Резултатите от председателството не са част от пиар кампания, каза Борисов пред парламента

Резултатите от председателството не са част от пиар кампания, каза Борисов пред парламента

© Юлия ЛазароваПо реформата на Дъблин инвестирахме много усилия, сменихме подхода за работа, постигнахме съгласие на работно ниво между всички държави членки по основните проблемни теми, нашият проект беше предложение за цялостен механизъм за действие при различни нива на интензивност на миграционния натиск към Европа, напреднахме много, но времето не стигна за постигането на консенсус. Това заяви премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от българското европредседателство в Народното събрание по повод опитите за постигане на споразумение за промени в системата за предоставяне на убежище в ЕС.


По думите му направеното от България е било оценено и в заключенията на последния Съвет се посочва, че българското предложение по темата трябва да се използва като основа на търсенето на консенсус. В края на нашето председателство можем да покажем, че четири от шест отворени досиета вече са на финалната права, изтъкна премиерът.


"Мотото на Българския парламент, стана слоган на целия ЕС в изминалите шест месеца. "Съединението прави силата" е смисълът на европейската кауза и макар, че идва от историята ни, трябва да остане като основния принцип на българската политика и в бъдеще. Това беше първото председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС. То беше изпитание за европейската ни идентичност. Но ние показахме, че България може да работи убедително като европейска държава, да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане", каза Борисов.
"За това искам да благодаря на всички министри и експерти от администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел. Всички те бяха изцяло ангажирани и отдадени на отговорната мисия в работните групи и формати, в организирането на събитията, така както и в реализирането на заложените политики и законодателните досиета", допълни премиерът.


Той подчерта още, че България е успяла да обедини европейските партньори за продължаване на диалога с Турция. Знакова е била срещата във Варна, на която бе възстановен диалогът между институциите на ЕС и Турция и беше препотвърден ангажиментът за предоставянето на допълнителни 3 млрд. евро за Механизма на ЕС за бежанците в Турция.


Западните Балкани - извън деликатния политически контекст


Борисов определи като знаково постижение поставянето на фокуса на усилията върху европейската перспектива и свързаността на страните от Западните Балкани, което е било признато за обща европейска отговорност. Разширихме и изведохме извън деликатния политически контекст темата за Западните Балкани, каза още премиерът. "Нашата визия е, бе само интегрирането на държавите от чрез по-добра инфраструктурна, енергийна и дигитална свързаност може да гарантира тяхната готовност да бъдат приети в европейското семейство. И работихме в тази посока – проекти, финансиране, съгласуваност между държавите и партньорите – банки. Днес имаме план, в който са разписани стъпките за реализирането на проектите", допълни премиерът.


Той отбеляза, че след организираната среща на ЕС за Западните Балкани в София през май има план със стъпките за реализирането на инфраструктурни проекти, били са договорени средства за свързаност и са били подписани първите споразумения. Показахме, че решението на натрупаните проблеми и притоворечия трябва да се постигне чрез диалог, дадохме пример със споразумението с Македония и имаме резултат - преговорите между Гърция и Македония, а от вчера и поканата от НАТО за преговори с Македония, заяви премиерът, като припомни, че в края на юни съветът взе решение кога да започнат преговорите за еврочленство със Скопие.


Борисов подчерта, че тези резултати не са част от пиар кампания, че са политическа реалност, която променя политическото развитие на региона и Европа, и че този стил на работа е бил оценен и признат като работещ модел и от останалите държави. Признание е била и поканата за участие на България в берлинския процес, от който страната по принцип не е част.


Нашата работа не приключва сега, а продължава и при австрийското председателство, чиито приоритети са продължение на приоритетите на българското председателство - сигурност и борба с незаконната миграция, просперитет и конкурентоспособност чрез цифровизация, стабилност в съседните региони на Европа.


Успехите


Той отбеляза, че България е започнала със 105 отворени законодателни досиета, и то преждевременно, защото преди нея е трябвало председател на Съвета на ЕС да бъде Великобритания. Борисов обясни, че след началото на председателството Еврокомисията е представила още 30 нови предложения. България има 46 постигнати споразумения с Европейския парламент, 39 законодателни досиета, по които е обединила позициите на всички държави, 58 заключения на съвета, едно заключение на председателството, шест препоръки на съвета, 17 доклада за напредъка, изброи Борисов.


Като успехи той отбеляза, че българското председателство е осигурило плавно и навременно начало на преговорите по следващата многогодишна финансова рамка, организирала е задълбочен обмен на мнения между държавите членки преди публикуването на законодателното предложение на Еврокомисията, била е гарант за запазване на успешни политики на ЕС като кохезия и обща селскостопанска политика, има и нови предложения за отделни бюджети за цифровизация и отбрана, които ще водят до икономически растеж и създаване на работни места.


В резултат на целенасочените усилия на България са били преодолени различия между държавите членки и е бил постигнат общ подход по банковия пакет. Бил е поставен акцент върху прехода към кръгова икономика и екоиновации, а поставянето на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух, е било високо оценено от всички държави членки. Миналата седмица България получи поздравления и добра оценка и от лидера на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, подчерта Борисов.


Като други успехи той изброи поставянето на младите хора в центъра на дебата за бъдещето на Европа и удвояването на бюджета за програмата "Еразъм" (30 млрд. евро от 2020 г. за образование и младежи), постигнатия напредък и приключването на преговорите между Съвета и Европарламента по енергийната ефективност, енергията от възобновяеми източници и управлението на енергийния съюз. Дунавската стратегия е била обсъждана на седем събития и има вече пътна карта, отчете още премиерът. Задействана е процедура за избор на обща структура, която да управлява Дунавската стратегия. В изпълнение на поставената политическа цел за насърчаване на конкурентоспособността българското председателство е положило максимални усилия.


"Приехме първата Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната. Чрез нея ще можем по-ефективно да използваме средствата на данъкоплатците, насърчавайки иновациите и технологичното развитие и гарантирайки ключова промяна в европейската отбранителна индустрия, включително и за малките и средни предприятия", подчерта Борисов.


Давам пример с работата по предложението за Регламент относно взаимното признаване на стоки, което ще окаже въздействие за цялостното подобряване на функционирането на единния пазар на ЕС. То ще гарантира, че една стока, която се появи на пазара, например в България, ще може да се продава и в другите държави членки, каза Борисов. Той изтъкна, че председателството е работило за решения, с които да се прекратят дискриминационните практики спрямо потребителите, които разделят Изтока и Запада в ЕС, защото "всички сме равноправни". Поставен е бил акцент върху цифровия единен пазар.


"Постигнахме политическо споразумение по предложението за Директива за упълномощаване на органите по конкуренция на държавите членки да бъдат по-ефективни правоприлагащи органи и да гарантират правилното функциониране на вътрешния пазар. Успешно бяха приключени ключови етапи от обсъжданията и преговорите по приоритетни законодателни предложения, свързани с ревизията на Директивата за аудиовизуални медийни услуги и Европейската реформа в областта на авторското право. Постигнатото споразумение ще осигури на гражданите повече достъп до аудиовизуално и медийно съдържание и едновременно с това – предпазване на децата и гражданите от вредно съдържание. В резултат от модернизираните справедливи правила за създатели, правоносители и потребители в цифровата епоха, ще се насърчи създаването и разпространението на качествено културно и творческо производство", обясни Борисов.


Към колегите от БСП


На колегите от БСП, които със сигурност се интересуват от социалната тема, мога да кажа – постигнат е напредък по ключови области в рамките на европейския стълб на социалните права, за равни възможности и достъп до пазара на труда, справедливи условия на труд и социална закрила и приобщаване, приключена е работата по предложението за директива за командированите работници за осигуряване на еднакви условия на труд за командированите работници, каза Борисов.


По приоритета за сигурност и охрана на външните граници той изтъкна споразумението с Европарламента по три регламента за полицейско и съдебно сътрудничество, гранични проверки и връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. По думите на премиера председателството е надхвърлило заложената цел по пакета за киберсигурността, постигайки "общ подход" по предложението за Регламент, който ще допринесе гражданите и бизнесът да се чувстват по-сигурни и защитени и в интернет пространството..


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 290 Весело

  Стигнах някъде докъм края на първата третина успехи. То много успех, много нещо. И всичките са - едни изречения дето досега ги казвахме тъй, сега ще ги казваме отзад напред.

 2. 2 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 229 Весело

  Ако успехьт е пиар нека да е пиар!

 3. 3 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 658 Неутрално

  На колегите от БСП мога да кажа – постигнат е напредък по ключови области в рамките на европейския стълб на социалните права, за справедливите условия на труд, социална закрила и приобщаване, приключена е работата по предложението за директива за командированите работници за осигуряване на еднакви условия на труд за командированите работници

  И как точно ги интересува БСП това?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 4. 4 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 853 Разстроено

  Добре че свърши и този фарс. Добре че Европа не чака на този да я води, че тежкО и горкО й... Самохвалствата и самовлюбеността му са широко известни, човечецът е "достоен" и "бележит" байтошов наследник... А за жалост и байтошов продукт... :-(

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Всички тия успехи, на Борисов ли ги дължим...? Невероятно...!
  Естествено, за Шенген..., нито дума! :)

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Разбира се, че ВСЯКО председателство е И ПР!!!
  Зависи чий ПР!!!
  Ако е на Отечеството аз съм Ок!!!

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Ами, добре мина, за ужас на опозицията, но фактът си е факт.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Ами, добре мина, за ужас на опозицията, но фактът си е факт.
  —цитат от коментар 7 на Незнайко в Слънчевия град


  Да за изненада на доста хора, добре мина (което е добре за страната ни и трябва да ни радва, стига с тия партийни боричкания по темата).

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ами, как да мине...? То, досега не е имало неуспешно председателство... :)
  Извън всичко останало, ГЕРБ вече станаха досадни с маниера си да представят напълно нормални неща, като някакви невероятни постижения. В момента Австрия е председател, премиера им дали ще се хвали с успешно председателство и въображаеми успехи...? :)

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1442 Весело

  Само путинките пищят от тенденцията за разширяване на НАТО и прием на Западни Балкани в ЕС. По това се познават и от фракцията на монархо - сталинистите на Корни, и от динено - червените около Дайнов.

  https://i0.wp.com/vevesti.bg/wp-content/uploads/2016/05/PLT2016-2166.jpg

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Европредседателство - рутинна ротационна европроцедура. Придвижват се вече стартирали европейски проекти. Успехите на България? Има. Най-големият успех е не толкова за европейска, колкото за местна консумация - разбрахме, че има подготвени, кадърни български специалисти, експерти и администратори, които изнесоха на плещите си организацията и провеждането на събитието. Това е, останалото познато - пара в свирката. Оправяме света, а не може да оправим проблемите с няколко хиляди кози и овце. Дори не засягам проблема с клетниците пред НС, които трябва да се махнат от главата Му. Не че председателството трябва да ги решава, но българските проблеми са си познатите - стабилно остават неразрешени. Това е важното. Другото също е познато - мошеници и подлеци с медии. Ами да, пиар е.

 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мърмор":

  “Ами да, пиар е.”

  А сега ни обясни какво разбираш от PR, защо това е лошо и какво трябваше да се направи, за да не е PR.

 13. 13 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#4] от "Йоаникий":

  А ти Йоаникий си под нулата!

 14. 14 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Егати и журналистиката - който и новинарски сайт да отворя, на първо място едно и също - Боко се хвали . Новина !

 15. 15 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Много горчиво ще съжаляваме, съвсем скоро, че един илитерат с няколко къщи чертае бъдещето на България.

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2230 Весело

  'аси ма*та... ся шест месеца шсе разправяме дали е било "успешно" прецедателството ли е... дебилска история... а неуспешно прецедателсство имало ли е досега е болничките

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 747 Неутрално

  На колегите от БСП мога да кажа – постигнат е напредък по ключови области в рамките на европейския стълб на социалните права, за справедливите условия на труд, социална закрила и приобщаване, приключена е работата по предложението за директива за командированите работници за осигуряване на еднакви условия на труд за командированите работнициИ как точно ги интересува БСП това?
  —цитат от коментар 3 на О, ко ма напрай!


  На Вас пък кой Ви каза,че в ЕС им пука за еднаквите условия на труд на командированите работници?!!! То ако е така,може да очакваме директива,която да изравни условията на труд в паневропейските хранителни вериги в Париж и София.

 18. 18 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1056 Разстроено

  Тоя сричаше, като първолаче, да ме извинят първолаците за сравнението.
  Да беше прочел доклада, които го е писал, а не пожарникаря!

 19. 19 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 940 Разстроено

  Много горчиво ще съжаляваме, съвсем скоро, че един илитерат с няколко къщи чертае бъдещето на България.
  —цитат от коментар 15 на Джони Глупавия


  Ако бяхме народ мъдър и не толкова овнешки търпелив, въпросният илитерат нямаше да изкара 3 мандата. А като го гледам така, устремил се е баш като Тато да ни èртае бъднините къмто 40 години....

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  Не са, ама са. Не може да ни заблуди, след като е пуснал всичките си глашатаи по телевизиите да го хвалят.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9802 Неутрално

  Според пРезидентът Радев и опозицията е ПР, но на тях не бива да им обръщаме внимание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK