Еврокомисията одобри българската програма за двойния стандарт при храните (допълнена)

Андрей Новаков

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]

Андрей НоваковЕвропейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните в ЕС, която е на стойност 1.3 млн. евро, съобщи евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, цитиран от "Фокус".


Според колегата му Андрей Новаков програмата ще помогне за обективен анализ на ситуацията в целия ЕС. Тя ще позволи на неправителствените организации да кандидатстват за финансиране, свързано с качеството на храните и двойния стандарт.


Така според двамата се признава, че има различен стандарт между храните в Източна и Западна Европа. "Искаме да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС и ако може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, така че да може гражданите на различните страни на ЕС да могат да имат достъп по еднакво качество храни", каза още Радев.
"Очакваме с тези пари те да повишат своя капацитет – за купуване на оборудване, за провеждане на тестове, за информационни кампании и разясняване на потребителските права, за повишаване на сътрудничеството между отделни държави така, че с тези пари те да станат абсолютно пълноценни с това да защитават потребителите. Очакваме тези пари, които ЕС ще ни даде, да послужат за въвеждане на минимални стандарти", каза Новаков.


От ГЕРБ очакват още от януари програмата да заработи. Засега е приет пилотният проект за програмата и предстои да се определят условията за кандидатстване за финансирането. Парите ще бъдат отпуснати от началото на 2019 г., когато по думите на Емил Радев се очаква да бъде публикувана програмата на сайта на ЕК. За средствата ще кандидатстват неправителствени организации, които ще могат да правят изследвания и кампании за качеството на храните.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK