Най-малко български депутати в Европарламента декларират приходи от частна дейност

Български евродепутати с премиера Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова в Европейския парламент при представянето на резултатите от европредседателството

© Reuters

Български евродепутати с премиера Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова в Европейския парламент при представянето на резултатите от европредседателствотоПочти две трети от белгийските евродепутати са декларирали приходи от външна дейност в сегашния си мандат, докато едва 6% от българските представители в институцията казват, че печелят пари извън дейността си в Европарламента, с което се нареждат на последно място по този показател. Преди българските представители са колегите им от Словакия (8%) и Ирландия (9%). Това се казва в доклад на "Трансперънси интернешънъл" за приходите от частна дейност на евродепутатите.


Според него евроскептичните членове на институцията печелят най-много от частни дейности и от втора работа, с което се превръщат в най-високоплатените служители там, посочва "Ройтерс". Един от тях (на шесто място) е Найджъл Фараж от Партията за независимостта на Обединеното кралство, който бе сред водачите на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Миналата година той е печелил 30 хил. евро на месец от радио- и телевизионна дейност. През юни българският евродепутат Николай Бареков, който е член на групата Европейски консерватори и реформисти, започна свое авторско предаване по телевизия "Евроком".


Почти една трета от всички 751 членове на Европарламента декларират приходи от частни дейности извън месечната си заплата от 8400 евро и надбавките от 4 хил. евро, се казва в доклада. Делът на евродепутати с втора работа обаче е най-висок сред евроскептиците, като повече от половината от всички 35 членове на групата "Европа на нациите и свободата" декларират доходи от извънпарламентарни дейности. Депутатите от тази група, която е доминирана от партията на Марин льо Пен, са освен това средно най-добре платените по отношение на втората си работа, с над 100 хил. евро минимални допълнителни приходи всеки.
Депутатите от Европа на свободата и пряката демокрация, на която е член и Партията за независимостта на Обединеното кралство, са трети по печалби от втора работа в класацията, направена от "Трансперънси интернешънъл", след колегите им от Европейската народна партия, която е най-голямата в Европарламента.


Депутатът, който печели най-много от извънпарламентарни дейности, е италианецът Ренато Сору от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той е основател на компанията за интернет услуги "Тискали", една от най-големите в Италия.


Докато някои евродепутати бяха богати преди избирането им, други са забогатели по време на мандата си.


Начело на списъка на тези, които са увеличили най-много частните си печалби, е депутатът от Европейската народна партия Антанас Гуога (литовски бизнесмен и играч на покер), който е увеличил страничните си приходи от нула през 2014 г. до почти 250 хил. евро месечно тази година. Той коментира пред "Ройтерс", че е възможно по погрешка да е декларирал едни и същи печалби два пъти и че частните му доходи може да са по-ниски. По думите му, откакто е бил избран, те са намалели.


След съставянето на Европейския парламент в сегашния му състав през 2014 г., депутатите трябваше да представят декларация с всичките си доходи от последните три години. Според "Трансперънси" Гуога не е декларирал никакви приходи тогава. Частните печалби на Фараж (30 хил. месечно миналата година) контрастират с много по-скромните 1000 евро на месец в началото на мандата му.


От 30-те евродепутати, които имат най-високи доходи от външна дейност, най-много (осем) са от Франция.


Конфликт на интереси


Декларирани са общо 1366 странични дейности. В доклада се посочва, че общото основание за второ работно място е, че то позволява на депутатите да не се откъсват от професията си и да се върнат на предишната си работа, след като мандатът им приключи. Тази практика обаче може да създаде конфликти на интереси или да не позволява на членовете на институцията да посветят достатъчно време или внимание в ролята си на избрани представители, коментира "Трансперънси".


Според организацията това не е автоматична последица и не всички платени външни дейности водят до конфликт на интереси, но тези, които генерират големи суми, провеждат се с лобисти организации или са започнали по време на мандата, представляват по-голям риск от конфликт на интереси, защото потенциално са директно свързани с дейността на депутатите в парламента.


Общо 49 евродепутати са започнали нови дейности от началото на мандата си, като четирима от тях печелят повече от 100 хил. евро допълнително на година. Високите приходи са особено притеснителни, когато в декларациите като дейност се посочва само "адвокат", "консултант" или "на свободна практика".

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  МНОГО бих искал да видя декларацията на недоразумението "Бареков"!!!

 2. 2 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 237 Любопитно

  И какво излиза !?!?
  Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева направо ги слага в джоба си !

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Каква частна дейност бе, те се жертват денонощно за Родината?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Нашите политици по принцип не обичат да декларират приходите си

 5. 5 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  по принцип нашите евродепутати не могат да декларират извънпарламентарните си доходи защото ако ги има те са излючитъелно от корупция. То те други доходи не могат да иамт освен криминални или никакви. Все пак у нас политикан който да е изработил и 1 законен лев до сега не е известен така че няма как да го декларират.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Как частно бе, тва са комунисти, за тях частно е мръсна дума.

 7. 7 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1060 Разстроено

  милите те.... да ги ожали човек...

  Pure Chewing Satisfaction
 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 908 Неутрално

  "Тази практика обаче може да създаде конфликти на интереси или да не позволява на членовете на институцията да посветят достатъчно време или внимание в ролята си на избрани представители, коментира "Трансперънси"."
  Частната дейност намирисва много на конфликт на интереси, защото покрай евродепутатстването си тези хора си създават връзки с когото трябва. Освен това те отделят не малко внимание на собствения си бизнес, от което страда работата им в европарламента. Плюс това за каква свободна конкуренция говорим, когато имаш насреща си фирма на евродепутат, използващ целия авторитет на европарламента, за да се промотира. Направо опонента им няма никакъв шанс.

 9. 9 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote# 0:" "]Българските евродепутати са последни по декларирани приходи от частна дейност[/quote]

  Ех, ако може да видим как са и по недекларирани приходи...

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3654 Весело

  " Българските евродепутати са последни по декларирани приходи от частна дейност"

  За сметка на това пък тяхните роднини и приятели са измежду първите у нас по реализирането на такива приходи....Не че използват роднинството си с евродепутатите, просто са по трудолюбиви от всички нас !

 11. 11 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 466 Весело

  То корупцията не се квалифицира като частна дейност 😃

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5699 Неутрално

  Българина е свикнал ако може да скрие доходите си, а не да ги декларира реално.

 13. 13 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 805 Неутрално

  ТИЯ СВРЪХЯКИ ДУПАРИ ДЕТО СА НА СНИМКАТА НЕ СА ОД ЗАПЛАТИ , ОТ СВРЪХЯКО КРАДНЕНЕ СА,А НЕГО НЕМА КАК ДА ГО ДЕКЛАРИРАШ ОФШОРКИ РЕКЕТ КОНТРАБАНДА ОГРАБЕНИ И ОПОСКАНИ ЕВРОФОНДОВЕ , В КОЯ ГРАФА ДА ГИ ДЕКЛАРИРАТ ТИЯ ГРАБЕЖИ ТИЯ ПОДЛЕЦИ

 14. 14 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Естествено... всичко се води на мама, тате, вуйчо и стринка.

 15. 15 Профил на uasi
  uasi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Най-малко български депутати в Европарламента декларират приходи от частна дейност"

  Заменете първата "а" с "е" в думата "частна" и става приятна тавтология.

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Като гледам полуоските на двамцата дето са с гръб и се сещам за лафа набаба ми "Тоя газ не е от прас, тая шия не е от туршия!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ще е любопитно едно сравнение по този показател с тукашните михлюзи от "парламента".
  Или е излишно, защото разлика м/у отделните "партии" няма да има.
  Мръсни копелета сме и всички в Европа и света го знаят, а малцинството, които не са от тия живеят мноооого трудно!

 18. 18 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Аз пък на Джамбазки.

 19. 19 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1439 Весело
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Горките, живи да ги оплачеш.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Весело

  Снимката кърти. Виждаме българските евродепутати от ГЕРБ как гледат Слънцето без черни очила и го слушат без преводач.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Неутрално

  Депутатите ще направят думата "консултант" мръсна дума...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Заглавието е въпрос на езикова култура. Тук такава липсва.

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  секи 4ти км

  Гоуемата политика е така.
  Отглеждане на гоуеми зад... ци взисква
  заделяне от недекларирани приходи ;)


 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Най-малко български депутати в Европарламента декларират приходи от частна дейност"

  Както винаги - и този път на последно място . И тъй като в България четвърт век се пее мантрата , че всеки може да стане богаташ , ако е умен и работлив, Класацията на българските депутати показва очевадно , че са тъпи и мързеливи според родните им критерии . Като се сети човек за барековци и джамбазовци , няма как да не се довери на съставителите на класирането .

 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Ми те са като Шиши... с един очукан Опел...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":Как частно бе, тва са комунисти, за тях частно е мръсна дума.

  Стегни си най- горния етаж , на гола тухла , опс на гол череп е още . Взеви поне малко се образовай , че заради такива индивиди като тебе , внуците ни придобиха ново звание - фунционално неграмотни . Прочети Конституцията на Живков и обърни внимание на видовете собственост в България . И и ги сравни с деншите . Обърни също внимани е , че по време на соза във всяко село или и средно голям провинциален град , най- заможни граждани бяха частници . Дребните амбулантни търговци по сергиите , продамачите на слънчоглед и тиквени семки по стадионите и всякакви други панаири и селски дборову , частни тенекеджии и автомонтьори , даже и бръснари . И първите купувачи на ЛУКСОЗНИ стоки като коли , перални , телевизори и други подобни , бяха тези частници . Претърсване и пренареждане на покриви , поставяне на улуци , чистене на комини - всички дребни услуги бяха в ръцете на частници и им носеха по- добри доходи , отколкото на постоянно работещите . Е, нямаше осигуровки за пенсия , но те си правеха сметка - работеха някъде за стаж , а парите печелеха от частно . Но процесите се контролираха и никога не можеше частния сектор да надвие над държавния . Мащабите бяха различни . Затова пък с подобни дейности се занимаваха пенсионери у възрастни с някакви заболявания , , общо взето хора , които нямаха особени заложби за производство . Така че , за комунистите и частната практика си пълен лаик , с извинение .

 28. 28 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Каква частна дейност? За частна дейност се изисква талант, умения, знания... Какво имат те от всичко това? Нищо. Те за никаква работа не стават освен да са верни на авторитарния лидер, който ги е изпратил там. (Само не ми казвайте, че са избрани от суверена; по-добре ми праснете минуса).

 29. 29 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#18] от "ralita68":

  Той е лобист.

 30. 30 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Че то да имаш приходи от странична дейност, трябва да имаш такава дейност. Това пък изисква някакви способности, каквито нашите не само в европарламента, но и в националния, просто нямат. Единствено от незаконна дейност докарват нещо, но то по презумция не се декларира.Така че не сме изненадани.

 31. 31 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#28] от "buddy":

  А, повторил съм те.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK