Европа бавно се топи и само имиграцията балансира смъртността

Европа бавно се топи и само имиграцията балансира смъртността

© Георги КожухаровБалансът в Европа се променя заедно с населението й. Цялостната демографска тенденция е негативна, а в някои държави остават само възрастните хора, докато младите емигрират в търсене на работа и надежда, пише "Монд".


Европейското население не е отбелязвало ръст от 1993 г. и се очаква бавно да продължи да намалява през следващите няколко години. Това вече се случва в повечето държави на континента. Статистиката за брак, раждаемост и смъртност ясно отразява съвременната история – голямата промяна започна през 1989 г. с падането на Берлинската стена, което се превърна в символ на европейското обединение, но отбеляза и появата на нови разделения, особено в разпределението на работата и богатството. В Централна и Източна Европа това доведе до демографски срив, по-голям от предизвикания от Първата световна война в Западна Европа.


През последните 30 години се появиха три относително добре дефинирани групи. В северозападната група (северните държави, Великобритания, Белгия, Холандия, Люксембург, Швейцария и Франция) броят на ражданията все още превишава този на смъртните случаи. Броят на напускащите тези държави е по-нисък от този на пристигащите и населението се е увеличило с поне 10% от 1989 г. Въпреки че раждаемостта в тези страни е над средната за Европа, те няма да успеят да избегнат застаряването на населението заради огромното поколение на "бейби бума" (родени през 1945-65 година) и увеличаването на продължителността на живота.
В Германия, Австрия и южните европейски държави прирастът на населението е нулев или дори отрицателен, но това се компенсира от положителна миграция. Германия успя да избегне обезлюдяването, като привлече чуждестранни работници и от 1987 г. са пристигнали 10 милиона души.


Раждаемостта в Испания, Португалия и Гърция започна да спада в началото на 80-те години, което бе последвано от ръст в броя на имигрантите през 90-те, като Испания привлече шест милиона души повече, отколкото загуби.


"Най-лошото нещо на комунизма е краят му"


В третата група са държавите от Централна и Източна Европа с изключение на Русия, която има свои собствени характеристики. В тази група се наблюдават отрицателен естествен прираст и отрицателна миграция. Според една местна шега "най-лошото нещо на комунизма е краят му". За 30 години Румъния загуби 3.2 милиона, или 14% от населението си от 1987 г. Отливът е още по-голям в други държави от региона: 16.9% в Молдова, 18% в Украйна, 19.9% в Босна, 20.8% в България и Литва и 25.3% в Латвия.


Централна и Източна Европа се различават от останалата част на континента, защото изживяват масово бягство, често на най-добре образованите и предприемчиви млади хора. Заплатите там обикновено са около една трета от това, което може да се печели зад граница.


Словения е по-близо до втората група в демографско отношение и е уникална, защото отказа "шоковата терапия" и възприе по-постепенен подход към установяването на свободна пазарна икономика. Това важи отчасти за Чехия, която през 1992 г. сложи край на политиките за ограничаване на заплатите, диктувани от западни експерти, и започна да изгражда стабилна основа от малки и средни предприятия.


В някои балкански държави (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Черна гора) се наблюдава положителен естествен прираст, съчетан със силно негативна миграция (-37.6% от албанското население). На фона на раждаемостта, която е по-ниска от средната за Европа, тези страни скоро може да се присъединят към третата група.


По-добър баланс


Всички европейски държави ще се изправят пред предизвикателствата, свързани със застаряващото население, включително липсата на работна ръка и високия дял пенсионери. Но ситуацията в трите групи е много различна. Такива са и решенията им. Средностатистическият гражданин на Люксембург е според Световната банка в 30 пъти по-добро финансово състояние от този в Молдова.


Намирането на по-добър баланс между поколенията ще означава изоставяне на традиционните идеи за семейството и мястото на жената в обществото. Държавите с най-висока раждаемост (в северозападната група) са също и тези, където броят на ражданията без брак е най-висок, а жените са най-активни в икономическо и социално отношение.


Както отбелязва демографът Ален Моние, скандинавските страни са приели серия от мерки, които позволяват на жените с деца да работят извън дома си и осигуряват значителна социална защита. Стагнация на раждаемостта се наблюдава там, където мъжете не вършат своя дял от работата у дома, особено в Южна Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (247)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1950 Любопитно

  Рано рано поредното облъчване. Младите мигрирали" в търсене на щастие?" Що за глупости и означава ли, че трябва да ги подменяме с "хора" от друг биологичен вид (определение на проф. Константинов) вместо да вложим ресурсите за да ги задържим? Поне инвестицията ще се изплати, докато ако влагаш в някаква безполезна интеграция смисълът е нулев?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2792 Весело

  Абе стига глупости - просто се постига ново равновесие и изобщо не е нужно да се задържа насилствено старото чрез тълпите емигранти !!!

 4. 4 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Ние с ромите не можем да се справим та с имигрантите!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  а какво са очаквали проповядвайки колко е кул да си социален пол ? и къде емигрират младите след като цял ЕС е застаряващ ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Не знаех че Словения е направила постепенен преход от комунизма. А защо България трябваше да преживее такъв внезапен срив във икономиката си. И оттук натам във всичко. Защо не можахме постепенно да се преустроим?

 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Рано рано поредното облъчване. Младите мигрирали" в търсене на щастие?" Що за глупости и означава ли, че трябва да ги подменяме с "хора" от друг биологичен вид (определение на проф. Константинов) вместо да вложим ресурсите за да ги задържим? Поне инвестицията ще се изплати, докато ако влагаш в някаква безполезна интеграция смисълът е нулев?!
  —цитат от коментар 2 на venci4

  Тенденцията е безспорна. За България много по-ярко изразена. Естествено замяната, която споменавате е безперспективна и крайно неудачна. Имате ли идея как да се инвестира за да се намали броя на емигриращите?

 9. 9 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Европа е пренаселена. Намаляването на населението е най-естественият начин да се запази някакъв баланс на хората с природата.

  подпис
 10. 10 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 915 Любопитно

  Европа не се топи, тя не е ледник. Населението няма нужда да расте, защото самият континент е малък. Желаещите ОТ ДРУГИ КОНТИНЕНТИ да живеят и работят в Европа трябва да заслужат това право, да некажа привилегия. В крайна сметка по-добре в малък европейски бар пред малко уиски, отколкото в огромна плантация върху огромен комбайн... Или в огромен китайски завод пред огромен струг... :-)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Европа не се топи, тя не е ледник. Населението няма нужда да расте, защото самият континент е малък. Желаещите ОТ ДРУГИ КОНТИНЕНТИ да живеят и работят в Европа трябва да заслужат това право, да некажа привилегия. В крайна сметка по-добре в малък европейски бар пред малко уиски, отколкото в огромна плантация върху огромен комбайн... Или в огромен китайски завод пред огромен струг... :-)
  —цитат от коментар 10 на Йоаникий

  Плантацията с комбайна и заводът със струга трябва да са също в Европа.

 12. 12 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 363 Весело

  До коментар [#7] от "half truth":

  Защото не можеш да преобразиш "Москвич" в "Мерцедес".

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 888 Неутрално

  И какво като се топи Европа?Трябва ли да я напълним с неграмотни,мързеливи и склонни към престъпност хора?Вместо да се вземат мерки за повишаване на раждаемостта,те канят хора,които да издържат европейските данъкоплатци.

 14. 14 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Вече станажясно, защо напълниха с мигранти и защо ни взеха хората. Сега очаквам да стане ясно, защо разпространяват гей, джендър и Содом и Гомор култури. И още по-важно е кой го прави? Гей, ЛГБТ и т.н. са зараза. Женската еманципация- няма мъже, аз мога повече от мъжете, сама и независима...е смъртоносна. Дано това се замени.

 15. 15 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  И - кой пък е казал, че населението на континента трябва непременно само да расте?

 16. 16 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Проблема на Европа е, че след падането на кумунизма се напълни с добре образовани, културни християни от бившите соц страни и СЕГА СИ МИСЛИ, че всички които идват от азия и африка са такива ...

 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5487 Неутрално

  Стара Европа трябва да се осъзнае и да запази постигнатото....за европейците!Не за пришълците!

  До истината се достига с познание!
 18. 18 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":
  Клетите идиоти не могат да задържат никого освен с оръжие... ама това вече е играно и се видя ще не може да продължи дълго

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2235 Неутрално
  Не знаех че Словения е направила постепенен преход от комунизма. А защо България трябваше да преживее такъв внезапен срив във икономиката си. И оттук натам във всичко. Защо не можахме постепенно да се преустроим?
  —цитат от коментар 7 на half truth

  Въпроса го задай на Позитано 20!
  Те знаят отговора!!!!

 20. 20 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 243 Неутрално

  За всеки не предубеден човек,който от десетилетия живее в Европа,е видно,че Европа не се топи. Топят се европейските нации,за сметка на номадската пасмина,която пристига на талази,въпреки че е нежелана и не е част от европейската група народи...
  Няма забележимо място,било то площад,парк или ботаническа градина,на което като излезеш на следобедна разходка да не видиш по-вече павиани,отколкото хора.
  Зачохлени,с по два-три ката гащи и пижами,с по две-три чавета около тях,още едно-две в колички за близнаци и тризнаци в тумбаците....
  А артелните на червения кръст,вървят след тях и ги молят да похапнат от голямата пица на фрау Меркел и да се поразхладят с минерална вода,доставена от Баден-Баден,специално за тях и за сметка на европейските пенсионери......

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  И какво като се топи Европа?Трябва ли да я напълним с неграмотни,мързеливи и склонни към престъпност хора?Вместо да се вземат мерки за повишаване на раждаемостта,те канят хора,които да издържат европейските данъкоплатци.
  —цитат от коментар 13 на musashii


  Би ли обяснил как се вземат мерки за повишаване на раждаемостта???
  Може би очакваш Указ от Бойко или Меркел???

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  До коментар [#2] от "venci4":

  Рано рано поредното облъчване.
  ======
  E как облъчване, бе Венче....?
  От близо 2 години го обяснявам тук.... а Меркел го каза още по от преди....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  До коментар [#13] от "musashii":

  Добре ще е да я научиш тая статия наизуст....
  После като спорим, ми се опъваш...."не било така.... иначе било".....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#21:"4ort"][/quote]

  Раждаемост може да се повиши с финансови стимули.В Германия има 200 евро месечна помощ за дете до 18 годишна възраст.Ако и в България се дават по толкова раждаемостта ще скочи.Три деца-1200 лв.При положение,че в повечето области средната работна заплата е 600 лв,то много жени ще се посветят на отглеждане на деца.Но трябва да се подпомагат само родители ,които и двамата имат поне средно образование.
  Освен това може да се предлагат жилища на млади семейства без жилище на преференциални цени,безлихвен заем,част от който се опрощава в зависимост от това колко деца имат.
  Начини много,желание от управляващите няма.

 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Ей, ама голяма драма със застаряващото и намаляващо население. Някой пак е извдил плашилото. Нищо страшно не става. Просто се иска малко предвидливост, реформиране на социалните, пенсионните и образователни системи. Малко адаптиране на бизнеса към новите условия и готово. Дори качеството на живот ще се подобри с намаляване на населението... Япония да не би да се е засилила да се пълни с мигранти?

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12504 Неутрално

  Европа се отучи да работи :)
  Проблем е и свързаността, т.е. Лекотата на придвижване (като САЩ-Мексико) затова е добре да се разделят двете групи сред мигрантите - хора с умения, готови да работят и да се интегрират и другите, отиващи да създадат гета от себеподобни с идеята, че някой им е длъжен, поради което не работят. Европа трябва да отсява тези две групи чрез система за легална емиграция и да дава право на заселване на първата група. Втората група, която е от негегални мигранти да се изпраща обратно поживо, поздраво.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#13] от "musashii":Добре ще е да я научиш тая статия наизуст.... После като спорим, ми се опъваш...."не било така.... иначе било".....
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Кое да науча?Поредният либерастки бълвоч ли?

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  До коментар [#24] от "musashii":

  Раждаемост може да се повиши с финансови стимули.
  =====
  Пак си тръгнал по грешните пътеки на разсъжденията...
  Търся начини за да ти го обясня, без да дразня модераторите...

  Bukalemun
 29. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Европа не се топи.
  Просто циганоидите много се плодят.
  Ето, загадката е разгадана.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 30. 30 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":Клетите идиоти не могат да задържат никого освен с оръжие... ама това вече е играно и се видя ще не може да продължи дълго
  —цитат от коментар 18 на danvan


  Казах с инвестиции, а не с оръжие ама къде чукаш, къде се пука...
  А вас никой не ви спира по принцип. И без това векове не са успели да ви интегрират.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 31. 31 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3724 Неутрално

  Имиграцията балансирала смъртността...! Боже, събери си вересиите!
  Това е 100% умиране на Европа. Европа е потеглила за небитието. Европа умира не само от демографската криза на европейците, тя умира два пъти повече от докарването на хора от Африка и Близкия изток. Последните не ти оправят демографската картина, те вдлошават всички картини, демографски, културни, политически и пр.

 32. 32 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Европа е пренаселена. Намаляването на населението е най-естественият начин да се запази някакъв баланс на хората с природата.
  —цитат от коментар 9 на Иван К


  Именно!
  Ако не искаме с кротко и благо, ще стане с кютек. Европейците са достатъчно разумни да искат първия вариант.
  Иначе трябва да има война и редуциране на човешката популация с 90%. За съжаление, тенденциите са в полза на последното.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#24] от "musashii":Раждаемост може да се повиши с финансови стимули. =====Пак си тръгнал по грешните пътеки на разсъжденията... Търся начини за да ти го обясня, без да дразня модераторите...
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  То е ясно,че не можеш да формулираш теза и пишеш някакви небивалици.Или казвай какво мислиш,или защо изобщо ми пишеш?

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Ама фандъкова и от това ли разбира ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 843 Неутрално

  А кому е нужно населвнието на една страна постоянно да се увеличава? Даже ако го погледнем математически, няма как. Едно време са раждали като луди щото от 10 деца я оцелеят няколко, я не. А и им е била безплатна работна ръка за полето. С напредъка на медицината и автоматизацията на неквалифицираната работа качеството е много по-важно от количеството. Вие къде бихте предпочели да живееете - в държава с увеличчаващо де население като Нигерия и Пакистан, или в държава с намаляващо население като Япония?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 830 Неутрално

  България би имала нужда от мигранти, които да запълват ниско-квалифицирани работни места, и то ако това не може да се механизира. Но тия хора трябва да се допускат само за определен период и само за работа - никакви политически права, право на уседналост и гражданство. Така те работят 20-30 години законно, плащат данъци и осигуровки и после си отиват, или ако останат, то НЕ СА граждани, а просто чужденци с право на жителство. Така може да се използва трудовия потенциал без другите рискове.

  седеньето го зголемува задникот
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#8] от "zhivko6461":

  Всички знаят какво е необходимо - пакет мерки и политическа воя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3724 Неутрално

  Защо не напишат хомосексуализма и феминизма колко лошо влияят на демографските показатели? Страни от Източна Европа може да са загубили хора, но те са се изнесли в други страни, докато хомосексуалните и феминистките са загубени изцяло за възпроизводството, при тях раждаемостта клони към нула и освен това оказват влияние върху намаляване раждаемостта при останалите хора по линия на разбити семейства и разводи, вредна пропаганда, разбиване нормалните сексуални отношения между хората, лобиране за несправедливи закони, касаещи семейството и децата. Феминистките направо взривиха традиционните общества.

 39. 39 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#11] от "zhivko6461":

  Не е задължително, ако печалбата от тях идва в Европа.

  седеньето го зголемува задникот
 40. 40 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Не знаех че Словения е направила постепенен преход от комунизма. А защо България трябваше да преживее такъв внезапен срив във икономиката си. И оттук натам във всичко. Защо не можахме постепенно да се преустроим?
  —цитат от коментар 7 на half truth


  Словения и Хърватия по времето на Титова Югославия бяха най-богатите републики и там въобще не е било никакъв комунизъм, а и освен това Словения винаги е била част от Австро-Унгарската империя и там манталитетът е съвсем друг, а не Бай-Ганьовски.

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 888 Неутрално

  България би имала нужда от мигранти, които да запълват ниско-квалифицирани работни места, и то ако това не може да се механизира. Но тия хора трябва да се допускат само за определен период и само за работа - никакви политически права, право на уседналост и гражданство. Така те работят 20-30 години законно, плащат данъци и осигуровки и после си отиват, или ако останат, то НЕ СА граждани, а просто чужденци с право на жителство. Така може да се използва трудовия потенциал без другите рискове.
  —цитат от коментар 36 на Пипера е много лют


  На тоя етап нямаме нужда от никакви имигранти.Защото внос на такива ще държи заплатите ниски и българите ще продължат да емигрират.Показателен е туризма-българите отидоха в други европейски курорти,а тук идват украинци и молдовци.Ако им бяха дали конкурентни заплати,щяха да си стоят тук.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  голямата промяна започна през 1989 г. с падането на Берлинската стена,
  =====
  Това всъщност беше първия опит на запада, да оправи демогравския си пейзаж. Резултатите бяха повече от очакваните.... за сметка на страните донори, разбира се.
  Лично аз го виждам като най големия социално демогравски геноцид след ВСВ.

  Bukalemun
 43. 43 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#8] от "zhivko6461":Всички знаят какво е необходимо - пакет мерки и политическа воя.
  —цитат от коментар 37 на КМЕТ В СЯНКА


  За такъв пакет си трябва преврат... Иначе съм за

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 44. 44 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Резултат главно на законите, превръщащи развода в средство за обогатяване на жената, както и правно противопоставяне на деца и родители. Към това- "антиавторитарното" възпитание в началното/средното образование и леващината във висшето. И поощряването на емиграцията на младежкия елит към Запад поради комуно-капитализма на Изток.
  Все още положението е поправимо, но иска ли някой?!

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  До коментар [#31] от "gozambo":

  Имиграцията балансирала смъртността...! Боже, събери си вересиите!
  Това е 100% умиране на Европа.
  =====
  Съгласен съм, и то напълно....!
  Само че най умните хора на Европа предпочитат това.
  Явно ситуацията е много по алармираща отколкото изглежда.

  Bukalemun
 46. 46 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#45] от "eti mehter":

  Не бързай да се радваш, Ети.
  Нали знаеш какво казват - който гроб копае другиму, сам пада в него.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 47. 47 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3724 Неутрално

  [quote#21:"4ort"]
  —цитат от коментар 24 на musashii
  Раждаемост може да се повиши с финансови стимули.В Германия има 200 евро месечна помощ за дете до 18 годишна възраст.Ако и в България се дават по толкова раждаемостта ще скочи.Три деца-1200 лв.При положение,че в повечето области средната работна заплата е 600 лв,то много жени ще се посветят на отглеждане на деца.Но трябва да се подпомагат само родители ,които и двамата имат поне средно образование.Освен това може да се предлагат жилища на млади семейства без жилище на преференциални цени,безлихвен заем,част от който се опрощава в зависимост от това колко деца имат.Начини много,желание от управляващите няма.[/quote]

  Уважавани от мен колега, ти говориш сякаш в Европа доминира традиционното семейство и само финансовите затруднения пречат на раждаемостта. Това отдавна не е така. Ще ти кажа кое най-много пречи. На първо място, пропагандната феминистка теза- жената първо трябва да се изучи, да си поживее и изживее младините и когато се наживее и направи кариера, тогава да си намери съпруг и роди деца. Т.е. след 35-та годишнина. След 35-та година вече никой не я иска и масово остават стари моми. Втора пропагандна теза- жената трябва да е свободна и независима, разбирай, не й трябва съпруг. И да хване някой, който да й направи едно или две деца, след това се развежда. Трета феминистка мизерия- след десетилетия лобиране законите са направени така, че да не си мъж. При развод всичко отива в жената и мъжът става един роб, който не може да се премести в друг град, дори и когато бившата съпруга не му дава да вижда децата, плаща всякакви издръжки, обират му всичко при развода и нито може да създаде второ семейство, нито му остават достатъчно пари от заплатата за да живее. Затова мъжете, младите мъже вече предпочитат да си отрежат онази работа, но да не се женят. При всеки брак шансът за развод е 75%. Половината жени в Америка се женят с ясното съзнание, че това няма да е последният брак. Те го знаят още преди подписването. Холивудската пропаганда им изгражда критерии за огромни претенции към мъжете, а законите ги облагодетелстват напълно та затова почти всички се развеждат.
  Това се сещам за момента, но има още много други фактори, които пречат на създаването на нормални семейства. Няма вече нормални семейства. Първо трябва да има нормални семейства, а след това идват финансовите фактори за раждаемостта.
  И за голямо съжаление, жените са виновни за това. Жените доказаха, че те нито са ключът към опазване на семейното огнища, нито са разумната и отговорната част от населението към децата. Доказаха, че са перушан и само мъжете са онези, които досега са държали с авторитета си традиционното семейство.

 48. 48 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Могат да се топят държави с нулево участие в световната промишленост - България, Сърбия, Черна гора например. Държави на които се крепи европейската промишленост - Германия, Франция, Италия, ако тръгнат да се топят ще загубят пазарните си позиции, на които ще се настанят САЩ и Китай. Така че ситуацията е патова.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#47] от "gozambo":

  Аз говоря конкретно за България как може да се повиши раждаемостта.Иначе си прав,че феминизацията оказва много негативно влияние на традиционното семейство.В сферата,в която работя е пълно се жени кариеристки.Или са стари моми,или разведени,или изневеряват на мъжете си.Много рядко има някоя с нормално семейство.Даже няколко се разведоха щом се издигнаха в службата или замогнаха финансово.И нито една не се е омъжила повторно.

 50. 50 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Европа не се топи, тя не е ледник. Населението няма нужда да расте, защото самият континент е малък. Желаещите ОТ ДРУГИ КОНТИНЕНТИ да живеят и работят в Европа трябва да заслужат това право, да некажа привилегия. В крайна сметка по-добре в малък европейски бар пред малко уиски, отколкото в огромна плантация върху огромен комбайн... Или в огромен китайски завод пред огромен струг... :-)
  —цитат от коментар 10 на Йоаникий


  То един вид от населението на Европа трябва да заслужи да живее тук.
  Ако иска да лежи да ходи в Африка.Там лежат и им се броят ребрата.
  А тук са по 100 кила.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  До коментар [#46] от "БМЗ":

  Кой се радва ?
  А гроба дето си го споменал , ви го изкопаха ония от Брюксел. ....
  И най големия проблем е ,че се правите на кьорави.

  Bukalemun
 52. 52 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#24] от "musashii":

  Чета писанията ти и виждам непознаване на средата в която живееш. Инвестиция в деца се прави (ако въобще може да се направи, а в България не може), ако децата останат в страната в която живеят. Да финансираш отглеждането на емигранти е глупаво. Статията е добра, но е фокусирана върху Източна Европа. Не се говори за емиграцията от Западна Европа. Защо искат доктори от България? Понеже водещите техни доктори са емигрирали в САЩ или най-добрия случай в Швейцария.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 53. 53 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1124 Неутрално


  Защо не напишат хомосексуализма и феминизма колко лошо влияят на демографските показатели? Страни от Източна Европа може да са загубили хора, но те са се изнесли в други страни, докато хомосексуалните и феминистките са загубени изцяло за възпроизводството, при тях раждаемостта клони към нула и освен това оказват влияние върху намаляване раждаемостта при останалите хора по линия на разбити семейства и разводи, вредна пропаганда, разбиване нормалните сексуални отношения между хората, лобиране за несправедливи закони, касаещи семейството и децата. Феминистките направо взривиха традиционните общества.
  —цитат от коментар 38 на gozambo


  Всъщност феминизма е психиатрично заболяване, което колкото и да е чудно прави жените нещастни. И няма как да е друго яче щом смяташ, че половината от човечеството е виновно за нещастията на другата половина и като ответна мярка жената трябва да е като мъж. 😁
  Но има доктори, който има желание може да се лекува.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#24] от "musashii":Чета писанията ти и виждам непознаване на средата в която живееш. Инвестиция в деца се прави (ако въобще може да се направи, а в България не може), ако децата останат в страната в която живеят. Да финансираш отглеждането на емигранти е глупаво. Статията е добра, но е фокусирана върху Източна Европа. Не се говори за емиграцията от Западна Европа. Защо искат доктори от България? Понеже водещите техни доктори са емигрирали в САЩ или най-добрия случай в Швейцария.
  —цитат от коментар 52 на vxa15365434


  Има висока емиграция заради ниските заплати в България.В повечето области средната нетна заплата е 600 лв.При достигане на средна заплата 1000 евро бъди сигурен,че емиграцията ще намалее до минимум.Даже ще има завърнали се.Щото 2000 евро семеен доход и собствено жилище е много по-добре от 4000 евро семеен дохол без жилище в чужбина.

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4421 Неутрално

  До коментар [#45] от "eti mehter":
  Бахти експерта 😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4421 Неутрално

  До коментар [#38] от "gozambo":

  Според тен значи, в Европа има повече гейове от други места?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  До коментар [#46] от "БМЗ":Кой се радва ?А гроба дето си го споменал , ви го изкопаха ония от Брюксел. ....И най големия проблем е ,че се правите на кьорави.
  —цитат от коментар 51 на eti mehter


  Аре стига тая московска мантра! Мегрантите ги покани лично Меркел и Брюксел няма абсолютно нищо общо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4474 Весело

  До коментар [#47] от "gozambo":

  :().....вай вай вай ....gozambo. ...какво става бе колега ?
  Прописал си като половин мюсюлманин.....машаллах !
  Само че не доближавай до Пенсилвания, че там има един дето се прави на мюсли ,но не е. .....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#47] от "gozambo"::().....вай вай вай ....gozambo. ...какво става бе колега ?Прописал си като половин мюсюлманин.....машаллах !Само че не доближавай до Пенсилвания, че там има един дето се прави на мюсли ,но не е. .....
  —цитат от коментар 58 на eti mehter


  Eвропа е преживяла нашествия на варвари,чумни и други епидемии,хиляди войни и пак се е увеличила като население,без да е мюсюлманска.Нещата за които говори Гозамбо са скорошни явления.Така че не ни трябва мюсюлманство,за да оцелеем.Все пак най-многобройните държави в света-Индия и Китай не са мюсюлмански.

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  голямата промяна започна през 1989 г. с падането на Берлинската стена,
  =====
  Това не е верно....помним го !
  Никаква стена не е падала. Тя бе съборена, чупена и къртена .....
  А можеше да и се направи една 'вратичка' , и процеса щеше да е плавен и по естествен. Но целта беше именно ....хората да се юрнат.....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3724 Неутрално

  До коментар [#47] от "gozambo":Аз говоря конкретно за България как може да се повиши раждаемостта.Иначе си прав,че феминизацията оказва много негативно влияние на традиционното семейство.В сферата,в която работя е пълно се жени кариеристки.Или са стари моми,или разведени,или изневеряват на мъжете си.Много рядко има някоя с нормално семейство.Даже няколко се разведоха щом се издигнаха в службата или замогнаха финансово.И нито една не се е омъжила повторно.
  —цитат от коментар 49 на musashii


  Да, аз говоря за Америка. И визирам Западна Европа, защото предполагам, че там е също като в Америка. В България е друга работа и което предлагаш там ще работи.
  В Америка в момента страда цяло едно поколение от стари моми, които никой не иска да ги вземе. И друг път съм писал. Когато жените си живеят живота докъм 35-та си година, те не обръщат внимание на всеки мъж. 25% от мъжете обслужват сексуално сто процента от жените. 75% от мъжете, толкова от тях жените намират за непривлекателни, въпреки, че голяма част от тях са умни и образовани хора, никога не виждат жена. Поколения млади мъже остаряват без да виждат жена. И се озлобяват на жените. И отвреме навреме превъртат и отиват и изпозастрелват някоя тълпа. Тези мъже са огромен социален проблем. Когато жената узрее за женитба към 35-та си годишнина, наборите й, тези стари кочове вече никой не може да ги накара да се оженят. И в момента редовната тема във феминистките списания е, че мъжете ги било страх от отговорност, че не били мъже, че ги било страх от брака...,че то си е за страх. Мъжете вече започнаха да правят мъжки сдружения, подобно на феминистките, за да противодействат. Младите мъже започнаха да се организират в интернет, създават сайтове, където подават информация за жените, които познават. Виж как са разпределени ролите- жената казва кога мъжът може да прави секс, но мъжът е този, който казва кога жената може да се омъжи. Младите мъже в интернет обменят всякакъв опит по брачните въпроси и вече са доста добре запознати какви неприятни изненади може да ги очакват, а това ги кара още по-трудно да се решават на брак. Нещо повече, създават сайтове, в които подават информация за познати жени, съученички, състудентки, коя какъв морал има, коя ходила с черни, правят им досиета. И който реши да се жени проверява в тези уебсайтове какво пише за изгората преди да каже да.
  Мъжете първо спряха да се женят, правят деца без брак, живеят на семейни начала. Феминистките лобираха и законът ги хвана такива да плащат като при развод. Нещо повече, законът вече хваща мъжете, които нямат брак, нямат деца, но живеят с някаква жена в едно домакинство. Това е достатъчно да те осъди и да й плащаш- без брак, без деца. Сега вече се ориентират на връзки, в които не живеят заедно. И тези връзки в момента се опитват да измислят как да хванат мъжа и да го осъдят да плаща при прекъсване на връзката.Ужас!

 62. 62 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Европа не се топи, населението остава същото като брой.
  А това, че България се топи е просто следствие от криминалния ред на мафията, който е нежизнеспособен. Мафията вижда решението в налагане на още несправедливост и насилие, чрез въвеждане на диктатура, но няма топки за това. А и да можеше да го направи, емиграцията само би се засилила главоломно. Европа има нужда от хора, така че десетилетия напред ще има място за емигрантите в Западна Европа.

  Няма кой да робува и да създава роби на мутрите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 63. 63 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#8] от "zhivko6461":Всички знаят какво е необходимо - пакет мерки и политическа воя.
  —цитат от коментар 37 на КМЕТ В СЯНКА

  Господин кмете, макар и на сянка сте добили достатъчно голяма популярност за да предизвикането в най-скоро време политическа воля за прилагането на пакет мерки. Кой ще ги преложи, какви ще бъдат, какви ще са резултатите, ... Ще се усвоят едни пари.

 64. 64 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#11] от "zhivko6461":Не е задължително, ако печалбата от тях идва в Европа.
  —цитат от коментар 39 на Пипера е много лют

  Атрактивна формулировка. В Европа остават да работят само банки, ресторанти, хотели, кина, театри, опери, стадиони, спортни зали, ..., казина, ... Докога е възможен този процес?

 65. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#61] от "gozambo":

  И в България се наблюдават подобни явления.Младите жени масово мигрират към големите градове.И има свръхконцентрация на образовани жени в София.И част от тях са самотни,щото имат големи претенции.А по малките градове и села липсват жени.

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  До коментар [#7] от "half truth":

  Не знаех че Словения е направила постепенен преход от комунизма. А защо България трябваше да преживее такъв внезапен срив във икономиката си.
  ========
  Ще ти отговоря в стил 'фютюр прош'....
  А колко щеше да е хубаво ако тази статия бе написана от Дойче веле , Цайтунг или някоя друга западна медия !!!
  Но няма да се осмелят.....понеже същите тия бяха инициаторите и подготвителите на събитията почнали през 1989 та.....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  ...Има висока емиграция заради ниските заплати в България.В повечето области средната нетна заплата е 600 лв.При достигане на средна заплата 1000 евро бъди сигурен,че емиграцията ще намалее до минимум.Даже ще има завърнали се.Щото 2000 евро семеен доход и собствено жилище е много по-добре от 4000 евро семеен дохол без жилище в чужбина.
  [quote#54:"musashii"][/quote]
  Отново ще Ви призова да защитите с реални икономически аргументи предложението си за значителното увеличаване на СрРЗ. Аргументи, валидни за България, а не причини за голямата емиграция и други процеси със силно изразено отрицателно въздействие.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4474 Весело

  До коментар [#59] от "musashii":

  .Все пак най-многобройните държави в света-Индия и Китай не са мюсюлмански.
  =======
  Но техните заплати там са по ниски от твоите популярни изисквания за заплати !!!
  Ха сега де ......♡

  Bukalemun
 69. 69 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 888 Неутрално

  ...Има висока емиграция заради ниските заплати в България.В повечето области средната нетна заплата е 600 лв.При достигане на средна заплата 1000 евро бъди сигурен,че емиграцията ще намалее до минимум.Даже ще има завърнали се.Щото 2000 евро семеен доход и собствено жилище е много по-добре от 4000 евро семеен дохол без жилище в чужбина.[quote#54:"musashii"]
  —цитат от коментар 67 на zhivko6461
  Отново ще Ви призова да защитите с реални икономически аргументи предложението си за значителното увеличаване на СрРЗ. Аргументи, валидни за България, а не причини за голямата емиграция и други процеси със силно изразено отрицателно въздействие.[/quote]
  БВП на човек от населението България 9000 долара,средна работна заплата 439 евро.БВП на човек от населението Черна гора-7600 долара.Средна работна заплата 512 евро.Босна-БВП на човек от населението 5100 долара,средна работна заплата 439 евро.Т.е босненците имат същите заплати при почти два пъти по-нисък БВП на човек от населението,

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#63] от "zhivko6461":

  Значи трябва рестарт на системата. Когато местиш гробище не можеш да очакваш помощ отвътре.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#67] от "zhivko6461":

  Вие учил ли сте Политикономия на капитализма ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#70] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами айде, рестартирайте я:)))
  Или не ви стиска?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 73. 73 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Малко несериозно е оставено накрая, че там където мъжете не работят вкъщи, раждаемостта е по-ниска.
  Заключение на статията ли трябва да е?
  Поне се отчита това, че домакинския труд, който е доста повече ако има деца, е труд. Доброволен и неплатен.
  При по-добри условия на труд на работното място, хората ще имат повече време, сили и желание за семейния и домакински труд.
  А ако имат и по-високи доходи, ще се развива цял сектор на услугите свързан с това.

  Като споменахте скандинавските страни и северозападна европа, защо не споменахте за десетките хиляди източноевропейски момичета (вкл. доста от украина, молдова и русия),
  Които се издържат като домашни помощници с почасова рабита - чистене на домове?
  Точно така се издържат повечето студентки.
  А за програмата за културен обмен с настаняване на домашни помощници в семейства - au-pair?
  Това беше щ, и май още е пътя за бедно източноевропейско момиче да оридобие легален статут за пребиваване в богата ЕС държава, да започне да учи и да работи извън програмата и накрая да придобие гражданство, чрез брак, или в краен случай додтатъчно години легално пребиваване.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#72] от "Боян Таксиров":

  Прочети и другата половина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Топи ми се сладоледа. А Европа се презаселва с плоучовеци. Вече врещите на умряло, ама никой не ви слуша.

 76. 76 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#67] от "zhivko6461":Вие учил ли сте Политикономия на капитализма ?
  —цитат от коментар 71 на КМЕТ В СЯНКА

  Не е важно аз какво съм учил. Важно е какво са учили и какво са научили тези, които предлагат и реализират мерките.
  Много често към евентуалните им недостатъчни знания и умения се налага да се прибави политическата воля преди всичко да се усвоят парите. Далеч не само за лична консумация от прилагащите и реализиращите мерките. Политикономия на капитализма, изграден и изграждащ се в България.

 77. 77 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тя Европа е малка като територия .500м души са достатъчно за толкова място.Ако Европа иска да расте да погледне към Русия.150 м са руснаците, а владеят ресурсите на половината свят.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски
 78. 78 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#74] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Прочетох я, но въпросът си остава :)
  "Рестарт на системата" ще рече диктатура. Червените мафиоти с произход ДС искат точно това. Защото скоро няма да има кого да ограбват и експлоатират - хората се махат или не създават деца.
  Но дали им стиска?
  Факт е, че техните предшественици не са взели властта със собствени сили, а са били инсталирани на власт от червената армия, като слуги на СССР.
  Сега дали могат да вземат властта със сила?
  Имат ли топки за това, или става въпрос за същия жалък неспособен вид, дето все чака някой да окупира България и той да си предложи услугите на новия "Господар"?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 79. 79 Профил на Opportunity (5498 days on Mars)
  Opportunity (5498 days on Mars)
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  а защо трябва да е пренаселена, да не сме хлебарки. напред към робтизацията и автоматизацията.

 80. 80 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  "Прозорецът на Овертон", отново се завърта! "Човекоядците" са тук! Следващата стъпка - "узаконяване" на човекоядството, чрез оправдаване на увеличаването на популацията им.
  Християнството губи, да живей исляма! Плюсове - бързо възпроизводство на работна ръка, стаден инстинкт, подчинен на релгиозен фанатизъм, "дисциплина", и робско съзнание, какво повече да се иска?!
  Кой тласка Европа към "тъмните векове", отново?!

 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#78] от "Боян Таксиров":

  Може да значи и пълна промяна .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#76] от "zhivko6461":

  Важно е защото там е формулата за задължителната МРЗ и всеки може да изчисли своята и да добие представа колко струва трудът му във всеки момент.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 830 Неутрално

  За хиляден път:

  1. Никой няма нищо против мигрантите. Хората са против мързеливите, неспособни, агресивни, войствени, неблагодарни и неподлежащи на цивилизиране примитиви които в последните 20 години завладяха Европа;
  2. Няма гаранция, че намаляващото население непременно води до понижен жизнен стандарт, въпреки, че е класическа икономическа мантра. Просто, защото е угодно за елитите. Конкретно, повечето от най-развитите страни са малки. Не че няма и големи, но особено напоследък, все по-ясно се вижда определено предразположение към структурни дисбаланси в този тип икономики (САЩ, Германия, Велокобритания, Франция, Италия, Япония). Факт е, че през 60-те и 70-те на Запад са живели по-добре, при значително по-малко население (или може би точно поради това, нарастващото население изкуствено вдига жените на жилищата, и облагодетелства рентиерите за сметка на най-младите). Въобще, за да има някаква полза от мигрантите, те трябва да РАБОТЯТ. Тези очаквания засега не се оправдават. Поради което, Австрия вече си има един усмихнат 31-годишен канцлер, изразяващ широко поддържано от сънародниците си мнение, че работата ще ги направи свободни, Скоро и в други европейски страни.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#78] от "Боян Таксиров":

  Вече ни предлагат на китайците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Така се получава като бюрократите управляват :)

  Накрая тея бюрократи ще се чудят кво да правят с тълпите орки дето са поканили да поддържат уж баланса.

  Е в Швеция няма кинти за социални разходи и затова ще вдигат пенсионната възраст. А кой работи - ми белите шведи, кой друг да работи.

  Карате хората да работят, прибирате им една камара пари чрез данъци (70-80%) и после се чудите що не раждат. Щото парите не им стигат сами да се издържат, па камо ли деца. В същото време раздавате щедри социални на хора, готови да раждат деца с една единствена идея после и те да раждат деца и да стоят на социални. :)

 86. 86 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#81] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пълна промяна, но по чий вкус?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 87. 87 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#85] от "realguru":

  Без данъци и колективни социални услуги, хората ще плащат много повече за социални услуги, предлагани като пазарен продукт.

  Справка САЩ - където не е добре да се разболяваш. И държавното училище е старт единствено към цеховете или макдоналдс.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 88. 88 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  ...Има висока емиграция заради ниските заплати в България.В повечето области средната нетна заплата е 600 лв.При достигане на средна заплата 1000 евро бъди сигурен,че емиграцията ще намалее до минимум.Даже ще има завърнали се.Щото 2000 евро семеен доход и собствено жилище е много по-добре от 4000 евро семеен дохол без жилище в чужбина.


  —цитат от коментар 67 на zhivko6461
  Отново ще Ви призова да защитите с реални икономически аргументи предложението си за значителното увеличаване на СрРЗ. Аргументи, валидни за България, а не причини за голямата емиграция и други процеси със силно изразено отрицателно въздействие.
  —цитат от коментар 54 на musashii

  БВП на човек от населението България 9000 долара,средна работна заплата 439 евро.БВП на човек от населението Черна гора-7600 долара.Средна работна заплата 512 евро.Босна-БВП на човек от населението 5100 долара,средна работна заплата 439 евро.Т.е босненците имат същите заплати при почти два пъти по-нисък БВП на човек от населението,
  [quote#69:"musashii"][/quote]
  Благодаря за информацията! БВП е безспорно важен икономически фактор. С доста условности при определянето му. Особено от официалната статистика. ПРи формирането на работната заплата влияят много фактори. Неслучайно очаквах да посочите реални аргументи, респ. мерки и дейности, които да доведат до значителното (според Вашето предложение повече от три пъти) увеличение на СрРЗ.
  Дали постигането на БВП в България е достатъчно ефективно? Какво ли е влиянието на различните компоненти при определянето му.
  Във възможностите за постигане на висока СрРЗ би трябвало да се отчитат разходите на компаниите и другите организации. Немаловажен фактор са разходите за държавна администрация. Често се спекулира с ниските данъци и осигуровки в България, които стимулират бизнеса. Без да се отчитат немалките абсолютни числа на едни други разходи, могат да бъдат наречени скрити данъци, произтичащи от неефктивното образовани, здравеопазване, други социални дейности, ниското качество при реализацита на инфраструктурните и други инвестиционни проекти, високата степен на корупция ... Някои от споменатите спомагат за повишаване на БВП. Какво от това?
  Статистиката е наука. Може да бъде полезна в много дейности. Глобални и на по-ниско ниво. Полезна не означава непременно полезна за обществото. Може да бъде полезна и за манипулиране на обществото. Лесно е да бъде превърната в стъкмистика. Дори с правилно извършени аритметични действия. Съществува мноооого стар виц, свързан с пропагандата по време на Пловдивския панаир.

 89. 89 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#69] от "musashii":

  Като отговор цитирам мои два поста за друга статия, но мисля на място:
  Нашите "велики" работодатели имат една напълно погрешна теза, че видите ли нарастването на БВП за 2016г. било 3,2 на сто, а увеличението на средната заплата съответно 9,8 на сто. Дотук само е вярно. Когато през 1998г. взимахме по 10 долара заплата нима производителността на труда (ПТ) беше 100 пъти по-висока в ЕС, та взимаха по 1000 долара заплати. Сега ПТ у нас е около 40 на сто от средната за ЕС, но средната заплата у нас е около 5 (500евро) вместо 2,5 пъти по-малка от тази в ЕС (2500евро). Затова средната заплата у нас трябва да бъде около 1000 евро, а не лева и дотогава ръстта на заплатите трябва да е изпреварва БВП.
  Малко сметки. БВП на България за 2016г. е около 90млрд. лева. Делено на 7млн. население е около 12860лв. на човек. НСИ излезе със данни за 420лв. доход на месец на човек или около 5040лв. годишно. 5040/12860=0,392 =39 на сто. В нормалните държави този процент е около 60-65 на сто. Причината за това я виждам в алчността и некадърността на нашите работодатели, подкупни профсъюзи, нехайство на държавните органи.

 90. 90 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 634 Весело

  Демокрацията е виновна. Ако комунизмът беше победил на запад след Втората светновна война, сега щеше да е друго!

 91. 91 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#76] от "zhivko6461":Важно е защото там е формулата за задължителната МРЗ и всеки може да изчисли своята и да добие представа колко струва трудът му във всеки момент.
  —цитат от коментар 82 на КМЕТ В СЯНКА

  Да приемем, че без значение дали съм учил Политикономия на капитализма знам достатъчно за да пресметна колко би трябвало да бъде моята МРЗ. Претендирам, че мога да си направя коректна самооценка, според която да изразявам за претенции очаквано трудово възнаграждение в конкретна ситуация. Но това какае мен и няколко души, свързани с мен. Прекалено незначителен съм за да влияя на глобалните процеси.

 92. 92 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#54] от "musashii":

  Вижте, България е с 1.7% от населението на ЕС. И с производство (БВП) 0.3% от този на ЕС (справка Капитал). Откъде да дойдат митичните заплати, така желани от Вас? Че то в Германия доста професии са под желаните от Вас 2000 евро. Тираджиите например, което е несправедливо. За сведение – средната брутна заплата на висшист е 59,000 евро. На медиците – 80,000. На пилотите на Луфтханза – 150,000 евро. На стюардесите – 50,000. Ако ме попитате откъде ги знам тези неща – имаше филм по втора германска с анализ на нивата на заплатите. Много задълбочен анализ.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 93. 93 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#85] от "realguru":Без данъци и колективни социални услуги, хората ще плащат много повече за социални услуги, предлагани като пазарен продукт.Справка САЩ - където не е добре да се разболяваш. И държавното училище е старт единствено към цеховете или макдоналдс.
  —цитат от коментар 87 на Боян Таксиров


  Интересно като сме били под турско робство как е имало училища без МОН и без Султана да дава пари. И Колко Слепеца от "Под Игото" как е оцелявал като е бил сляп. :)

  Хората сами са се грижили един за друг и са правели това от което имат нужда без да чакат на държавата - щото държава просто е нямало.

  А сега всички чакат на държавата. А за държавния политик/бюрократ/чиновник ти си една теоретична конструкция в която политици/журналисти/бюрократи и анализатори се надпреварват да анализират по ТВ. :)

 94. 94 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#93] от "realguru":

  Ти би ли искал да живееш като през турското робство?
  Или това го искаш не за себе си, а за останалите?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 95. 95 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#88] от "zhivko6461":

  Анализът Ви е правилен! Картината се изкривява от пенсионерите в България. Те не участват във формиране на фонд работна заплата, те не произвеждат, а само получават малки, но многобройни пенсии. Солидна част от БВП покрива дефицита на НОИ.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 96. 96 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 634 Весело

  Вие какво сте се загрижили за Европа, нали сте комунисти, нали не се интересувате от Запада? Нали няма мигранти в няшата кочина, какво ви притеснява?

 97. 97 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2311 Гневно

  Тези престъпни внушения как мигрантите щели да спасят Европа надминават и комунистическите догми според които пролетариатът бил най-прогресивната класа и двигател на прогреса, а буржоазията трябвало да отмре! При всички случаи пролетариатът стои много по-високо от ордите неабразовони и полудиви мигранти които щели да спасяват Европа! Комунизмът унищожи "старият" строй тези обаче ще унищожат и християнската цививизация!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 98. 98 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  И още нещо за социалните системи. Те могат да работят на локално ниво - община, но на държавно ниво могат да работят по друг начин или да не са толкова ефективни.

  Т,е. проблемът им е че те не са мащабируеми.

  Колчо Слепецът от Под Игото е бил на "издръжка на общината". Съответно той трудно може да я излъже, че не е сляп. Сега колко мними инвалиди имаш, които "лъжат някакви комисии" че са инвалиди, разбира се комисията също си прибира дяла.

  Т.е. социалната система може да работи на ниско ниво, но на държавно ниво почват някакви хора да я лъжат. Съответно за истински нуждаещите се или тези, които имат морални проблеми с лъжите не остават пари.

 99. 99 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#41] от "musashii":

  На този етап имаме нужда от 30-40 хиляди годишно, които просто да балансират разликата на пазара на труда между влизащи и излизащи и с техните осигурителни вноски и данъци да се пълнят фондовете и хазната. Тези хора спокойно може да дойдат от съседните страни, ако имат добри условия тук. Дори и за бъдат назначени на заплати от 3-4 хиляди лева, това значи, че за тази позиция не е имало българин. Чужденец, който получава 3-4 бона в България и ги харчи тук (или поне 70-80% от тях) си е нетен плюс за държавата. Около него има бизнес за 2-3 българи. Така 10000 чужденци могат да допринесат за увеличението на БВП повече, отколкото ако ги няма тия работници.

  седеньето го зголемува задникот
 100. 100 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Не се ли замисляте, че единствения начин комунизмът да победи на запад е като им вкара огромни маси простолюдие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK