Истинският проблем са легалните мигранти, заяви Борисов в парламента

Истинският проблем са легалните мигранти, заяви Борисов в парламента

© Велко АнгеловНие не можем да кажем за 60 хил. души, които са минали, че сме пазили добре границата, защото не е вярно. От година и половина, откакто върви и споразумението с Турция, проблемът е решен. Затова имаме нулева миграция. Ако трябва да разсъждаваме къде ни е истинският проблем, той е в легалната миграция." Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента в отговор на въпроси на лидера на БСП Корнелия Нинова каква е политиката на България по въпроса за миграцията, има ли решения на правителството или той изразява различна позиция според това кои са хората, с които дискутира.


Борисов обясни, че по силата на международните споразумения, всеки, който дойде на официален КПП, "ние сме длъжни да му дадем убежище и в момента, в който му се даде този документ, той става наш в кавички, защото ако не го приемат Германия, Австрия, той няма къде да отиде".


Има ли противоречия в българската позиция


Лидерът на БСП подчерта, че миграцията е проблем, който е бил приоритет на председателството, но то е приключило без решение. Той е създал много разнобой и противоречия и в момента стоят два въпроса – какво да се прави с онези, които вече са на територията на ЕС, и как да се вземат мерки за тези, които биха дошли в бъдещето.
По думите на Нинова през 2015 г. германският канцлер Ангела Меркел тежко е сгрешила, когато е поканила мигрантите в Европа. Тя описа ситуацията в ЕС - Италия категорично отказа да приеме квоти за мигранти, позицията на Вишеградската четворка е ясна - изграждане на стени вместо търсене на единство в Европа, политиката на Австрия и Франция се изостри и промени, включително с изказване, че няма да приемат двустранни ангажименти, в опит да спаси главата си Меркел и в спор с господин Зеехофер (вътрешният министър Хорст Зеехофер) предложи сключване на двустранни споразумения, но 14-те държави, които бяха споменати, отхвърлиха твърденията за такива споразумения, Африка не знаеше за решението за платформи за мигранти на нейна територия и отказа.


"В такава безизходица и липса на лидерство се намира Европа. Каква е позицията на България – най-малкото непоследователна. Бойко Борисов няколко пъти заявява различна позиция", каза още Нинова. Тя изтъкна като противоречие думи на премиера към австрийския канцлер Себастиан Курц, че България не иска обратно мигранти, но по думите й от унгарското външно министерство след това се е разбрало, че премиерът бил изразил обратна позиция.


"После, предложението на България за мигрантски квоти е притеснително. Външното министерство на Унгария го казва. След това посланието, което се изпраща, е, ако дойдат достатъчно много, те ще са преразпределят, така че да идват, това предложение на България е неприемливо", каза Нинова.


"В началото не бяхме подготвени"


Борисов изтъкна: "Темата с миграцията, ако беше решена и имаше категорично решение на ЕС, нямаше да се търкаля толкова години." Той подчерта, че по нея всички протоколи и негови изказвания на Европейски съвети, включително и на извънредните, много ясно се пазят и ако има нещо, за което да му е най-чиста съвестта, това е миграцията. Още през 2015 г. казах, че това, което правят, ще доведе до катастрофа, заяви премиерът.


По думите му миграционната вълна, войната в Сирия, Ирак, Либия са заварили всички държави неподготвени, в това число и България. "Аз съм човек, който винаги казва истината, и вашето, и нашето правителство в началото бяхме неподготвени, жандармерия, гранична полиция... Вследствие на парламентарни решения и промени на закона и 320 млн. от Европейската комисия, нови автоматични чипове, термокамери, облекла, към момента можем да кажем, че пазим добре външната граница на Европа и всички го подчертават това, на всички нива. Аз ще го потърся унгарецът какво е казал, но и премиерът му е казвал, че България е пример", допълни Борисов.


В първия момент, когато България се напълни с мигранти, Харманли, "Овча купел", какво беше по улиците в София, тези 60 хил. преминаваха, в същото време помните хибридната война в Европа, сутрин ако ви дадат записи на новините, ще видите бебета, деца, плуващи в морето, други ги хвърлят директно върху мрежите. Създаде се огромен натиск и от неправителствени организации, каза Борисов, като изрази задоволство за политиката на Меркел, защото в противен случай тези 60 хил. мигранти са щели да бъдат в България.


Искат да ги върнат сега, възниква обаче въпросът те нямат ли права, имат, тука трябва да се съсредоточим, това ни е шансът, каза още премиерът. Той повдигна и въпроса къде трябва да бъдат държани мигрантите, ако бъдат връщани.


Борисов - "циничен" и "брутален"


Борисов обясни, че вчера се е обърнал към конституционните съдии като "елита на мисълта": "Това са ни тея няколко проблема, как да се промъкнем, хем да си запазим държавата, много се разсърдиха, защото всички очакваха ние да подпишем, двустранни споразумения за връщане на мигранти, но зададох и обратния въпрос, ако ни напълнят, скараме се с Турция, влязат 1 млн. в България, ние ще искаме ли релокация."


По думите му на последния Европейски съвет са го критикували, че е "циничен" и "брутален" заради позицията му. "Само ние от външните граници не се съгласихме, понеже не го заслужаваме. А и навремето ги предупреждавах... Навремето се съгласих на релокацията, защото ние бяхме първите, а какво би станало, ако Турция размисли и влязат 1 млн., които не могат да продължат нататък", допълни премиерът.


Премиерът подчерта, че Румъния не се включва в спора, защото България пази перфектно и морската, и речната граница.


Най-добрите в ЕС


"Позицията ми е категорична, твърда охрана, това беше и предложението, три неща да влязат едновременно в сила – защита на външните граници от всички страни на ЕС, Гърция, Италия, Испания – най-тежко нападнатите, т.нар. платформи. Както първо отказаха, така Либия с Конте (премиерът на Италия Джузепе Конте) договориха такъв център, но в паниката си всички започнаха да изброяват държави. Тогава казах, нека не споменаваме държави, защото всички имат парламенти и ще ги питат", заяви Борисов.


Той отново изтъкна, че в началото България не е била подготвена, но сега е най-добра в ЕС. "Тогава имаше огромна вълна в България, искахме релокация", припомни Борисов, като предложи сега, когато няма такава вълна, да бъдат подпомогнати африканските държави за създаването на платформи или, както той ги нарича, центрове за сигурност извън Европа. Тези, които бягат от война, да се грижим пет, шест, седем месеца и след войната да си отидат по родните места, обясни още веднъж българската позиция премиерът.


Миграцията – решение на демографската криза


В отговор на въпрос на Нинова за приета от правителството стратегия, според която има разбиране на феномена миграция като източник на работна сила за българската икономика и като позитивен фактор за демографската криза в България Борисов заяви, че в момента в страната работят хиляди украинци, беларуси, молдовци, македонци, сърби, бесарабски българи. Направете си среща с бизнеса и им предложете да ги изгоним, да видите дали ще го приемат добре, не виждам какъв ни е спорът, говорим ясно за какви мигранти става въпрос, тези които Европа не е харесала и иска да ни ги върне на нас, допълни премиерът.


Той отново обясни, че България е положила усилия с колегите и от Вишеградската четворка да намери компромис, да се приемат някаква част от мигрантите, но всички са били против поради причината, за която той е настоявал - да се каже за колко време ще се приемат. И ние сме бягали едно време, когато са дошли османлиите, но те не ни казват в център два, три месеца, ми вземете ги, пък ще му мислим, нас това не ни устройва и не мога да поема такъв ангажимент, допълни премиерът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK