"Последният да загаси лампата": защо хората бягат от Балканите

"Последният да загаси лампата": защо хората бягат от Балканите

© Associated PressОгромен брой хора напускат Балканите в търсене на работа и оставят родните си страни в още по-безнадеждна ситуация, пише "Монд".


През октомври миналата година организацията ReStart Srpska на Стефан Благич поканила хора да напишат имената на свои близки, заминали за чужбина в търсене на по-добър живот на стена в центъра на Баня Лука, най-големия град в Република Сръбска (сръбската част на Босна и Херцеговина). Само за няколко часа стената била покрита със стотици имена. Двайсет и седем-годишният Благич вече е загубил бройката на приятелите му, които са заминали. "Дори и най-високо квалифицираните ще приемат каквото и да е работа. По-добре е да се работи в супермаркет на запад за 1000 евро на месец, отколкото за 400 тук". Най-популярните дестинации са Германия, Австрия и Словения.


Бягството на хора засяга цяла Босна и Херцеговина. Паша Баракович, на 25 години, живее в Тузла, голям град във Федерация Босна и Херцеговина, другата съставна част на Босна и Херцеговина. Там мюсюлманите бошняци, хърватите и сърбите съжителствали дори по време на войната (1992-95 г.). Баракович, който е роден след конфликта, израснал в страна, опустошена от процеса на "прехода", който довел до разграбването на публичните ресурси чрез приватизация. Вместо да донесат истинска демокрация, националистките партии монополизираха властта във всяка етническа общност.
Баракович вече е бил няколко пъти в Безансон, Франция, за работа на черния пазар като строител. У дома е печелил 300 евро месечно на работа в бензиностанции. "Трябва да си платите бензина, за да стигнете до работа. Добавете обяда и цигарите и ще харчите повече, отколкото печелите". В крайна сметка той решил да започне да учи в частно медицинско училище, за да получи разрешение за работа за Германия, където в домовете за грижи за възрастни се наемат много хора от Балканите. Сега чака за виза и разрешително за работа, което му е обещано от болницата в Дюседорф. Там очаква да печели 1900 евро през първите шест месеца и 2500 след това, което ще му позволи при него да дойдат жена му и новороденото му дете.


Все повече учащи


Частните езикови училища се множат в Тузла. Според споразумение между държавната Германска корпорация за международно сътрудничество (GIZ) и правителството на Федерация Босна и Херцеговина западните работодатели финансират интензивни курсове с продължителност от четири и половина месеца за бъдещи служители.


"Всеки печели, започвайки с германските фирми, които биха похарчили много повече, за да обучат персонала си на място", коментира Алиса Кадич, която ръководи мрежата Glossa, разполагаща с дузина училища в Босна и Херцеговина. Инспектори от "Гьоте институт" и Австрийския институт в Сараево всеки месец провеждат тестове. Тези, които искат да заминат, понякога трябва да понижат очакванията си за изискванията на пазара на труда. "Физиотерапевти напрмимер трябва да работят като болногледачи, защото Германия не се нуждае от тяхната специалност", обяснява.


В Босна и Херцеговина нито местните, нито централните власти, водят статистика колко души са напуснали. Адмир Хрустанович, който ръководи агенцията по заетостта в кантона Тузла, разполага с данни за безработицата, от които индиректно може да се види степента на движението. През 2017 г. 98 600 души са работили в кантона, а 84 500 са били безработни (спрямо 91 хил. през 2016 г.). "Нашата агенция предлага работни места в Австрия и Словения, защото имаме споразумения с тези държави. Но миналата година само 1500 души са били наети чрез нас. Останалите са изчезнали от статистиката, което означава, че са отишли в чужбина без да ни уведомят", обяснява Хрустанович.


Политическите лидери изглежда не се безпокоят от това бягство на хора. Дори обратното – нямаляващото население снижава и броя на безработните и намалява социалното напрежение.


Тези, които напускат, обикновено са млади, завършили университет или с технически квалификации, които биха били от полза за страните им. "Има три групи", казва демографът Александър Чавич. "Тези без работа, тези с много лошо платена работа и тези, които имат добре платена работа, но се страхуват от атмосферата на политическа несигурност и мислят, че ще е невъзможно да отгледат децата си в страна като Босна и Херцеговина".


Таня Топич, политически анализатор във Фондация "Фридрих Еберт" в Баня Лука, изброява три фактора: разпадащата се образователна система, разпространението на частни университети, продаващи дипломи, и това, че няма как да не се използват лични връзки и политически препоръки, за да се намери работа.


"Преди имахме еднопартийна система", казва кметът на Тузла Ясмин Имамович. "Но тогава се гледаха уменията и квалификациите, когато се назначаваше кандидат. Сега имаме три етнически партии, като всяка от тях се държи като единствена партия в рамките на собствената си общност и работа може да се получи единствено, минавайки през тях", обяснява Имамович.


"Искаме да останем тук"


"Хората напускат, защото са загубили надежда. Те не вярват, че дори и най-малката промяна е възможна", казва Ясна Яшаревич of the Tuzla Community Foundation. През февруари 2014 г. градът беше епицентър на голямо социално движение срещу корупцията сред политическите елити и разхищението, предизвикано от приватизацията. Движението започна в разпродадени фабрики, където работниците не бяха получавали заплати от месеци, а след това се разпространи. И макар то да накара властите в кантона бързо да подадат оставка, вътрешни противоречия го разделиха. След това през май имаше сериозни наводнения и властите не съумяха да реагират. "Хората знаят, че бедствия като това отново ще се случат и нашите институции ще бъдат безполезни. Как можете да си представите бъдеще в такава държава?", пита Яшаревич.


"Искаме да останем! Не искаме да емигрираме!", скандираха участници в движението, както и демонстранти в Сърбия през април 2017 г., когато протестираха срещу оспорваните избори на президента Александър Вучич. Подобни искания за реформа имаше и по време на "цветната революция" в Македония през 2016 г. След всички тези демонстрации младите лидери на протестите обикновено бяха първите, напуснали страните си.


"Няма време за чакане за по-добро бъдеще"


В гимназията в Нова Градишка, малък град в областта Славония в Североизточна Хърватия, има само 343-ма ученика в началото на учебната 2017/18 година, спрямо 465 през 2012 г. (спад от 27%).


"Имаме кино, театър, болница и две начални училища в този град, но не и работа", казва директорът Лиляна Птачник. "Когато се присъединихме към ЕС, мислехме, че положението ще се подобри, но младите нямат време за някакво хипотетично по-добро бъдеще". Дори и учителите напускат. През 1991 г. Нова Градишка имал население от 17 071 души, а през 2011 г. – 14 229. "Много хора се страхуваха. Че западняците ще идват и ще изкупят цялата ни земя, след като влязохме в ЕС. Но всъщност хърватите масово започнаха да напускат", казва Птачник.


Инвеститорите обаче са наясно с индустриалните традиции и квалифицираната работна ръка на Славония. Малки фирми от Австрия, Унгария и Италия се установяват, има и голямо увеличение на работата от дома, особено за мрежи на международни кол центрове, които търсят хора с езикови познания.


Процес на двойна миграция


Търсенето на работна ръка от Германия изглежда неизчерпаемо. Фирми, федералните провинции и дори градовете организират свое собствено набиране на персонал на Балканите.


Местните агенции обикновено действат като посредници. Често се наблюдава процес на двойна миграция – босненци, македонци и сърби отиват да работят в Хърватия и Словения, а хървати и словенци заминават за Германия. Благич казва: "Ако не им харесва, германците могат да отидат да работят в Швейцария!".


Изтичането на квалифицирани работници е толкова сериозно, че застрашава местния бизнес. Председателят на търговската камара на Федерация Босна и Херцоговина обвинява за това образователната система, която според него не обучава работниците, от които пазарът се нуждае.


В Западна България и Югоизточна Сърбия цели региони се обезлюдяват заради засилената емиграция и ниската раждаемост. Според националната статистика 160 хил. души са напуснали Сърбия според преброяванията на населението между 2002 и 2011 г. Населението на страната в момента е седем милиона (без Косово), а средната възраст се е увеличила от 37.4 години през 1991 г. до 42.7 през 2015 г.


Вместо да търсят решение на демографската криза, правителствата на Балканите просто успокояват консерваторите и се опитват да прокарат мерки срещу абортите.


През март сръбският президент Вучич призова жените и майките на "разберат сръбските нужди" и помоли докторите да показват ултразвук на плода на жените, които искат да направят аборт. В Хърватия скоро може да бъде приет нов закон за абортите, който ще направи задължителни съвещателни сесии с жените, които искат да направят аборти, и ще въведе изискване за период на изчакване.


"Живях в Германия пет години и знам, че е рай", казва Кадич. "Но е невъзможно това движение да бъде спряно. Всеки иска да напусне. Може да съм последната напуснала, така че ще загася лампите, когато напусна Балканите".

Ключови думи към статията:

Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Тази хора поне наистина отиват да работят в Западна Европа, за разлика от едни други дето наприиждаха последните 4 години само за да лежат на социалка и да правят золуми.

 2. 2 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2197 Неутрално  Югославяните от край време са във ФРГ, например 10% от всички хървати живеят там.

  Франкфурт/Майн в момента е окичен с хърватски знамена, било домове, автомобили и самите хора на улицата.
  Освен това в местния отбор Айнтрахт има силно хърватско присъствие на футболисти и треньори.
  След св. обаче с голяма вероятност ще дойде отбор с пачки да купи Ребич.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  „защо хората бягат от Балканите“

  - Статистатевци подканяха млади и образовани хора да емигрират за да освободят територията. Територията, на която да се завърнат Миленвелчевци. За радост останаха хора, повече, които искат територията да се освободи от Сабини…

  Една трагикомична опростена картина на режисирания преход, свършил според Петър Емил Митев и учениците му от „Иван Хаджийски“.

  Проваляща се режисура на преход, според мен. :)

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  Естествена миграция в ЕС от слаборазвити към силно развити региони...
  Това е и оценка на качествата, на способностите на политиците да решават проблеми - щом не могат да го променят хората гласуват с краката си.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Колкото по-силно е руското влияние в една държава, толкова по-зле живее народа, и толкова повече заминава с еднопосочен билет.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  След всички тези демонстрации младите лидери на протестите обикновено бяха първите, напуснали страните си.
  =======
  Интелигенцията пали фитила и изчезва....
  Бедна им е била фантазията на робовладелците в античните времена.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Не е важно колко древна държава си, а как е устроена тя, какви условия за населението осигурява.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Опитът на другите източноевропейски държави показва,че емиграцията спира ,когато средната работна заплата стане 1000 евро.Това се наблюдава в Чехия,Словения,Естония,напоследък и Полша.В България в момента СРЗ е 439 евро,така че сме далеч от този момент.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  Търсенето на работна ръка от Германия изглежда неизчерпаемо. Фирми, федералните провинции и дори градовете организират свое собствено набиране на персонал на Балканите.
  ======
  Същия филм го имаше и преди 50... 60 години в Анадола....
  Германски и белгийски работодатели си пращаха мисионерите да подканват турските селяни, срещайки се с тях буквално по полята и фермите.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Ставашото в Босна важи с пълна сила и за България

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Весело

  "Преди имахме еднопартийна система", казва кметът на Тузла Ясмин Имамович. "Но тогава се гледаха уменията и квалификациите,
  =======
  Ха ха....... колко анти демократично!
  Добре че дойде демокрацията и всичко живо се юрна....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 267 Весело

  Всеки свободен човек има правото да осигури най-доброто за себе си и семейството си.

  Робите могат разпалено и емоционално да прегърнат идеята за национализма и фашизма в крайното си отчаяние.

 13. 13 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Е па и вие сложете една проста мутра да управлява Швейцария и от там ще бягат хора...

 14. 14 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Единствената причина за напускането на Балканите са хората на Балканите!

 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Тази естествена склонност към миграция към по-богатите Север и Запад не е новост, достъпът до свободно движение и трудовите пазари е новото. Българите, заминали преди 20 и повече години, дори успелите, често мечтаят да се върнат и го правят.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Потвърждава се отново смисъла на думата ''склави'' /за славяни/. Така си е било от време на Римската империяи Османската империя даже. И тогава са точили роби от Балканите за модерния бизнес на запад - клане на арената,сексуални услуги на патрициите и измекярстване за просперитета на метрополията.

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Какви балкани?Никакви Балкани.Това са територии от бившия съветски блок.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  "Преди имахме еднопартийна система", казва кметът на Тузла Ясмин Имамович. "Но тогава се гледаха уменията и квалификациите,=======Ха ха....... колко анти демократично!Добре че дойде демокрацията и всичко живо се юрна....
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Можеше поне на тази тема да се въздържиш от коментар , защото ти си един от виновниците за това положение.
  Защото си бил комунист. Турчин с партиен билет. Ти си бил част от комунистическата репресивна система в България.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2676 Любопитно

  До коментар [#12] от "minuva4a":

  “Робите могат разпалено и емоционално да прегърнат идеята за национализма и фашизма в крайното си отчаяние.”

  Това за немците на Хитлер и римляните на Мусолини ли се отнася? И от кого са били поробени тия “роби”?

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  "си пращаха" може да използваш само, когато си бил там и свидетел на събитията.

  Когато говориш за случки преди твоето раждане, трябва да използваш "са пращали" , сигнализирайки, че преразказваш нещо, на което самият ти не си бил свидетел.

 21. 21 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 325 Весело

  ей, големи драми :) още римляните са го казали ubu bene, ibi patria:)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  не вярвам в БКП да са приемали хора, служили като трудоваци в СВ на БНА.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2676 Весело

  До коментар [#5] от "today":

  Да, да, безспорно е руското влияние в Афганистан, Ирак, Пакистан, Сомалия, Судан, Нигерия. Особено в Ал Кайда - “емигрираха” направо в двете кули на “световната търговия”.

 24. 24 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Има едно популярно meme където полуостровът е изобразен като Бермудски тригълник, в който изчезват неща като щастие, успех, благополучие и т.н. иначе за 100 години на Балканите всеки е воювал с всеки, отделно са вътрешните граждански войни. Страшна зверилница, кървища и т.н.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":не вярвам в БКП да са приемали хора, служили като трудоваци в СВ на БНА.
  —цитат от коментар 22 на Нинов


  Къде са служили турците няма никакво значение. Турците с партиен билет бяха най-верните войници на Партията.

 26. 26 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Западът организира голодомор на Балканите!!!

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Балканите са един размирен район, в който катаклизмите са ежедневие. А корупцията и шуробаджанащината са направо неизкореними. Като прибавим и некадърността на политическата класа, картината е достатъчно категорична. Така че този процес на движение на населението на запад не само няма да спре, а ще продължи с още по-бързи темпове след приемането и на западните Балкани в ЕС.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  Защото си бил комунист.
  ======
  И откъде си толкова сигурен, че съм такъв?
  Няма начин да съм такъв. И още.... семейството ми е изгонено от тогавашните комунисти....макар че в интерес на истината, трябва да съм им благодарен до някъде за това.
  Според мен, комунисти сте вие които от сутрин до вечер плюете по комунизма, понеже сте негова рожба.

  Bukalemun
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  До коментар [#20] от "Нинов":

  Когато говориш за случки преди твоето раждане, трябва да използваш "са пращали"
  =====
  Но те 'си пращаха'.... понеже съм бил и свидетел на тоя период,който продължава и до днес, макар и в неосезаеми количества.
  Напиши дословно.... Emirdağ dan Almanya ya goc....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Нали се оправдават за ниските заплати с ниската производителност на труда?
  Да де, ама производителността на труда в България е 44% от средноевропейската,
  а заплатите са 21% от средноевропейските!!!
  Прости сметки показват, че според производителността на труда, средната работна заплата в България трябва да е 2200 - 2300 лв., а тя е малко над 1000 лв.
  Ако беше 2200 лв, напускащите територията шяха да клонят към нула' но това може да стане само ако не се крадат 2/3 от данъците ни чрез обществени поръчки и други далавери.

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Неутрално
 32. 32 Профил на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Ми то кой е виновен ве - качеството на живот в държавата зависи от това как се управлява, което зависи от това кой управлява, което пък се решава на избори където гласува населението - нали така?

  Да вземем например българия - вижте примерно как гласуват хората напуснали страната - поне половината от хората в Англия и Германия например гласуват за БСП - значи матрЯлеца си емигрирал на Запад, ама си гласува за комунистическо-руската партия - тия хора освен олигофре.ни и лицемери не знам как да го нарека. Съвсем елементарно примерче

  като имаше протести с искане ЗА съдебна реформа (основата на една държава) и ПРОТИВ строителството на белеНЕ (тоест против непосилното заробване на държавата) имаше 2-3 хиляди човека, като имаше протест щот вдигнали годишната винетка с 20 лв - десетки повече

  миии - МАТРЯЛ

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 937 Неутрално

  "Живях в Германия пет години и знам, че е рай"

  Виж ти.
  А някои разправят, че в Рассия на Путин било рай.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  До коментар [#13] от "Джони Глупавия":
  +++++++++++++++++++++

 35. 35 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Паша Баракович - уж 300 евро не стигали за цигари и бензин, а на 25 вече женен с дете на път. Естествено се е ориентирал към Франция.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 36. 36 Профил на qax10558574
  qax10558574
  Рейтинг: 228 Неутрално

  А,как е в Руския вилает-БГ?

 37. 37 Профил на Балканиеро
  Балканиеро
  Рейтинг: 227 Неутрално

  В случая акцентът не е правилен, не Балканите, а бившият социалистически строй е причината за емиграцията нашите страни. :(

 38. 38 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 225 Неутрално
 39. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ми те целите Балкани се управляват от мутри и престъпници. А глуповатите останали се надяват и за тях да има малко медец, та да оближат пръстите...

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Колкото по-силно е руското влияние в една държава, толкова по-зле живее народа, и толкова повече заминава с еднопосочен билет.
  —цитат от коментар 5 на today


  Изпревари ме ++++++ много точна дефиниция си дал ++++

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Проваляща се режисура на преход, според мен. :)
  —цитат от коментар 3 на plebs

  Нашите назначени капиталисти не отчетоха един много важен фактор - отворените граници. Социализмът това го спасяваше, границите затворени, щеш не щеш стоиш тук и им работиш. Е, както казвахме "Те ни лъжат че ни плащат ние пък ги лъжем че им работим". Но моята заплата като млад инженер беше $30, както и да го смятаме на печалба излизаха.

  И второто което подцениха назначените капиталисти бяха кадрите. Освен заводите закупени на цената на старо желязо те получиха нещо много по-ценно, кадрите. Готови, обучени и свикнали да работят за жълти стотинки. Вирнаха нос псевдо капиталистите ни, помислиха се за велики и че това ще продължи вечно. Да ама не, има неумолими биологични закони. Мнозина вече се пенсионираха, други се преселиха в щастливите ловни полета, трети емигрираха. И изведнъж назначеният капиталист се озова пред суровата реалност - хора да работят за жълти стотинки вече няма. А които са млади ползват Интернет и искат западни заплати или поне близо до тях.

  Още не са им уврели дебелите глави, надяват се да намерят други будали - украинци, от Молдова. Само показва глупостта им, защо да идват в България от която бягат собствените и жители? Вместо да отидат в Германия за 5-6 пъти по-добро заплащане. Ограбването наречено преход към демокрация ще се провали по чисто икономически начин - няма да останат индианци, само вождовете.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Опитът на другите източноевропейски държави показва,че емиграцията спира ,когато средната работна заплата стане 1000 евро.Това се наблюдава в Чехия,Словения,Естония,напоследък и Полша.В България в момента СРЗ е 439 евро,така че сме далеч от този момент.
  —цитат от коментар 8 на musashii

  Аз имам друг критерий. наричам го "праг на емиграцията" и той е равен на 2.2. Навремето хората са напускали Европа на път за Америка. Където са ги чакали индианците скалпиращи белокожи, законът на Колт и подобни "прелести". Обаче дохода е бил 2.3 пъти по-висок от този в Европа и като бонус надеждата за нов живот. И те са напускали уредената Европа на път за дивият Запад.

  Когато в БГ заплатата стане наполовина на европейската хората ще престанат да я напускат. И мнозина ще се върнат. В момента това значи минимална заплата 4 евро/час.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#39] от "Хи-хи":

  Много смешно! Иска им се на мутрите и техните лакеи да напуснем страната си. Е, няма!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 44. 44 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#8] от "musashii":

  Не съм съгласен за нивото 1000 евро. В Чехия и Словакия, за които имам преки наблюдения, доходът достигна 1200 евро средно, но емиграцията не е престанала. Може би е понамаляла. Но определено не е настъпило обратното завръщане.
  Има и един друг феномен, хората от пограничните райони с Австрия и Германия (да кажем до 30 км от границата), ходят на работа в немското и австрийско пограничие, т.е. в провинциите Саксония, Тюрингия, Бавария, Горна и Долна Австрия и в Бургенланд и Виена. Да, ама много от тях се казват Мюлер, Кранц, Шустер, Рихтер, Хаузер... и в къщи си говорят на немски диалект, та научаването на литературен немски не им е проблем.

  И аз мисля, че качеството на управление ще донесе подобрението на живота и евентуалното заврзщане. А не просто количеството пари по сметка.

  E PLVRIBVS VNVM
 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#42] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Като умножиш 2,3 по 439 евро колкото е средната работна заплата се получава точно 1000 евро.Така че изчисленията ни съвпадат.

 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#44] от "PavelCZ":

  За Чехия се дава разлика имиграция -емиграция 12 хиляди човека.Така че вие споделяте лични впечатления,ама статистикатоа сочи друго.И основният фактор за емиграцията е заплащането на труда.Винаги съществуват изключения,но основната маса затова са емигрирали.

 47. 47 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "today":

  Абсолютна истина! Коренът на злото се нарича посткомунизъм+деструктивно руско-корупционно разяждащо влияние.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 48. 48 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  Бил комунист? Няма бивш комунист. Особено пък мазен фес с ник ети

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 49. 49 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Потвърждава се отново смисъла на думата ''склави'' /за славяни/. Така си е било от време на Римската империяи Османската империя даже. И тогава са точили роби от Балканите за модерния бизнес на запад - клане на арената,сексуални услуги на патрициите и измекярстване за просперитета на метрополията.
  —цитат от коментар 16 на log_on


  Презрителното определение "склави" не идва от Римската империя, а от викингите, които са вземали руснаци за роби, защото са били като овце. Викингите дават името на тия цървули - склави, днешните славяни. Прави са били викингите - руснаците са роби по душа. За разлика от тях, хората, населяващи Балканите не са роби. Помисли само колко войни разпалиха балканците, та Чърчил да казва, че Балканите произвеждат повече история отколкото могат да понесат. В Гърция и до днес казват на българите вулгари, а това, както и да го погледнеш, няма нищо общо с робска психика. Огромният проблем на Балканите се нарича Русия - откъдето мине Русия, нам трева не никне. Каквато клоака е Русия, в такава клоака се превръща всяка територия, която руснаци на талази омърсяват с присъствието си.

 50. 50 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Само рев и вой кой ни е виновен. По-конкретно, почитаеми, аман от абстракции - то не беше Русия, политиците, конспирацията, кемтрейлс. Виновни са класата хора, която приватизира всичко, след което харчи доходите за подкупи и влияние, за да си поддържа привилегиите. Виновни са и кютуците които постоянно гласуват за герп и бесепе. И милите работодатели, които вместо да реинвестират печалбите в технологии и развиване на персонала, си сменят бмв-то всяка година.
  В голяма степен групи 1 и 3 съвпадат.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#39] от "Хи-хи":Много смешно! Иска им се на мутрите и техните лакеи да напуснем страната си. Е, няма!
  —цитат от коментар 43 на etty1


  Ще,ще, тази територия трябва да се освободи за прииждащите руски заселници!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 52 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  Тъжна картинка,но може да се сравни с България!

 53. 53 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Щото всичко тече, като през сито.Няма резултат от усилията,
  такъв какъвто сме мечтали.

 54. 54 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  "Няма време за чакане за по-добро бъдеще"
  Казали са го точно.

 55. 55 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 735 Весело

  „..болницата в Дюседорф. Там очаква да печели 1900 евро през първите шест месеца и 2500 след това, което ще му позволи при него да дойдат жена му и новороденото му дете.“

  Хубаво е, че е учил и прави нещо за бъдещето си. Но е голям оптимист. „Гледач“ с тригодишен медицински курс, организиран от немска болница в Босна получава в момента в Германия 1350 Евр. бруто(толкова колкото и немеца на същата работа) с тенденция 1600. Данъци и застраховки около 300 Евр. Остават му 1000 за квартира(в Дюселдорф средно 600 Евр за квартирка)ядене и пестене. Социалният минимум в Германия е 860 Евр. Като дойде жената и детето ще има още около 350 допълнително. Ханъмата е ясно, че няма да работи, ще е с професия майка. За в бъдеще ако отсее 5-6 деца може и да се „замогне“...

 56. 56 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#49] от "ddemi":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sclaveni
  They were mentioned by early Byzantine chroniclers as barbarians having appeared at the Byzantine borders along with the Antes, another Slavic group?

  ?

 57. 57 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Опитът на другите източноевропейски държави показва,че емиграцията спира ,когато средната работна заплата стане 1000 евро.Това се наблюдава в Чехия,Словения,Естония,напоследък и Полша.
  —цитат от коментар 8 на musashii
  Тези 1000 евро ги повтаряш като някаква магическа формула. В Унгария нетната миграция е почти нулева за последните 5-6 години, а средната нетна заплата за периода е 650 евро.

  Така, че не е само до заплатата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 58. 58 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Единствената причина за напускането на Балканите са хората на Балканите!
  —цитат от коментар 14 на 5149mich
  Точно така. Кофти материал на който все някой друг му е виновен. На запад е по-добре просто защото този кофти материал е силно разреден с по-качествен материал.

  Същото се отнася в още по-голяма степен за ислямските страни.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 59. 59 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Балканите са един размирен район, в който катаклизмите са ежедневие. А корупцията и шуробаджанащината са направо неизкореними. Като прибавим и некадърността на политическата класа, картината е достатъчно категорична.
  —цитат от коментар 27 на proza
  Колега, "политическата класа" не са я докарали марсианците и не те гласуват за нея.

  Всичко е до матр'яла. Балканците бягат от самите себе си.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 60. 60 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 231 Неутрално

  „Една трагикомична опростена картина на режисирания преход, свършил според Петър Емил Митев и учениците му от „Иван Хаджийски“. Проваляща се режисура на преход, според мен. :)
  —цитат от коментар 3 на plebs
  Бихте ли разяснили за по-младото поколение ?

 61. 61 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Доста гнусно внушение.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 62. 62 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  докато всички смятат балканите за задунайска губерния, ще е така. всички бягат от Русия по-далече

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 63. 63 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#57:"Николай Николов"][/quote]

  В момента средната работна заплата в Унгария е близо 700 евро.Сравни я с 300 евро,колкото е в повечето български области.И ще ти стане ясно каква е разликата.Освен това от Унгария има емиграция,ама има и имиграция на етнически унгарци от други по-бедни държави.Затова и нещата са уравновесени.

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Освен доходите тоест чисто икономическите причини огромно значение имат и чувството на доверие, справедливост че живееш в държава и общество които наистина защитават членовете на това общество, няма в света просперираща държава където доверието клони към нула!

  klimentm
 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6246 Разстроено

  Това е следствие от комунизма на бкп и кпсс, поне още 30 години ще се влачим след държавите от Западна Европа.

 66. 66 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#57:"Николай Николов"]
  —цитат от коментар 63 на musashii
  В момента средната работна заплата в Унгария е близо 700 евро.Сравни я с 300 евро,колкото е в повечето български области.[/quote]

  Сравняваш средната заплата в Унгария с заплтите по области в БГ. Като ще сравняваш с областите в БГ вземи заплатите в отделните области в Унгария - извън Будапеща заплатите рязко падат.

  Иначе сравненията ти стават малко манджа с грозде.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 67. 67 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Освен това от Унгария има емиграция,ама има и имиграция на етнически унгарци от други по-бедни държави.Затова и нещата са уравновесени.
  —цитат от коментар 63 на musashii


  Глупости. Техните етнически унгарци са като нашите етнически българи - в момента в който грабнат ЕС паспорт тръгват на Запад. В Лондон имам съседи украински унгарци - минали са през Будапеща само да вземат паспортите.

  Изобщо де що познавам унгарци в Лондон са все от извън Унгария - сръбски, румънски, украински. От Унгария досега в Лондон съм срещнал само един. Просто почти не емигрират. Не знам с какво е свързано, но е факт. А нетните им заплати им са далеч от 1000-та евро дето ги бленуваш.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 68. 68 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А напред, а назад - мноо ароматна партенка за многократно ползване... В зависимост от контекста ту бегаме, ту се връщаме на тълпи от олигофрени... Тези дето в момента управляват, забелязват връщане, тези дето ще ги събарят - бягство. Ми нема пълно щастие... А то е мнооооо просто: който успее да се адаптира - остава, който не се вписва - бегом обратно, че и с патриотична пяна на уста...
  Ся поантата: Не е важна бройката натам и обратно, а КАЧЕСТВОТО!!! По добре един върнал се ЕКСПЕРТ, отколкото 100 мургавели...

  roo
 69. 69 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#41:"Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП"][/quote]

  '' Нашите назначени капиталисти не отчетоха един много важен фактор - отворените граници. Социализмът това го спасяваше, границите затворени, щеш не щеш стоиш тук и им работиш. Е, както казвахме "Те ни лъжат че ни плащат ние пък ги лъжем че им работим". Но моята заплата като млад инженер беше $30, както и да го смятаме на печалба излизаха.

  И второто което подцениха назначените капиталисти бяха кадрите. Освен заводите закупени на цената на старо желязо те получиха нещо много по-ценно, кадрите. Готови, обучени и свикнали да работят за жълти стотинки. Вирнаха нос псевдо капиталистите ни, помислиха се за велики и че това ще продължи вечно. Да ама не, има неумолими биологични закони. Мнозина вече се пенсионираха, други се преселиха в щастливите ловни полета, трети емигрираха. И изведнъж назначеният капиталист се озова пред суровата реалност - хора да работят за жълти стотинки вече няма. А които са млади ползват Интернет и искат западни заплати или поне близо до тях.

  Още не са им уврели дебелите глави, надяват се да намерят други будали - украинци, от Молдова. Само показва глупостта им, защо да идват в България от която бягат собствените и жители? Вместо да отидат в Германия за 5-6 пъти по-добро заплащане. Ограбването наречено преход към демокрация ще се провали по чисто икономически начин - няма да останат индианци, само вождовете...'' ++++++ Отличен кратък анализ за комунисто-капитализма в БГ . Точно така е . Няма кой да им работи и вече са в паника . А това е добре . Ако перефразирам всяка победа над комунисто - капитализма е победа за България и смърт за рашизма . Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 70. 70 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#5] от "today":Абсолютна истина! Коренът на злото се нарича посткомунизъм+деструктивно руско-корупционно разяждащо влияние.
  —цитат от коментар 47 на Скакауец


  +++ Добре де така е , а ти пич ми къде беше като те подкрепях и исках ти да си нещо повече от музикант А ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 71. 71 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#49:"ddemi"][/quote]
  Презрителното определение "склави" не идва от Римската империя, а от викингите, които са вземали руснаци за роби, защото са били като овце. Викингите дават името на тия цървули - склави, днешните славяни. Прави са били викингите - руснаците са роби по душа. За разлика от тях, хората, населяващи Балканите не са роби. Помисли само колко войни разпалиха балканците, та Чърчил да казва, че Балканите произвеждат повече история отколкото могат да понесат. В Гърция и до днес казват на българите вулгари, а това, както и да го погледнеш, няма нищо общо с робска психика. Огромният проблем на Балканите се нарича Русия - откъдето мине Русия, нам трева не никне. Каквато клоака е Русия, в такава клоака се превръща всяка територия, която руснаци на талази омърсяват с присъствието си.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Поздрав .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":Защото си бил комунист. ======И откъде си толкова сигурен, че съм такъв?Няма начин да съм такъв. И още.... семейството ми е изгонено от тогавашните комунисти....макар че в интерес на истината, трябва да съм им благодарен до някъде за това.Според мен, комунисти сте вие които от сутрин до вечер плюете по комунизма, понеже сте негова рожба.
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Комунистът вика дръжте комунистите! Комунист в сегашно време не е само този, който и преди не е бил.

 73. 73 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Турците за няколкло века не донесоха такава тотална съсипия на Балканите каквато "братската" Русия донесе за няколко десетилетия. От това катастрофално явление може Балканите и никога да не се съвземат.

  veni vidi fugi
 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Турците за няколкло века не донесоха такава тотална съсипия на Балканите каквато "братската" Русия донесе за няколко десетилетия. От това катастрофално явление може Балканите и никога да не се съвземат.
  —цитат от коментар 73 на zabejko


  А ко ша кайш за братския европейски съюз?

 75. 75 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Общото между описаните страни е, че са били в състава на Османската империя. Като се добави и руско-съветското влияние и работата става ясно. Такава ни е орисията.

 76. 76 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Пораздули са нещата. Хората от бивша Югославия поне четвърто поколение след ВСВ живеят така и Балкана не се е изпразнил.
  Докато са млади ходят и работят десетина години по Европа, съберат пари да си направят къща и се връщат обратно. Те имаха тая привилегия през соца, за разлика от нас.
  Разликата сега е, че са налазени от руснаците а където стъпят те трева не никне.
  Иначе преди западни фирми имаха заводи в Югославия и вадеха добри пари в заводите.
  Докато сега благодарение на оня тъпънар Милошевич Лукойл и Газпром им пият силиците, ама и това ще се отскубнат преди нас.

 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#66:"Николай Николов"][/quote]

  Ами да сравняваме средните работни заплати за цялата страна.689 евро в Унгария срещу 439 в България.250 евро разлика.При двама работещи в семейство ето ти разлика от 1000 лв месечно.

 78. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  И изобщо да се говори, че някой "емигрирал" е Европа на тия времена е нонсенс.
  Да, повече пари се вадят там, но качеството на живот и много по-ниско отколкото тук, Балкана.
  Някой може да си пада по тамошните подредености и подредени градинки, но стреса и душемелачката също ги има нали. И дума не може да става за сравнение с тукашния релакс и качества на природа и храна.

 79. 79 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#67] от "Николай Николов":

  В едната държава премиер е ББ в другата Орбан.Това също има значение.Орбан дава по 32 хиляди евро помощ при раждането на трето дете плюс безлихвен заем за същата сума,Боко дава по 100 евро.

 80. 80 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Нормално, всеки иска да живее в уредена държава с правила, стандарт и перспективи...

 81. 81 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  За протокола и ламби е в германия

  Обичам да грухтя и плюскам.
 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2676 Весело

  До коментар [#76] от "k_":

  “Иначе преди западни фирми имаха заводи в Югославия ”

  Хм, Горьене, КРКА, Плива, ЛЕК, Здравлье, Алкалоид, Зайчар, Застава са все западни фирми.
  От де ви намират такива “умници” като ония галфон, който прати виконгите от 7-ми век в първи век, в разцвета на Римската империя. Или третия, с турско-съветско-руското управление на Босненския санджак от 1878 до 1918 г. Ама може пък австрийците да са руснаци, ако се вярва на оня кретен с нацистките роби.
  Галфон до галфона, мила моя майньоле! После защо сме били зле? Измислят си истории и се радват са собствената си простотия гаче са на хранилка в Дойчевеле.

 83. 83 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#67] от "Николай Николов":В едната държава премиер е ББ в другата Орбан.Това също има значение.Орбан дава по 32 хиляди евро помощ при раждането на трето дете плюс безлихвен заем за същата сума,Боко дава по 100 евро.
  —цитат от коментар 79 на musashii


  Не са много унгарците дето имат 3 деца.

  По-скоро съм склонен да мисля, че нивото при което нетната емиграция започва да клони към нула е доста по-ниско от 1000 евро. Предполагам е около 500-600 евро. Изключенията от това изглежда, че са 2: когато има висока безработица (като в Гърция и някои др. средиземноморски страни) или когато в страната има значителна по размер малцинствена група, която се чувства маргинализирана (каквато са руснаците в Прибалтика). В тези случаи емиграцията може да продължи още доста дълго време (докато изчезне съответната предпоставка).

  Какво означава това за нашите условия? Очаквам при 600 евро нетна заплата нетната емиграция сред етническите българи да започне да клони към нула (т.е. заминаващите ще са горе-долу колкото връщащите се). При етническите малцинства (турци и роми) нетната емиграция ще продължи и след това.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 84. 84 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Тази хора поне наистина отиват да работят в Западна Европа, за разлика от едни други дето наприиждаха последните 4 години само за да лежат на социалка и да правят золуми.
  —цитат от коментар 1 на lustmord


  Не знам ама българите и румънците имат печалната слава на правещи золуми, циганите на социални паразити още отпреди да влезем в ЕС (някой помни ли норвежките цигани). Ама те били цигани, кой го боли фара, все едно ти правиш разлика между пенджабско паки и такова от Карачи.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 85. 85 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Коя европейска държава държи рекорд по емиграция като процент от населението си от 1990 досега?
  Също като процент за най-много напуснали със средно специално и висше образование?
  Предполагам България.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 86. 86 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#5] от "today":


  Колкото по-силно е руското влияние в една държава, толкова по-зле живее народа
  —цитат от коментар 5 на today


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 87. 87 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Някои бягат, други се връщат. Просто за вторите се пише малко. И се връщат наистина успелите, каквото и да значи това. Тези, които няма да приемат връщането си като личен провал в живота. И те знаят и едното, и другото. И се връщат обезпечени. И за тях нищо не се говори. Не се говори нищо и за италианските пенсионери с пенсии около 1К евра, дето се заселват в БГ и допринасят много на икономиката. Пенсия, която са заработили другаде, харчат тук. Ами това са инвеститори пар екселанс! Да, ама трябва да се внушава, че тук е гадно и хората трябва да бягат! И точно бг медии пеят с пълно гърло в този хор! Не е лесно да си журналист в днешно време. На много неща трябва да плюеш! Най-вече на собствения си фасон! По-добжре е да отглеждаш краставици, ако могат да те хранят. Много по-достойно.

  Мърфи е оптимист!
 88. 88 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#30] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Някой обира каймака. Разликата остава в ония с Бентлитата, яхти и самолети.

 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  хората не бягат от Балканите, а от частниците на Балканите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#83] от "Николай Николов":

  Т.е. ако в следващите 5 години ръстът на заплатите в БГ е поне колкото в предишните 5, то нетната емиграция след етническите българи силно ще се доближи до нулата (броя на емигриращите ще е приблизително равен на връщащите се).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 91. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#83] от "Николай Николов":Т.е. ако в следващите 5 години ръстът на заплатите в БГ е поне колкото в предишните 5, то нетната емиграция след етническите българи силно ще се доближи до нулата (броя на емигриращите ще е приблизително равен на връщащите се).
  —цитат от коментар 90 на Николай Николов


  :-) няма да има кой да емигрира, последният ще загаси лампите преди да умре

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Колкото по-силно е руското влияние в една държава, толкова по-зле живее народа, и толкова повече заминава с еднопосочен билет.
  —цитат от коментар 5 на today

  Пример = Китай и Виетнам ..... ама много са зле горкита
  дори Беларус е 4 пъти по-добре от България в ЕС
  а за Казахстан може само да си мечтаем

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 93 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":не вярвам в БКП да са приемали хора, служили като трудоваци в СВ на БНА.
  —цитат от коментар 22 на Нинов


  От малцинствата приемаха.

 94. 94 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#87] от "султана глаушева":

  "И се връщат наистина успелите, каквото и да значи това. "
  Откъде я извади тази глупост? Аз, като стар емигрант да ти кажа: никой който е успял в по-хубава държава не се е върнал по собствено желание. Никой не бяга от хубавото. Може би се връщат хората, които са се пенсионирали в бели държави и искат по сантиментални причини или икономически причини да си изкарат края на живота в България. Но те не са много. Или са тежко болни и т.н.
  Основното, младите, кадърните, няма да се върнат. Излязат ли те по широкия свят, видят ли хубавото, няма връщане. Там се устройват, там раждат деца (които не са българи), там плащат данъци, там купуват имоти, там ще умрат повечето.
  Аз имам лични впечатления от випуска на дъщеря ми - ВИНС Варна, специалност "Международни икономически отношения" преди около 20 години завършили. 95% заминаха, 5% се върнаха. Дъщеря ми вече от 18 години е в УСА и последното нещо за което мисли е да се връща в България - да не е луда! Аз също - никога България! А внукът ми не говори български, пък и не му е нужен - сега испански, китайски са нужни в УСА.

 95. 95 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 287 Неутрално

  [quote#74:"Judjuk"][/quote]

  В братския европейски съюз е всеки каквото сам си избере, другарю каскет. Избираш Боко , Пеефски и комунетата и си носиш кръста. Безплатен обяд няма.

 96. 96 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#94] от "rumen5252":

  Съгласен съм - повечето няма да се върнат. И най-вече заради инерцията на семейство, работа, дом. Особено ако партньорът не е от БГ връщането е слабо вероятно. И, все пак, доста хора се връщат. Някои дори и с чуждестранни партньори.

  И това "с хубавото се свиква" е доста относително. В поста Ви усещам леко самодоволство, не искам да го нарека "парвенюшко", но на такова прилича. Надявам се да е случайно.

  Като емигрант с над 20г стаж (вкл 2 дипломи в чужбина) ще си позволя да кажа, че "хубавото" е нещо относително. В БГ в момента човек с добра западна диплома и стаж живее много добре. Нерядко дори по-добре отколкото на Запад. Имам приятели, които се върнаха след над 10 години в чужбина. И бившата ми съпруга се върна след над 10 години в чужбина (със западна диплома, стаж и апартамент на сравнително централно място в Лондон). В БГ получава заплата дето е една трета от това, което взимаше в Лондон, но в БГ това и дава по-високо качество на живот.

  Така, че, хайде да не прекаляваме със самодоволството. Болшинството българи в чужбина просто имат нормален живот, а не нещо с което могат особено да се гордеят. А има и немалко дето просто блъскат здраво колкото да свържат двата края, но им е неудобно да си го признаят. И ги е срам да се върнат защото ще ги помислят за лузъри. В ЮК където живея това са поне една трета от българите. Та го има и това - зорлем се мъчат ама пуста гордост им пречи да помислят за връщане в БГ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 97. 97 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#83] от "Николай Николов":Т.е. ако в следващите 5 години ръстът на заплатите в БГ е поне колкото в предишните 5, то нетната емиграция след етническите българи силно ще се доближи до нулата (броя на емигриращите ще е приблизително равен на връщащите се).
  —цитат от коментар 90 на Николай Николов


  В повечето области средната нетна заплата е 300 евро.Така че до момента,когато стане двойно по-висока има доста време.И то заплатите ще се повишават единствено заради демографският срив.

 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  А внукът ми не говори български, пък и не му е нужен - сега испански, китайски са нужни в УСА.
  —цитат от коментар 94 на rumen5252


  Практическа полза от българския няма. Но има полза от това едно дете да израстне в многоезикова среда. За съжаление, не всеки родител има интелектуалната основа за да осъзнае това.

  Синът ми е роден в Лондон, има британски паспорт, но говори свободно български. Но пак казвам - не всеки родител има интелектуалното ниво да осъзнае, че няма излишен език.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 99. 99 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#89] от "dark'star":
  "хората не бягат от Балканите, а от частниците на Балканите"
  ............................
  Които поне в България в голямата си част са бивши комунисти или мутри.
  И все пак, емиграцията у нас потуши до голяма степен социалното напрежение, иначе и тук щяхме да се избием, като сирийците, които от 5 млн. през 1960-те бяха станали 22 млн., когато избухна гр. война през 2011 г.

 100. 100 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#87] от "султана глаушева":

  "Пенсия, която са заработили другаде, харчат тук. Ами това са инвеститори пар екселанс!"

  Съжалявам, Султана, но този път трябва да изразя несъгласие с Вас. Пенсионерите рядко са инвеститори. Ако са спестили минималния $1 милион за старините си, едва ли биха отишли в една дива страна, с непознат език, известна само с това, че е най-бедната и корумпирана в ЕС. Дори да ги имат парите и да искат да си повдигнат стила на живот, те са повече рентиери отколкото друго. Никой нормален човек на възраст не би инвестирал парите за си за старост (retirement funds), щото ако ги загуби няма кога да ги възстанови. А колко харчи един стар човек?... освен за лекарства, разбира се... Макар че днес видях на едно кръстовище едно накипрено древно бабе, от 80-85 год нагоре в чисто нов ярко червен Ягуар... изключенията дето потвърждават правилата.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK