Между амбициите и реалността: какво искаше и какво направи България като европредседател

Лидерите на ЕС и на България при откриването на европредседателството в Народния театър

© eu2018bg.bg

Лидерите на ЕС и на България при откриването на европредседателството в Народния театърНе е съвсем страна за пример, но затова пък е ангажиран член на ЕС." Тези думи на германския ежедневник "Зюддойче цайтунг", макар и написани преди българското европредседателство, доста точно описват изминалите шест месеца на страната начело на Съвета на ЕС.


Първото за България ротационно председателство приключи в края на юни. И оттогава не спряха да валят числа - 36 465 делегати и 4738 журналисти са посетили страната, проведени са 284 събития, 12 неформални съвета, затворени са 78 от 105 наследени от естонското председателство досиета. Звучи впечатляващо, особено за малка страна като България.


Какво означават обаче всички тези срещи и може ли да се каже, че броят им или този на постигнатите споразумения в съвета са показател за успех или са просто част от програмата на всяко едно ротационно председателство, което се сменя на шест месеца? Успя ли България да направи пробив по трудни теми, например по широко обсъжданото сближаване със Западните Балкани, или се оказа безсилна да помири противоположни позиции в ЕС?


Нещо повече от срещи?
Важно е да се отбележи, че България трудно може да се похвали, че е поела кормилото на ЕС или е била лидер, защото европредседателството не означава това. То е свързано с координация и търсене на компромиси, а не с лидерство.


Всяка председателстваща Съвета на ЕС страна е отговорна за организирането на срещи и функционирането на работните групи на съвета, за определянето на дневния ред, ръководеното на сесиите, постигането на общ подход в дискусиите. Държавата председател трябва да представлява и защитава постигнатите споразумения в преговорите с Европейската комисия и Европейския парламент. В сътрудничество с европарламента Съветът на ЕС приема решения, които са задължителни за държавите членки. Три последователни председателства (в случая Естония, България и Австрия) определят заедно няколко приоритета, по които да работят в продължение на 18 месеца.


Фотогалерия: "Сичко наи хубаго" и други послания от лидерите на ЕС >


За сравнение: по време на естонското председателство в Талин са били организирани 275 събития - една среща на върха, 10 неформални министерски срещи, 10 конференции на високо ниво, около 20 посещения, 226 срещи на експерти и осем събития от парламентарното измерение. Общо 34 хил. души са посетили събитията в Талин, 27 хил. от които чуждестранни гости, включително и журналисти. В Брюксел са се провели 1228 срещи на работни групи и 31 съвета. През втората половина на 2016 г. Словакия проведе 1212 сесии (всички сесии от министерски съвети до срещи на работни групи, специални събития на председателството, както и експертни срещи, срещата на високо ниво в Братислава).


Макар тези числа да изглеждат внушително, особено за по-малките държави членки, те са част от една нормална процедура за ЕС и се случват по време на всяко европредседателство. Не може да се отрече, че те създават огромен натиск за държавната администрация и са обвързани със засилени мерки за сигурност, натоварен график и организация на много нива, но трудно могат да се определят като някакво голямо постижение на което и да било председателство. Така че макар тези данни да говорят за организационния мащаб и сложност на европредседателството, истинското постижение оттук нататък ще бъде запазването на доброто функциониране на администрацията извън натоварения режим през последните шест месеца.


Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел на Моста на влюбените в София

© eu2018bg.bg

Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел на Моста на влюбените в София


Все пак ролята на държавата председател, въпреки че в голяма степен е предопределена от дневния ред в ЕС, е важна, защото от дипломатическите й умения и способността й да постига компромис по често доста сложни теми, зависи напредъка по зададените теми. Така че броят затворени досиета не бива да се подценява.


Отвъд числата


Започване на преговорите за многогодишната финансова рамка, придвижване на разговорите за Брекзит, намиране на компромис за реформата на европейската система за предоставяне на убежище. Това са все амбициозни проекти, които обаче тъй или иначе се придвижват независимо дали председателят на Съвета на ЕС е Естония, България или Австрия.


София опита да остави своя почерк най-вече по една тема - свързаността със Западните Балкани. През всичките шест месеца от началото на годината въпросът за европейската перспектива на региона присъстваше в почти всички изказвания по време на срещи от календара на председателството. Положителните оценки са логични поради факта, че среща в този формат бе проведена за пръв път от 15 години. Въпросът обаче е какво стои отвъд събирането на десетки лидери и многократно рекламираното от българското председателство "поставяне на темата високо в дневния ред на ЕС".


Срещата за Западните Балкани в София

© eu2018bg.bg

Срещата за Западните Балкани в София


Тук оценките са противоречиви. От една страна, на т.нар. Декларация от София й липсваше голямата амбиция, която се очакваше. От друга обаче, България трудно може да помири Прищина и Белград например, или пък да промени позицията на Испания за независимостта на Косово. За Македония развитието също не е еднозначно. Въпреки споразумението за името между Скопие и Атина Македония трябваше да се примири с отлагането на обещаните преговори за еврочленство чак за следващата година, макар да се очакваше те да започнат през юни. И все пак, ако не беше стимулът за Скопие, не е сигурно, че изобщо щеше да се стигне до сделка за името на Македония.


Срещата с турския президент във Варна

© eu2018bg.bg

Срещата с турския президент във Варна


Реалността бе обобщена с ярки тонове от германския "Ханделсблат": "По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг". Изданието акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. В този смисъл европредседателството може наистина да се похвали с успех за връщането на темата сред основните в ЕС, но не може да се пребори с твърдите национални политики на някои държави членки.


Една от най-трудните задачи за България бе да постигне компромис по темата за миграцията. София даде заявка, че ще предложи нов подход и нова философия за реформата на общата европейска система за убежище от гледна точка на засилен граничен контрол на външните граници и максимално добър анализ на вход. И тук обаче националните интереси надскочиха възможностите на европредседателството и срещата на върха в края на юни бе далеч от очаквания пробив, а резултатите по-скоро отложиха проблема, отколкото да го решат.


Между амбициите и реалността: какво искаше и какво направи България като европредседател

© eu2018bg.bg


Министърът за европредседателството Лиляна Павлова многократно изтъкна като най-голямата гордост, че още в първото тримесечие е бил постигнат успех в рамките на социалния стълб, а именно споразумението за командироването на работници и единното заплащане на тях. Освен това по време на българското председателство са били затворени три досиета, по които не е имало съгласие в продължение на две години и половина - за единните системи за социална сигурност, за регламента за баланса между личния и професионалния живот и за прозрачността на условията на труд.


Поставяйки тази и още няколко теми (за двойния стандарт за храните, увеличаването на средствата за България по кохезионната политика, исканията на българските превозвачи), страната от позицията на пръв сред равни искаше да покаже, че не е "втора класа". Друг въпрос е за какво говори вътрешнополитическото развитие.


А междувременно в България


Заявките на българските управници, че България е променила имиджа си и се е доказала като надежден партньор, са очаквани. Не толкова очаквани обаче бяха някои събития, които засенчиха както председателството, така и опитите за излъскване на образа на България на международната сцена.


През целия януари дебатите около Истанбулската конвенция се откроиха като основна тема, разделяща общественото мнение, а международните гости надали са пропуснали и случаите с шесторното убийство в Нови Искър и показното убийство на бизнесмена Петър Христов.


Протест против Истанбулската конвенция в София

© Анелия Николова

Протест против Истанбулската конвенция в София


Февруари не помогна много да се повиши самочувствието на българите, че са европейци и страната им заслужава мястото си сред останалите 27 членове на ЕС. Казусът с атаката на Валери Симеонов срещу евродепутата Ска Келер, който стигна и до Европейската комисия, и неяснотите около сделката за ЧЕЗ бяха далеч по-коментирани от довършването на подготвеното при естонското председателство подписване на регламента за неоснователното блокиране на географски принцип, който е смятан за едно от важните досиета на ЕС и за стъпка към създаването на единен цифров пазар.


Шествие в защита на Пирин през февруари

© Юлия Лазарова

Шествие в защита на Пирин през февруари


Ако не беше срещата на председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет с турския президент във Варна, третият месец от българското европредседателство щеше изцяло да премине под знака на разправиите покрай посещението на патриарха на Руската православна църква Кирил. В срещата с Ердоган България съумя да бъде посредник и макар да постави пред него двустранни въпроси (обезщетенията за имотите на бежанците от Беломорска Тракия), като в същото време не превърна разговорите в заложник на междудържавни спорове. Притесненията за спазването на правата в Турция обаче останаха, а отношенията между Анкара и Брюксел продължават да са в много ниска точка.


Вътрешните скандали не се разминаха и през април. В средата на месеца кметът на район "Младост" Десислава Иванчева бе показно арестувана в центъра на София, а впоследствие бе обвинена за подкуп в особено големи размери. Така страната, която иска да е пример за Западните Балкани, се оказа в ситуация да защитава собствените си стандарти, а в поредния си годишен доклад "Репортери без граници" заяви, че България е не само медийно най-несвободната държава от ЕС, но и е единствената в съюза в категорията "трудна ситуация".


Показният арест на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева

© Цветелина Белутова, Капитал

Показният арест на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева


Кулминацията на европредседателството (срещата за Западните Балкани през май) също беше в известна степен засенчена и заради по-важни към този момент теми за ЕС (отношенията със САЩ), и заради посещенията на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев в Русия.


И все пак според скорошно проучване на "Алфа Рисърч" 81% от българите оценяват положително европредседателството. Сравнението показва, че от гледна точка на общественото мнение най-силният информационен акцент е поставен върху Западните Балкани. Мненията подготвена - неподготвена през декември са 47:21, а през юни 60:14. Тоест в съотношение 4:1 българите изразяват удовлетвореност от подготвеността на страната и участващите екипи.


Протест на българските превозвачи

© Анелия Николова

Протест на българските превозвачи


Тези числа изглеждат положително, особено на фона на това, че България тръгна от нелека позиция по пътя на своето европредседателство. Малко позната, известна предимно с корупция и бедност, тя трябваше да накара останалите страни да чуват гласа й по важни теми в ЕС. Не особено ласкаво обаче звучи коментарът на Юлия Роне за "Вашингтон пост", според който за разлика от Унгария и Полша до днес България не е "проблемно дете" за ЕС, но говоренето за стабилност прави крайната десница да изглежда нещо нормално и създава ситуация на постоянна бедност, корупция и масово емигриране на младите." Това повдига въпроса наистина ли България е възприемана като надежден партньор в ЕС или на нея се гледа просто като на не създаващ проблем аутсайдер и, ако последното е вярно, дали председателството поне малко промени това в положителна посока.


Преди началото му друг германски вестник, "Ханделсблат", писа, че "в това начинание българският министър-председател иска да се представи като европеец за пример". Отговорите дали е успял предстоят, а оценките далеч няма да са еднакви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 233 Весело

  БСП си лае .... България си върви напред !!!

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Ех иска им се да напишат нещо негативно... Колко по-добре щеше да е за журналята, ако имаше скандал и провал на срещите... Или ако Меркел и Макрон бяха смъмрили публично Боко за корупцията. Или ако Туск беше казал нещо за съдебната система. Леле как щяха да ръфат... ама на...

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Вижте сега, когато включваш чужд цитат в собствен анализ, това се прави по две причини - или си съгласен с него и той подсилва собствената ти теза, или напротив, крайно не си съгласен и имаш за цел да го обориш, пак за да подсилиш собствената теза.
  В случая с цитата от Вашингтон пост "но говоренето за стабилност прави крайната десница да изглежда нещо нормално и създава ситуация на постоянна бедност, корупция и масово емигриране на младите." не разбирам авторката какво от двете е искала да направи. Коя е тази крайна десница?? Герб? Вмро? НФСБ? Молим ви се!
  И някакви две жени като елхички и глупостите покрай ИК да се представят като важни събития... Пак ви се молим.
  Излезте от ехо стаята, не е полезно, не води на добро.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  Като за пръв път се справихме нелошо с една техническа и логистична задача!
  Поне не се изложихме!!!

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  целта не е анализ , целта е под формата на анализ да напомни за "каузата"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 961 Весело

  българската пропагандна машина / медии ,соц. агенции , тролове ,политическа класа /положиха огромни усилия да въвлекът някак си обикновеният българин в шоуто наречено "Европредседателство" ,и със сигурност не успяха

 7. 7 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ами , явно идеята на задкулисните ръководители да представят българия като едно не чак толкова лошо място за живеене е успяла ? освен за изравняване на командировачните друго НИЩО за отношенията роб - робовладелец , като незаплащането на труд ? явно Еврпоа я устройва механизма за тирания и рекет над работещите ? нищо и за изчезващите милиони потъващи в офшорки ? та Идеята на разни такива ;претседателства ; е да се отстранят проблеми и дефекти в обществото ? а Ние както обикновено заметохме всички проблеми под килима за да сме изрядни пред гостите , и пак си оставаме пълна кочина

 8. 8 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1714 Весело

  За БСП гроздето е кисело ...и ще става все по кисело...:)

 9. 9 Профил на Koicho Georgiev
  Koicho Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Оценката е последното изречение, както казва треньор по плуване: не допуснахме никой да се удави в празния басейн!

 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 714 Неутрално

  В общи линии председателството си беше едно рутинно нищо..за което се говореше прекалено и не постигна нищо което ще се помни.. Просто защото всичко в Европа се решава в стаички в Берлин, Париж и Брюксел.. а не в показни ротационни измислици..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":целта не е анализ , целта е под формата на анализ да напомни за "каузата"
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Да де, само че под формата на "анализ" "каузата" става смешничка, мислим.
  Не бива да се кърши авторовият хатър, де. Щом така иска, нека така бъде.
  Аз за крайната десница се заядох, защото това пък е хептен смеховорно.

  Доброто е заразно
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stewie":

  това председателство е един формален акт с много малко значение, но пропагандата го раздуваше като едва ли не някаква голяма победа, и оставяше у хората някакво очакване за нещо голямо :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#16] от "ckh41566335":

  "много шум за Нищо" ,но е така когато държавата е управлявана от Пиар Агенция

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Две гледни точки за "Съединението прави силата" - българското председателдство:

  На Радев и Дневник;
  на Плевнелиев - "Росен Плевнелиев: Радев е първият президент популист на България"
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6955121

  Едната е излишна...

 19. 19 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs":

  всеки си има своята. в този смисъл твоята е излишна също.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 20. 20 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Объркани мисли на един объркан човек.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#8] от "BiGman1":

  БСП ли...? Какво им е на БСП? Всички важни за тях теми, търпят развитие в техен интерес. Рестартира се АЕЦ Белене, все още сме напълно зависими от руски газ и даже не си искаме парите от Газпром. Освен това, много отговорни другари от БСП, продължават да са в бордовете на държавни дружества. И другаря Овчаров е признат от ГЕРБ капацитет... Да не говорим, за карето за белот и монопола на един производител на горива...! Даже и една видна партизанска внучка, беше министър на председателството...!
  Та, какво казваш и е кисело на БСП?

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Българското европредседателство е като българската цифровизация - много евросредства за реклама пък резултат.........хм

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Между амбициите и реалността: какво искаше и какво направи България като европредседател"Заглавието е неточно.Правилно би било да се каже "Между амбициите и реалността: какво искаше какво направи господин Борисов ,по време европредседателството на България".Може да се включи и като под заглавие и какво получи (от балканските му колеги),щото е ясно че от Жан Клод ,Доналд ,Тереза,Ангела и т.н както той обича да ги нарича е получил само потупване по рамото или целувка.България нищо не е направила и няма да получи. А В Европа знаеха какво става в Бг точно толкова колкото знаеха в Бг какво става в Естония ,Холандия,Швеция или другаде когато тези страни осигуряваха председателството.Австрия е 2 седмици председател и в Бг медиите толкова инфо за това какво става там колкото и в Австрийските какво ставаше в Бг.След 6 месеца нито в Бг е станало по добре ,нито хората живеят по богато нито в близките 6-10 -50 години се очаква някаква позитивна промяна.А ако говорим само за числата 36 465 делегати и 4738 журналисти = средно на ден по 202,588333 човека и 26,32222 журналиста н ..еми товако толкова хора могат да ги нахранят и настанят .

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#24] от "the_fat":

  Точно...! Какъвто отзвук е имало в България, по повод председателствата на други държави, такъв е бил отзвука навън и по повод на нашето председателство...
  Борисов реши, че ще става незаобиколим международен фактор, ама не му се получи...!

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 395 Любопитно

  За едни други числа да питам: колко струваше на държавата освежаването на *частния* х-л „Маринелка“, организирано за председателството?

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Весело

  Вижте как Тереза Мей, на снимката с Макрон и Меркел, гледа да не настъпи някоя разклатена плочка и да се изпръска с кална вода.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Весело

  Виж, като научиш особенНо български, тогава се захващай с тънкото изкуство на превода, пиле шарено. Да преведеш "dogwoman" като "кучка" е горе-долу като да преведеш "каубой" като "мъжка кравичка" ;)
  Тъй че стой мирен и наблягай на четенето.
  —цитат от коментар 14 на dogwoman


  Ти пък що реши че е правил превод?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Пак поръчкови глупости. Луд умора нема, само се пОти...

 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Строихме мостове между орела, рака и щуката. Тва малко ли е?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Целите са били скромни - да се изпълни добре техническата работа по председателството и за пред народа да се покаже какъв голям европейски лидер е премиерът. Дори и в това е спорно какъв беше успехът, тъй като европейските младежи не се впечатлиха от ракията и чалгата по очаквания начин, а арестуването на зелената кметица напомня по-скоро на Ердоганова Турция, отколкото на Европа.

 32. 32 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1714 Весело

  До коментар [#21] от "tww09306483":


  До коментар [#8] от "BiGman1":БСП ли...? Какво им е на БСП?
  —цитат от коментар 21 на tww09306483


  Добре де...за лилявите комунета от Демократична България гроздето е кисело...и ще става още по кисело...така по добре ли ти е?...

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Нещо може и да е направила, но какво е искала, никой не разбра.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Нещо може и да е направила, но какво е искала, никой не разбра.

 35. 35 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За БСП гроздето е кисело ...и ще става все по кисело...:)
  —цитат от коментар 8 на BiGman1


  мутрите ще обявят и Господ за комунист само и само да ги допуснат до общата каца с мед

 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Неутрално

  Лоша реклама няма, а комунделите какво направиха, едно нищо.

 37. 37 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 237 Неутрално

  реклама ? и на КОЙ ли ще ни продават ? ааа , сега сме дружки с китай , или пак завой към водката ? важно е да се запази мутро-милиционерския модел

 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  "То е свързано с координация и търсене на компромиси, а не с лидерство."

  Има различни видове/стилове на лидерство. Общото е, че то води до постигане на положителни резултати. Търсенето и намирането на компромиси с цел постигането на положителни цели си е чиста проява на лидерство!

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4070 Неутрално

  Сетих се за неистовия вой на наши и евродепутати за новите правила за мобилността в Западна Европа, които щяли да доведат до фалит на бг транспортни фирми, и как един бг транспортен бос (син на ДС полковник - милиционер) си купи кола за 5 млн лв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK