Как Германия се грижи за хората с увреждания

Как Германия се грижи за хората с увреждания

© Цветелина Белутова, КапиталВ България протестът на майките на деца с увреждания продължава вече месеци. А как стоят нещата в Германия? На какви помощи могат да разчитат тук хората със специални нужди? Какви грижи полага за тях държавата, разказва Стела Крайнева за "Дойче веле".


Повече грижи и по-добра интеграция на хората със специални нужди - това е основното искане на протестиращите в България родители на деца с увреждания. Много от тях виждат страните от Западна Европа като образец за успешна социална политика. Да вземем за пример Германия, където живеят близо 10 млн. души със специални нужди. Как германската държава се грижи за тях?


Степен на инвалидност


Степента на инвалидност в Германия се измерва през 10 - от 20 до 100. Хората с инвалидност над 50 (повече от 7 млн. германски граждани) получават т.нар. удостоверение за тежко увреждане. Документът е валиден максимум 5 години. След изтичане на този период удостоверението може да бъде удължено до два пъти без особени формалности. На третия път са необходими нова молба и нов преглед. Удостоверението за инвалидност може да бъде и безсрочно, ако пациентът има трайно увреждане без изгледи за промяна.


Потребности
Хората с увреждания често се нуждаят от помощ дори при най-обикновените дейности от всекидневието. В германското здравеопазване важат пет степени на потребност. Най-високата 5-а степен се дава на лица с изключително тежка форма на увреждане, довело до загубата на двигателна функция и в четирите крайника.
За да определят нивото на потребност, представители на Медицинската служба към здравните каси (Medizinischer Dienst der Krankenversicherung) оценяват лицето със специални нужди в шест категории: "мобилност", "когнитивна и комуникативна способност", "поведение и психически отклонения", "самогрижа", "справяне с медицински потребности" и "ежедневни дейности". Всяка категория има различно процентово участие в крайната оценка. Най-голяма тежест (40%) има "самогрижата", където експертите преценяват дали лицето е в състояние да се храни, облича и ползва тоалетна без чужда помощ.


Потребностите на деца със специални нужди се определят, след като техните показатели във всяка от категориите се сравнят с тези на деца с нормално развитие. При бебетата до 18 месеца най-важно е да се види дали имат трудности при храненето.


Освен изброените дотук шест категории съществуват още "домакинство" и "извъндомашни дейности". В категорията "домакинство" експертите от Медицинската служба трябва да установят дали и до каква степен уврежданията на даден човек му пречат да пазарува, готви, чисти и контактува с администрацията. Категорията "извъндомашни дейности" взима предвид придвижването извън дома, ползването на градски транспорт, участието в мероприятия и посещението на градина, училище или работно място. Точките в категориите "домакинство" и "извъндомашни дейности" не са част от крайната оценка, те само помагат за изготвяне на индивидуален план за грижа.


Домашни грижи


Здравноосигурените със степен на потребност от 2 до 5, които имат нужда от помощ у дома, могат да получат обезщетение в натура или парично обезщетение. Обезщетението в натура предвижда домашните грижи да се полагат от служители на амбулаторни центрове или професионални болногледачи. Задачата на тези асистенти е да помагат на нуждаещия се при къпането, обличането и ходенето до тоалетна. Освен това те могат да помагат в домакинството, като пазаруват, готвят или чистят. Грижата за хора с увреждания включва и дейности от свободното време - хобита, разходки, игри. Грижите за нуждаещия се могат да се поемат и от роднина. В този случай лицето с увреждания има право на парично обезщетение.


Хората с потребности от 3-а степен могат да получават месечно обезщетение в размер на 545 евро или обезщетение в натура на стойност 1298 евро. Инвалидите с най-висока нужда от помощ получават месечно обезщетение от 901 евро или 1995 евро в натура.


Здравната каса дава допълнителни 40 евро на месец за помощни средства за дома. Такива са например седалките за душ и болничните легла. Освен това лицето с увреждане може да получи еднократна финансова помощ до 4000 евро за приспособяване на входната врата и банята и за монтирането на стълбищен асансьор.


Кадър от протестите в България тази година

© Цветелина Белутова, Капитал

Кадър от протестите в България тази година


Пътуване, данъци и детски надбавки


За голяма част от хората с увреждания в България пътуването с градски транспорт е немислимо, тъй като повечето спирки и превозни средства не са приспособени към техните нужди. В Германия е другояче: на повечето гари и метростанции има асансьори, а автобусите и мотрисите са пригодени за ползване от инвалиди. Очаква се до 2022 г. всички гари, автобуси, влакове и метра в Германия да изглеждат по този начин. Хората с тежки увреждания могат да ползват услугите на градския транспорт срещу 80 евро на година. За сравнение: редовната цена на една месечна карта в западните провинции е около 60 евро. По време на пътуването инвалидът може да вземе със себе си и придружител.


Хората със специални нужди ползват и данъчни облекчения. В зависимост от степента на инвалидност облекчението върху годишния данък върху общия доход варира между 310 и 1420 евро. При тежки увреждания като пълна слепота то може да достигне 3700 евро. Ако лицето с увреждане е дете, данъчните облекчения се ползват от родителите. А притежателите на автомобил биха могли да се освободят изцяло или поне частично от плащане на годишен данък.


В Германия детски надбавки се получават най-малко до навършване на 18-годишна възраст. Родителите на деца с увреждане могат да продължат да ги получават и след това, ако доходът на детето е недостатъчен за неговата издръжка. Според германските закони за издръжката на едно здраво дете са необходими поне 9000 евро на година. Сумата за деца със специални нужди е по-висока.


Интеграция в обществото


Задачата на германските социални служби е да ограничат негативните последствия от всяко увреждане и качествено да интегрират хората с увреждания в обществото, се казва в брошура на германската Асоциация на хората с увреждания.


В Германия интеграцията започва отрано. Децата с увреждане могат да посещават безплатни лечебно-педагогически или интегративни детски градини. Групите в т.нар. интегративни градини се състоят от деца със специални нужди и такива с нормално развитие. Всички деца в Германия, включително тези с увреждания, са задължени да ходят на училище. В повечето случаи родителите имат право да избират между обикновено училище и такова за ученици със специални нужди. Училища за деца с увреждания има във всички германски провинции. Ако ученикът се нуждае от асистент или придружител, социалните служби поемат разходите за него. Здравната каса пък би могла да осигури за хората с увреждания и различни помощни средства, например специален компютър.


Онези, които искат да посещават университет, могат да финансират следването си с пари по Закона за подпомагане на обучението (BАföG). Размерът на месечната подкрепа зависи от учебното заведение и житейската ситуация на кандидатите. Най-високата месечна издръжка за студенти, които не живеят при родителите си, възлиза към момента на 735 евро. Държавата може да помогне на студентите със специални нужди, като им осигури придружител и специален компютър или поеме разходите за жестомимичен преводач. Освен това сесиите за студентските изпити могат да бъдат удължени, ако увреждането възпрепятства тяхното нормално протичане.


Трудова заетост


Германската Интеграционна служба помага на хората със специални нужди при търсенето на работно място и служи като посредник между кандидатите и техните бъдещи работодатели. При успешно назначаване Агенцията по заетостта може да осигури асистент за работното място. Асистентите помагат например на хора с увредено зрение, като им четат служебните документи. Хората с увреждания, които не са в състояние да работят поне три часа дневно, могат да посещават т.нар. работилници за хора с увреждания, каквито има в цяла Германия. Месечното възнаграждение в тези предприятия е средно 211 евро.


Над 400 хил. души годишно подават документи за инвалидна пенсия. В Германия тази пенсия може да бъде пълна или непълна. Хората с увреждане, които не са в състояние да работят поне три часа дневно, се смятат за нетрудоспособни и имат право на пълна инвалидна пенсия. Лицата, които могат да работят между три и шест часа дневно, получават само половината.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Е , нали копират във всичко запада.Нека да копират един такъв модел за решаването на проблемите на инвалидите.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6190 Неутрално

  До коментар [#1] от "uhl23528019":

  Сетих се за поговорката за жабата и подковаването на коня...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Ами като нямат акъл да се справят сами,поне да вземат от чуждия опит

 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2381 Любопитно

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Я виж за някой бизнесмени как гласуват закони които да влизат в сила със задна дата.Защо да не приемат едни такива закони за инвалидите (да им повишат доходите със задна дата връщайки се назад 5 години)?

 5. 5 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 579 Неутрално

  В Германия не знам, но в САЩ интеграцията е на светлинни години. И не, не става дума за пари само. В големите магазини има хора в колички, които упътва клиентите, запознават ги с промоците, говорят си с тях или просто посрещат и поздравяват. На паркингите пък има човек, който помага на инвалиди да пазаруват, ако и да тика цял ден количката из маркета. Това освен интеграция е и икономика. И още примери мога да изброявам, които нямат нищо общо с претенциите на хората с увреждания тук.

 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2381 Любопитно

  До коментар [#5] от "ralita68":

  Но вероятно има съществена разлика във финансовото обезщетение на инвалидите в Бг и в САЩ

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Вярна е приказката , че по състоянието на обществените тоалетни може да се съди за културата на съответната държава. В Германия всяка обществена тоалетна има три отделения, за мъже , за жени и за инвалиди.
  В България това съм забелязал само в немските вериги магазини Кауфланд и Метро.

 8. 8 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 253 Неутрално

  КОГАТО ЗАПОЧНЕМ ПРОИЗВОДСТВО НА КОЛИ ОТ РАНГА НА МЕРЦЕДЕС,БМВ ,АУДИ И ДР,-КОГАТО ЗАПОЧНЕМ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ НАЙ КАЧЕСТВЕНИТЕ ПЕРАЛНИ,МИЯЛНИ МАЩИНИ,НАЙ ДОБРИТЕ ТАНКОВИ В СВЕТА И НАЙ КАЧЕСТВЕНИТЕ ЛЕКАРСТВА ,САМО ТОГАВА ТАЗИ СТАТИЯ ЩЕ Е АКТУАЛНА--ЗА СЕГА Е ДЕМАГОГИЯ И НАСТРОЕНИЕ НА НАРОДА СРЕЩУ ВЛАСТА.

 9. 9 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 443 Любопитно

  А ЗАЩО ДА НЕ СТАНЕМ НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ ГЕРМАНИЯ, ПОЛУЧИМ ГЕРМАНСКО ГРАЖДАНСТВО И ВСИЧКО ЩЕ НИ СТАНЕ ПЪЛНО И ВАРОВАТО !!!!

 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Въобще не може да има някакво сравнение, абсолютно безхаберие за всички
  хора не само за инвалидите !!!

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#1] от "uhl23528019":Сетих се за поговорката за жабата и подковаването на коня...
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  И аз се сетих за жабата, която, като видяла, че коват вола, вдигнала крак. Стига сме се сравнявали с Германия, тук всякакви сравнения са неуместни. Когато стигнем БВП на германците, и ние ще имаме средства да се погрижим за инвалидите. Нека да не се приравняваме към една от най-богатите страни в ЕС. Смятам, че не само децата с увреждания, а и децата от бедни семейства трябва да получават пари от държавата, за да растат в нормална обстановка.Не можем да се грижим само за инвалидите, и останалите искат да се хранят и обличат.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  Държава, която се грижи за гражданите си, независимо от статуса, приноса и състоянието им.
  Тук "Домусчиев/Пеевски" стил...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK