"България, каквато трябва да е": успехи, подмени и опортюнизъм на европредседателството

"България, каквато трябва да е": успехи, подмени и опортюнизъм на европредседателството

© eu2018bg.bgПредседателството на Съвета на ЕС обикновено не е новина. Сменя се на всеки шест месеца и въпреки сериозното натоварване, което предизвиква за държавата председател, се осъществява в относително предвидима предварително зададена рамка според дневния ред в ЕС, като все пак поставя акцент върху конкретни приоритети.


В България обаче европредседателството се превърна - включително защото бе масирано налагано в медиите от управляващите - в новина, в средство за политически нападки, но и в проверка може ли страната да промени имиджа си в Европа. Една от причините е не особено благоприятната изходна ситуация - малка страна с лоша слава, със съдебна система, поставена под европейски мониторинг.


"Дневник" потърси чужди анализатори, експерти и журналисти, които да коментират как се справи българското председателство, подготвена ли беше България и какви ще са дългосрочните ползи от направеното през последните шест месеца.


Връщане към обичайните критики
Преди председателството Даниел Кадик, програмен директор за Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман", коментира, че подготовката видимо изостава и има голям риск България да пропусне шанса да промени имиджа си, свързан с корупция, лошо управление, изтичане на мозъци, най-бедната страна.


След края на европредседателството българското правителство многократно заяви, че страната е доказала, че е надежден партньор, на който може да се разчита. Попитан дали според него ще има реална промяна в мнението в ЕС, или тези похвали са само протоколни, Кадик, посочва, че по-вероятният сценарий е връщане към обичайната работа, което означава и засилени критики. Той отбелязва, че България бе похвалена особено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер въпреки ужасно лошото представяне по Механизма за сътрудничество и проверка през последните 10 години. Но председателят на Европейския съвет Доналд Туск е бил малко по-голям реалист предвид речта му в София.


Протокол или политическа слепота


"Европа се нуждае от истории на успеха, особено във време, когато страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия) поставят под въпрос ценностната основа и въпросът за миграцията показва неспособността на съюза да стигне до работещи решения във времена на криза. Затова особено първото председателство на една от най-новите държави - членки на ЕС, не трябваше да се коментира с критики от Брюксел. Следователно имаше много малко шум около очевидните проблеми с корупцията или върховенството на закона. Дори и продължилият спад по отношение на медийната свобода или очевидно изпълненото с недостатъци антикорупционно законодателство нямаха силен ефект", подчертава Кадик.


"България, каквато трябва да е": успехи, подмени и опортюнизъм на европредседателството

© eu2018bg.bg


Според него е възможно българските законодатели да са бъркали протокола и прагматизма по време на мандата на страната с обща слепота в Европа. "Мисля, че скоро ще осъзнаят, че това е грешка", допълва Кадик.


Бяха ли Западните Балкани български приоритет


По темата за Западните Балкани, която бе сред основите приоритети на европредседателството, той коментира, че най-големият късмет за българското председателство бе резултатът от изборите в Македония и фактът, че ВМРО-ДПМНЕ бе изхвърлена от властта. Ако това не се беше случило, нямаше да има напредък, тъй като Македония се отклони от националистическия и автократичен курс и отвори вратите си за напредък по въпроса за името и по пътя към Европа, смята Кадик.


"България, каквато трябва да е": успехи, подмени и опортюнизъм на европредседателството

© eu2018bg.bg


Според него България е била много бърза в това да приеме възможността и да работи по Договора за добросъседство с Македония и по този начин да потвърди македонското правителство, което продължава да е подложено на голям натиск. В това отношение България наистина е изиграла положителна роля.


Кадик обаче повдига въпроса дали този приоритет е бил всъщност наистина български. Той припомня, че през февруари Европейската комисия прие нова стратегия за Западните Балкани, която бе обявена в речта за състоянието на съюза на Юнкер през 2017 г. "ЕС така или иначе имаше план за повторно засилване на отношенията, особено предвид растящото руско и китайско влияние. Въпреки че Черна гора и Сърбия се надяват на приемане през 2025 г., това е изключително амбициозен срок, който разчита на напредъка на тези държави. Много съм скептичен, че това може да бъде изпълнено."


Ползи, подготовка, приоритети


Според Кадик действително може да има положителна дългосрочна полза от европредседателството, което се дължи на засиленото сътрудничество на министерствата с техни колеги в други страни от от тройката евроинституции (Европейска комисия, Европейски парламент, Съвет на ЕС). По думите му в най-добрия сценарий това ще доведе до бъдещо подобрение на професионализма и интеграция. Но ако има промяна на правителството, всичко научено може би отново ще бъде загубено, както имаше проблем с положителното наследство в министерствата в миналото, допълва той.


Според Кадик администрацията не е била много добре подготвена за председателството, "което е една не много добре пазена тайна". Това се дължи, от една страна, на политическото безредие и на промените след изборите. Имаше много малко време, което можеше да се види от работата в последната минута или просто от това кога "визитката" (уебсайтът на председателството) беше готова. От друга страна, имаше и липса на опит с координиращите функции по време на председателства, а масовият застой в реформата в българската администрация допълни бавния процес.


"България, каквато трябва да е": успехи, подмени и опортюнизъм на европредседателството

© eu2018bg.bg


Кадик отбелязва, че определените от председателството приоритети са били навременни и са отразявали дискусиите в Европа. Той обаче посочва интересна еволюция от момента, в който бе представена първата им чернова през 2017 г.: "Консенсус, конкурентоспособност и кохезия бяха представените въпроси. В крайна сметка това не бяха приоритети, а по-скоро средства, а крайните приоритети бяха бъдещето на Европа и младите хора, цифрова икономика, сигурност и стабилност и Западни Балкани. Мисля, че интензивната дискусия с Брюксел е оказала по-скоро положително влияние при определянето на приоритетите в крайния им вариант."


България такава, каквато трябва да бъде


"Ролята на председателството е да бъде балансьор, включително и на европейско ниво, българското председателство направи това, което се предполагаше, че трябва. То го направи в трудни времена, което трябва да признаем и да отдадем дължимото на безбройните ръце и умове, които направиха така че председателството да работи в тези обстоятелства", посочва Кадик.


"България, каквато трябва да е": успехи, подмени и опортюнизъм на европредседателството

© eu2018bg.bg


"Нещо повече, то показа на Европа една картина на страната, такава, каквато трябва да бъде. Иска ми се това да се отрази във вътрешното измерение и да насърчи промяна. Но това е пожелателно мислене. Видяхме, че въпреки изразената позиция вътрешните проблеми излизаха наяве и грозната страна на българската политика се прояви. Позорната дискусия за Истанбулската конвенция, водена от управляващи партии и опозицията, случаят с ЧЕЗ с всички въпросителни и съмнителната роля на високопоставени политици, антикоруционните "реформи" или дискусията за медийния закон са само върхът на айсберга."


Той изразява съжаление, че дори и европейското измерение бе подкопано точно в края на председателството "с флиртовете с Русия". "Това поставя въпроса дали правителството е искрено за проевропейската си позиция, или това е просто опортюнизъм", завършва Кадик.


В четвъртък ще публикуваме и отговорите на Вернер Муслер от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) и на Юлия Роне, доктор от Европейския университетски институт във Флоренция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1285 Весело

  Като гледам Горната снимка, оставам с впечатлението, че тя е от някакво "Коч-парти" на весели другари-съвипускници!

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5004 Весело

  Докато Боце веселяшки се гушкаше с "началниците", една бузеста лелка и подопечния й авиатор, ореваха орталъка от завист.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Въпреки всички условности се справихме нелошо с първото си Председателство- поне без големи провали!
  Въпреки това очевидно доста отдавна като общество и народ с ме в "състояние на диагноза" и не си вярваме, че можем да направим нещо като хората...

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2139 Весело

  Кадик е прочетена книга. :) Да, знаме е на Моника Веле и СИБ. Което също е показателно...

  Фондацията на Либералите, воглаве с ДПС, чиито партньор беше Сакса, а Евгени Дайнов и Мони Паси продължават да са - http://www.fnf-southeasteurope.org/wp-content/uploads/2015/09/FNF-25-Years-Promoting-Freedom-in-Bulgaria.pdf

 5. 5 Профил на Petar Ganchev
  Petar Ganchev
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчев то бива простак и простотия ама ти преминаваш всякакви граници

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  " Флиртовете с Русия" са всъщност показен и срамен безродов слугинаж към олигархията и моделът и у нас! Тук " царската школа" така оцелява на власт - храним олигарсите, насмигваме на хората, всички да са доволни. А накрая става обратното - никой не е доволен от корупционното блато, което наричаме стабилност...

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  Безпристрастен и точен коментар като обобщение на всичко видяно в последните 6 месеца...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Питам, още колко години ще ни занимавате с това председателство? Не е решило никакви проблеми на болното ни общество! Великият Алеко Константинов най-точно е описал ситуацията чрез своя герой!

 10. 10 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Мъката е безкрайна.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Въпреки всички условности се справихме нелошо с първото си Председателство- поне без големи провали!Въпреки това очевидно доста отдавна като общество и народ с ме в "състояние на диагноза" и не си вярваме, че можем да направим нещо като хората...
  —цитат от коментар 3 на selqnin  До коментар [#3] от "selqnin":

  Не можа да се сдържиш,нали?! Да окаляш българският народ. Но то свинята си е такава - окалва другите около себе си,а после перверзно им се кефи и подиграва.

 12. 12 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Нашият е най-дебел.
  И най- сърдечен. Прекалено сърдечен.

  Друго няма.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Неуважаеми 11
  Или не можете да четете или не разбирате прочетеното!!!!
  Къде видяхте "кал"?!?!?!)
  Казвам, че се справихме нелошо, но да съжаление е пълно с хора, които твърдят, че председателството е било едва ли не провал и позор!
  Моля, опитайте се да вникнете в смисъла на прочетеното преди да правите неадекватни квалификации, ако можете разбира се...

 14. 14 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 473 Весело

  Накратко : председателството е рутинна процедура по "предварително зададена рамка според дневния ред в ЕС" ,главния приоритет е зададен отвън , а не е гениално българско геополитическо прозрение /"през февруари Европейската комисия прие нова стратегия за Западните Балкани, която бе обявена в речта за състоянието на съюза на Юнкер през 2017 г."/. Остана едната прилична организация на мероприятията. Оттам и похвалите от Юнкер и компания към прилежния ученик ББ. Шоуто свърши.

 15. 15 Профил на Иван Гешев прокурор прокурор
  Иван Гешев прокурор прокурор
  Рейтинг: 916 Весело

  Толкова много думи, за да стигнем накрая до Истанбулската конвенция. И да наречем дискусията около нея позорна.

  Това било най-големия гаф по време на прецедатеството.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  Никой тук не твърди, че председателството е провал или позор. Председателството е рутинно събитие, което се пада по ред на номерата. Никой не възлага големи очаквания или надежди, че по време на всяко едно председателство ще се случи нещо невероятно.
  Дразнещо е, че на местна почва, това събитие се преекспонира и чак започва да става смешно. Като се почне от министърът за председателството и се стигне до началника му... Да не говорим, за придворните лакеи и ласкатели, които намериха нов повод, да сипят смешни хвалби и да се натягат.
  Председателството свърши... Ама, някои до толкова се вживяха, че още не са разбрали, че е минало...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на Иван Гешев прокурор прокурор
  Иван Гешев прокурор прокурор
  Рейтинг: 916 Весело

  " Флиртовете с Русия" са всъщност показен и срамен безродов слугинаж към олигархията и моделът и у нас! Тук " царската школа" така оцелява на власт - храним олигарсите, насмигваме на хората, всички да са доволни. А накрая става обратното - никой не е доволен от корупционното блато, което наричаме стабилност...
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  Всички флиртуват с Русия. Включително Германия и Сащ. И всички обвиняват другите че флиртуват с Русия. Май се ревнуват един друг. С Китай - същата работа. С Ердоган - също.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  На кого точно му дреме за оценките на подобни "анализатори"?

  Не, че нещо ама Дневник са на път да се свият до аудитория от 100 човека ако карат в същия дух.

 19. 19 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Пак хленчене и тръшкане. И приплюване.

 20. 20 Профил на Civis Brusellensis
  Civis Brusellensis
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#9] от "telqk":

  Председателството не е там, за да решава проблеми на страната, която го е поела. Основната работа на страната-домакин на председателството е да бъде посредник между различните позиции в ЕС и, ако това е подходящо и удобно, да прокара някои свои интереси. В нашия случай това бе да се постави въпросът за Западните Балкани на масата.

 21. 21 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До господин Кадик: Две неща на първо четене: 1. Казвате, че ЕК през още през февруари е приела стратегия за Западни Балкани и това не е заслуга на България, според Вас, но бъркате - макар и приета в първите месеци от нашето председателство, стратегията е резултат от ясната заявка на София, че Западните Балкани ще бъдат неин приоритет, заявка направена още през 2017 г., когато обявихме приоритетите на българското председателство. Идеята, че Западните Балкани трябва да влязат в дневния ред на ЕС по най-бърз начин, заработи на различните политически нива много по-рано (и това е съвсем в реда на нещата, когато се подготвя всяко председателство). 2.Никъде не споменавате, че по време на българското председателство с конкретен принос на България бяха променене 2 от клаузите в Дъблинското споразумение! - а би трябвало да го коментирате, и то като успех. Защото има председателства, които не успяват да намерят подход и да променят дори един регламент, непостигайки консенсус....Помните ли, г-не, че три председателства се занимаваха безуспешно с проблемите на риболова, например?
  Така че - (има и още много неточности и пристрастност, но да не додяваме на аудиторията) - Вашето мнение е отявлено субективно.

 22. 22 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Непрекъснато пиша, че няма шанс нещастната ни Родина да се оправи докато европейските "лидери" продължават да се лигавят с нашия правещ се на КАПО ДИ ТУТИ КАПИ Рапон, макар че пределно да им е ясно що за стока е.Защото бившите комунисти, както и настоящите комуноиди, разбират само от бой. И то от много бой. А не от тупане по главата и мляскане в устата.
  —цитат от коментар 8 на ppopov_67


  Проблемът тук според мен не е, че европейските лидери се "лигавят" с баш бакана, щото това са правилата на играта!

  Проблемът е там, че достатъчно голяма част от населението няма нищо против този позор да е премиер вече 3-ти мандат. Така че докато това е така, европейските лидери ще продължават да се лигавят с рапона.

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1832 Весело

  Това изобщо не може да е тема за такова широко обсъждане!
  ЕвроЧиновци си правят екскурзии на всеки шест месеца из Европа, за което всички останали им плащат. Разглеждат местни културни колоритности, най-вече по ресторанти, барове и публични домове. С тях се влачи и една хипстърска фен-тълпичка от младежи бъдещи еврокултурали. ТОВА Е!
  Техническо мероприятие!
  Обаче същите тези ЕвроЧантаджии иска да стане тема номер едно, тяхното чисто техническо мероприятие. Не стига че плюскат и поркат за наша сметка, но и ние да сме им публика във административните разбори за поредното полугодие!
  БАСТА!
  !

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  България, такава, каквато трябва да е, няма да бъде може би никога.
  Имаме България, която се движи чрез зле прикрито насилие, манипулация, лъжа, измама, внушения, неписани закони на мафията, нарушения на човешките права, дискриминация, грабеж и експлоатация.

  Затова и в бъдеще да няма България, няма да е особена трагедия за човечеството.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 25. 25 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#20] от "Civis Brusellensis":

  Общо взето е така, но това не означава, че сме"избрали" министър председател, който да се занимава само и единствено с председателството. Нали не сте толкова наивен да си мислите, че темата за западните балкани е българска идея - просто на послушкото са му го спуснали и за него остава да каже : каквото кажат началниците!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  "Той изразява съжаление, че дори и европейското измерение бе подкопано точно в края на председателството "с флиртовете с Русия". "Това поставя въпроса дали правителството е искрено за проевропейската си позиция, или това е просто опортюнизъм"
  Борисов нас може да заблуждава, но Брюксел, не. Там вече са ни скроили шапката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK