"Новият вундеркинд на Австрия": дневният ред на ЕС сега е в ръцете на 31-годишен

"Новият вундеркинд на Австрия": дневният ред на ЕС сега е в ръцете на 31-годишен

© ReutersВъпреки че в ранните дни на политическата кариера на 31-годишния австрийски канцлер често се е грешало, че той идва от изискания район Хийтцинг във Виена, Себастиан Курц всъщност е от Майдлинг. Последният се смята за принадлежащ на работническата класа - нещо, което Курц не е.


Майка му е учител в гимназия, а баща му – инженер. Родителите му работили здраво, за да си позволят собствен апартамент. Половината от съучениците му в гимназията били или имигранти, или деца на имигранти, много от които избягали от раздираните тогава от война Балкани, разказва "Атлантик".


Малко повече от десетилетие след като споделял една класна стая с бежанци, Курц ще се похвали, че е затворил т.нар Балкански маршрут, който някои мигранти използват, за да избягат в Европа от войни и бедност в родните си места. Всъщност въпросът за миграцията в голяма степен определя политическата кариера на Курц и му помогна да се издигне до канцлер през октомври миналата година. Той направи коалиция с крайнодясната Партия на свободата, с което Австрия стана единствената към онзи момент западноевропейска държава с крайнодясна сила в правителството си. По-късно същото се случи и в Италия.
В началото на юли Австрия пое председателството на Съвета на ЕС. На всеки шест месеца то се предава от една на друга страна членка. Държавата председател отговаря за планирането и ръководенето на срещи между страните и определя свои приоритети за този период. Мотото на австрийското председателство е "Европа, която защитава", а на първо място сред приоритетите са поставени "сигурност и борба срещу нелегалната миграция". По-рано Курц опита да се сближи с противниците на мигрантите като унгарския премиер Виктор Орбан и предложи спорен план Австрия, Германия и Италия да сформират "ос на желаещите" срещу нелегалната миграция. Той освен това призовава за подсилване на външните граници на ЕС.


Политика, определяна от темата за мигрантите


Ключовият момент в политическия път на Курц дойде преди около три години, когато бъдещият канцлер все още не бе навършил 30. През септември 2015 г. Виена бе изпълнено с емоции място. Малко преди това снимката на удавения 3-годишен Айлан Курди от Сирия обиколи света, камион със 71 задушени бежанци бе открит на австрийска магистрала, Германия заяви, че сирийски бежанци няма да бъдат връщани обратно в държавите от ЕС, през които са влезли първо, а канцлерът Ангела Меркел обяви: "Можем да го направим". Всеки ден хиляди бежанци пристигаха на виенската гара Вестбанхоф, повечето искащи да продължат пътуването си към съседна Германия. Във Виена те бяха посрещани от доброволци и високопоставени политици, включително президента и вътрешния министър. Себастиан Курц обаче не бе сред тях. Това изглеждаше странно, предвид че тогава той бе министър за Европа, интеграцията и външните работи.


На практика цялата му политическа кариера до този момент (всичките четири години) бe посветенa на миграционните въпроси. Първоначално той бе постоянен секретар за интеграцията в министерството на вътрешните работи. На този пост 24-годишният Курц получи похвали от либералните коментатори за това, че направи дебата за миграцията по-практически насочен, изисквайки "интеграция чрез постижения" и назначавайки "посланици за интеграция" - видни австрийци, които са били имигранти или техните родители са били такива.


"В неговите думи чужденците вече не са просто жертви или виновници, а самоуверени актьори, които решават собствената си съдба", коментира Флориан Кленк, главен редактор на либералния седмичник Falter, през октомври 2012 г. Малко преди това Курц предложи реформа на закона за гражданството, която позволява на хората с "отлична интеграция" (които например владеят добре немски език и са допринесли за обществото чрез доброволчество) да получават гражданство по-бързо. Тогава обаче Курц се придържаше към проевропейската позиция на партията си. Когато крайнодясната Партия на свободата поиска гражданите от други страни от ЕС да получават ограничен достъп до социални помощи, той се обяви против.


Отличен комуникатор


Голяма част от работата на Курц бе свързана с комуникация и работа с пресата. И критиците, и поддръжниците му са съгласни, че Курц притежава отлични комуникационни умения. Щефан Леене, който е заемал няколко високопоставени позиции в австрийското външно министерство до 2011 г., казва: "Той има чудесно усещане за това как се променя общественото мнение. Отличен комуникатор е, но в действителност не можете да разберете какво мисли".


Курц разчита на сплотен екип, голяма част от който той познава от дните си в младежкия клон на Народната партия, на който става национален ръководител през 2009 г. В книгата си "Себастиан Курц: новият вундеркинд на Австрия?" журналистите Нина Хорачек и Барбара Тот описват как Курц е променил някога слабата организация в силна мрежа. Той често канел известни политици и основал успешен алумни клуб. Неговите членове, които са изключително верни на Курц, сега са разпръснати из партията.


По-късно Курц, тогава на 27 години, стана най-младият външен министър в света и тази позиция допълнително увеличи популярността му, защото му позволи да стои настрана от споровете за националната политика.


Инструмент за печелене на власт


На дали обаче Курц щеше да се издигне до канцлер толкова бързо, ако не бяха събитията от 2015 г. От самото начало с първата вълна бежанци, преди общественото настроение в Европа да се промени след атаките в Париж през ноември и сексуалните посегателства на Нова година в Кьолн, Курц се обяви твърдо против коалиционния с партньор, тогавашния канцлер на Австрия Вернер Файман, и Ангела Меркел. Попитан защо не ходи на гарата, за да посреща бежанците, той отговори: "Това е грешен сигнал към трафикантите, че хората, които са им дали толкова много пари и са прекосили Средиземно море, биват посрещани с усмивки" от европейски политици. През 2016 г. на конференция във Виена страните от Западните Балкани решиха да затворят границите си. Германия не бе поканена.


Хвалбите на Курц за "Балканския път" бяха основната му отправна точка по време на предизборната кампания през 2017 г. и помогнаха на партията му да спечели първото място.
Коалиционното правителство на Курц е на власт вече половин година и не се отклонява от следвания антиимигрантски курс. "Той никога не е бил заинтересован от политиката на интеграция", коментира Муна Дуцдар, член на парламента от опозиционната Социалдемократическа партия и дъщеря на палестински имигранти. "Това бе само инструмент за спечелване на властта" и той успя", допълва тя.


Наскоро неговото правителство обяви мащабни мерки срещу политическия ислям, затваряйки няколко джамии. Въпреки сделката за мигрантите, която бе постигната на Европейския съвет в четвъртък и петък, Курц каза в интервю за "Политико", че според него дебатът не е приключил. "Все още има много различи подходи (за миграцията) в ЕС", коментира канцлерът.


"Австрия не може да гради мостове и ос едновременно", смята Щефан Леене, имайки предвид неутралната роля на Виена като председател на Съвета на ЕС. "Ако председателството премине успешно, Курц ще излезе проевропеец. Ако не, той може да стане още по-скептичен", допълва Леене.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK