Да кърмиш в парламента: какво е позволено на майките депутати по света

Австралийският депутат Лариса Уотърс кърми детето си докато участва в дебат за училищното финансиране в Сената през 2017 г.

© Reuters

Австралийският депутат Лариса Уотърс кърми детето си докато участва в дебат за училищното финансиране в Сената през 2017 г.Когато Джасинда Ардърн се върне в парламента на Нова Зеландия, след като стана вторият действащ премиер, родила по време на мандата си, нейната дъщеря ще може да се гушка в майка си по време на дебати, разказва "Ройтерс". Този достъп, който почти не съществуваше преди година, е знак за опитите на много страни да направят парламентите си по-удобни за децата и техните родители.


Евродепутатът от Дания Хане Дал по време на заседание през 2009 г.

© Reuters

Евродепутатът от Дания Хане Дал по време на заседание през 2009 г.


"Мисля, че не свършихме достатъчно добра работа", коментира Тревър Милард, председател на новозеландския парламент, който от време на време може да бъде видян да държи деца на други членове, докато надзирава разгорещен дебат. "За майките... искам просто ясно да се разбере, че ще бъдем възможно най-приятелски настроени към техните бебета", допълва той.


Парламент за бебета
Според експерти това да има някакво минимално количество жени лидери, нуждите на чиито деца са обслужени, е от ключово значение, за да се гарантира, че повече жени ще кандидатстват за позиции, предвид че те като брой са много по-малко от половината членове в парламентите по света.


Евродепутатът Анелиз Додс през 2016 г.

Евродепутатът Анелиз Додс през 2016 г.


Напредъкът все още е непостоянен, въпреки че през последните години снимките на членове на парламента, кърмещи бебетата си в Австралия и Канада, станаха много популярни в социалните мрежи.


Евродепутатът Личия Ронцули с дъщеря си по време на заседание на Европейския парламент през 2012 г.

© Reuters

Евродепутатът Личия Ронцули с дъщеря си по време на заседание на Европейския парламент през 2012 г.


Много парламенти, включително долната камара на британския законодателен орган, не допускат бебета, което е предизвикателство за кърмещите майки, чийто работен ден често започва рано, завършва късно и има малко почивки.


През ноември например на японския депутат Юка Огата било наредено да напусне градския съвет, след като довела седеммесечния си син, за да покаже колко е трудно да се съчетават кариерата и децата.


Лидерът на испанската партия "Подемос". Снимката е от 2016 г.

Лидерът на испанската партия "Подемос". Снимката е от 2016 г.


Политическите партии по света се борят с последиците от това бебетата да бъдат държани извън парламентите, особено когато присъствието на някой родител е ключово за осигуряването на желания резултат от гласуването.


Например през април историческа промяна в последната минута на правилата в Сената на САЩ позволи на сенатора Тами Дъкуорт да доведе новородената си дъщеря, за да може да гласува против кандидата на президента Доналд Тръмп за ръководител на НАСА.


Евродепутатът Юте Гютеланд с бебето си докато гласува в Европейския парламент през 2017 г.

© Reuters

Евродепутатът Юте Гютеланд с бебето си докато гласува в Европейския парламент през 2017 г.


"Американските законодателни институции, създадени от и за мъже, все още догонват реалността - че законодателите днес са преди всичко и родители", коментира Кели Дитмар, асистент в Центъра за американски жени и политика в университета "Рутгерс" в Ню Джърси.


В Нова Зеландия на мъжете също е позволено да водят децата си в заседателната зала. Някои парламенти обмислят алтернативи, подобни на тези в шведския парламент, който предлага официален отпуск за родителите, включително за мъжете, а британската Камара на общините обсъжда споразумения за гласуване чрез упълномощено лице, за да се помогне на родителите.


Детски столчета и площадки


В Нова Зеландия представителите могат да използват център за грижи за деца и стаи с повивалници и играчки. Има също така детски басейн, а в кафенето на парламента има детски столчета. Председателят на парламента освен това нареди да бъде построена площадка до сградата.


Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн

© Reuters

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн


Парламентът в Нова Зеландия вече позволи на майките да водят децата си в заседателната зала, за да ги хранят, а председателят дори разшири това правило, като разреши на малките деца да присъстват по всяко време, за да бъдат близо до родителите си.


Ардърн, която неочаквано разбра, че е бременна, само няколко дена преди да стане премиер през октомври, роди първото си дете на 21 юни. Тя бе вторият действащ премиер, родил по време на мандата си, след министър-председателя на Пакистан Беназир Бхуто.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK