Германският вътрешен министър представи план за мигрантски центрове и връщане на бежанци

Хорст Зеехофер

© Reuters

Хорст ЗеехоферГерманският вътрешен министър Хорст Зеехофер представи новия си план за контрол и ограничаване на миграцията в страната, предаде "Асошиейтед прес".


По думите му основните цели на плана включват бързото депортиране на живеещи в Германия хора, чиито молби за убежище са били отхвърлени, които вече са били регистрирани за убежище в друга европейска страна или са извършили нарушения на закона.


Зеехофер, който от дълго време настоява канцлерът Ангела Меркел да заеме по-твърда позиция срещу мигрантите, каза, че новият план предвижда още всички търсещи убежище да бъдат настанявани в центрове, където молбите им да бъдат обработвани.
Предвижда се също кандидатите за убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС, да бъдат директно връщани там, откъдето за пръв път са влезли в ЕС – основно в Гърция и Италия.


Лидерът на баварския Християнсоциален съюз първоначално искаше да оповести плана преди четири седмици, но отложи представянето заради изразените от канцлера Ангела Меркел опасения от едностранното решение за недопускане на мигранти в Германия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Твърдолинейният Зеехофер често се противопоставяше на дългогодишния си съюзник Меркел по въпросите на миграционната политика, още откакто се опълчи на решението й да допусне в страната близо единия милион бежанци през 2015-2016 г.


По време на представянето на плана днес в Берлин Зеехофер отбеляза, че той е част от промяната в политиката за предоставяне на убежища, която е незабавно необходима за Германия. "Ние създаваме транзитни центрове, от които кандидатите за убежище ще могат да бъдат изпращани директно в отговорните държави", заяви германският вътрешен министър.


Употребата на термина "транзитни центрове" със сигурност ще създаде недоволство у лявоцентристкия коалиционен партньор - социалдемократите. Някои техни представители се обявиха срещу създаването на съоръжения от затворен тип. Зеехофер замени терминологията с "трансферни центрове", за да ги успокои, но заяви, че планът му е бил завършен на 4 юли, преди да преговаря по въпроса с Християндемократическия съюз на Меркел и със социалдемократите.


Министърът каза, че ще цели яснота по въпроса кои държави - членки на ЕС, ще сключат двустранни споразумения с Германия за връщането на бежанците, регистрирани в тези страни. Той обяви, че очаква "сложни разговори", но изрази надеждата си, че те ще се увенчаят с успех. "Колкото по-малко може да стори Европа, толкова по-важни стават националните мерки", заяви Зеехофер.


Обявеният от министъра план не съвпада напълно с договореностите, които бяха постигнати по-рано този месец в рамките на коалицията. В него се посочва, че обработването на молбите на мигрантите ще става в полицейските участъци, а не в специални центрове, както и че Германия няма да предприема едностранни действия по връщане на мигранти, които са били регистрирани за пръв път в друга страна от ЕС.


ЕС да не приема молби за убежище на своя територия


По-рано днес австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл каза, че мигрантите не бива да бъдат допускани да кандидатстват за убежище в Европейския съюз, предаде ДПА.


Това според него е необходимо в средносрочен и дългосрочен план, за да се сложи край на нехуманния бизнес с трафика на хора. "Затова логичният отговор е молбите за убежище да могат да бъдат подавани само извън ЕС", каза Кикъл в интервю за общественото радио Ое1.


Той заяви, че мигрантските центрове, които ЕС смята да разположи извън границите си, в региони като Северна Африка, също не трябва да приемат такива молби. Кикъл предложи лицата, които търсят закрила в страна от ЕС, да подават молби във или около районите, където е избухнала криза. Той обаче не уточни как това може да сработи на практика.


Австрия е ротационен председател на ЕС от юли до декември и в четвъртък Кикъл ще председателства среща на министрите на вътрешните работи от блока в Инсбрук.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Германците ще ни оправят нас. Да видим, какво ще говори Борисов, като почнат да ни връщат хиляди имигранти. Как ще обяснява нулевата миграция.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Мдам.
  Наш Баце се очертава да го дупят. Или Меркел - или Патреоте.

  Не м дреме за Баце, обаче. Белята е, че ние всякак сме все от страната на булката ...

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Е, не е добре и не е гостоприемно, първо ги кани, после ги връща да си ходят в страната, откъдето първо са влезли за да му дойдат на гости :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Германците ще ни оправят нас. Да видим, какво ще говори Борисов, като почнат да ни връщат хиляди имигранти. Как ще обяснява нулевата миграция.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  ГЕРБ почнат ли да приемат мигранти ,ще паднат от властта заедно с ПФ .Вторите дори ще заминат на политическото бунище .Фатална грешка е да приемат терористи,ножари,престъпници ,изнасилвачи .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 5. 5 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Както обикновено ,австрийците са най-много в час с решаването на проблема. Зеехофер изглежда избра временно решение ,което засега да не разклати лодката на коалицията в Германия. Въпреки лозунгите на Меркел ,Германия видимо предпочита да си реши първо собствения проблем - спасението на Европа остава на ниво напоителни приказки на меките дивани в Брюксел. Европейската "солидарност" изглежда се отнася само за останалите.

  Не отговарям на хейтъри.
 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Искам да видя коя ще бъде първата държава, която ще подпише споразумение с Германия за връщането на бежанците. Унгария? Италия? Гърция? България? Тимбукту?

  Германците сериозно ли се надяват някой премиер на европейска държава да си окачи въжето и да приеме обратно десетки хиляди имигранти? Дори да ги приеме, какво ще прави после с тях? Ще ги отглежда ли, ще ги кара да работят, ще ги държи затворени в лагери или ще ги депортира извън ЕС?

  Германците сами поканиха имигрантите след случая с удавеното момченце и камиона в АВстрия, а сега искат да ги връщат. Все едно да си купиш хляб от пекарната, да изядеш от него два комата и да го върнеш на пекаря, щото вкусът вече не ти харесвал.

  Да погледнем и от другата страна - тези имигранти не са дошли в Европа, за да живеят в Гърция или България. Те са дошли с мечтата за Германия, Франция, Англия. Ние ще си ги вземем обратно, а те после бързо ще се върнат в германска посока.

  ЕС продължава да се върти кръг без да взима сериозни решения.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 7. 7 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Германците ще ни оправят нас. Да видим, какво ще говори Борисов, като почнат да ни връщат хиляди имигранти. Как ще обяснява нулевата миграция.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Никой не е тръгнал да емигрира в България, спокойно.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Германия няма едностранно да връща емигранти с първа регистрация в друга държава от ЕС, без договаряне с нея, но явно вече започва да се действа. До тук с приказките. Неприемането на молби за убежище на територията на ЕС наистина може да възпрепятства каналджийството, който стана по-доходен от наркотрафика.

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Става интересно.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Връщането на мигранти в държавата в която са влезли може и да не мине, защото кой ще подпише подобна спогодба. Но е важно посланието, че Германия вече не е с отворени обятия за всеки, който иска да дойде. Това може да намали в някаква степен интереса на мигрантите. Разбира се ЕС трябва да изпрати това послание като един, защото дори една държава от блока да се отдели като политика, това ще доведе до пренасочване на мигрансткия поток натам.

 11. 11 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ами, по германски, лагери и депортиране.

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Струва ми се, че австрийското предложение е по–работещо. А Германия като ги е приела, директно да си ги изпраща някъде извън ЕС.

 13. 13 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#5] от "deviant":

  Австрийците предлагат разумни и работещо решение. Немците продължават с глупостите но ЕС вече не е склонна да им се връзва на идиощините

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 14. 14 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#10] от "oziris7":

  Вече има две такива : Португалия и Испания. За съжаление Гърция също не е преустановила практиката да прехвърля на континента всички ,достигнали до островите и да ги оставя да се изтеглят към Западните Балкани. А пришълците нямат никакво намерение да се отказват : https://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika/168-2018/broy-2-2018/2823-evropeyskata-armiya-na-globalniya-islyamizam

  Не отговарям на хейтъри.
 15. 15 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#13] от "danvan":

  Да се надяваме. Засега здравия разум продължава да е малцинство в Европейския съюз.

  Не отговарям на хейтъри.
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Боко каза, че няма да ги пусне. Значи връщането няма да стане доброволно а с натиск и насилие. Всъщност единственият начин за давление са европодаянията. Немците го знаят и ще заложат точно на тях. И вероятно ще успеят, защото еврофондовете са въздуха, слънцето, водата и .......... всичко за Боко и гербавите.

 17. 17 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#4:"tamplierr"][/quote]

  Брадати бременни майки с деца се ръчкат с ножове в тъмното на Лъвов мост, както каза Джамбазки.... Ама нейсе, не хвана дикиш!

  Дела трябват, а не думи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK