Несигурността около Тръмп кара Европа да очаква със страх срещата на НАТО

Несигурността около Тръмп кара Европа да очаква със страх срещата на НАТО

© ReutersРъководителите на страните - членки на НАТО, се боят от срещата си на върха с Доналд Тръмп утре и вдругиден в Брюксел, тъй като очакват да бъдат подложени на натиск, ако не и нахокани, от отмъстителния американски президент, който изисква споделяне на финансовото бреме, дори с риск да отслаби доверието в алианса.


Европейците се страхуват даже, че Тръмп може да се опита да ги раздели чрез възможни отстъпки за Русия точно преди историческата среща с Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки, смятат много анализатори.


"Съединените щати харчат много повече за НАТО от всяка друга страна. Не е нито справедливо, нито приемливо", предупреди вчера в "Туитър" Доналд Тръмп. "Въпреки че тези страни увеличиха вноската си, откакто станах президент, те трябва да правят за това повече", допълни той.
Разочарована от неуспеха на срещата на върха на Г-7 наскоро, Франция се надява срещата на НАТО "да демонстрира единството на съюзниците", а също, че "всички партньори полагат усилията, с които са се ангажирали", заяви вчера Елисейският дворец. "Опасяваме се обаче, че това няма да стане", отбеляза президентството.


В края на юни Тръмп изпрати заплашителни писма на девет страни от НАТО, в това число Германия, Канада и Норвегия, приканвайки ги да спазят ангажимента си да увеличат военните си разходи на 2 процента от брутния си вътрешен продукт през 2024 г. Подялбата на разходите ще е една от основните теми на срещата на върха, потвърди генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който е норвежец.


"Германия е с 1 процент (от своя БВП), САЩ са с 4 процента, а НАТО облагодетелства Европа много повече, отколкото САЩ. Според някои САЩ осигуряват 90 процента от финансирането за НАТО, докато много други страни са далече от 2-та процента от (БВП), които обещаха да внасят", отбеляза критично президентът вчера. На миналогодишната среща на върха Тръмп вече упрекна съюзниците, че дължат "огромни суми пари" на НАТО.


"Мъчителна среща на върха"


"Тази среща на върха ще бъде мъчителна", предрече европейски дипломат, пожелал анонимност. "Успехът й ще зависи от настроението на Доналд Тръмп", уточнява висш представител на алианса.


"При управлението на Тръмп някаква дълбока несигурност е обхванала главните европейски действащи лица като цяло", подчертава френският евродепутат Арно Данжан, специалист по въпросите на отбраната. "Не става въпрос само за съмнения в надеждността на американските ангажименти в рамките на алианса, а и за насоките на една непостоянна американска външна политика, способна както поради изолационизъм, така и поради авантюризъм да навреди на европейските интереси в областта на сигурността", коментира той.


Освен това според Пиер Вимон, бивш изпълнителен генерален секретар на Европейската служба за външна дейност (втори по ранг в европейската дипломация), първата голяма двустранна среща Тръмп - Путин няколко дни по-късно е "много по-важна" за американския президент, отколкото срещата на НАТО. "Той ще иска да получи нещо от срещата си с руския президент, пробив по украинския въпрос, блокиран въпреки положените от Франция и Германия усилия", казва френският дипломат - асоцииран изследовател в мозъчния тръст "Карнеги Европа".


Като остана уклончив по въпроса за Крим, който Русия анексира през 2014 г., Доналд Тръмп изпрати послание до Путин, отбелязва Томас Каръдърс, вицепрезидент на Фондация "Карнеги". "Целта на Путин е да всее разделение между САЩ и европейците и сред европейците. Той ще изпитва наслада на срещата на върха на НАТО", прогнозира американският експерт.


Натрапчивата мисъл за разделението


Пораждането на разделение е натрапчива мисъл за Йенс Столтенберг. Шефът на НАТО не може да отрече сериозните различия, които противопоставят САЩ на останалите членове на алианса. Ще му се да вярва, че те ще стихнат по време на срещата на върха. Непредвидимостта на американския президент обаче подхранва всевъзможни хипотези.


"Той би могъл да направи така, че да бъдат отменени ученията "Трайдънт джънкчър", планирани за есента в Норвегия и обявени за най-големите маневри, организирани от НАТО след края на Студената война, с мотива, че те може да бъдат сметнати от Русия за заплаха и че ще струват прекалено скъпо на американците данъкоплатци", отбелязва Иън Бонд, експерт по Русия в мозъчния тръст Център за европейски реформи (CER).


В добавка поддържаните от Доналд Тръмп съмнения в реалното желание да задейства автоматично САЩ в случай на нападение срещу някой от европейските им съюзници, както постановява член 5 от договора на НАТО, или за предислоциране на американските войски в Германия карат някои европейци да ускорят ориентацията към автономност.


"Европа на отбраната е необходима структура в този контекст", казва френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли. Франция привлече девет други страни от ЕС, включително Германия и Великобритания, в европейска Група за интервенция, способна да осъществи бързо военна операция, евакуация в страна във война или да окаже помощ в случай на бедствие. "Тези усилия допълват тези в рамките на НАТО", уверява Парли.


ЕС и НАТО подписаха днес в Брюксел нова съвместна декларация за сътрудничеството си. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Тръмп моят президент.

  подпис
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  ЕС трябва да работи за сплотяване на редиците в съюза и изолацията на САЩ(Тръмп).
  Тръмп ще работи за разбиване на съюза, ще флиртува с отделни страни и ще се старае да изолира Германия.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Натиск и само натиск.
  Наистина натискът е игра на покерр и Тръмп не знае дали наистина ЕС ще започне да се защитава сам. Но ако Тръмп не опита със сила, със абсолютна сигурност ЕС ще продължава да разчита на САЩ

  подпис
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":

  Когато Европа започне да създава Европейски въоръжени сили няма да има нужда от САЩ.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Среща на върха на НАТО
  10.09.2014

  Резултати от Срещата на върха на държавите-членки на НАТО в Уелс, 4-5 септември
  ...
  Едно от най-важните решения, взети в Уелс, бе постигането на консенсус от партньорите за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП, като до 20% от тях да бъдат инвестирани в ново въоръжение и техника.
  ...
  Цитатът е от страницата на Министерство на отбраната. Къде беше Тръмп през 2014!?!

  #killwhitey
 6. 6 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  Тия дни цвърчащото подскачане на всякакакви видове левичари представящи се за 'експерти' е много забавно.

  Левашките медии хептен се превърнаха в евтини кючекини които за някой лев друсат як антиамерикански гюбек. Умнокрасивците щракат в такт с пръсти. Sweet

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":
  "Когато Европа започне да създава Европейски въоръжени сили няма да има нужда от САЩ."

  Да започне. Какво чакаме. За сега само приказки. Нали точно за отбраната на Европа се спори.

  подпис
 8. 8 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":
  Ако не си схванал, намеква се, че Тръмп ще каже: де юре няма значение, де факто Крим бил руски. Така каза и нашият любим льотчик. Значи и последният е твоя президент.

 9. 9 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Малко несигурност за оядените дойчовско-френски еснафи има изключителен целебен и профилактичен ефект, а чак от страх няма нужда - ЕС и САЩ са обречени да бъдат съюзници и това дори не зависи от Тръмпи.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Весело

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":
  "ЕС трябва да работи за сплотяване на редиците в съюза и изолацията на САЩ"

  Че то и САЩ искат същото.

  подпис
 11. 11 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  ЕС трябва да работи за сплотяване на редиците в съюза и изолацията на САЩ(Тръмп).
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  Колега, изолация на САЩ не е възможна и би била изключително опасна дори да е само опит.

  Тръмп ще работи за разбиване на съюза, ще флиртува с отделни страни и ще се старае да изолира Германия.
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  Не, Тръмп няма да играе такава игра, а и никой няма да му позволи.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Весело

  До коментар [#8] от "zegi":
  "Ако не си схванал, намеква се, че Тръмп ще каже: де юре няма значение, де факто Крим бил руски."

  Харесва ми начинът по който тръмп прави този намек - като с другата ръка дава оръжия на Украйна.

  подпис
 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К":

  ми никой не иска да види въоръжена Германия

 14. 14 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":Когато Европа започне да създава Европейски въоръжени сили няма да има нужда от САЩ.
  —цитат от коментар 4 на Боян Таксиров


  Европа винаги ще има нужда от САЩ и САЩ винаги ще имат нужда от Европа. Спомнете си какво пише над входа на нашето Народно събрание.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Весело

  Светът навлиза в етап на развитие когато САЩ наистина няма да могат да охраняват всички демократимни държави. САЩ няма как да се справят с нарастващата мощ на третия свят. Русия не е толкова опасна, защото тя преживява индустриален упадък.
  Ако Европа, Япония Ю.Корея Австралия, Канада ... не се включат активно в отбраната то САЩ не мога да се справят.

  подпис
 16. 16 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 356 Любопитно

  Ами чудесно - всеки да се грижи за интересите си и да си плаща подобавъчно.

  Европа взе много да високомерничи колко по-хубав живот сме имали с големите социални придобивки, помощи, ваканции, профсъюзи, безплатно здравеопазване и образование и т.н., пък американците как се гърчели от работа.

  Големият брат взе да казва на по-малкия да си плаща режийните, ако иска да остане под общия покрив ;)

  Доколкото разбирам, от поне десетилетие тече процеса на уговаряне на европейските членове на НАТО да си спазват финансовите ангажименти по НАТО, но нашенските тарикати са се правили на разсеяни.

  Imagination is as important as knowledge.
 17. 17 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":Ако не си схванал, намеква се, че Тръмп ще каже: де юре няма значение, де факто Крим бил руски. Така каза и нашият любим льотчик. Значи и последният е твоя президент.
  —цитат от коментар 8 на zegi


  Ами нека да го каже и тогава да говорим, а не да му слагаме в устата думи които не е казал.
  Тръмп може да е странен, може да е ексцентричен, може дори да изглежда несериозно и смешно понякога, но досега не е направил грешен ход, а това, че юрка брюкселските зелки е последното нещо за което можем да го упрекнем.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 18. 18 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Думата трябва да е"неприязън", а не "страх". Никой не се страхува от Тръмп, от глупаците никой не се бои, тях ги презират само :)

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Весело

  До коментар [#13] от "1001":
  "ми никой не иска да види въоръжена Германия"

  Забрави тази мантра. Другите я забравиха много време преди Меркел да покани мигрантите. А след поканата Германия правилно я подозират в обратното.
  Също такава мантра е имало и за евреите, че не стават за войници.

  подпис
 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Не е редно ръководителите на най-силния икономически съюз да изпитват какъвто и да е дискомфорт пред този политически бакалин и изнудвач! Камо ли пък страх!
  От какво страх?
  Единствено възможността Тръмп да направи нещо като комбинация/съюз с джуджето в Кремъл.
  Е, тогава ще блесне истината – #Тръмптехен!
  Америка никога не е била съюзник с фашистите/рашистите - което е едно и също, но ако се случи, тогава Тръмп я влече натам.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  Европа трябва да се еманципира. Все говори за еманципацията на жената и все не захваща своята.
  Да, ще платим нещо, но няма да сме зависими от САЩ, няма да ни налагат странни политики. Смешно е ЕС да бъде икономически гигант и политическо и военно джудже.

  Еретик
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Любопитно

  При мен бутонът "Върни горе" или нещо такова не работи поне седмица. И с вас ли е така?

  Еретик
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alexander97":
  "Единствено възможността Тръмп да направи нещо като комбинация/съюз с джуджето в Кремъл."

  Това не е никака възможност а едно от хилядите невъзможните неща в САЩ с тяхната система за управление.
  Виж обратното може. Путин може да направи каквото си поиска с руската политическа система.

  подпис
 24. 24 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Дойде времето ЕС да направи собствени въоръжени сили. Тръм е ясен, той е враг на ЕС, той е приятел с Путин и с Ким.......... Така, че той цели разпада на ЕС и победата поотделно на държавиците. В момента с него танцува Италия, Полша, Унгария и Румъния.

 25. 25 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 356 Весело

  Забелязвам и друго - големи нерви в Европа, че ще идва Тръмп.

  А визитите на Макрон, Меркел и сие в САЩ минаха абсолютно незабелязано - май даже Меркел ходи да хапне с екипа си на закусвалня до Белия дом.
  Юнкер и Туск не знам дали са били на посещение, но повечето американци ще се затруднят да кажат дори те кои са.

  Imagination is as important as knowledge.
 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Света е преживял двадесет века , ще преживее и Тръмп.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Любопитно

  До коментар [#3] от "Иван К":Когато Европа започне да създава Европейски въоръжени сили няма да има нужда от САЩ.
  —цитат от коментар 4 на Боян Таксиров


  Тази работа не става за година или две, трябват много, ама МНОГО пари, поне едно десетилетие за достигане на някакво минимално равнище и поне две-три десетилетия за да стане Европа реален военен фактор в световен мащаб.
  Тръмп върши услуга на европейските политици, като им дава перфектно алиби за увеличаване на разходите за отбрана. Те, вместо да се възползват, само цвърчат възмутено.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 227 Любопитно

  До коментар [#3] от "Иван К":Когато Европа започне да създава Европейски въоръжени сили няма да има нужда от САЩ.
  —цитат от коментар 4 на Боян Таксиров  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  ДААААА !!!
  АМА ЗА ТОВА СА НУЖНИ ПАРИЦИ КОИТО ЕВРОПЕЙЦИТЕ ТОЕС И НИЕ НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ДАДЕМ !!!!

  ТАКА НИ Е ПО ДОБРЕ. САЩ ДАВАТ 90% ОТ РАЗХОДИТЕ ЗА НАТО А НИЕ СРЕЩУ 10% СЕ КЕФИМ ЗА НАШАТА СИГУРНОСТ.
  НЕ Е ЛУД ТОЗИ КОЙТО ИЗЯДЕ ЗЕЛНИКА, ЛУД Е ТОЗИ КОЙТО МУ ГО ДАВА !!!

 29. 29 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  При мен бутонът "Върни горе" или нещо такова не работи поне седмица. И с вас ли е така?
  —цитат от коментар 22 на Костадин Иванов

  Не работи, да.

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Абе какво се страхувате? Просто вдигнете бюджетите за отбрана. И Германия да спре СП2, а парите да ги дава за отбрана.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#30] от "EU defender":

  Тука не става въпрос дали Германия ще даде пари за отбрана или не. Представи си ако ги даде какъв вой ще се надигне от изток. Дъртия хитрец Тръмп на това се надява. Една враждебна реторика да развали имиджа на Германия и оранжевата глава да заеме по-изгодна позиция в пазара. Разбира се Европейските политици и дипломати са наясно с това и едва ли ще се хванат на номера.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":
  Няколко джавелини няма да изменят съотношението на силите. От друга страна, американскиат

 33. 33 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#31] от "КА2":

  Защо да има вой от изток, ако са пари за отбрана?

  Предполагам, може да се разбере дали наблягат основно на отбрана или на въоръжаване с цел евентуално нападение. Второто не е желателно за Германия предвид ВСВ.

  А и май разходите за отбрана са по-високи? Тоест, с по-малко проекти ще стигнат 2%.

  Imagination is as important as knowledge.
 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#30] от "EU defender":Тука не става въпрос дали Германия ще даде пари за отбрана или не. Представи си ако ги даде какъв вой ще се надигне от изток. Дъртия хитрец Тръмп на това се надява. Една враждебна реторика да развали имиджа на Германия и оранжевата глава да заеме по-изгодна позиция в пазара. Разбира се Европейските политици и дипломати са наясно с това и едва ли ще се хванат на номера.
  —цитат от коментар 31 на КА2


  На кой му пука за воя на болшевиките. Те по принцип си вият.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#28] от "ЧИЧО ПЕШО":

  https://www.youtube.com/watch?v=dCFkSvR1_1c

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно

  До коментар [#27] от "pag":

  Тръмп върши услуга на европейските политици,
  ======
  Той може и на лунапарк да ги върти... но проблема е друг....
  Европа няма желанието да се защитава.
  Навярно това е някаква стратегия.... но пасивността на Европа в това отношение е видно.
  Европа буквално води политиката "ела ме изяж".....
  Позволява го по все възможен начин....
  Дори и бежанци от хиляди километри,сноват по нейните предели.
  А НАТО стои и дори им организира спасителни операции....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  Ще му видим акъла, не че не знаем колко е ха хав.

 38. 38 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#33] от "Columbus":

  Всяко рязко движение във въоръжението на една държава води до определени страхове у потенциалните и противници.В случая с Германия това ще са огромни средства имайки предвид какъв е БВП на страната. Да не говорим за общия БВП на ЕС. Ами това ще са пари по=големи от това което САЩ отделят за въоръжение.Това няма да се хареса нито на потенциални противници , нито на Тръмп.

  SHADOWS of SOFIA
 39. 39 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fiji":🐠При мен работи!!!

 40. 40 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тъпите европейци не разбират,че в момента Тръмп гради много лош имидж на Европа, което ще му съдейства да зареже Европа когато реши. Цялата политика на ЕС се гради върху импийчмънта на Тръмп. Заложили са единствено на тази карта. Затова са пълното противопоставяне на американската политика, затова са наказателните мита за електората на Тръмп за да го разлюбят гласоподавателите му, затова са постоянните обиди и псувни по негов адрес. Не го ли импийчнат Тръмп, майка им жална на европейците. Тези европейски главоци не разбират,че промените в Америка са необратими с Тръмп и без Тръмп. Ето,вчера предложи втори съдия за Върховния съд, а се очертава да избере и трети. Консерватизмът в Америка се бетонира за следващите 30-40 години.

 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Европейските тъпанари не разбират също,че с всички следващи избори Тръмп укрепва позициите си. На междинните избори кандидатите на Тръмп печелят на всички първични избори, а пли демократите печелят онези,които крадат платформата на Тръмп и се кълнят,че харесват Тръмп. Как се импийчва президент при това положение?

 42. 42 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#38] от "КА2":

  Да не говорим за общия БВП на ЕС. Ами това ще са пари по=големи от това което САЩ отделят за въоръжение
  —цитат от коментар 38 на КА2


  Не е точно така.
  Отношението между БВП на САЩ и ЕС е 19 трилиона към 17.
  САЩ отделят 4% за военни разходи. ЕС тепърва ще гони 2%.
  Дори ако ЕС си изпълнят най-акуратно ангажимента за 2%, САЩ ще правят пак два пъти и нещо по-големи разходи.
  Разбира се, не всички са за НАТО, има и разходи за Тихоокеанския район, БИ и т.н., но не мисля, че САЩ се притесняват от ЕС - част от разходите, за които натискат, ще отидат за закупуване на отбранителни системи от САЩ по липса на по-добри алтернативи.
  Което пък ще даде тласък на САЩ да усъвършенства.

  Imagination is as important as knowledge.
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Тръмп иска равно участие в НАТО, но в Близкия Изток например той защитава само американските интереси. Защото Европа не иска да воюва по света и да се прави на велика. На нея са и достатъчни добрите икономически ,и търговски отношения.

 44. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Весело

  До коментар [#15] от "Иван К":

  това с охраняването от САЩ е много яко

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 45. 45 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  [quote#34:"EU defender"][/quote]

  ти какво имаш против Полша

 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Весело

  До коментар [#30] от "EU defender":

  за Германия е по изгодно да плаща данък САЩ отколкото да спре евтин газ ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  “Той би могъл да направи така, че да бъдат отменени ученията "Трайдънт джънкчър", планирани за есента в Норвегия и обявени за най-големите маневри, организирани от НАТО след края на Студената война, с мотива, че те може да бъдат сметнати от Русия за заплаха и че ще струват прекалено скъпо на американците данъкоплатци".
  Хахаха! Европа трепери, че ученията може да бъдат отменени и когато Тръмп великодушно се съгласи все пак да ги проведе, Европа ще си отдъхне! Вие за идиоти ли ни имате? Не са далеч времената, когато Европа излизаше на улицата против такива учения на нейна територия! И що за шеф на нато е норвежецът? Шефът е военният, който винаги и без изключение е щатски многозвезден генерал. А фигурата отпред от десена на Столтенберг, Расмунсен, Солана и сие е .... знаем си го, нали? Пиар на шефа.

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "В добавка поддържаните от Доналд Тръмп съмнения в реалното желание да задейства автоматично САЩ в случай на нападение срещу някой от европейските им съюзници, както постановява член 5 от договора на НАТО"

  Тези дали наистина ги мъчи параноя, че някой ще ги нападне и изнасили? Или искат да покажат на света, че са смели и страшни и той трябва да се страхува от тях, да ги почита и обслужва?

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Неутрално

  “Той би могъл да направи така, че да бъдат отменени ученията "Трайдънт джънкчър", планирани за есента в Норвегия и обявени за най-големите маневри, организирани от НАТО след края на Студената война, с мотива, че те може да бъдат сметнати от Русия за заплаха и че ще струват прекалено скъпо на американците данъкоплатци".Хахаха! Европа трепери, че ученията може да бъдат отменени и когато Тръмп великодушно се съгласи все пак да ги проведе, Европа ще си отдъхне! Вие за идиоти ли ни имате? Не са далеч времената, когато Европа излизаше на улицата против такива учения на нейна територия! И що за шеф на нато е норвежецът? Шефът е военният, който винаги и без изключение е щатски многозвезден генерал. А фигурата отпред от десена на Столтенберг, Расмунсен, Солана и сие е .... знаем си го, нали? Пиар на шефа.
  —цитат от коментар 47 на султана глаушева


  Русиянке ГРУшева, партийните секретари преди 1989г. приказваха точно като теб. Но както се казва, всяка прилика с дейсевителни лица и събития е случайна... Хо-хо-хо, бягай да ме даваш под съд...

 50. 50 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 663 Весело

  До коментар [#30] от "EU defender":за Германия е по изгодно да плаща данък САЩ отколкото да спре евтин газ ...
  —цитат от коментар 46 на дерибеев


  Ех много ви мъчи това членуване на български език, душици руски.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  А точно съседната статия в същия брой на същия вестник (Die Welt) пък има заглавие "Не Тръмп, а Берлин руши НАТО". Ти да видиш.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 52 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#50:"FourOhFive"][/quote]


  До коментар [#50] от "FourOhFive":

  Малко извън темата колега, ама само искам да Ви благодаря за прекрасното настроение което ми осигурихте за много време напред! :)

  Ще ви изрием...
 53. 53 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Увеличаването на разходите по отбрана на европейските съюзници на САЩ е неизбежно. В това Тръмп е прав. От друга страна обаче НАТО не е акционерно дружество, в което парите да са единствената ценност. НАТО на първо място е базирано на защитата и духа на солидарността. Когато почнеш да се държиш като бакалин - сметкаджия в политиката означава , че си сбъркал професията. Също така не можеш да държиш такъв просташки тон, сякаш си в кръчмата.

 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  Шамарите по потните европейски вратове започнаха още от борда на Ер Форс Уан.

  "Европейският съюз прави невъзможно нашите фермери и компании да правят бизнес в Европа (САЩ имат търговски дефицит от 151 млрд. долара), а после искат да сме щастливи, че ги защитаваме чрез НАТО и плащаме с удоволствие. Не са познали."

  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1016757033071079424

 55. 55 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ian Smith":

  ама верно ли?
  ТРЪМП ВЕЧЕ ИГРА ТАКАВА ИГРА С ФРАНЦИЯ.
  обаче, макронът, изплю предложението на тръмполината да излезе от ЕС ПУБЛИЧНО. И обяви печалба в първи рунд. Е, нищо,игщрата продължава. до пълна победа над Германиа.

 56. 56 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  "Много държави от НАТО, които очакват да ги защитаваме, не само не изпълняват сегашнатата си ангажираност от 2% (която и без друго е ниска), но имат и просрочени в продължение на много години плащания, които още не са направени. Ще ги възстановяват ли САЩ?"

  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1016729137409486853

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "Русиянке ГРУшева, партийните секретари преди 1989г. приказваха точно като теб. Но както се казва, всяка прилика с дейсевителни лица и събития е случайна... Хо-хо-хо, бягай да ме даваш под съд..."
  До коментар [#49] от "bez_ime2":

  Ти си малък и не знаеш. Като тебе приказваха партийните секретари. Честно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK