Арогантен ли е Западът и просител ли е Изтокът

Арогантен ли е Западът и просител ли е Изтокът

© Георги КожухаровГлавният проблем са не бежанците, а масивното обезлюдяване на Източна Европа, твърди Иво Мийнсен в един много интересен анализ, публикуван в швейцарския "Нойе Цюрхер цайтунг" и цитиран от "Дойче веле".


Авторът пише с огромен респект за страните от бившия Източен блок, които успяха да извършат мирен преход и да се върнат в Европа. Тези страни днес имат сериозен проблем със своето обезлюдяване, докато Западът страда от обратното – притока на мигранти. Това е една от многобройните интересни тези на Мийнсен. Тук публикуваме части от неговия много обширен анализ.


В началото на статията авторът маркира един парадокс: в Европа днес много се говори за миграцията, но хората имат предвид най-вече вълната бежанци след 2015 година; а тази вълна е нищо в сравнение с огромното мигриране на източноевропейци в западна посока. Това са между 12 и 15 милиона само за периода след 1989 година според оценката на виенски изследователи, за която вече ви информирахме. По-нататък в статията четем:
"Докато гражданите им масово се отправяха в емиграция, държавите от дотогавашния Източен блок трябваше да се освобождават от социалистическата система и да градят нова идентичност. Огромен техен успех е, че съумяха да го сторят, без да бъдат разкъсани от центробежните сили в обществото. Уважението към постигнатото от средно- и източноевропейските страни, влезли в ЕС, става дори по-голямо, когато добавим, че те започнаха да наваксват и икономически и напълно се интегрираха в мирния ред на ЕС. Това стана благодарение на огромното желание както на Изтока, така и на Запада да се поемат разноските за едно такова мирно обединение.


Новите професионални перспективи, които им се откриха на Запад, за източноевропейците бяха и възможност да избягат от бедността. От Западна Европа и от Брюксел потекоха стотици милиарди евро инвестиции в заводи, пътища и образование. За "старите" държави - членки на ЕС, пък се отвориха нови пазари, а мотивираните и евтини работници от Източна Европа помогнаха за конкурентоспособността на западноевропейските икономики. С общи сили европейците избегнаха и още една опасност - в тази исторически крайно уязвима зона можеше да възникне нещо неопределено, нестабилно и опасно.


Независимо от всичко това, Изтокът и Западът все още не са се слели. Една от причините е различният им исторически опит през ХХ век, друга пък е миграцията.


През последните 30 години двете части на континента живеят под изцяло противоположни знаци. В резултат от миграцията на хора вътре в Европа западноевропейците започнаха да се страхуват, че ще изгубят идентичност или част от благополучието си. (...) И обратно: в Средна и Източна Европа причина за страховете са не новопристигащите, а напускащите. И това по парадоксален начин подсилва национално-консервативните течения.


Под противоположни знаци


Съзнанието, че най-способната част от населението напуска в западна посока, породи комплекси за малоценност. Тези комплекси носят със себе си и част от самите мигранти, които – пристигайки на Запад – понякога трябваше да започват от най-ниското стъпало. Не им признаваха дипломите, непосилно им беше да преговарят за по-добри условия на един трудов пазар с отчасти експлоататорска структура.


Ето защо източноевропейците особено се дразнят, ако усетят реално или въображаемо високомерно отношение и назидателен тон от страна на Запада. Клишетата за "арогантния германец" или "високомерния еврократ" се харчат много добре, макар че съдържат само зрънце истина.


От друга страна обаче, е факт, че на Запад наистина е разпространено леко покровителственото отношение към "по-малките братя" или към "полския водопроводчик". Макар че тези клишета всъщност не обременяват особено политиката, те само витаят във въздуха.


По-опасно е онова, което българският политолог Иван Кръстев нарича "демографска паника". С този термин Кръстев описва страховете на източноевропейците, че измират. През последните десетилетия населението там намалява, а прогнозите за бъдещето са направо катастрофални, така че наистина трябва да очакваме трайно топене на населението. Ако се насърчи миграцията към тези страни, положението може да се пооправи, но държави като Полша, Унгария или България не желаят и удрят ключа на входната врата.


Бежанската вълна през Балканския маршрут и атентатите в Париж през 2015 година легитимираха ислямофобските нагласи в политическото пространство. В Източна Европа тези нагласи боравят с инструментариум от ужасяващи предразсъдъци, макар че (а може би точно защото) в тези страни почти не остават мюсюлмани. Медиите непрекъснато представят пришълците от Близкия изток като някакви нашественици, мъжете като изнасилвачи, а жените като машини за раждане.


Страховете от навлизането на чуждото допълнително се усилват от угрижеността за оцеляването на собствената нация. Това обяснява и острата съпротива на източноевропейците срещу предложението на ЕС за квоти за бежанците, която политици като Виктор Орбан нажежават с емоции до червено, превръщайки въпроса в едва ли не съдбоносен.


Сблъсъкът по въпроса обаче отклонява вниманието от главния проблем - миграцията на източноевропейци в западна посока. Политиците от двете части на континента трябва да седнат и заедно да обсъдят този проблем. Главната цел: хем да се запазят предимствата от свободното придвижване, хем западното благоденствие да не става за сметка на обезлюдяването на Изтока. Пита се също така: Може ли да оцелее една обединена Европа, при положение че миграцията от бедните към богатите страни допълнително разтваря социалната ножица, вместо да я затваря?


Източноевропейците днес вече не са някакви просители


Прости отговори на всички тези въпроси няма. Няма и универсални политически рецепти. Независимо от това днес предпоставките за решаването им са по-добри от когато и да било досега. Източноевропейците, които днес отиват на Запад, все по-често успяват да направят кариера, защото пълната свобода на движение и уеднаквяването на университетските дипломи премахнаха много пречки. Полша се справи с финансовата криза отпреди десет години много по-добре от редица други страни, Чехия и Словакия трескаво търсят кадри. Източноевропейците вече не са някакви обикновени просители.


По-високи заплати и по-ясни стимули биха могли да накарат част от емигриралите да се завърнат на Изток. Моментът и без това е изгоден, като имаме предвид, че за много от тях бъдещето стана неясно след решението на Великобритания да напусне ЕС. Освен това Будапеща и Варшава постепенно признават пред себе си, че самоизолацията не е добра стратегия за бъдещето. Полша вече приема хора, които имат "културна близост" с местното население – украинци, белоруси, филипинци – но все още почти не им оказва подкрепа. Държавите от някогашния Източен блок, които толкова дълго живяха в изолация, определено тепърва трябва да свикват, че към тях ще има миграция.


Вътре в самата Европа миграцията също ще продължи. Но доколкото в Източна Европа има все повече перспективи, миграцията се превръща в свободен избор, а не в принуда, каквато беше преди. Така възникват условия за една по-добра атмосфера. Свой принос към нея могат да дадат и западноевропейските политици, като признаят каква огромна полза носят мигрантите за техните икономики. Разширяването на ЕС на изток не беше някакво самарянско решение, а добра сделка – и за двете страни. Така източноевропейците имат пълно основание със самочувствие да добавят и своите интереси към уравнението. Ако това доведе до процес на европейско уравновесяване, сегашните напрежения ще се окажат просто грешки на растежа. Ако обаче Западът и Изтокът продължат да копаят този ров помежду си, тогава ЕС ще се разпадне."

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Западът не е арогантен, даже е много търпелив - при положение че 2012 трябваше да изпълним условията за пълноправен член на ЕС - само че корупцията у нас не само остана, но се увеличи, като "усвои" европари от фондовете за развитие.

  I'm back... for now.
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4328 Любопитно

  а мотивираните и евтини работници от Източна Европа помогнаха за конкурентоспособността на западноевропейските икономики.
  =======
  Модернизирана формулировка за експлоатация на човек над човека.
  Сатиричен анализ на 30 годишния западен рекет над човещината.

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":
  Ети, продажбата и покупка на труд е сделка. Това не е религиозен ритуал и продавачът на труд е равностоен на купувача. Нещо повече продаването и купуването на труд е морално и в съзвучие с природните закони.
  Нима търговията със земя е по-морална.

  подпис
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  - само че корупцията у нас не само остана, но се увеличи, като "усвои" европари от фондовете за развитие.
  ======
  Хе.... а ти какво искаш, запада да ти позволи да станеш нормална държава ли?
  Че той няма никаква полза от това......!!!
  Ежегодишно отпуснатите Евро фондове, са именно с тая цел.... корупцията да не загине.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Дрогарете ни убеждават, че хората са тръгнали към Европа, защото им е мъчно за разрушения комунизъм в техните страни.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  ."Ако обаче Западът и Изтокът продължат да копаят този ров помежду си, тогава ЕС ще се разпадне."

  Този път Дьочето много откровено. Но не казва какъв е истинския проблем. Дъртите империи не са се отказали от своята брутална същност. Те превърнаха източната граница на ЕС във фронтова линия. А колко комфортно може да се чувства човек, който живее близо до фронта и то постоянно. Западняците не мислят за източна Европа, нито за обединена Европа, те мислят само за себе си. И тъй като на изток е конкуренцията, сложиха чертата. Право е Дьочето, ЕС ще се разпадне.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":

  "Западняците не мислят за източна Европа, нито за обединена Европа, те мислят само за себе си. И тъй като на изток е конкуренцията, сложиха чертата. Право е Дьочето, ЕС ще се разпадне."
  Продължавай да носиш савецко знаме и икона с лика на Путин и чакай някой да мисли за теб!

 8. 8 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Интересен анализ. Бих искал да прочета целия материал. Гледната точка на автора, който живее и работи във външна за ЕС държава е лишена от предубеждения и предразсъдъци. Нещо което авторът не е засегнал е дали има умора от самия ЕС. Финансовото спасяване на няколко държави излезе изключително скъпо, а за други държави усвояването на европейски средства се превърна в едва ли не пътеводна светлина, средство за генериране на растеж и инструмент за поддържане на местни и национални данъци на ниски равнища.

  Борците от мурзилажо-силажният фронт използват специални "термини" като "либераст, "толераст" и други, за тактически операции с особена важност!
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Западът и Изтокът имат различни ценности и структура на обществото.
  Западът е носител на ренесансовите идеали, Изтокът на османските.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  По-опасно е онова, което българският политолог Иван Кръстев нарича "демографска паника". С този термин Кръстев описва страховете на източноевропейците, че измират. През последните десетилетия населението там намалява, а прогнозите за бъдещето са направо катастрофални, така че наистина трябва да очакваме трайно топене на населението. Ако се насърчи миграцията към тези страни, положението може да се пооправи, но държави като Полша, Унгария или България не желаят и удрят ключа на входната врата.
  ============================================================
  Приемане на нискообразовани и нискоквалифицирани емигранти, коиото нищо не могат да работят и не знаят езика с нищо няма да ни помогне.
  То и сега си имаме цигани, живеещи на социални помощи.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4328 Любопитно

  Съзнанието, че най-способната част от населението напуска в западна посока, породи комплекси за малоценност.
  ======
  Всъщност това беше и целта на занятието....
  Събаряйки Берлинската стена, Брюксел направи най големия удар....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на qoh28555023
  qoh28555023
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Мине се не мине и все ни припяват-приемайте имигранти,щото измирате.Нито измираме,нито имаме нужда от имигранти.Исландия е с население 330 хиляди пък не са се засилили да приемат имигранти.
  От своя страна имигрантите ще генерират престъпност,натоварване на болници,пътища,бюджет.Така че няма нужда.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Нали за всички нормални и разумни хора е ясно, че демографската катастрофа в Европа и бежанският натиск са свързани по един много неприятен и стратегически много рисков начин?!?!?!

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Пропуснат в статията е и още един вторичен проблем за Изт.Европа. Доста гурбетчии се завръщат "на стари години", влошавайки допълнително съотношението работещи/нераб., товарейки здравната система и увеличавайки инфлацията с внесените си спестявания, които не се инвестират, а харчат потребителски.

 15. 15 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1509 Весело

  По-добре сам отколкото зле обкръжен!

 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Преди години имах един американски даскал, който на тестове,обичаше да слага съкращението "CFYN". Като го попиташ какво значи, отговаряше, че било деликатен въпрос. Значело "correct for your neighbour".

  Та и тук така, демагогия на квадрат- всичките доводи са верни, но само за източно европейците, не и за мигрантите. С други думи, когато не можеш да четеш, дори на родния си език, нямаш проблем с непризнаването на дипломата ти. Ако, че си гинеколог.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5711 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":

  Не олицетворявайте цялата източна част на Европа с Балканите. Какви османски култури в Полша, или Естония например?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Вари го печи го либерал само за "миролюбиви мигранти си дудне:
  "През последните десетилетия населението там намалява, а прогнозите за бъдещето са направо катастрофални, така че наистина трябва да очакваме трайно топене на населението. Ако се насърчи миграцията към тези страни, положението може да се пооправи, но държави като Полша, Унгария или България не желаят и удрят ключа на входната врата."
  Специално в България не е най-големия проблем че населението намалява, а че една специфична част от това население увеличава своя дял.
  И познайте тази много специфична част от населението поразително много прилича на тези които сега нахлуват в Европа.
  Та затова.
  Освен това си таим "светли" спомени от едни такива религиозни "ценности", които новопристигащите се опитват да налагат.

  Дойче Веле, ударихте дъното!

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#17] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Така пише във флашката.
  Остави човека на мира.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Емигрантите са неграмотни ! - лъжа

  България се нуждае единствено от грамотни ! - лъжа

 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#17] от "Незнайко в Слънчевия град":

  На Балканите е най отявлено и проявено неевропейското(в съвременния смисъл) начало.
  Но добре, нека заместим османски с евразийски ценности. Те са вариации на едно и също.
  Източна Европа е преходната зона между Европейските и Евразийските ценности.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Кой измисли, че интегрирането на емигранти става със социални помощи. Става единствено с работа. Не социални помощи, а възможности за работа трябват. Работещият научава и езика и културата по-бързо от неработещия.

  Като искат Източна Европа да интегрира имигранти да изместят производства наизток.

 23. 23 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Само създаване на честна сред аза живот и жизнена съдебна система ще помогнат на България да задържи и върне хора....

  Иначе ще бъде странно развитието ни....дори неясно бих казал.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Процесите са нормални, всеки човек иска да живее по-добре и това е валидно като за неграмотните, в още по-голяма степен за хората с образование и качества в различните области на живота.
  Хубаво е че процеса между западната и източна част стана без войни и конфликти, но няма как за нула време да се заличат разликите в стандарта и мисленето, но е факт че такива процеси вървят и за част от страните вече нещата изглеждат доста прилично.
  Това, че ние не сме сред тях си е до голяма степен резултата от нашите андрешквски хитринки и тазбира с любезното съдействие на 'братушките', които гледат със зъби и нокти да се закрепят поне на балканите.
  Но надявам се и това да мине и всички тежки демографски пророкувания за пореден път да со окажат неверни. Само като си помислим през колко по-тежки проблеми са сме минали ние, а и други съседни страни, днешното няма как да доведе до края на съществуването ни - просто има хора и страни, които използват подобни апокалиптични прогнози за свои далеч не безкористни цели.

 25. 25 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Разширяването на ЕС на Изток не е някакво самарянско решение, а добра сделка и за двете страни.Това е причината в бъдеще ЕС да съществува въпреки сегашните напрежениия.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  Направо се разплаках като го слушам автора. :)

  Един съвет към автора. Да види защо богатите напускат Бразилия в посока САЩ и Европа. И да си зададе въпроса като САЩ и ЕС заприличат на Бразилия той къде ще отиде. :)

  https://www.wsj.com/articles/im-totally-freaked-out-brazilians-weigh-a-farewell-to-paradise-1533211200?mod=hp_major_pos1

  https://www.news.com.au/lifestyle/real-life/news-life/why-brazils-best-and-brightest-are-fleeing-in-thousands/news-story/dbc438b58c62025db030a224909168c2

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  За милионите източноевропейски емигранти нямаше емигрантски помощи. Който иска да дойде да работи. Хайде да го направят същото за сегашните емигранти !

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4328 Весело

  До коментар [#22] от "half truth":

  Като искат Източна Европа да интегрира имигранти да изместят производства наизток
  ======
  Няма да стане.....
  ШЕ ви затрупат с Евро фондове, но на това никога няма да се решат .

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  "Продължавай да носиш савецко знаме и икона с лика на Путин и чакай някой да мисли за теб!"
  До коментар [#7] от "4ort":

  В статията откровено е написано, че сме подложени на тотален геноцид. На унищожение и изчезване. Плюс това самите западняци го признават. И да оправдаеш всичко със скромната ми особа си е нелепо. По-скоро търси оправдание в себе си. Ако ти пука, разбира се.

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  От кого сме подложени на геноцид?
  Кой ми сра в гащите е малко ситуацията.
  Аз мисля, че българи подлагат българите на геноцид.
  Ето част от начините, но има и други, още по отвратителни:

  http://mutricata.blogspot.com/2017/03/blog-post_25.html

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 31. 31 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Застаряването на населениет и отрицателният прираст сами по себе си не са проблем! Проблем е безконтролното плодене на индивидите в Африка, Азия и Латинска Америка. Там трябва да се насочат усилията за овладяване на популациите, а не да ни обясняват, че видите ли щели сме да изчезнем и трябвало да приемаме мигранти. Ако продължаваме така да се множим скоро всички ще изчезнат, не само европейците. Ресурсите главоломно намаляват, онези там главоломно се плодят. Краят е предизвестен.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  Плюс това самите западняци го признават.
  ======
  До преди 5 години го криеха и отричаха...
  Вече не.

  Bukalemun
 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  ...Дойче Веле, ударихте дъното!
  —цитат от коментар 18 на Molossian


  Глупости!
  Дойче Веле са способни на много повече.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Все говорите за еврофондовете в България. Кога ще кажете нещо за еврофондовете в Турция? Щом са вредни, Турция що не се откаже от тях ?? Хе-хе умнико 🤡

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Напоследък май Изтокът започна да изпреварва по арогантност Запада.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11387 Весело

  "...Медиите непрекъснато представят пришълците от Близкия изток като някакви нашественици, мъжете като изнасилвачи, а жените като машини за раждане..."
  И не може да се отрече, че това има зрънце неистина... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 834 Неутрално

  "трябва да очакваме трайно топене на населението. Ако се насърчи миграцията към тези страни, положението може да се пооправи, но държави като Полша, Унгария или България не желаят"
  Ми не желаем, бай Дойчо, сирийци и сомалийци. Като намалеем какво - от 8 милиона да станем 5, по времената на Балканската Война как сме били 4. Живи и здрави, като дойдат други години, може пак да станем повече, а може и по-малко, но ще сме си българи.
  А не "богати на културни различия" както при вас, дето най-често срещаното име сред децата е Мохамед.
  Нямам нищо против Мохамедовците, обаче - имат си държава, да си се плодят там.

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  "От кого сме подложени на геноцид?"
  До коментар [#30] от "Боян Таксиров":

  Ми такава е темата на статията която коментираме. Практическите резултати от еврочленството. И хората са писали истината такава, каквато е. Без да спестяват и без да шикалкавят. А ти като Матросов защитаваш евроценности. Защо го правиш.?Комунистът на разпит защитавал своята идеология. Ти какво защитаваш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK