Без парите от ЕС Турция нямаше да е това, което е

Без парите от ЕС Турция нямаше да е това, което е

© Associated PressЕрдоган обича да хвали силата на своята страна и да изтъква, че не е Турция тази, която се нуждае от ЕС. В икономическо отношение обаче страната зависи почти изцяло от Европа и нейните пари, се казва в анализ на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ), цитиран от "Дойче веле".


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който след последните избори и след промяната на конституцията ще е вече и премиер, обича да хвали силата на своята страна. И действително - геостратегическата и военна мощ на втората по големина членка на НАТО е забележителна, както си пролича от войната в Сирия и от кризата с бежанците.


Но в икономическо отношение Турция остава в най-добрия случай второразрядна сила, независимо от възхода през последните години, постигнат под ръководството на управляващата партия на Ердоган, пише ФАЦ и се аргументира по следния начин: покупателната сила на населението отрежда на Турция едва 13-о място сред най-големите народни стопанства. БВП на страната възлиза на 2.2 трилиона долара и е наполовина по-малък от този на Германия, независимо че двете страни имат почти еднакъв брой жители. По данни на МВФ годишният доход на глава от населението възлиза на 26 500 долара годишно. По този показател Турция се нарежда чак на 53-то място в света редом с Казахстан.


Най-важният партньор
Фактът, че Турция изобщо успя да стигне до днешното си икономическо състояние, се дължи на един партньор, когото Анкара в последно време обича да дразни: този партньор е ЕС, пише ФАЦ и обяснява: от приемането на Турция в Европейския митнически съюз през 1996 г., т.е. три години преди Турция да стане официална кандидатка за членство в ЕС, преките инвестиции и търговията нараснаха многократно. Безмитните индустриални стоки междувременно съставляват 95% от целия търговски обмен.


Тъй като Турция няма да бъде приета скоро в ЕС, страната се стреми към разширяване на митническия съюз, отбелязва ФАЦ и допълва: турското правителство иска да отпаднат митническите тарифи и за аграрни продукти, услуги и публични търгове. Ефектът от подобно нещо би бил огромен.


Институтът Ifo е изчислил, че включването на тези браншове в безмитния обмен би увеличило БВП на Турция с 1.8 процента. А доходът на глава от населението би се увеличил със 171 долара.


Но засега поне това няма да се случи, съобщава ФАЦ и обяснява, че страните - членки на ЕС, преди няколко дни са взели решение да не започват преговори за задълбочаване на митническия съюз с Анкара с обосновката, че Турция междувременно се е отдалечила още повече от ЕС. Брюксел има предвид нарушаването на правовите принципи и демокрацията слез проваления опит за преврат през юли 2016 г.


Хладните политически отношения обаче не означават, че ЕС е порязал Турция финансово. Тъкмо обратното. Докато присъединителните преговори не бъдат официално прекратени, Турция има право да получава европейски средства. През 2016 г. бяха обещани помощи в размер на 2.1 милиарда евро. Брюксел обича да повтаря, че за Турция в действителност заминават значително по-малко средства, но европейските плащания все пак са възлизали на 1.7 милиарда евро. Това означава, че Анкара е била най-големият получател на средства. Най-голямата част от средствата са заминали за Турция под формата на "помощи за сближаване с ЕС", макар че никак не е ясно дали изобщо Турция ще бъде приета в общността.


Европейските банки също продължават ангажиментите си в Турция. ФАЦ пише, че през 2017 г. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отпуснала тъкмо на Турция най-голямата сума: свежи пари на стойност 1.5 милиарда евро. Европейската инвестиционна банка също е много активна в Турция: Досега отпуснатите кредити за страната възлизат на 18 милиарда евро, а това е повече, отколкото е получила Гърция от тази банка, коментира ФАЦ.


В Турция се вливат и много частни капитали. За периода между януари и април инвестициите на европейските фирми са отбелязали лек спад, но там все пак са се влели 1.2 милиарда евро – 72% от всички преки инвестиции. По данни на турската централна банка през миналата година преките частни европейски инвестиции са съставлявали 67 процента.


Всяка десета чуждестранна фирма в Турция е германска. Европейската търговия с Турция отново се увеличава, а европейците са най-многобройната група туристи в Турция. Между януари и април тази година страната е била посетена от 2.6 млн. туристи от ЕС – една трета от всички пътувания. Увеличил се е и броят на германските туристи. Всички тези числа сочат едно: Зависимостта на Турция от Европа е значително по-голяма, отколкото тази на Европа от Турция, заключава ФАЦ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Въпросът е дали Турция може без пазарите на ЕС.
  Иначе в политиката благодарност няма. Има само интереси.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5603 Любопитно

  Хубаво е султана да започне да мисли...а не да се вживява в ролята си на султан!!Главозамайването от власта не му действа добре.....Икономиката чоджум,икономиката...а не лозунгите!

  До истината се достига с познание!
 3. 3 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Твърдо НЕ!

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 4. 4 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Гол ще го барат накрая...

 5. 5 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Турция има голяма част младо население, което е икономически активно - купува коли, апартаменти, покъщнина и т.н, така че Турция може да генерира растеж със собствения си растящ пазар.

  За съжаление обаче политиката на Ердоган която държеше изкуствено лихвите ниски прегря икономиката и допусна огромна инфлация. Тежките времена тепърва започват, икономиката ще стагнира заради повишените лихви, което ще ограничи полето му за действие, така че очаквайте повече от наръчника на Путин - мегапроекти, военни, перчене на международната сцена, повече религия и консерватизъм, повече национализъм.

 6. 6 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Щеше да е като Матушката...

 7. 7 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2477 Весело

  До коментар [#5] от "skeptichen":

  Направо да ги забранят тези лихви. И освен това в исляма са риба :)))

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5346 Любопитно

  Дали Турция пак ще търси спасение от МВФ ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1592 Весело

  Пълни глупости!!!!!Етиии къде си бе пич,я дай компетентно мнение от кухнята!😃😃

 10. 10 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#9] от "angeles":

  При празнуването на победата на Еркучан, етито е смесило боза с айрян и още не може да изтрезнее 🙊

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4529 Весело

  Но в икономическо отношение Турция остава в най-добрия случай второразрядна сила,
  ======
  А в най лошия случай пето разрядна , а ?
  Ах DW , ах....тогава защо ли евро фирми със зъби и нокти се стремят да си хвърлят парите в Анадола ?
  Е ги там ....Люксембург и Данимарка ....!
  Давайте си там парите ....ЧЕ ТЕ СА ПЪРВО РАЗРЯДНИ .... :)....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  До коментар [#5] от "skeptichen":

  Турция има голяма част младо население, което е икономически активно - купува коли, апартаменти, покъщнина и т.н, така че Турция може да генерира растеж със собствения си растящ пазар.
  =======
  Нещо което в Европа е ВСЕ по КЪТ !!!
  Не е далеч деня в който ес ще се моли Турция да е неин член....но последната не се вълнува много от това....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Дали Турция пак ще търси спасение от МВФ ?
  ======
  Няма логика ....
  Турция е спонсор на МВФ....5 милиарда долара и е дала...
  Това не се ли отнасяше за банкрутирали държави ?

  Bukalemun
 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":
  До коментар [#12] от "eti mehter":
  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Оглупяваш в геометрична прогресия.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 15. 15 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1508 Весело

  Тъй като Турция няма да бъде приета скоро в ЕС
  --------------------------------

  СКОРО? Харесвам чувството ви за хумор.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#14] от "quatro_4x3":

  А ти в логаритмична ..... ;)

  Bukalemun
 17. 17 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1508 Весело

  тогава защо ли евро фирми със зъби и нокти се стремят да си хвърлят парите в Анадола?
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Да! Със зъби и нокти ЕС се стреми да си ХВЪРЛИ парите в АНАДОЛА!!! Даже и до скубане на коси се стига! Защото всички знаем какъв притегателен център за европейските пари е АНАДОЛА. Изтрепват се, значи, всичките му там тъпи европейци да инвестират в халва и локум!!! А еле па като видят шам фъстък! Неудържими стават! А анадолеца ехидно се подсмихва под ислямския мустак и само прибира парите на европейските будали.

 18. 18 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Дали Турция пак ще търси спасение от МВФ ?======Няма логика ....Турция е спонсор на МВФ....5 милиарда долара и е дала...Това не се ли отнасяше за банкрутирали държави ?
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Ма то и ние сме спонсори бре! Всеки член на МВФ плаща според установената квота.

  Чети.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9343 Неутрално

  "Фактът, че Турция изобщо успя да стигне до днешното си икономическо състояние, се дължи на един партньор, когото Анкара в последно време обича да дразни: този партньор е ЕС, пише ФАЦ и обяснява: От приемането на Турция в Европейския митнически съюз през 1996 година – т.е. три години преди Турция да стане официална кандидатка за членство в ЕС, преките инвестиции и търговията нараснаха многократно. Безмитните индустриални стоки междувременно съставляват 95% от целия търговски обмен.
  Тъй като Турция няма да бъде приета скоро в ЕС, страната се стреми към разширяване на митническия съюз, отбелязва ФАЦ и допълва: Турското правителство иска да отпаднат митническите тарифи и за аграрни продукти, услуги и публични търгове. Ефектът от подобно нещо би бил огромен.
  По данни на турската Централна банка, през миналата година преките частни европейски инвестиции са съставлявали 67 процента."


  Какво би станало с турската икономика, ако тези връзки бъдат ограничени. Ердоган да спре да дразни тези, които му помагат.

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  До коментар [#18] от "theduloclan":

  Чети
  =======
  Виж моме :
  Турция ги даде тия 5 милиарда при много интересни обстоятелства. ...
  След като Турция изплати и последния транш от дълга си към МВФ , Катрин Лагарт веднага пристигна в Анкара и почна да търчи подир Ердоан. ...да не били 'прекъсвани връзките'.....
  Чак след това Ердо и ги даде тия 5 милиарда.....да се поуспокои женицата !
  Тоест това са + (плюс) ПЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА ....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  До коментар [#17] от "theduloclan":
  Да! Със зъби и нокти ЕС се стреми ...
  =====
  Точно така !
  Оди да провериш , Siemens ....как при търг елимминира китайците ....за проектирането на проекта RÜZGAR .....но с цената на съгласие 3.7 киловата за цент....ТОВА ДА СЕ ЧУВА !!!!!!°°°
  Последния рекорд бе 11.3 киловата за цент.....

  Bukalemun
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Дали Турция пак ще търси спасение от МВФ ?======Няма логика ....Турция е спонсор на МВФ....5 милиарда долара и е дала...Това не се ли отнасяше за банкрутирали държави ?
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Не си в час бе Мемедчо!Всички ти се смеят за това,че си заблуден!

  AGAINST CHINA
 24. 24 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#18] от "theduloclan": Чети=======Виж моме :Турция ги даде тия 5 милиарда при много интересни обстоятелства. ...След като Турция изплати и последния транш от дълга си към МВФ , Катрин Лагарт веднага пристигна в Анкара и почна да търчи подир Ердоан. ...да не били 'прекъсвани връзките'.....Чак след това Ердо и ги даде тия 5 милиарда.....да се поуспокои женицата !Тоест това са + (плюс) ПЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА ....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Не са "+ПЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА", а дяловото участие, акционерното, на Турция в МВФ! Другото са кредити, които се връщат. Пълен гьон си!!!
  Не и обръщай внимание, че те кара да четеш. Няма да ти е от полза без това, от което природата те е лишила.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 25. 25 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  [quote#24:"quatro_4x3"][/quote]

  Етката е доста тежък клиничен случай!Няма никакви икономически познания,а иначе се прави на голям икономист ,само и само да адвокатства на онова недоразуме ие Ердоган!Пълна трагедия!

  AGAINST CHINA
 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2367 Гневно

  "Докато присъединителните преговори не бъдат официално прекратени, Турция има право да получава европейски средства. През 2016 г. бяха обещани помощи в размер на 2.1 милиарда евро. Брюксел обича да повтаря, че за Турция в действителност заминават значително по-малко средства, но европейските плащания все пак са възлизали на 1.7 милиарда евро. Това означава, че Анкара е била най-големият получател на средства. Най-голямата част от средствата са заминали за Турция под формата на "помощи за сближаване с ЕС",

  Значи ЕС плаща за ислямизирането на Турция, а отделно и за мигрантите които се експлоатират като роби! Да продължава да храни звяра както навремето САЩ, Франция и Англия са отглеждали Хитлер!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#24:"quatro_4x3"]
  —цитат от коментар 25 на Against China
  Етката е доста тежък клиничен случай!Няма никакви икономически познания,а иначе се прави на голям икономист ,само и само да адвокатства на онова недоразуме ие Ердоган!Пълна трагедия![/quote]

  Нормално. От Турция идват домати, краставици и гастарбайтери. Пропуснах! И върхови технологии за производство на баклава, кадаиф и боза!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#24] от "quatro_4x3":
  Не и обръщай внимание, ...
  =====
  На теб нали обърнах....чувствай се поласкан. ... но не се вживявай много. ...
  Икономисти.... :)

  Виждам ви аз икономиката. ....

  Bukalemun
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#30] от "quatro_4x3":
  Хо хо хо ....фиксалната борса на нервния ти индикс не издържА.....
  По темата пиша ....виждаш ли ....♡

  Bukalemun
 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#14] от "quatro_4x3":А ти в логаритмична ..... ;)
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Тти, ти знаеш ли какво означава логаритъм? Може ли да си толкова неук?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK