"Удобният за ЕС български модел": излъска ли страната имиджа си с председателството

"Удобният за ЕС български модел": излъска ли страната имиджа си с председателството

© eu2018bg.bg"Дневник" потърси чужди анализатори, експерти и журналисти, които да коментират как се справи българското европредседателство, подготвена ли беше България за него и какви ще са дългосрочните ползи от направеното през последните шест месеца. Вчера публикувахме коментара на Даниел Кадик, програмен директор за Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман" (четете тук), а днес ви предлагаме мнението на Юлия Роне, доктор от Европейския университетски институт във Флоренция, и на Вернер Муслер от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).


В коментар за "Вашингтон поуст" Юлия Роне пише, че за разлика от Унгария и Полша, до днес България не е "проблемно дете" за ЕС. Но говоренето за стабилност прави крайната десница да изглежда нещо нормално и създава ситуация на постоянна бедност, корупция и масово емигриране на младите.


Пред "Дневник" тя посочва, че европредседателството на България е преминало добре, като се е заело с някои от най-важните теми за бъдещето на ЕС като единен политически актьор – миграция, външна търговия, Брекзит, разширението към Западните Балкани, командированите работници, така че до голяма степен похвалите на евролидерите имат основание.
Въпросът е до каква степен успешното справяне с конкретната задача на европредседателството може да промени основателните и генерални съмнения на редица евролидери за страната и нейната икономическа, политическа и социална ситуация. Според изследване на Европейски съвет
за външна политика България е най-малко търсеният партньор по въпросите на външната политика в ЕС и освен това отговаря най-рядко на запитвания за общи позиции от други страни. Времето ще провери дали европредседателството ще има някакъв ефект върху тази тенденция.


По темата за Западните Балкани тя посочва, че договорката за променяне на името на Македония е наистина забележителен политически пробив, а изгледите за Сърбия и Черна гора също изглеждат обещаващи, особено в сравнение със ситуацията през 2014, когато Жан-Клод Юнкер подчерта, че по време на неговия мандат Европа няма да търси по-нататъшно разширяване.


И тя подобно на Кадик обаче повдига въпроса до каква степен този пробив се случи именно с усилията на България. "България беше идеалната страна да повдигне въпроса за Западните Балкани, но въпросът вече бе идентифициран като важен от Комисията и България беше насърчена да го повдигне. Надали страната ни щеше да направи такъв смел ход без предварително съгласуване и насърчение. Австрия също ще продължи да работи за интеграцията на Западните Балкани. В този смисъл става по-скоро дума за смяна на настроенията и насоката в ЕС като цяло", подчертава Роне.


"На последно място, за момента можем да говорим именно за напредък в евроинтеграцията, доколкото евролидерите и самият Юнкер ясно подчертаха, че става дума преди всичко за отваряне и поддържане на европейска перспектива за Западните Балкани. Ход, до голяма степен дължащ се на безпокойството от нарастващото влияние на Русия, Китай и Турция в района", допълва тя.


По-позната, но слабо отразявана


Според Роне страната е станала по-позната сред европолитиците и в брюкселския балон, но като цяло медийното отразяване на българското председателство (както и на повечето други председателства) в чужбина е останало слабо, така че трудно може да се говори за по-ярко изразено медийно присъствие на България и отърсване от лошия имидж пред обикновените граждани и гласоподаватели в чужди страни.


По думите й във външнополитически план правителството се е легитимирало като стабилен партньор, но проблемите във вътрешната политика на страната продължават да водят до основателни съмнения за България като партньор. Роне припомня, че "България е първата страна, която пое европредседателството, докато е под мониторинг в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, наблюдава се и нарастваща бедност и неравенство (растящият БВП не е аргумент против това, необходим ни е много по-сериозен) "догонващ" растеж на БВП, за да достигнем средното ниво на ЕС. Необходимо е и много повече внимание върху въпросите на неравенството – индивидуално и между региони в страната."


"Удобният за ЕС български модел": излъска ли страната имиджа си с председателството

© eu2018bg.bg


Роне подчертава и негативната кампания на редица британски (но също и френски и холандски) медии срещу българските и румънските "икономически мигранти". "Докато не настъпят видими подобрения в икономиката на България (и то не само в София), можем да очакваме подобен тип негативни кампании и подклаждане на антибългарски настроения да продължат, особено имайки предвид нарастващите крайнодесни тенденции из цяла Европа", допълва тя.


По-добре подготвена от очакваното


Според Роне България е била по-добре подготвена от очакваното за европредседателството. Тя отбелязва, че неговата програма е била изготвена с оглед на по-общата програма на "триото" председателства – Естония, България и Австрия.


По думите й всяка страна използва европредседателството за пиар и в това няма нищо лошо. "Целта на ротационното европредседателство е да даде възможност на всяка страна да изведе на преден план своите приоритети и да зададе теми, които стават общи за ЕС. Макар и председателството да е рутинна процедура, редица изследвания показват, че много страни действително успяват да постигнат важни свои интереси благодарение на него. Същевременно страните членки чувстват европейския проект повече като свой собствен проект, когато имат възможността да са начело, дори и формално", допълва Роне.


"Удобният за ЕС български модел": излъска ли страната имиджа си с председателството

© eu2018bg.bg


Тя смята, че България е използвала случая, за да придвижи въпросите за членството си в Шенген и в еврото, но и по двата въпроса е все още рано да се говори за успехи. Успехът остава в перспектива - също както и евентуалното присъединяване на Западните Балкани, подчертава Роне.


Удобна стабилност


Попитана дали ЕС се е примирил с проблемите на страната, свързани с организираната престъпност и корупцията, и ще се ограничи само до това да не я допуска в Шенген и да я държи под съдебен мониторинг, тя отговаря, че ЕС в момента има твърде много други екзистенциални проблеми за решаване – от търсенето на обща политика за миграцията до Брекзит и решаването на ключови въпроси за бъдещето на съюза – повече или по-малко интеграция, Европа на една или много скорости и пр. В този смисъл, както Том Джунс подчертава в своя анализ за Balkan Insight, за ЕС българският модел на стабилност е крайно удобен.


Екипът на българското европредседателство

© eu2018bg.bg

Екипът на българското европредседателство


Това, което трябва да се запитаме по-скоро, е дали този модел (и съпътстващата го ситуация на икономиката, медиите и съдебната система) е желан и от българския гласоподавател, казва Роне. "България е демократична държава и евролидерите не могат и не трябва да се намесват във въпроси, които трябва да бъдат решени от българските граждани. Множеството протести по време на европредседателството показаха ясно, че назрява обществено недоволство. Същевременно, както и след протестите от 2013, за момента изглежда, че няма алтернатива или вече съществуващите алтернативи са кооптирани".


Защо е успешно


Положително звучи мнението на журналиста от германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Пред "Дневник" той коментира, че не зависи толкова от самото правителство дали дадено председателство ще бъде успешно или не, а по-важни са служителите и дипломатите. "Едно председателство трябва да осигури гладкия работен процес в Съвета. В този смисъл България бе много успешна и това мнение е наистина широко разпространено в Брюксел. Но аз всъщност не мисля, че което и да е европредседателство е предизвикало голяма промяна в общата репутация на съответната страна. И това важи за всяка държава", допълва той.


"Удобният за ЕС български модел": излъска ли страната имиджа си с председателството

© eu2018bg.bg


На въпрос дали България е успяла дипломатически да използва председателството си за собствени интереси като приемане в Шенген и еврозоната той отговаря: категорично не. "И заради това председателството беше успешно. То е добро само ако страната не се опитва да постигне собствените си политически цели", допълва Муслер.


Стъпка напред?


Преди началото на председателството чужди медии обрисуваха една не много приятна картина. За пръв път най-бедната страна в ЕС поема тази позиция. Мрежите от политически и икономически интереси са превърнали за репортерите в България журналистиката в бягане с препятствия. Унищожителна картина на корумпираност от върховете до низините на обществото. Това са само малка част от коментарите.


Не липсваха и по-положителни очаквания. Амбициозните цели и задачи, които си поставя България, по никакъв начин не могат да бъдат изцяло осъществени, но те демонстрират самочувствие. Българският министър-председател иска да се представи като европеец за пример. "Никой няма да се преструва, че столицата на България е земен рай. На пръв поглед тя е суров град с блокове от социалистическо време, мършави бездомни кучета, тротоари, осеяни с дупки, и немалко опасни подлези. Но ако погледнете малко по-отблизо, ще видите, че София има своя чар."


Крайната оценка трудно може да бъде еднозначна. Но дори и самият факт, че коментарите далеч не са само критични, е стъпка напред.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Сега се разбра защо председателството ни е успешно."Не ни занимавайте със собствените си желания,ако искате всички да останем доволни!"

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13147 Неутрално

  Успехите имат много бащи, загубата - само една майка :)
  Все пак е неприятно, когато се опитват да свалят оценката за усилията на България през последните 6 месеца.
  Друг е въпросът защо така погрешно се търси да се обединят две различни действия - председателство (което е повече или по-малко формално) и цялостнна оценка на страната за нейните действия и развитие :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Едно време на подобен безидеен бълвоч, забъркан от несвързани парчета, му викаха "потпури". Време е българинът да спре да се ослушва като комплексиран идиот на всяка крачка какво говорят за него "чужденците" (т.е. колко добре е успял да ги заблуди колко е примерен) и да се фокусира върху собствения си план и вътрешна мотивция.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  Хайде да престанем с комплексарщината!!!
  Ще ни се отрази добре и току виж сме придобили и грам национално самочувствие, гордост и достойнство за ужас на рубладжиите и джуджето...

 5. 5 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Хайде да престанем с комплексарщината!!!Ще ни се отрази добре и току виж сме придобили и грам национално самочувствие, гордост и достойнство за ужас на рубладжиите и джуджето...
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Когато обществената ти инфраструктура/ пътища, улуци, тротоари/, сметопочистването, доходите и здравеопазването са на централноазиатско ниво, то самочувствието ни е такова.......първо да си оправим кочинката.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  "Множеството протести по време на европредседателството показаха ясно, че назрява обществено недоволство. Същевременно, както и след протестите от 2013, за момента изглежда, че няма алтернатива или вече съществуващите алтернативи са кооптирани".

  - Множеството протести на кърваво и динено червените не са нищо повече от ПР акция на агитпропа. Коалиция на желаещите завой извън Европа и на желаещите федерализиране на Европа ПЕС-ове. Тези две привидни "алтернативи" драпат се към вождизъм.

  Да, след кооптирането на ГЕРБ в закона за Домусчиев, изглежда че няма алтернатива. Просто и ГЕРБ се кооптира в "старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов". Поне по този въпрос.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  "На пръв поглед тя /Сф/ е суров град с блокове от социалистическо време, мършави бездомни кучета, тротоари, осеяни с дупки, и немалко опасни подлези. "

  Пък, ако знаят к'во е из Бг.... Хахаха... БГ винаги се е управлявала от Алчни Комунисти. Сега са Герберските такива

  ОСТАВКА

 8. 8 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 916 Неутрално

  България е от тези държави, които в действителност са по-добри от своята репутация. И председателството го показа на доста хора по света. А най-важното е положителна динамика в развитието ни като общество и държава.

 9. 9 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4002 Неутрално

  До коментар [#8] от "gullwing":

  По света, вярвай ми..., никой не се интересува от нашето председателство...! Или, колкото се интересуваш ти, от австрийското председателство в момента и колкото си се интересувал от председателството на държавата преди нашето...!
  Не сме чак толкова лоша държава, вярно. Но, положителната динамика си остана само, едно положително желание. Положителната динамика, не се свежда до ремонт с калпави плочки и набързо запълнени дупки по улиците. Означава много повече...!
  Накратко, колкото Русия си лъсна имиджа със световното, толкова и ние с председателството. Тоест, с единични събития, не се получава. Трябват, години работа и усилия, не празни приказки и имитация на дейност...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3277 Весело

  "България е била по-добре подготвена от очакваното за европредседателството."

  Изглежда България е успяла да понижи очакванията до минимум. После те са били надхвърлени. Може и така да се постига успех...

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Заглавието е обидно.

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9677 Неутрално

  "България не е "проблемно дете" за ЕС."
  Тя е тъпото дете, което не може да мисли. Достатъчно е потупване по рамото, за да е доволно и щастливо.

 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Хайде да престанем с комплексарщината!!!Ще ни се отрази добре и току виж сме придобили и грам национално самочувствие, гордост и достойнство за ужас на рубладжиите и джуджето...
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Въобще нуждата от национално самочувствие, гордост и достойнство е проблем,както и наличието на национални комплекси,Не може да се ликвидират ,но може и трябва да се насочат и ограничат в безопасна посока,например спорта,А който твърди,че има нужда от национално самочувствие и гордост ,да припомня христоматийния пример за Бай Ганю в банята и гордото извикване Болгар,Болгар

 14. 14 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В заключение може само да се допълни, че от лъскане на имиджа на страната домакин няма никаква полза , защото това не променя действителността и действителното положение на хората в страната. Най-бедната, най-корумпираната с най-ограничена медийна свобода и с най ниски доходи на човек и т.н.

 15. 15 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Европредседателството нямаше за задача да оправи някой от вътрешните ни проблеми.

  Европредседателството е за решаване на общите задачи пред ЕС, и България по много мнения се справи добре. Това е една бюрократична машина, която за 6 месеца управлявахме ние, но дневният ред, задачите са поставени много отдавна.

  Реално шансът по време на това събитие е всички тези дипломати и държавни глави да създадат свои впечатления в България, а и на нашия административен апарат да работи директно и по-тясно с европейските институции. Това създава "административен капацитет" - един нов елит от държавни служители които е на "ти" с европейските институции и имат връзките в тях с които в бъдеще да играждат коалиции около позициите ни. Дали ще ги ползват, вече е друг въпрос, но връзките са важни. Важно е да ни видят, както че в някои отношения не сме толкова зле, а в други сме зле.

  Решаването на проблемите в България винаги идва чрез натиск отвън, и по-дълбоката интеграция на България в ЕС довежда до модернизация и изсветляване на цели сектори. Така че европредседателството косвено повлиява на този процес. Може би най-големия успех е приемането в чакалнята на еврозоната - нещо което беше затворено за нас от години, въпреки че изпълнявахме всички формални критерии, но заради неформалните критерии ни държаха вън от еврото.

  Такова решение е изцяло политическо, и може да се спори че европредседателството е дало някакъв тласък на това.

  А емиграцията от България няма какво да я спре - вижте огромната емиграция от Гърция, Португалия, Испания, Италия - далеч по-богати и по-некорумпирани страни с голяма медийна свобода.

  Въпросът не е как да спрем емиграцията (винаги ще я има), а как да привлечем имигранти от Европа да дойдат у нас, както толкова хора от ЕС се стичат да живят в Барселона или Берлин например.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  "Попитана дали ЕС се е примирил с проблемите на страната, свързани с организираната престъпност и корупцията"

  За корупцията съм съгласен, но за организираната престъпност мисля сме на доста по-ниски нива от повечето Западни държави - че те там отдавна си имат марокански, афанистански, албански, нигерийски и пр. банди дето безчинстват доста. А за Швеция няма да говорим. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK