Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"

© ReutersЕвропейската комисията даде на България срок от два месеца, за да отговори на опасенията за системни пропуски на страната при прилагането на законодателството на ЕС за опазване на природата, предаде пресслужбата на институцията.


Еврокомисията е изпратила допълнително официално уведомително писмо на България по този въпрос.


В съобщението се отбелязва, че с две европейски директиви - за птиците и за местообитанията - се установява мрежа на равнище ЕС от защитени зони "Натура 2000". В зоните по "Натура 2000" могат да се извършват икономически дейности, при условие че няма неблагоприятно въздействие върху целостта им.
Според еврокомисията в България въздействието от съществуващите и одобрените планове и проекти върху зоните по "Натура 2000" систематично не е било вземано предвид и извършването на много промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на природозащитните цели, е билo разрешено независимо от наличието на такава заплаха.


Проблемът е бил установен за първи път преди десет години и въпреки че оттогава България е предприела някои мерки за решаването му, той продължава да съществува и Комисията редовно получава оплаквания за планове и проекти, разрешени въз основа на недостатъчни оценки или дори при липсата на подходящи оценки.


Затова еврокомисията е решила да изпрати допълнително официално уведомително писмо на България, като даде на страната срок от два месеца за отговор. В противен случай Брюксел може да реши да изпрати мотивирано становище.


Някои от примерите са в необявената от МОСВ защитена зона Рила буфер, където има редица построени ВЕЦ-ве без разрешение, а общия устройствен план на община Сапарева баня е без екологична оценка за влиянието му върху Рила буфер. Сигналите за тези нарушения са подадени от български природозащитни организации.


Предупреждение за резервационните данни на пътниците


Еврокомисията е изпратила официални уведомителни писма на България и още 13 държави членки за това, че не са съобщили за приемането на национално законодателство за транспониране на Директивата за резервационните данни на пътниците. Страните трябваше да транспонират директивата в националното си законодателство до 25 май 2018 г.


Резервационните данни на пътниците се отнасят до информацията, предоставяна от пътниците на въздушните превозвачи при резервирането и регистрирането за полети. Тези данни може да включват информация, като например име на пътника, дати и маршрути на пътуването, номер на мястото, багаж, данни за връзка и платежни средства. Директивата изисква държавите членки да създадат национална система за събирането, анализа и обмена на резервационни данни на пътниците за целите на правоприлагането при пълно спазване на гаранциите във връзка със защитата на данните.


Съответните държави членки разполагат с два месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо, като след изтичането на този срок Комисията може да обмисли възможността за изпращане на мотивирани становища.


Инфраструктура за алтернативни горива


Комисията призова България и Полша да транспонират изцяло европейските правила за инфраструктурата за алтернативни горива.


Тези правила, включващи хармонизираните стандарти за инфраструктурата за алтернативни горива и основните разпоредби, които дават възможност за електрическа мобилност, играят важна роля за функционирането на вътрешния пазар на ЕС, се отбелязва в съобщението. Те имат също така за цел да се намали зависимостта на транспорта от нефта и да се смекчи въздействието на транспорта върху околната среда.


Двете държави членки трябваше да са транспонирали тази директива най-късно до 18 ноември 2016 г., но според службите на Комисията не са транспонирали някои от оперативните разпоредби преди посочената дата. Те разполагат със срок от два месеца за отговор. Ако не направят това, Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях.


Киберсигурност


Комисията реши да изпрати официални уведомителни писма до България и още 16 държави членки за осигуряване на пълното транспониране в националното право на първия законодателен акт на равнище ЕС в областта на киберсигурността.


Целта на Директивата за мрежова и информационна сигурност е да се постигне еднакво високо равнище на сигурност на мрежите и информационните системи в целия ЕС, като се развият националните способности в областта на киберсигурността, увеличи се сътрудничеството на равнище ЕС и се въведат задължения за докладване на инциденти за операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги.


Държавите членки трябваше да транспонират директивата до 9 май 2018 г., след като тя влезе в сила през август 2016 г. Неизпълнилите това изискване разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма, изпратени от Комисията. В противен случай тя може да реши да изпрати мотивирано становище.


Информация за всички обявени процедури можете да намерите тук.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Картината е ясна от години.А и никой не иска да отстрани корупцията за Натура 2000.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Толкова нарушения има в България ,че едва ли ще им стигнат два месеца.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  "..за да отговори на опасенията за системни пропуски на страната при прилагането на законодателството на ЕС за опазване на природата..."

  Както винаги контрата е при нас.

 4. 4 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Дневник, моля дайте линк към оригиналното информация.

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Боко има малко проблемче. Ще поплаче на рамото на МАМАТА.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1508 Любопитно

  От толкова плямпане, нищо не разбрах.
  Дали пък това не е целта?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на geri_stancheva
  geri_stancheva
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#4] от "obektiven_new":

  Здравейте, добавихме линк най-долу.

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3009 Весело

  Брюкселските зелки да н'знаят много, да си ги вземат тия срокове, тия мерки, тия изисквания; да дават европари и да си траят.

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  България е пълна със защитени местности, заемащи 25-33% от територята ни. За което ЕК плаща нещо, но не много. от нас се зисква да опазваме местотобитания, а в Чехия и нагоре цели Дунав е циметиран, има места за кораби, за ВЕЦ-ове, но не и за диви животни. Там може-тук не. Ако трябва-България ще трябва да изключва земи от натура.
  Срещу малко пари-много искания! Щото д€€€$$$ните от €НП дадоха на НПО-тата да определят границите на Натура 2000! Сега-проблемии. Нищо! НПО-тата, спонсорирани от вън да са доволни! Ние сме затова, за да плащаме бе! Вашата.........!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  "Според еврокомисията в България въздействието от съществуващите и одобрените планове и проекти върху зоните по "Натура 2000" систематично не е било вземано предвид и извършването на много промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на природозащитните цели, е билo разрешено независимо от наличието на такава заплаха."
  Поредното наритване. Ма пък ше ви спрем чумата по хайваните, бъдете благодарни бе!

 11. 11 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#6] от "БМЗ":

  Не, просто си глупав.

 12. 12 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Хаха - каква ирония на съдбата - точно на нено лъжата който дойде с ясната заявка че опазването на природата трябва да се подчини на икономическите интереси на няколко мутри с хотели и ски писти, сега ще му се наложи да направи точно обратното като заповяда правилното прилагане на природозащитното законодателство!!!

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  България е пълна със защитени местности, заемащи 25-33% от територята ни.
  —цитат от коментар 9 на Пеевски вярва в демокрацията И вие ли


  Зависи от разбивката...

  НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВЕ - 3 броя - 150 362,3 ha или 1,35 % от площта на страната
  ПРИРОДНИ ПАРКОВЕ - 11 броя - 256 441,4 ha или 2,31% от площта на страната
  Защитени територии в България - около 5% от цялата територия
  Натура 2000 - около 34% от площта на страната

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Кой ще отговаря - Нено Димов ли ? Ха-Ха...

 15. 15 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "Европейската комисията даде на България срок от два месеца, за да отговори на опасенията за системни пропуски на страната "

  След 2 месеца страната ще отговори:

  "Ние следваме стриктно програмата. Пропуски и нарушения не са установени"

  Или преведено от български: Ще си правим, каквото си искаме. Не ни пука. И да ни глобите, парите ще плати народа. И, отново, не ни пука.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Да изпратят големия специалист Валери Симеонов.
  той да отговаря.
  Нали му бяха разрешили всичко!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Дневник, моля дайте линк към оригиналното информация.
  —цитат от коментар 4 на obektiven_new


  Дали са ти на края на статията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  " Някои от примерите са в необявената от МОСВ защитена зона Рила буфер, където има редица построени ВЕЦ-ве без разрешение'

  Кръгове, свързани с ДПС контролират по над 150 ВЕЦ- а, става въпрос за десетки милиони..... Видях един лично на Бяла Места в близост до Якоруда - новопостроен, с над 2 милиона инвестиция по изграждането му.....
  Всичко е пределно ясно, интересите са сериозни, да не бъркаме любовта към кеша и апетитите на обръчите от фирми с общите приказки за НАТУРА....България просто се феодализира и сепарира по един скрит начин !

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Като се буташ между шамарите и ритниците...................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  " Някои от примерите са в необявената от МОСВ защитена зона Рила буфер, където има редица построени ВЕЦ-ве без разрешение' Кръгове, свързани с ДПС контролират по над 150 ВЕЦ- а, става въпрос за десетки милиони..... Видях един лично на Бяла Места в близост до Якоруда - новопостроен, с над 2 милиона инвестиция по изграждането му..... Всичко е пределно ясно, интересите са сериозни, да не бъркаме любовта към кеша и апетитите на обръчите от фирми с общите приказки за НАТУРА....България просто се феодализира и сепарира по един скрит начин !
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  Крайно време е да стане ясно, че ДПС не е турска партия, а партия на ДС, стояща зад интересите (най-вече икономическите) на Русия в България! Ако бяха турска партия, щяха да са с Лютви Местан.
  В много отношения те са по-опасния враг на демокрацията в България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1012 Весело

  Бай Той ще си обрише ръчищата с Нено и пак ще се изока, че Костов е виновен. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 22. 22 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Руските марионетки унищожават природата ни от години! Дано да ги цапардосат, но не пак ние да плащаме.

 23. 23 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Те са за малко. Изпълняват поръчки, прибират парите и си заминават. Идват следващите. Методите и езикът им е един и същ. Последиците за природата са вечни.

 24. 24 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Бре, все читави коментари... къде са форумните г*ейши на гербавите... или им станаха много атаките и не смогват... Ангелкова тъй и тъй тая вечер е при любимия си слънчев бряг, да мине и през къмпинзите, иракли примерно, да свърши нещо зло, ей тъй от нямане кво друго.

 25. 25 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Точно така! България трябва да отговори, защо е се подчиняваме на диктата на зелените рекетьори и защо вместо да отглеждаме буболечки и лалугери се опитваме да развиваме туризъм!

 26. 26 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Страхотно, незнам Тома Белев какво очакваше след като дебилските НПОта заградиха България с 34% Натура 2000!? Сега поне 20 % трябва да бъдат извадени. ЕК това и ще направи и ще е правилно решение. Да бяха заградили 50 % или 70,всеки ден щеше да има писма! Вече не сме комунизъм, а капитализъм, другари псевдо зелени!

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Дали има друга държава с толкова доноси от собствени дисиденти, изключвам Русия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Ама как смеят да нарушават спокойствието на тиквен и ненчу?! Да фак!

 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#22] от "ekip":

  Проверявай редовно гардероба си за руски марионетки. Може и да откриеш някой ветропарк в Натура 2000 построен с руски капитали.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#30] от "Моа Преател Тайпи":

  http://natura2000.moew.government.bg/Home/Map

  Според вас това колко процента от държавата са? Или просто клатите въздъха. Екоталибаните са заградили една трета от България където да си стартирата разни проектчета за шареногъзи късошийки за да цицат пари от ЕС.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Весело

  Властта, окупирана от герберунгели и ксенофоби-националисти няма никакво време да се занимава с "Натура 2000"! Приоритет за нея са домусчиевите, пеевските и цекоминевите интереси! Нали са "българи", както казва комунистът ксенофоб Сидеров...
  Видният борец срещу мафията, националистът Симеонов до вчера се пенявеше за лобисткият мафиотски закон "домусчиеви", а от днес може да продължи с укрепването на цекоминевите приоритети и още по-здраво да укрепи патериците около мафиотската централна власт на барселонския човек от Банкя...
  Театър за наивници или театър за идиоти? Изберете сами.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK