Българите и румънците ще спрат да емигрират, когато им вдигнат заплатите

Българите и румънците ще спрат да емигрират, когато им вдигнат заплатите

© ©dpaРазвитието на заплатите в много източноевропейски страни изостава значително от икономическия растеж. Трудовата емиграция ще продължи да бъде проблем за България и Румъния, където възнагражденията са най-ниски, пише австрийският "Винер цайтунг", цитиран от "Дойче веле".


Преди присъединяването на източноевропейските страни към ЕС очакванията бяха големи: смяташе се, че то ще доведе до изравняване на темповете на производство и на възнагражденията и до увеличаване на общото благосъстояние на страните от ЕС, пише австрийският "Винер цайтунг" (ВЦ). Изследване на виенския Институт за международни икономически сравнения (ИМИС) показва обаче друго: че в осем страни от Централна и Източна Европа - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словения и Словакия - този процес на изравняване на икономическите и социалните показатели протича по-бавно и не навсякъде еднакво, посочва изданието.


Докато българите и румънците ще продължат да търсят работа в чужбина, страни като Чехия или Унгария още до 2020 година ще бъдат страни, които привличат работна ръка. Наред с икономическия растеж и ниската безработица значително въздействие върху миграционните процеси оказва също и политиката на доходите, сочи проучването, цитирано от ВЦ.


Емиграцията започва да спада
През 2017 г. икономическият растеж в осемте страни е бил между 2.8% от БВП в Хърватия и 6.9 на сто в Румъния. Икономистът Марио Холцнер от Виенския институт смята, че зенитът вече е достигнат, макар че до 2020 г. ръстът ще продължи да се движи между 3 и 4 процента от БВП на страните.


Вследствие на това положението на трудовия пазар в тях се е подобрило, а безработицата силно е намаляла. Главно в Чехия, където според Евростат безработицата през 2016 е била 2.4 на сто, може вече да се говори за постигане на пълна трудова заетост. "Чехия за щастие е разположена в най-западната част на региона, тя е силно обвързана с германската верига за създаване на добавена стойност в сектора на автомобилостроенето. От изселническа тя постепенно се превръща в преселническа страна", посочва Холцнер.


Действително през 2000 г. населението на Чехия се сви с 20 хил. души, тъй като броят на напускащите продължава да е по-голям от този на пристигащите в страната. Малко преди икономическата криза през 2007 г. обаче преселниците бяха 5 пъти повече от изселниците. Тогава населението на страната нарасна с 80 хил. души. Според Евростат до 2030 г. населението в трудоспособна възраст ще нараства с 12 до 15 хил. души годишно, четем още в публикацията на ВЦ.


Броят на пристигналите в Германия по страни на произход през 2011 и 2012 г. - тогава единственият спад е на мигрантите, дошли от Турция.

© DW

Броят на пристигналите в Германия по страни на произход през 2011 и 2012 г. - тогава единственият спад е на мигрантите, дошли от Турция.


Частично доходите нарастват бързо


Пред изданието икономистът Маркус Мартербауер обяснява, че по-неблагоприятните условия на труд и живот в дадена страна поощряват хората в нея да я напуснат. По-високите възнаграждения обаче са фактор, който благоприятства те да останат в страната.


Действително почасовата ставка в Чехия е нараснала от 2000 година насам с 51%, или със 7 евро. Това е значително по-малко, отколкото в Румъния, където тя се е вдигнала два и половина пъти, т.е. на 4.20 евро. В България почасовото възнаграждение се е удвоило, достигайки 4 евро на час. За да се повиши търсенето на услуги и да се ускори процесът на конвергенция обаче е необходимо по-голямо и последователно нарастване на възнагражденията, посочва Мартербауер.


Изследването показва не само връзката между безработица и миграция, но и нарастващата роля на либерализирането на трудовите пазари в Източна Европа. В една Австрия например 98 на сто от трудово заетите хора работят в браншове с колективни договори, а социалното партньорство осигурява равномерно нарастване на възнагражденията в различните браншове. В източноевропейските страни обаче възнагражденията все по-често се определят на ниво фирми.


Един пример: ако през 2000 година 98% от трудещите се в Румъния са работели на колективни договори, днес делът им е спаднал до 35 на сто. Вследствие на това възнагражденията са ниски. Различията между отделните браншове нарастват бързо. Така например компютърните специалисти днес са далеч по-добре платени, отколкото в туризма, където заплатите остават непроменени, а в селското стопанство те дори са спаднали спрямо 2010 година. Прогнозата на ИМИС гласи, че до 2030 г. Румъния ще продължи да губи годишно между 40 000 и 50 000 души работна ръка на възраст между 15 и 65 години - между един и един и половина процента от трудоспособното население на страната, четем още в статията на "Винер цайтунг".

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Това просто не е вярно.
  Голяма част от българите искат да живеят в Държава, а тъй като на Територията такава отдавна няма, те си намират друга.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1902 Весело

  ..а за да им вдигнат заплатите трябва държавите им да дойдат до такова положение че да няма кой да им работи!..

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3114 Весело

  До коментар [#1] от "BG Territory":

  Точно. Сега се очаква вълна емигранти, разочаровани от конституцията и нейния съд.

 4. 4 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ами....не е само "вдигането" на заплатите...

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Territory":

  Правилно, над половината от моите съученици са в чужбина - заплатата им осигурява пак същия стандарт, но уредеността в чужбина е един огромен плюс. Сигурността също.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1553 Весело

  А добър ден!
  И тия откриха топлата вода!

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Не е необходимо да си носител на Нобел за икономика, нито да работиш в Дойче веле за да видиш очевидното!!!!
  2 милиона съграждани напуснаха Отечеството, защото тук е трудно да се живее дори и без достойнство с тези доходи.....

 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Проблемът е в пършивите български бизнесмени и още по-пършивите български политици. Ако тия какавани са при мен, едва ли биха били нещо повече от наемни работници. Просто, условията за правене на бизнес тук са доста по-различни не само от към трудово законодателство, но и от към натиск на профсъюзи, както и от контрол от страна на съответните административни органи.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 10. 10 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Щом България и Румъния могат да си позволят да губат годишно толкова много работна ръка, значи все още имат в повече.

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  Каква е тая графика с данни от 2011 и 2012 г?
  По-нови данни няма ли?

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  От кога дневната надница в България стана 64 лева?
  (4 евро на час)

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  От кога дневната надница в България стана 64 лева?(4 евро на час)
  —цитат от коментар 12 на Virgin


  Това са пари "бруто", преди данъци.
  На Запад така смятат заплатите, не "чисто" като тук.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#10] от "bodensee":

  Не, нямат в повече. Проблемът е че чрез имиграцията на млади и перспективни хора, специалисти и да си го кажем направо - работливи и съвестни граждани, се тушира социалното напрежение. За това на късогледите български политици им е през оная работа. Само че това в един по-дълъг времеви период, ще донесе само негативи. Няма как да генерираш реален растеж със старци и хора над средната възраст. Те потребяват по-малко, поради възрастта си не са така производителни, поради същата причина е и по-трудно да се преквалифицират.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  ...а заплатите ще се вдигнат, когато България и Румъния наваксат столетия изоставане от запада.

 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 904 Неутрално

  "Преди присъединяването на източноевропейските страни към ЕС очакванията бяха големи: смяташе се, че то ще доведе до изравняване на темповете на производство и на възнагражденията и до увеличаване на общото благосъстояние на страните от ЕС"

  Уви, хората са правили тези предвиждания без да включат крадливи ченгата комунисти и олигарси ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Това просто не е вярно.Голяма част от българите искат да живеят в Държава, а тъй като на Територията такава отдавна няма, те си намират друга.
  —цитат от коментар 1 на BG Territory


  Тва е съвсем вярно. Повечето ми познати, емигрирали на запад не го направиха по икономически причини - те и в Българфия живееха добре.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 18. 18 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Повечето ми познати, колеги и роднини, които емигрираха, твърдят че в Западна Европа имат почти същата покупателна способност както в България, понякога и по-ниска заради високите цени на наеми/жилища. Никой от тях обаче не си и помисля да се върне само заради по-високата покупателна способност.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Проблемът с миграцията не се свежда само до заплащането. На никой не му се живее в мафиотска държава.

 20. 20 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 904 Неутрално

  ...а заплатите ще се вдигнат, когато България и Румъния наваксат столетия изоставане от запада.
  —цитат от коментар 15 на man_un


  Като гледам какво се случи с ИК, няма да е в този живот ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 21. 21 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  от другите новини - слънцето изгрява от изток

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#16] от "danvan":
  Естествено, предполагали са, че тук ще дойдат боинг, мерцедес, сименс, а те дойдоха, ама правят стоповете на мерцедеса, шият седалките на боинга, а за сименса бая пари дадохме! Чудят се тия бизнесмени, у кое село да си направят цеха, че туй хиляда евро заплата много им се виждат!

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#20] от "danvan":

  Ако това е проблема, да вземем да я приемем! Даже, предлагам всички да примем някой по ред пол, та барем и на нас дадат нещо!

 24. 24 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#18] от "Grimalkin":

  Странно, почти всички които познавам си купиха къщи, там, отгледаха две-три деца! А, тези които сме тук, едвам изплащаме някакви кутийки!

 25. 25 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 480 Неутрално

  България ще си остане бедна и с ниски заплати в бъдеще.
  Проблема е че се произвежда продукт с ниска добавена стойност.
  Няма и как иначе да бъде след като бизнеса е в ръцете на мафията, ДС агенти и мутри.
  Който са тъпи и некадърни. Освен да откраднат нещо и да построят някой нов блок или хотел за повече те акъл нямат.
  Държавата от друга страна се държи от същите тези хора който пак поради вродената си тъпота и некадърност не могат да осигурят: рад, култура, адекватна бизнес среда, адекватно образование, инфраструктура и не могат да се възползват от Евро-фондовете.
  Който има малко акъл се изнася от тази територия в резултат намалява и потенцияла на нацията - няма кой да измисли нещо което ще е с висока добавена стойност.
  Изключение е ИТ бизнеса в който тъпаците от мафията ДС и мутрите няма как да навлязат понеже те са неграмотни.

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2909 Неутрално  Интересно показаният на снимката автобус за колко ли време отива от София до Лондон, обикаляйки през всички тез градове?


 27. 27 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Махнете мафията и ДС агентите от бизнеса, махнете Мафията и ДС агентите от управлението на държавата и ще почне да има бизнес с по висока добавена стойност по и заплатите ще се дигнат.
  например в ИТ бизнеса е така.
  За съжаление в БГ всичко се държи от мутри, ДС агенти и мафия - и бизнеса и държавата те са некадърни да създадат нещо повече от хотел или казино.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  Не е трудно да се открие топлата вода :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Ясно е, че мафията в България не плаща достатъчно на работниците, но и те не се борят за правата си.
  Например в Германия средната заплата за журналистите е 33 600 евро/година, максималните са 72 000 евро/година. В левове това прави съответно 5500 лв/месец средно до 11 000 лв/месец максимално.
  Интересно ми е журналистите в България, публикуващи такива статии, какви заплати взимат и защо не са се вдигнали на бунт срещу собствениците на медиите.

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  От кога дневната надница в България стана 64 лева?(4 евро на час)
  —цитат от коментар 12 на Virgin


  Не знам защо са ти сложили минусите. Въпросът ти е съвсем актуален. В средното образование лекторския час е 5! лева, а във виШУту – 4лв лекторски!
  Хамали-студенти :-) /вероятно от Факултето/ – 15 лева/час. Продавач-касиеР ЛИДЛ – 1200 начална заплата!!!!
  ГЕРп доста добре подредиха скалата на приоритетите.
  Премиерът се оплакал, че и на него не му стигат парите!!!
  Кашата в съдебната система и преработилата полиция обаче носят палмите на първенството!
  Най вече те са основата на бягството от татковината, понеже са реформирани.

 31. 31 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Бългагрия произвежда продукт с много ниска добавена стойност.
  Няма как заплатите да са високи.
  Бизнеса е мутренски - казина, хотели и стройтелство.
  Така не се забогатява.

 32. 32 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2317 Разстроено

  .......ми те "ЧОРБОДЖИИТЕ" нема вече за къде да БЪРЗАТ.......!!!!!......накрая ше си ОСТАНЕМЕ САМО ПЕНСИОНЕРИ в ДЪРЖАВИЦАТА.......!!!!!?????........всичко МЛАДО и ЧИТАВО се ИЗНЕСЕ.............!!!!!!.....АНГАРИЯ нема КОЙ да РАБОТИ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 33. 33 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#29] от "aralambi":

  Кои журналисти, като тия в дневник ли, дето се чудят какво да препишат! А, и това, което са преписали, не могат да осмислят!
  Ти гледа ли лунното затъмнение, което според дневник беше уникално, с това, че става по пълнолуние!

 34. 34 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#31] от "eyd13372645":

  Остави ги нашите капиталисти, нека чуждите да дават добри заплати!

 35. 35 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 480 Неутрално

  В България им услуги - хотели, производство с ниска добавена стойност - аутсорсирнг.
  Производство на кабели. Ама те са в БГ щото заплатите са ниски.
  Така че с този модел на икономика България е обречена на най-ниските заплати в Европа.
  Дори да се дигнат заплатите те пак ще са ниски в ставнение със останалите държави в ЕС.

 36. 36 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Само не разбирам много ли сте щастливи като всекидневно обяснявате по форумите защо сте емигрирали? Какви са ви точно мотивите?
  Аз в чужбина изобщо не общувах с българи, особено емигрантите са направени по калъп - говорят само колко лошо е в България, Борисов какъв бил...отворете хоризонтите си, бъдете широкоскроени, оценявайте плюсовете и минусите навсякъде. Румънците в чужбина не боботят само като латерни какво е в Румъния. Затова се интегрират по-добре. Никой не иска да слуша какво е в някаква си България - все едно да обясняваш какво е в Того. Затова българите си остават в малките български групички с ракийката, TV Планета и полетите RyanAir.

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  До коментар [#29] от "aralambi":
  "Ясно е, че мафията в България не плаща достатъчно на работниците, но и те не се борят за правата си."

  Как да се борят за правата си , като българските синдикати обслужват мафията.

 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#26] от "Нинов":

  За около седмица. Много често в Германия пътниците се прекачват на друг автобус на друга фирма. Обикновено няколко фирми си комбинират маршрутите и си използват взаимно автобусите.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 39. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  До коментар [#35] от "eyd13372645":

  Не е точно така. Според статистиката в момента в България средната производителност на труда е около 44% от германската, а заплатите са 21% от германските. Това е защото мафията владее държавата и не допуска ефективни стачки и независими профсъюзи.
  Кокото до нискотехнологичното производство - за една и съща ИТ позиция в една и съща фирма във Варна предлагат 850 лв. начална заплата, а в София - 2450 лв.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Нова "желязна завеса"?

  Когато "им вдигнат заплатите"?

  Дойче геле е противник на пазарната икономика.
  Бравос, другари.

  "Българите и румънците ще спрат да емигрират,
  когато им вдигнат заплатите"

 41. 41 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#36] от "vzt34526152":

  "все едно да обясняваш какво е в Того"

  Че какво му е на Того? Заплатите са по-високи от българските, а по свобода на медиите е далече преди България.

  До коментар [#37] от "tacheaux":
  "Как да се борят за правата си , като българските синдикати обслужват мафията."

  Не говоря за синдикати, написал съм " бунт срещу собствениците на медиите."

 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Territory":Правилно, над половината от моите съученици са в чужбина - заплатата им осигурява пак същия стандарт, но уредеността в чужбина е един огромен плюс. Сигурността също.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  Кои са тези толкова сигурни държави?

 43. 43 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#22] от "ban":
  Е това е!Ама никой не иска това да се променя...

 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Повечето ми познати, колеги и роднини, които емигрираха, твърдят че в Западна Европа имат почти същата покупателна способност както в България, понякога и по-ниска заради високите цени на наеми/жилища. Никой от тях обаче не си и помисля да се върне само заради по-високата покупателна способност.
  —цитат от коментар 18 на Grimalkin


  Престанете с лъжите.Повечето българи емигрират заради ниските заплати.Всичко друго е ала-бала.Пример САЩ-висока престъпност,трудно достъпно здравеопазване-недай си боже тежко да се разболееш.Ама стотици хиляди българи подават за лотарията"Зелена карта".Щото в САЩ могат да станат милионери или поне да си осигурят прилични доходи.А тук ще се чудят как да плащат сметките.

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Значи, германците са спрели да емигрират.

  Вдигнаха им заплатите?

  Дойче ... :

  "Българите и румънците ще спрат да емигрират,
  когато им вдигнат заплатите"

 46. 46 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#10] от "bodensee":Не, нямат в повече. Проблемът е че чрез имиграцията на млади и перспективни хора, специалисти и да си го кажем направо - работливи и съвестни граждани, се тушира социалното напрежение. За това на късогледите български политици им е през оная работа. Само че това в един по-дълъг времеви период, ще донесе само негативи. Няма как да генерираш реален растеж със старци и хора над средната възраст. Те потребяват по-малко, поради възрастта си не са така производителни, поради същата причина е и по-трудно да се преквалифицират.
  —цитат от коментар 14 на tsyrvulan


  За какъв чеп им е растеж? Нали има европейски фондове за усвояване. Има и дългове за правене. Растежът изобщо не е в горната половина на приоритетите.

 47. 47 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 861 Любопитно

  "Един пример: ако през 2000 година 98% от трудещите се в Румъния са работели на колективни договори, днес делът им е спаднал до 35 на сто. Вследствие на това възнагражденията са ниски."

  Това не е сериозно :).

  Възнагражденията са ниски, защото няма колективни трудови договори?!? Няма кой да принуждава работодателите да вдигат заплатите, иначе отдавна да сме настигнали другите страни.

  "Различията между отделните браншове нарастват бързо. Така например компютърните специалисти днес са далеч по-добре платени, отколкото в туризма, където заплатите остават непроменени."

  Какво излиза - че само в ИТ сектора има колективни трудови договори и човечни работодатели?!?

  Всъщност е много показателно, че там, където пазарът работи (ИТ сектора), нещата вървят.

 48. 48 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Според статистиката в момента в България средната производителност на труда е около 44% от германската, а заплатите са 21% от германските. Това е защото мафията владее държавата и не допуска ефективни стачки и независими профсъюзи.
  —цитат от коментар 39 на mitko11


  Отчиташ ли мащаба на цените?

 49. 49 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#48] от "razor":

  За какво да отчита мащаба на цените? Производителността се мери с единици наречени финикийски знаци. България изостава в доходите както като процент от БВП на калпак, така и като темп на растеж. Пример е Сърбия, където доходите са като българските при по-нисък БВП на човек. Стига с тия мантри. Истината ще лъсне ако се изнесат данни какъв процент от оборотите отиват за заплащане на работната ръка.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 50. 50 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#31] от "eyd13372645":

  Не си съвсем прав. Дори и при тази ниска добавена стойност, българският работник получава едва 30% от това на западния при приравнена производителност. Статистиката показва, че докато в един произведен на запад продукт стойността на труда е около 60%, то в България е около 20%. Там е заровено кучето на ниските заплати. Познай къде отива разликата от 40%. При нашите комунисти-капиталисти. За това разбира се са си виновни работниците. Високите заплати "на запад" са извоювани с десетилетия борба на работниците. Нищо не се "дава" и не се "вдига" даром.

 51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Не е само за парите, другари мутри с ланци...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Не е съвсем вярно. Интелигентните млади търсят и други неща. Като например равенство пред закона, добро образование и здравеопазване.

 53. 53 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#35] от "eyd13372645":Не е точно така. Според статистиката в момента в България средната производителност на труда е около 44% от германската, а заплатите са 21% от германските. Това е защото мафията владее държавата и не допуска ефективни стачки и независими профсъюзи. Кокото до нискотехнологичното производство - за една и съща ИТ позиция в една и съща фирма във Варна предлагат 850 лв. начална заплата, а в София - 2450 лв.
  —цитат от коментар 39 на mitko11


  Не съм съгласен че производителността на труда в България е 44% от Германската.
  Кой е по ниско производителен, един шофоьр на автобус, един машинист, един кранист. Производителността е същата. Но в Германия има мазни бизнеси: банкинг, засраховки, дизайн на автомобили и машини (продукти с висока добавена стойност).
  В България има хотели, казина, завод за кабели, стопове (все продукция) и т.н. следователно и ниските заплати.
  Има го и елемента че собствениците ограбват работниците но той не е толкова важен.
  Да не би 1 програмист във София да е 300% по продутивен от един програмист във Варна? Не е.
  Но програмиста в София работи за някоя голяма фирма която произвежда продукт с много по висока добавена стойност. А програмиста във Варна за някойя малка фирмичка дето произвежда софтуер за някой в БГ или някакъв малък проект с ниска добавена стойност.

 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#53] от "eyd13372645":

  Производителност означава колко труд се влага за единица продукт/услуга. Но както казах заплатите не са само функция на производителността. Например, поточните линии за обувки във Виетнам са с висока производителност, но възнагражденията са ниски. Когато и ако се изнесат данни за това колко като процент от оборота отиват за възнаграждения в различните браншове и ги сравним с тези Чехия или Германия, ще стане ясно дали ниските заплати в Родината не се дължат на малкия процент който се отделя за заплащане на служителите.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 55. 55 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1966 Разстроено

  До коментар [#22] от "ban":

  Някога през началото на 80те и аз така горе долу така мислех Трудовата ми биография започна в някогашния Телефония завод /лиценз на Сименс/ После така се случи че се запознах с един от шведските инженери , които бяха на оглед при продажбата на кибритената фабрика в Костенец /машините бяха от същата фирма / В пиянска откровенност ми каза ,че след покупката просто ще затворят фабриката , не можели да търпят конкуренция ,имали непоносимост А местните си умираха от кеф как махнали предишния директор и се надпреварваха да фантазират какви заплати щели да раздават новите чорбаджии

  гошо
 56. 56 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#50] от "Oggie Petkov":

  аиде ,като ги знаеш толкова тия неща, вземи стани капиталист-демократ и приложи на дело виждането си за разпределението

  гошо
 57. 57 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1966 Разстроено

  До коментар [#52] от "Роси":

  Да ме прощаваш ама твойто е демагогия

  гошо
 58. 58 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#20] от "danvan":

  сега още твой познати ще заминат пак по идеини подбуди нали

  гошо
 59. 59 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#44] от "musashii":

  е ,ако не друго поне така си мислят де Знаеш какво сънува гладната кокошка

  гошо
 60. 60 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Парите са важно нещо, но липсата на държава и кофтито отношения между хората са също голям фактор хората да емигрират. И докато заплащането на труда и липсата на държава не зависи много от нас, то това че се цакаме и мамим един друг си е единствено наш проблем. Беднитията няма да е толкоз страшна ако се усмихваме и бъдем хора.

 61. 61 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Глупости! Хората бягат заради циганщината, престъпността и беззаконието. Заплата е на последно място!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK