За какво се договори ЕС в най-голямото си търговско споразумение

За какво се договори ЕС в най-голямото си търговско споразумение

© ReutersПредседателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, и японският министър-председател Шиндзо Абе подписаха днес в Токио споразумение за икономическо сътрудничество между ЕС и Япония. Това е най-мащабното търговско споразумение, договаряно някога от ЕС. То създава зона за свободна търговия, която обхваща над 600 милиона души и почти една трета от световния БВП, се посочва в съобщение на Еврокомисията.


Споразумението ще премахне много голяма част от възлизащите на един милиард евро мита, плащани всяка година от дружествата от ЕС, които изнасят за Япония, както и дългогодишни правни пречки, например за автомобилите. То ще отвори японския пазар, който наброява 127 милиона потребители, за износа на селскостопански изделия от ЕС и ще увеличи възможностите за износ на ЕС в други области.


Ето още няколко ключови части от споразумението:
За износа на селскостопански стоки от ЕС то:


- премахва японските мита за много сирена, например гауда и чедар, които сега са 29.8 на сто, както и върху износа на вино (досега средно 15 на сто);


- дава възможност на ЕС значително да увеличи износа си на говеждо месо за Япония, а за преработено свинското месо ще бъде въведена безмитна търговия и почти безмитна - за прясното месо;


- дава закрила в Япония на над 200 висококачествени европейски селскостопански стоки, носители на т.нар. географски означения, както и на избрани японски географски означения в ЕС.


Споразумението отваря и пазарите на услуги, особено в областта на финансите, електронната търговия, далекосъобщенията и превозите. То осигурява на дружествата от ЕС достъп до големите пазари на обществени поръчки в 48 големи града в Япония и премахва пречките пред обществените поръчки в железниците на национално равнище.


Уреждат се особено чувствителни за ЕС въпроси, например в автомобилостроенето, като се въвеждат преходни срокове с продължителност до седем години до премахването на митата. Споразумението съдържа подробна част за търговията, поставя много високи изисквания за труда, безопасността, опазването на околната среда и защитата на потребителите и включва всеобхватни защитни мерки в областта на обществените услуги.


Що се отнася до защитата на данните, ЕС и Япония вчера приключиха преговорите, които ще допълнят споразумението за икономическо партньорство. Те се договориха да признаят взаимно системите си за защита на данните за равностойни, и по този начин ще се създаде най-голямото пространство в света с безопасно движение на данни.


Предстои споразумението да бъде одобрено от Европейския парламент и от парламента на Япония, след което то би могло да влезе в сила от догодина. Продължават преговорите с Япония за изискванията за защита на инвестициите и решаването на спорове в тази област. /БТА

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Хубаво, не не е ясно какво получава Япония? Принципното споразумение по търговията между ЕС и Япония беше подписано на 6 юли 2017. Освен подписаното търговско има и Съглашение за Стратегическо Сътрудничество по което се работи.
  Интересно е какво ще одобри японският парламент по отделните категории в търговското споразумение - предполагам че частта за говеждото месо ще срещне известна съпротива, затова и очакванията са за рязко увеличаване на износа на свинско и пилешко.
  По-подробно на https://www.usatoday.com/story/news/world/2018/07/17/eu-japan-free-trade-agreement/791125002/

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не съм специалист, но тази свободна търговия няма ли да удари по европейското автомобилостроене и главно по немското, защото то е най-масовото.Тойота и Хонда ще наводнят пазара и улиците на европейските градове, както е в САЩ. Добре дошло за японците. Сиренето гауда едва ли ще липсва на много хора, но качеството на японските автомобили ще задуши европейското автомобилостроене.

 3. 3 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Тоест преходен период ще има само за автомобилите, за всички други стоки и от догодина ще паднат митата?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  "Наводняването" би трябвало да е добре дошло за обикновения потребител, защото се предполага, че цените ще са по-ниски, вкл. и на немските автомобили, ако искат да са конкурентни.

 5. 5 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Любопитно
 6. 6 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Интересно как сега всички се засилиха да махат мита и да си отварят пазарите. Защо ли?

  California Über Alles
 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#4] от "hammurabi":


  До коментар [#2] от "proza":"Наводняването" би трябвало да е добре дошло за обикновения потребител, защото се предполага, че цените ще са по-ниски, вкл. и на немските автомобили, ако искат да са конкурентни.
  —цитат от коментар 4 на hammurabi


  То е добре дошло за потребителя /уж/, но такива споразумения обикновено облагодетелстват големите концерни и прецакват дребния и среден бизнес. Та добре дошло за потребителя, но не добре дошло за работника или служителя на малка или средна фирма. Като остане без доход, каква полза, че тойотата му е с 5000 по-евтина. Тези споразумения за последните 30 години убиха малкия и среден бизнес в цяла Европа. Тръпм започна да копа срещу това безумие, но евроджендърите продължават да ни продават на корпорациите /те за това са назначени де, не за да защитават нашите интереси/.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В края на статията са поизлъгали, предполагам в началото и по средата също. Ще влезе в сила след като бъде ратифицирано от страните членки. Споразумението с Канада няма да влезе в сила изобщо, защото Италия отказа да го ратифицира. тук ще стане същото. В статията само създават надежди, че от ЕС се пръква нещо добро. Първо се поинтересувайте какво стана с договора с Канада и после се радвайте!

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":

  Реално подписването е за публиката. На журналистите информацията е дадена по-рано. Всички документи са съгласувани на 18 април т.г. Давам линк както за пълния текст на Търговското Съглашение между ЕС и Япония, така и за кратко резюме.
  Пълен текст на http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1684
  Резюме : http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-3326_en.htm

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#6] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Гледам че САЩ са започнали процедура във WTO срещу тарифите наложени от ЕС, Канада, Мексико и Турция след наложените от САЩ тарифи по стоманата и алуминия
  https://breakingthenews.net/us-sues-canada-mexico-eu-china-turkey-at-wto/news/details/44092312

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Аз прозовавам да не танцуваме преди да почне музиката !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  пропуснал съм да напиша "Китай" сред страните/съюзите в текста на #10

 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 745 Любопитно

  Меркел знае ли за това споразумение - безмитни коли срещу безмитни картофи?

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5803 Весело

  Безмитно суши?
  Йеееее!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2833 Весело

  Най вече ще скочи алъш вериша на памперсите за възрастни ...

 16. 16 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 416 Весело

  Рим-Берлин-Токио

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 17. 17 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#2] от "proza":

  ами не е най-масовото вече... Рено/Нисан са в 3-та...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 18. 18 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Рим-Берлин-Токио
  —цитат от коментар 16 на MrHide


  Рим*-Берлин-Токио (Париж* във вариант 2020, а не 1939-45)

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Любопитно

  ".............То създава зона за свободна търговия, която обхваща над 600 милиона души и почти една трета от световния БВП, се посочва в съобщение на Еврокомисията.................."

  А "гениалните " британци искат да се махнат от този икономически рай след Брекзит...................сигурно пазарите на Индия и Пакистан са по-атрактивни от тази най-голяма икономическа зона в света!

 20. 20 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#19] от "bat_plamen":

  А "гениалните " британци искат да се махнат от този икономически рай след Брекзит........[/quote]

  Ооооо, горките! След като няколко века са управлявали Светът (пък и Канада и Австралия са си (почти) техни и досега) и... хоп не знаят кво да правят, а..?!

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 21. 21 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Чудесна новина и възможности за всички Европейски държави - сериозно споразумение с истински световен колос!

 22. 22 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Бих се радвал в Европа да се появят истински японски коли,имам предви като тези,които се продават в Япония,само че с ляв волан,Надеждни са като тези от миналия век,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK