Евро в България още през 2022 г. - добра идея ли е това

Евро в България още през 2022 г. - добра идея ли е това

© ReutersБългария подаде молба за влизане в "чакалнята" на еврозоната, но остава спорно дали изобщо е разумно страната да въвежда еврото към датата, взета на прицел - 2022 година, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" в две статии по темата. Ето по-важното, обобщено от "Дойче веле".


Доходите на българите са едва 50% от тези на хората в еврозоната. Това обаче не е формална пречка пред присъединяването на страната към общата валута. На преден план излизат други препятствия, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) по повод предстоящото в четвъртък разглеждане на българската кандидатура. В една от двете си статии по темата германският вестник припомня фактите:


"Номинално България отдавна изпълнява критериите"


"Българското правителство не желае повече да губи време по пътя на страната към европейския валутен съюз. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до шефа на Еврогрупата Марио Сентено, с което официално внася българската кандидатура за "чакалнята" на еврозоната ERM-II. В писмото Борисов поема ангажимента да създаде условията за влизане в банковия съюз, които по принцип важат за страните от еврозоната. Писмото е от 30 юни тази година - последния ден от приключилото българско европредседателство", пише ФАЦ и съобщава, че на срещата си в четвъртък в Брюксел финансовите министри от еврозоната ще обсъдят молбата на България.
Под заглавие "В чакалнята" ФАЦ публикува и коментар по темата. Ето какво пише авторът Вернер Муслер:


"Номинално България отдавна изпълнява критериите за конвергенция за присъединяване към еврото. Държавният бюджет е солиден, инфлацията е относително ниска, ниски са и лихвите по дългосрочните кредити", пише ФАЦ и продължава:


"ЕЦБ с облекчение открива друг аргумент"


При тези условия присъединяването към ERM-II, което означава твърдо обвързване на българския лев с еврото, почти автоматично ще задейства и присъединяването към валутния съюз. Защото една страна, която в продължение на две години членува безпроблемно в ERM-II, вече не може да бъде спряна. И не играе никаква роля фактът, че доходът на глава от населението в България възлиза едва на 50% от средния в еврозоната. Реалната конвергенция не е част от критериите. Тъкмо поради това Европейската централна банка с облекчение открива друг аргумент: България все още не е нагодила банковото си законодателство към правилата в банковия съюз. И още не е консолидирала раздутия си банков сектор.


Именно благодарение на тази основателна критика присъединяването на България към еврото може още малко да се отложи. В същото време си остава спорно дали изобщо е икономически разумно България да влиза в еврозоната към датата, взета на прицел - 2022 година. Защото е малко вероятно дотогава реалната конвергенция на страната да се е подобрила съществено", коментира ФАЦ.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5161 Любопитно

  И аз мисля че бързането с преминаване към еврото не е добро!Една страна като Дания член на ЕС но не на валутният съюз да не е зле?Напротив има един от най-високите стандарти!Полша ,Чехия,Унгария,Швеция също не се натискат да приемат еврото.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 2. 2 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  колкото по- бързо в еврозоната, толкова по- добре

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  Ииииий, кеф! Ще можем да си купуваме горива направо с евро, без да го търсим на пазара. И ще ходим на курорт където си поискаме. Ама пустата конвергенция, кой пък я измисли нея? Боко да я прати да пасе.

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Добра идея е!
  Защото курса на лева може да бъде манипулиран несравнимо по лесно, от този на Еврото.
  Има още един куп плюсове, които могат да се изброят, но няма смисъл.
  Отказа от Еврото облагодетелства само спекулантите.

 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Те хората са си го казали. Реалната конвергенция. Разликата между ниските и високите доходи. В момента най-ниските доходи са около 500 лв, среднте извън София около 700, средните в София около 1100, а високите са 2500+. В България има супер бедни и супер богати. Еврото няма да засегне изобщо онези с големите доходи, които в момента живеят на широко. Еврото ще удари ниските доходи, пенсионерите, социално слабите.

  Веднага след приемането на еврото цените ще хвръкнат, един хляб ще стане от 1 лв на 1 евро. И горивата, и всичко. Инфлацията ще скочи, покупателната способност ще се срине. И ще започнат фалити на търговци, уволнения, съкращения, безработица. А какво ще стане с теглените големи банкови заеми и ипотеки от последните години? Потъват, застрашава се и банковата система.

  Приемането на еврото в момента е страшен риск на фона на мижавата ни икономика и ниските ни доходи. И германците го казват, не само аз. Също и български икономисти предупреждават всеки ден. Но Бойко кара автобуса и ако ни завлече в дерето, всички потъваме.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 6. 6 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  И да се дърпат няма къде да ходят...изпълняваме всички критерии а пък и сме във валутен борд и отдавна сме се вързали за еврото...

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Мда....
  Поредната антибългарска статия на Дойче Веле.
  Не трябвало да влизаме в еврозоната, защото доходът ни бил двойно по-малък от средният в ЕС.
  И каква връзка има това със стабилността на валутата?
  По този въпрос ДВ срамежливо мълчи.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  Разбира се. Трябва да помогнем за плащането на гръцката сметка.

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5161 Любопитно

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  Точно спекулантите ще спечелят драги!!Тези с по 5-10 кухи фирми!!Ама трябва да го премислищ!!Точно те се натискат да си обърнат откраднатото в евра....законно!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Бърза се, щото покритието на валутния борд е 24 милиарда евро, които пари ще се освободят за "усвояване" от властимащите след сваляне на борда при приемане на еврото. За тия пари никой политик не смее да говори, щото всеки се надява на тлъсто парче от тази баница. Да може тайничко да ги "усвоят" се надяват паразитите.
  Иначе, в Еврозоната ще е по-добре за България, това е ясно на всеки икономист.

 11. 11 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1701 Любопитно

  Ако ми обещаят, че сегашната ми заплата едно към едно преминава в € - ок, иначе да ме извинявате, драги икономисти не съм съгласен. Защото всичко, което ще купувам ще е в евро, а аз ще си плащам в левчета, тц, не става. Кой ще ми обещае това, а? Май няма мераклии, а мен изобщо не ме интересува макроикономическите ни показатели, интересува ме семейния ми бюджет...

 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#9] от "Messerschmitt":

  "Точно спекулантите ще спечелят драги!!Тези с по 5-10 кухи фирми!!Ама трябва да го премислищ!!Точно те се натискат да си обърнат откраднатото в евра....законно!!"

  А сега какво им пречи на "спекулантите" да си сменят левовете за евро, долари или каквото искат? А кои са спекулантите - тези, които приватизираха за хартийки, а сега са милионери. Имена да не пишем, те се знаят.

 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 548 Неутрално

  От политическа гледна точка влизането в Еврозоната е задължително за България. В противен случай няма гаранция, че няма да останем в страните с "по-бавна" скорост в ЕС, каквито иж нямало да има.
  От икономическа гледна точка също би трябвало да е предимство, но шанса да ни прецакат и цените да се удвоят е особено голям за съжаление. Все пак по-добре да сме последни в Европа, отколкото първи /само така е приказката, иначе пак ще сме си провинция на някой голям/ в Азия. :-)

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Определено не е добра идея. Това ще е поредната загуба на суверенитет, след което стъпките за положителна промяна в страната се ограничават допълнително. Единствен плюс е само за управляващите, че ще могат да теглят заеми като Гърция и да обещават, че ще ги върнат утре, ама по-скоро вдругиден, ако някога изобщо.

 15. 15 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1169 Разстроено

  мале мале, колко трола наизскачаха ......

  тавариши, как 1 хляб от еднин лев ще стане 1 евро утре? и какво им пречи на търговците от утре да ви направят 1 хляб = 2 лева без никакви евра?

  абе аман от глупости бе, то не случайно не можем да се оправим толкова години....

 16. 16 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1169 Разстроено

  Определено не е добра идея. Това ще е поредната загуба на суверенитет, след което стъпките за положителна промяна в страната се ограничават допълнително. Единствен плюс е само за управляващите, че ще могат да теглят заеми като Гърция и да обещават, че ще ги върнат утре, ама по-скоро вдругиден, ако някога изобщо.
  —цитат от коментар 14 на Читател


  видяхме го тоя суверенитет да се печатат пари 1996-7-ма, тъп ли си или на тъп се правиш?

 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1169 Гневно

  До коментар [#5] от "Lou":

  ''Веднага след приемането на еврото цените ще хвръкнат, един хляб ще стане от 1 лв на 1 евро. И горивата, и всичко. Инфлацията ще скочи, покупателната способност ще се срине.''


  стига лъга бе, същата мантра я плямпахте като влизахме в ЕС, една лъжа повторена 1000 пъти пак си е лъжа !

 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  Много добър коментар !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1103 Весело

  ако обръщането от левчета в евро значи отдалечаване от рушняшкото влияние, определено е добра идея... много добра даже

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4637 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  За цената на хляба няма да коментирам, но за горивата ... Сега плащаме 2.40 лева = € 1.20 за литър. Смятате че ще плащаме повече? Големи глупости сте написал! Само един пример за ползата от ЕЗ - мой приятел купи с ипотека апартамент във Виена; лихвата е 1.25%. Къде в България има такава лихва? А пък за КТБ дори не си струва да споменавам, че ако бяхме в ЕЗ нямаше как да се случи тази кражба! Не искам подобен "суверенитед"!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4637 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  СуверенитеТ!

 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#10] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Дай някакъв линк за тези неща.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Бърза се, щото покритието на валутния борд е 24 милиарда евро, които пари ще се освободят за "усвояване" от властимащите след сваляне на борда при приемане на еврото. За тия пари никой политик не смее да говори, щото всеки се надява на тлъсто парче от тази баница. Да може тайничко да ги "усвоят" се надяват паразитите.Иначе, в Еврозоната ще е по-добре за България, това е ясно на всеки икономист.
  —цитат от коментар 10 на Котаракът на Шрьодингер


  До коментар [#10] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Глупости на търкалета. При влизане в еврозоната циркулиращите левове се заместват именно с еврата от сегашното покритие на валутния борд. Процесът е сложен, но пари от нищото не се появяват.

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4737 Весело

  До коментар [#5] от "Lou":

  ,,Веднага след приемането на еврото цените ще хвръкнат, един хляб ще стане от 1 лв на 1 евро.,,

  Лели малии, толкоз е страшно начии. Така го пишеш, че простите като тебе одма са хващат на въдицата. Защо не напишеш, че при приемането на Еврото за национална валута, всички пенсии и заплати почват да се изплащат в евра без да се преизчисляват както сега. Хай дан ти казвам, че един мой приятел, Графа са казва отдавна го пише, че ЛЕВЪТ е подценен

 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4737 Весело

  До коментар [#5] от "Lou":

  ,,Веднага след приемането на еврото цените ще хвръкнат, един хляб ще стане от 1 лв на 1 евро.,,

  Лели малии, толкоз е страшно начии. Така го пишеш, че простите като тебе одма са хващат на въдицата. Защо не напишеш, че при приемането на Еврото за национална валута, всички пенсии и заплати почват да се изплащат в евра без да се преизчисляват както сега. Хай дан ти казвам, че един мой приятел, Графа са казва отдавна го пише, че ЛЕВЪТ е подценен

 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4737 Весело

  До коментар [#18] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  ,,Много добър коментар ! ,,

  Пцолютно, направо страх да го хване човек както вие Гърчулята

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  То за нас всичко свързано с правила и дисциплина не е добре.

 28. 28 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 310 Неутрално

  [quote#23:"plebs"][/quote]

  Нещо си се объркал. Това дето га обясняваш можем да си го направим и сами. Ако ще влизаме в еврозоната, преди това да си платим с обезпечението държавния дълг.

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#14] от "Читател":

  Това, че нашите ще успеят да изтеглят заеми и друг да плаща е оптимистичната прогноза. Песимистичната е, че ние ще плащаме заеми теглени от чужди (например гръцки) политици. Щото нали ставаме едно семейство с обща кредитна карта. Само дето някои от семейството са наркоманчета. Ама ще си помагаме, няма как.

 30. 30 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1305 Любопитно

  мой приятел купи с ипотека апартамент във Виена; лихвата е 1.25%. Къде в България има такава лихва?
  —цитат от коментар 20 на vassilun


  Ма разписали ли са вече, че ше ни дават тенката австрийска лихва. Щото ей кво пишат:

  Euro area statistics May 2018
  Loan for house purchase > 10 years

  Euro Area - 1,90%
  Austria - 2,29%
  Latvia - 4,93%
  Lithuania - 6,93%

  За Гърция не дават средни , ейго от една банка:
  Fixed for 2 years From 5,30%
  Fixed for 3 years From 5,50%
  Fixed for 5 years From 6,00%
  Then the interest rate varies with the Euribor 1M rate plus a spread of 4%

  https://www.piraeusbank.gr/en/idiwtes/daneia/stegastiko-daneio/stegastiko-danio-statherou-epitokiou

 31. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1305 Любопитно

  Ако ще влизаме в еврозоната, преди това да си платим с обезпечението държавния дълг.
  —цитат от коментар 28 на Jesuit


  Нема стане. Обезпечението Е от дълг.

 32. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  И аз мисля че бързането с преминаване към еврото не е добро!Една страна като Дания член на ЕС но не на валутният съюз да не е зле?
  —цитат от коментар 1 на Messerschmitt


  Ако България бе Дания, членството в ЕС би било много по-малко наложително. Но не е!

  Да не говорим, че Дания отдавна е член на ЕРМ-2 (което значи че поддържа курса на датската крона спрямо еврото в много тесен коридор). Да допълня, че Дания, Великобритания и Швеция получиха право да не въвеждат еврото. Но страните влезли в ЕС от 2004 г. още при кандидатстването се задължаваха да го въведат (без да се посочав конкретен срок).

 33. 33 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 310 Неутрално

  [quote#31:"dosetliv"][/quote]

  Аха, аха. Тука си прав. Затова връщаме дълга с обезпечението. И заменяме с тяхната хартия нашата хартия.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Веднага след приемането на еврото цените ще хвръкнат, един хляб ще стане от 1 лв на 1 евро. И горивата, и всичко. Инфлацията ще скочи, покупателната способност ще се срине.
  —цитат от коментар 5 на Lou


  Няма никаква логика хляба от 1 лв да стане 1 евро. Нито стойността на производството ще се увеличи на следващия ден, нито доходите на населението ще се удвоят (примерно, пенсия от 400 лв няма да стане 400 евро). Доколкото разбирам, данните за други страни също не показват такова удвояване на цените (примерно, нещо което в Германия е струвало 2 марки на 31 декември 2000 г. не е станало 1 евро след един ден).

  Това което е тревожно, е че много българи вярват в неизбежността на високата инфлация след въвеждане на еврото. Вярата че това е неизбежно еединственото, което може да я предизвика и е само от полза на търговците които разчитат на свръхпечалби като през 1990 г.

 36. 36 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#29] от "blondofil":

  Виж сега:
  Когато произвеждаш някакъв продукт - ти го продаваш за неговата себестойност в евро.
  Някой натрупал дългове и еврото се е обезценило - неприятно, но не и фатално.
  Ти продаваш стоката, която си произвел по себестойност, което означава, че ще я продаадеш за повече евра.
  Въобще онзи който е натрупал дългове си ги плаща. Самата банка, която е дала заема също търпи загуби, но вероятността да се фалира държавата, както направи Виденов е несравнимо по-малка.
  Трябва да фалира цялата еврозона, за да фалираме и ние.

 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2126 Разстроено

  Това ще е поредната загуба на суверенитет, след което стъпките за положителна промяна в страната се ограничават допълнително. Единствен плюс е само за управляващите, че ще могат да теглят заеми като Гърция и да обещават, че ще ги върнат утре, ама по-скоро вдругиден, ако някога изобщо.
  —цитат от коментар 14 на Читател


  Единственото вярно е, че българската икономика ще загуби възможността да подобри своята конкурентноспособност чрез девалвирането на лева спрямо еврото (което би намалило българските заплати ако ги мерим в евро). Едновременно с това, България ще се освободи от риска от инфлация поради девалвирането на лева спрямо еврото. Първото предполага, че имаме некорупмирани и компетентни централни банкери, които могат да използат инструментите на тяхно разположение (като лихвения процент на централната банка) както хирург може да ползва скалпел. За съжаление, БНБ вече 22 години е на автопилота на валутния борд, а преди това България бе докарана до хиперинфлация. Така че нашите централни банкери не са имали възможност нито да практикуват нито да покажат че са компетентни (по-скоро обратното). Що се отнася до корупцията на централните ни банкери - КТБ е пресен пример че не може да им е вярва.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6704 Весело

  И аз с облекчение да кажа :)
  "Къде е проблемът след като конвергенцията не е критерий"?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#23] от "plebs":

  Заместват се с пари от ЕЦБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK