Растежът на икономиката в ЕС остава устойчив, но има нараснала несигурност

Пиер Московиси

© Reuters

Пиер МосковисиОчаква се през 2018 и 2019 г. икономическият растеж да остане силен, като в ЕС и еврозоната през тази година той ще бъде 2.1 %, а през 2019 г. - 2 %, предаде пресслужбата на Европейската комисия.


След пет поредни тримесечия на силен растеж обаче икономиката забави темпо през първата половина на 2018 г., като прогнозите бяха понижени с 0.2 процентни пункта спрямо тези от пролетта както за ЕС, така и за еврозоната.


Очаква се през втората половина на годината растежът леко да се засили, тъй като условията на пазара на труда се подобряват, дълговете на домакинствата намаляват, потребителското доверие остава високо, а паричната политика е все така благоприятна.
Според лятната междинна икономическа прогноза за 2018 г. икономическата основа продължава да бъде солидна, но се очаква леко забавяне на растежа. Основните предпоставки за устойчив икономически растеж в ЕС и еврозоната се запазват. Забавянето на темповете на растежа се дължи отчасти на временни фактори, но в някои страни от ЕС роля за това може да са изиграли и нарастващото напрежение в търговията, високите цени на петрола и политическата несигурност.


В световен мащаб растежът остава стабилен, но започват да се забелязват отчетливи различия в неговите равнища в отделните държави и региони.


Повишаване на инфлацията


В резултат на покачването на цените на петрола от пролетта насам инфлацията през тази година се очаква да бъде средно 1.9 % в ЕС и 1.7 % в еврозоната. Това представлява повишение с 0.2 процентни пункта и в двете зони спрямо пролетта. Прогнозата за 2019 г. е повишена с 0.1 процентни пункта за еврозоната — на 1.7%, но за ЕС остава непроменена — 1.8%.


Риск от влошаване на перспективите


Въпреки че постигнатите напоследък силни икономически резултати се оказаха устойчиви, съществува значителен риск от влошаване на прогнозата, като този риск се засилва от пролетта насам.


Прогнозата се основава на предположение, че няма да има по-нататъшна ескалация на напрежението в търговията. Ако обаче напрежението се засили, това ще се отрази негативно на търговията и инвестициите и ще доведе до понижаване на благосъстоянието във всички включени в прогнозата държави. Сред останалите рискове например е възможна нестабилност на финансовите пазари, свързана наред с другото с геополитически рискове.


Предвид текущите преговори за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС прогнозите за 2019 г. се основават на чисто техническо допускане, че статуквото в търговските отношения между ЕС-27 и Обединеното кралство ще се запази. Това се прави само за целите на прогнозирането и няма връзка с водените в момента преговори в рамките на процедурата по член 50.


Напрежение със САЩ


Валдис Домбровскис, заместник-председател на комисията, отговарящ за еврото и социалния диалог, коментира: "Понижаването на прогнозата за нарастването на БВП от май насам показва, че неблагоприятните външни фактори, като например нарастващото напрежение в търговските отношения със САЩ, може да доведат до понижаване на доверието и да се отразят неблагоприятно на икономическия растеж. Нарастващите външни рискове са друго напомняне, че е необходимо да се укрепи устойчивостта на отделните ни икономики и на еврозоната като цяло."


Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, отбеляза: "Лекото понижаване в сравнение с пролетта отразява въздействието върху доверието, оказвано от напрежението в търговията, несигурността в областта на политиката и нарастващите цени на енергията." "Прогнозите ни сочат, че растежът през 2018 и 2019 г. ще продължи, въпреки че допълнителното ескалиране на протекционистките мерки представлява очевиден риск. В търговските войни няма победители — само губещи", допълни той.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4748 Весело

  Ако стабилноста се разклати, ние имаме виден специалист. Той ще "оправи" ЕС

 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Ето ги данните за отделните държави :
  #Growth in 2018:

  🇮🇪5.6
  🇲🇹5.4
  🇵🇱4.6
  🇸🇮4.4
  🇷🇴4.1
  🇭🇺4.0
  🇸🇰3.9
  🇧🇬3.8
  🇨🇾3.6
  🇱🇺3.5
  🇪🇪3.5
  🇱🇻3.3
  🇱🇹3.1
  🇨🇿3.0
  🇳🇱2.8
  🇦🇹2.8
  🇫🇮2.8
  🇪🇸2.8
  🇭🇷2.6
  🇸🇪2.4
  🇵🇹2.2
  🇪🇺2.1
  EA 2.1
  🇩🇪1.9
  🇬🇷1.9
  🇧🇪1.7
  🇫🇷1.7
  🇩🇰1.6
  🇮🇹1.3
  🇬🇧1.3

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK