За какво се договори ЕС в най-голямото си търговско споразумение

За какво се договори ЕС в най-голямото си търговско споразумение

© ReutersПредседателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, и японският министър-председател Шиндзо Абе подписаха днес в Токио споразумение за икономическо сътрудничество между ЕС и Япония. Това е най-мащабното търговско споразумение, договаряно някога от ЕС. То създава зона за свободна търговия, която обхваща над 600 милиона души и почти една трета от световния БВП, се посочва в съобщение на Еврокомисията.


Споразумението ще премахне много голяма част от възлизащите на един милиард евро мита, плащани всяка година от дружествата от ЕС, които изнасят за Япония, както и дългогодишни правни пречки, например за автомобилите. То ще отвори японския пазар, който наброява 127 милиона потребители, за износа на селскостопански изделия от ЕС и ще увеличи възможностите за износ на ЕС в други области.


Ето още няколко ключови части от споразумението:
За износа на селскостопански стоки от ЕС то:


- премахва японските мита за много сирена, например гауда и чедар, които сега са 29.8 на сто, както и върху износа на вино (досега средно 15 на сто);


- дава възможност на ЕС значително да увеличи износа си на говеждо месо за Япония, а за преработено свинското месо ще бъде въведена безмитна търговия и почти безмитна - за прясното месо;


- дава закрила в Япония на над 200 висококачествени европейски селскостопански стоки, носители на т.нар. географски означения, както и на избрани японски географски означения в ЕС.


Споразумението отваря и пазарите на услуги, особено в областта на финансите, електронната търговия, далекосъобщенията и превозите. То осигурява на дружествата от ЕС достъп до големите пазари на обществени поръчки в 48 големи града в Япония и премахва пречките пред обществените поръчки в железниците на национално равнище.


Уреждат се особено чувствителни за ЕС въпроси, например в автомобилостроенето, като се въвеждат преходни срокове с продължителност до седем години до премахването на митата. Споразумението съдържа подробна част за търговията, поставя много високи изисквания за труда, безопасността, опазването на околната среда и защитата на потребителите и включва всеобхватни защитни мерки в областта на обществените услуги.


Що се отнася до защитата на данните, ЕС и Япония вчера приключиха преговорите, които ще допълнят споразумението за икономическо партньорство. Те се договориха да признаят взаимно системите си за защита на данните за равностойни, и по този начин ще се създаде най-голямото пространство в света с безопасно движение на данни.


Предстои споразумението да бъде одобрено от Европейския парламент и от парламента на Япония, след което то би могло да влезе в сила от догодина. Продължават преговорите с Япония за изискванията за защита на инвестициите и решаването на спорове в тази област. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK