посреща бежанците, той отговори: "Това е грешен сигнал към трафикантите, че хората, които са им дали толкова много пари и са прекосили Средиземно море, биват посрещани с усмивки" от европейски политици. През 2016 г. на конференция във Виена страните от Западните Балкани решиха да затворят границите си. Германия не бе поканена.


Хвалбите на Курц за "Балканския път" бяха основната му отправна точка по време на предизборната кампания през 2017 г. и помогнаха на партията му да спечели първото място.
Коалиционното правителство на Курц е на власт вече половин година и не се отклонява от следвания антиимигрантски курс. "Той никога не е бил заинтересован от политиката на интеграция", коментира Муна Дуцдар, член на парламента от опозиционната Социалдемократическа партия и дъщеря на палестински имигранти. "Това бе само инструмент за спечелване на властта" и той успя", допълва тя.


Наскоро неговото правителство обяви мащабни мерки срещу политическия ислям, затваряйки няколко джамии. Въпреки сделката за мигрантите, която бе постигната на Европейския съвет в четвъртък и петък, Курц каза в интервю за "Политико", че според него дебатът не е приключил. "Все още има много различи подходи (за миграцията) в ЕС", коментира канцлерът.


"Австрия не може да гради мостове и ос едновременно", смята Щефан Леене, имайки предвид неутралната роля на Виена като председател на Съвета на ЕС. "Ако председателството премине успешно, Курц ще излезе проевропеец. Ако не, той може да стане още по-скептичен", допълва Леене.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  канцлера си провежда собствена политика на гърба на мигрантите , няма как да промени нищо , общо взето популизъм и празни идеи ,които няма да помогнат за спиране на мигрантите ,нито за интеграцията им ,нито за подобряване на положението на австрииците ,защото то си е добро ,на фона на останалите и няма как да няма наплив на мигранти ,вкл и от България .

 2. 2 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Явно не му е харесало да израстне сред мигранти.
  Макар и от балканите, съседи и бивши поданици на австроунгария, камо ли сред мангали от цял свят.

  Въпрос на решение е - ес казва че спира мигрантите, и мигрантите спират.
  Винаги ще остане известно количество нелегално влизащо, но далеч не е толкова сложно.
  Не вярвам европейците дотолкоз да са се изпедерастили, че да не помнят какво е държавна граница и как е НОРМАЛНО тя да бъде охранявана.

  Идеята на курц е пределно ясна, логична и прагматична:
  - контрол и охрана по външните граници на ЕС, ако наистина желаем да запазим свободното движение през вътрешните граници.

  Проблема с мигрантите е икономически:
  - как ще запазим развитието на икономиката, пенсионната и здравната системи, нарастване на доходите за сближаване стандарта на източна и западна европа, при демографски спад, без експлоатация на изобилна и евтина работна ръка, без свръхпотребление, а с качество и ефективност.
  За съжаление, опциите за експлоатация на евтина работна ръка, но извън пределите на ЕС, остават.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално
 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2241 Неутрално
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Весело

  Доста хорица са май притеснени....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Няма неуспешно председателство. Има тълкувания. Така, че след председателството Курц ще излезе и двете - и проевропеец и радикален сепаратист :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Tenebrvs
  Tenebrvs
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Очевидно доста интелигентен човек, но лично аз имам съмнения към всеки посегнал към властта и политиката толкова рано. Житейският опит е най-важният фактор за професионалните качества на един човек, а когато от ранна възраст си свикнал да общуваш с отявлено амбициозни офисни академици силно ме съмнява това да спомогне личностното ти развитие кой знае колко. Работя с бежанци от 10 години (не в НПО обаче) и имам наблюдения по политиката на интеграция на Австрия - една от по-приличните в Западна Европа е, като все пак имаме предвид, че там повсеместно е сбъркана, освен може би в Белгия. Да видим какво ще излезе от всичките миграционни пазарлъци.

  Либераст
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "На дали обаче Курц ..."
  Това е своеобразен рекорд по грешки! Надали, обаче, на някого му пука :-)))

 10. 10 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Злобарска дневникарска дописчица неподписана от автора й.
  Що така злобно бе дневниче? Политиката на хер Курц не пасва на линията на главния ви грантодател нещо?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 11. 11 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Злобарска дневникарска дописчица неподписана от автора й.
  Що така злобно бе дневниче? Политиката на хер Курц не пасва на линията на главния ви грантодател нещо?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Злобарска дневникарска дописчица неподписана от автора й.Що така злобно бе дневниче? Политиката на хер Курц не пасва на линията на главния ви грантодател нещо?
  —цитат от коментар 11 на Скакауец


  Те не ги пишат -- Сорос им ги праща написани.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Половината от съучениците му в гимназията били или имигранти, или деца на имигранти, много от които избягали от раздираните тогава от война Балкани, разказва "Атлантик".
  За това е против миграцията Курц, защото добре познава онези хора, които прииждат към Европа.

  За възрастта винаги съм мислил, че хора израснали през '60те години на двайсти век няма как да водят държава в 21. Светът е в коренно различно положение. Бурно развитие през миналия век и изключителна ресурсна оскъдица през този. Човек с мирогледа от миналото няма как да осъзнае съвременните проблеми, дори и да ги разбира.
  Освен това младежкия идеализъм и ентусиазъм могат да са минус, но понякога са плюс.

  Относно пенсионната система е доста глупаво да се мисли, че като вкараме млади работници сега, ще оправим положението. Малоумно е да се разчита на младите да издържат старите и така система няма как да работи в дългосрочен план, независимо какви ресурси се влагат. Това, при положение, че мигрантите идват да работят. А те няма как да идват за това, ще стигна и до тази точка.

  Наивно е да се мисли, че свръхпотреблението помага по какъвто и да било начин на икономиката. Няма такъв филм. Единствено може да причини икономически, социални и екологични проблеми.

  Европейските държави имат огромни системи за преразпределение на богатството. Тъкмо те са причината за вълните към Европа. Защото в ЕС много хора получават страшно много пари, без да работят. А в изолираната икономически Африка, много хора получават мизерни пари, дори и да се скъсват да работят. Това е абсолютен факт. Съответно африканците мислят, че чисто и просто не е справедливо безработните в Европа да получават десетки пъти повече пари от работещите в Африка. С това, аз лично, съм напълно съгласен. И идват да се възползват от щедрите "социални" системи в ЕС. Слагам го в кавички, защото според мен и без миграцията такива системи са гибелни за което и да е общество. Особено за съвременното, в което основния проблем е недостига на ресурси. Нещо, което по-възрастните хора отказват да приемат.

  Мерките, които трябва да се вземат, са намаляване на това преразпределение, или по-скоро пълното му унищожение, свободна търговия с африканските страни и тези от близкия изток, инвестиции на същите места, изоставяне на пенсионната система и намаляване на потреблението в богатите страни в ЕС. Нещо, което, сигурен съм, няма да се хареса на нито един европеец, бил той либерал или не.
  Но няма как. По един или друг начин африканците ще живеят наравно в нас (или по-скоро не наравно, но с по-близко ниво на консумация, отколкото е сега). Или ще се изселят всички в Европа, или техните страни ще станат малко по-богати, или всички ще станем еднакво бедни.

  А изселването на много хора от Африка и Близкия Изток ще причини много други проблеми и според мен трябва на всяка цена да се избегне.

 14. 14 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Надеждата ни била в младите.
  Е,те се произнесоха.
  Даже действат.

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  Е нали беше лошо, че "дъртите" гласували за нещо си? Айде малко "consistency" деба. То пък бива fake news, ама чак пък толкова.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Много е хитър тоя младеж. Дава вид на миловиден и послушен и залъгва старите вълци, че лесно ще го манипулират. Отчетлив пример беше гостуването му в София преди месец и нещо в резиденция Бояна. Двамата с Бойко изглеждаха като стар вълк и млад овен. Баща и син. И наш Бойко, в качеството си на домакин, на премиер на държавата председател и на по-стар с 25+ години, не пропусна да даде акъл на младока, да го "научи". А Курц само мълчеше и гледаше послушно. Но докато се подготвяше да председателството на Австрия, самият Курц не спеше. Той се срещна с Путин във Виена, въртеше дипломатически разговори с лидерите на ЕС и Вишеград. И когато започна председателството му, мрежите вече бяха изплетени, започна същинската работа. Курц, подобно на един друг австриец преди десетилетия, знае какво иска, има хитростта да го получи и за разлика от онзи предишния, разбира от политика, а не само от речи пред фанатизирана публика.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Интересно! Това, че е израстнал и учил с босненски помаци, косовари и други видове балкански мюсюлмани явно му е помогнало в избора на стратегия за контрол на пришълците, 95% от които са мюсюлмани. Балканските помаци и косоварите донякъде са много по-ислямизирани и мразещи различните от пришълците от Африка например. А в Австрия взаимното лицемерие започва да се преобразува в изнервяша непоносимост. Курц има голям потенциал. Може би след десетина години, спрямо него Орбан да изглежда като евролиберал-джендър.

 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Интересно! Това, че е израстнал и учил с босненски помаци, косовари и други видове балкански мюсюлмани явно му е помогнало в избора на стратегия за контрол на пришълците, 95% от които са мюсюлмани. Балканските помаци и косоварите донякъде са много по-ислямизирани и мразещи различните от пришълците от Африка например. А в Австрия взаимното лицемерие започва да се преобразува в изнервяша непоносимост. Курц има голям потенциал. Може би след десетина години, спрямо него Орбан да изглежда като евролиберал-джендър.

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Интересно! Това, че е израстнал и учил с босненски помаци, косовари и други видове балкански мюсюлмани явно му е помогнало в избора на стратегия за контрол на пришълците, 95% от които са мюсюлмани. Балканските помаци и косоварите донякъде са много по-ислямизирани и мразещи различните от пришълците от Африка например. А в Австрия взаимното лицемерие започва да се преобразува в изнервяша непоносимост. Курц има голям потенциал. Може би след десетина години, спрямо него Орбан да изглежда като евролиберал-джендър.

 20. 20 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Интересно! Това, че е израстнал и учил с босненски помаци, косовари и други видове балкански мюсюлмани явно му е помогнало в избора на стратегия за контрол на пришълците, 95% от които са мюсюлмани. Балканските помаци и косоварите донякъде са много по-ислямизирани и мразещи различните от пришълците от Африка например. А в Австрия взаимното лицемерие започва да се преобразува в изнервяша непоносимост. Курц има голям потенциал. Може би след десетина години, спрямо него Орбан да изглежда като евролиберал-джендър.
  —цитат от коментар 19 на Тони КОСТОВ


  Хич акъл да не те лъже ,че в Австрия гледат и на българите като на нещо повече или по-различно от тъпи балканци за прислужнически дейности.

 21. 21 Профил на id
  id
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Фашист. Ние видяхме какво направи предишния вундеркинд от Австрия...

 22. 22 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В него ми е надеждата. Дано успее да спаси Европа, че ни заливат онези пълчища...

 23. 23 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А като изоставим пенсионната система ще въведем ли задължителна евтаназия?
  Примерно, нещо като телк, които да определят кой може да работи. Който не може - евтаназия. И ДВСК трябва да поеме контрол над екарисажите, също да се построят повече екарисажи, за трупове на стари хора.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 24. 24 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "Lou":

  Дано си прав! Все пак, зад ислямската орда стоят милиардите на Сорос, марионетки с власт като Меркел, Макрон, Франциск и мегафони като дневничето.
  А зад Курц стоят...избирателите му.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 25. 25 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "Lou":

  Дано си прав! Все пак, зад ислямската орда стоят милиардите на Сорос, марионетки с власт като Меркел, Макрон, Франциск и мегафони като дневничето.
  А зад Курц стоят...избирателите му.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK