Миграцията е най-важната тема за ЕС според всички държави членки, сочи проучване

Мигранти, качени в спасителна лодка в Средиземно море, откарани до пристанището на Малага в Испания, 7 юли 2018 г.

© Jon Nazca, Reuters

Мигранти, качени в спасителна лодка в Средиземно море, откарани до пристанището на Малага в Испания, 7 юли 2018 г.Европейски специалисти дават приоритет на вътрешни за ЕС въпроси пред външната политика според новото проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) - EU-28, като се потвърждава, че един от най-съществените въпроси за Европейския съюз е напливът на мигранти и неговият ефект в дългосрочен план.


Макар и проучването, направено сред представители от всички 28 държави - членки на ЕС, да доказва важността на миграционната тема, чрез него са установени и някои значителни разлики сред приоритетите на отделните страни.


Например въпросът за общата политика в областта на имиграцията и убежището в момента доминира само в пряко засегнатите от миграцията държави, но се нарежда на първо място в списък с приоритети за следващите пет години във всички правителства и мозъчни тръстове на държавите - членки на ЕС.


Миграцията е важна в България, но не колкото икономиката
От списъка на най-важните теми едва петата е свързана с външна политика. На първо място е общата политика в областта на имиграцията и убежището с 12.2% от гласовете, след това са въпроси за еврозоната и единния пазар, а на четвърто място е друга тема, свързана с миграцията - въпросът за обща гранична полиция и брегова охрана с 10% от гласовете.

Тези четири теми заедно представляват 30%, или повече от всички гласове в 12 от 28-те държави членки, като най-голям е броят в Австрия - 47.9%, следвана от Гърция, Малта и България. В същото време Германия и Швеция, две от страните с най-голям приток на бежанци, са на дъното на този списък.


За разлика от миграцията външнополитическите въпроси не се нареждат високо в класациите на експерти. Общият брой на гласовете за десетте въпроса, свързани с външна политика (от общо 18), е едва около една трета от общия брой.


Икономическите теми (единна фискална политика, единен пазар, обща енергийна, цифрова и социална политика) получават повече от 30 процента от гласовете навсякъде с изключение на Германия и Обединеното кралство. Разликата между гласовете за икономически и миграционни въпроси най-ясно се вижда в Словения, Испания, Хърватия, България, Чехия, Унгария и Италия, където акцентът е поставен на икономиката, а миграционната тема остава на заден план. Този резултат не означава, че миграцията не е водещ самостоятелен приоритет, а че сборът от гласовете за всички икономически въпроси надхвърля дадените за нея.


Политиката към Русия


Мнозинството от респондентите отдават голямо значение на въпроса за единна политика към Русия, но данните от проучването показват, че в повечето страни търсенето на общ подход не е приоритет.


В балтийските страни, Полша, Обединеното кралство и Дания е най-големият дял на респондентите, които смятат, че ЕС трябва да разработва обща политика към големите геополитически сили - САЩ, Китай и Русия, а гласовете в Германия и Франция са изненадващо ниски.


Интересно е и че само в шест от страните единна политика към трите държави среща подкрепата на над 20% от респондентите, като по-голямата част от гласувалите са го направили заради притеснения, свързани с Русия.


Изследването показва, че понастоящем стратегическият консенсус между държавите в ЕС не е голям. Вижда се, че приоритетите и предпочитанията силно се различават в зависимост от това колко е засегната конкретната държава. Ако правителствата в съюза не достигнат до съгласие спрямо общите приоритети, независимо от тяхното географско положение или доколко са засегнати, това би могло сериозно да отслаби позицията на Европа на световната сцена.


За проучването


Проучването EU-28, което се провежда веднъж на 2 г. сред всички държави членки, показва предпочитанията и нагласите на свързани с европейската политика служители на правителства, изследователски центрове, университети и други. Проведено е между 24 април и 12 юни, а в него са участвали 548 души. Подробните резултати ще бъдат публикувани през октомври.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Добрутро, тук става въпрос на оцеляване !!!

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#1] от "valtoro":

  оцеляване
  =====
  На кое?
  Прочети статията внимателно....
  Никъде в нея не е посочено, че миграцията е проблем....
  Това е един вид рекламна статия за поощряване на самата миграция.

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Така е, защото емигрантите се превърнаха в огромен икономически и политически проблем за ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK