България е сред страните, привлекли най-много инвестиции по плана "Юнкер"

България е сред страните, привлекли най-много инвестиции по плана "Юнкер"

© Юлия ЛазароваБългария е сред страните, привлекли най-много инвестиции по т.нар. план "Юнкер". Ако привлечените инвестиции се разглеждат спрямо БВП, сред държавите начело са Гърция, Естония, Литва, България и Финландия, посочва пресслужбата на Европейската комисия.


От юли 2015 г. Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), познат и като плана "Юнкер", е привлякъл 335 милиарда евро допълнителни инвестиции в ЕС.


С подкрепата на бюджетна гаранция от ЕС и на собствените ресурси, предоставени от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), са били одобрени 898 действия, които се очаква да доведат до инвестиции за 335 милиарда евро в 28-те страни - членки ЕС. Това е повече от първоначалната цел от 315 милиарда евро, определена през 2015 г., когато ЕФСИ започна да функционира като съдействие за преодоляване на недостига на инвестиции в резултат на финансовата и икономическа криза.
Очаква се 700 хил. малки и средни дружества да се възползват от подобрен достъп до финансиране. Предвид успеха на ЕФСИ Европейският съвет и Европейският парламент се споразумяха миналата година за удължаване на неговото действие, както и за увеличаване на мащаба му на 500 милиарда евро до края на 2020 г.


Работни места и растеж


По оценка на икономическия отдел на ЕИБ дейностите по ЕФСИ вече са подкрепили над 750 хил. работни места. Изчисленията показват, че благодарение на плана БВП на ЕС вече се е увеличил с 0.6%, като се очаква до 2020 г. увеличението да бъде 1.3 на сто. Две трети от привлечените 335 милиарда евро са частни средства.


Измерено спрямо размера на икономиката, най-голямо е въздействието в държавите, които бяха тежко засегнати от кризата - Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания.


Какво е финансирал планът "Юнкер"


Планът "Юнкер" позволява на групата на ЕИБ да финансира операции, които са по-рискови в сравнение с нейните обичайни инвестиции. Често подкрепените от ЕФСИ проекти са силно иновативни, осъществяват се от малки предприятия без кредитна история или обединяват по-малки инфраструктурни нужди по сектори и географски обхват.


Подкрепата за такива проекти изискваше от групата на ЕИБ да разработи нови финансови продукти, например рисков дълг с характеристики на собствен капитал или инвестиционни платформи. Планът "Юнкер"позволява също на ЕИБ да одобрява по-голям брой проекти, отколкото би било възможно без гаранция от бюджета на ЕС, както и да достига нови клиенти: 75% от получателите на подкрепа от ЕФСИ са нови за банката.


Благодарение на подкрепата на ЕФСИ, ЕИБ и нейната дъщерна структура за финансиране на малки предприятия, Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), са инвестирали в 898 операции и са предоставили рисково финансиране на 700 хил. малки и средни предприятия в широк кръг от сектори и във всички 28 държави от ЕС. Примерите за това варират от новаторски решения в областта на здравеопазването в Испания до кръгова икономика в Чешката република и производство на храни в Гърция.


Ползите


Благодарение на ЕФСИ:


- още 15 милиона домакинства имат високоскоростен широколентов достъп до интернет;
- повече от 500 хил. социални и достъпни жилища са построени или обновени;
- 30 милиона европейци се ползват от подобрени здравни услуги;
- 95 милиона пътници годишно се радват на по-добра железопътна и градска инфраструктура;
- 7.4 милиона домакинства са захранени с енергия от възобновяеми източници.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  Време е да "чуем" хейтърите...

 2. 2 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Мурзилажа нека пак се смее на дядката, че си пийвал. Те и руските гасудари пият като казаци ама полза от тях никаква. За разлика от плана Юнкер.

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin": и 2
  Аве смешници, А опитахте ли да преборите чумата по овцете чрез широколентовия ?

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9228 Неутрално

  Привлекли, присвоили, все там.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5222 Весело

  И аз съм добре с плана на гръцкия приятел Юнкер !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK