Как Сърбия се готви да опазва "застрашената" кирилица

Как Сърбия се готви да опазва "застрашената" кирилица

© DW/S.KljaijicВ Сърбия кирилицата може да стане абсолютно доминираща писменост, а латиницата да бъде изтласкана на заден план. Изменение в закона за езика предвижда дори налагане на глоби - все в защита на "застрашената" кирилица, пише "Дойче веле".


Министерството на културата и публичната информация внесе в сръбското правителство предложение за изменение на Закона за официалното и публично използване на езика и писмеността. Твърди се, че основната цел на този закон всъщност е опазването на кирилицата.


"Главната причина е, че трябва да се спазва Конституцията. В член 10 там пише, че официалният език е сръбският, а официалната писменост – кирилицата. Друга причина е Европейската харта за регионалните или малцинствените езици ", обяснява за ДВ Милош Ковачевич от Комитета по стандартизация на езика, който е участвал в изготвянето на предложението.
Основните промени са свързани с предефинирането на онези области, където официално и публично се използват езикът и писмеността. Под "официална употреба" се разбира комуникацията с държавни служби. Предложението за промени в закона добавя към нея и "публичната употреба", така че да се покрият и други области. Не само езика в училищата – промените на практика ще засегнат и частния сектор, и медиите, и неправителствените организации. Частните фирми ще трябва да използват кирилицата, когато става дума за юридически процедури като име, седалище, гаранции, фактури, разписки и т.н.


"Никой не може да Ви нареди с каква азбука да напишете научен труд или литературно произведение и с каква писменост да се работи в школите за изучаване на чужди езици. Но задължението да се пише на кирилица е съвсем логично, когато подавате молба или жалба или когато в училище се преподават сръбски език, география или физика", казва Милош Ковачевич.


Кирилицата - задължителна и в медиите


Предложението за промени в закона на практика обявява кирилицата за задължителна и в медиите. "Би било съвсем нормално за всички медии, публикуващи на сръбския език, да използват именно официалния език и официалната писменост", казва Ковачевич. "Ако обаче медията е предназначена за някое малцинство, тогава може да се използва съответният малцинствен език."


Новите разпоредби ще се отнасят и до вътрешната и задграничната дейност на професионалните и браншови организации. "Ако вземем Асоциацията на журналистите в Сърбия: съвсем логично е, че те използват модерен сръбски език и ще трябва да го пишат на кирилицата като конституционна писменост", обяснява Милош Ковачевич.


Задължението да се пише на кирилица не важи за частното общуване, за изписването и използването на лични имена, за двуезични издания и компютърни програми, за наложила се научна и техническа терминология, за научни и художествени произведения, за научни и образователни дейности в чуждоезичните училища, за маркови стоки, включително и обозначенията за произход на стоки и услуги. Законът има специален раздел за националните малцинства, които имат право официално да използват на майчин език.


От една крайност в друга


Областта на официалната употреба на кирилицата е прекомерно разширена, казва професор Ранко Бугарски от Филологическия факултет на университета в Белград. "Страхувам се, че в много области всичко това предизвиква по-скоро хаос, защото хората не знаят как да постъпят и какво е позволено", обяснява той в интервю за ДВ. И добавя нещо много важно: "Ако идеята за служебно ползване се разшири до използване на кирилицата във всички области, ако латиницата бъде изтикана на заден план, ако наказват хората, които я използват, ако наистина освобождават от данъци онези, които печатат на кирилица, то това ще бъдат дискриминационни мерки. А Конституцията изрично забранява дискриминация на базата на езика", казва Бугарски.


Тези, които не спазват разпоредбите, наистина ще бъдат наказвани. За физически лица глобата може да бъде от 5000 до 100 хил. динара (приблизително между 42 и 820 евро), а за организации и предприемачи глобите могат да бъдат между 70 хил. и 1 милион динара. Ранко Бугарски критикува разпоредбите: "Езикът не може да се регулира чрез принуда и с такива драстични мерки", казва той. Неговото мнение споделя и социологът Ратко Божович: "Това е насилие над езика. Езиковите въпроси не могат да се решават чрез диктат. Такива политически инструменти са прекалено груби за една чувствителна област като езиковите промени", смята Божович.


Мато Пижурица защитава данъчните облекчения в полза на кирилицата: "Има държави, които популяризират националната си култура именно с пари от данъците." Той добавя обаче, че в резултат от насърчаването на кирилицата не бива хората да изгубят грамотността си на латиница: "Имаме богато наследство, печатни и литературни произведения на латиница, някои от които са много стари. Тъй че ще бъде безсмислено да се откажем от грамотността си на латинската писменост."


Линвистика и политика


Дали всичко това изобщо е необходимо? - пита професор Бугарски. Той смята, че кирилицата съвсем не е толкова застрашена, колкото се твърди. "Фактът, че латиницата е толкова широко разпространена, не означава, че кирилицата е обречена да изчезне. Или, че, както се казва, щяла да оцелее само по надгробните плочи."


Той припомня, че според Конституцията, кирилицата вече се ползва с привилегирован статут в образователната система. "В Конституцията пише, че официално се използват сръбският език и кирилицата, но се добавя, че в страната са допустими и други езици и шрифтове", обяснява Бугарски. И добавя: "В Сърбия не можеш да завършиш основно училище, без да владееш кирилица. Децата в училище първо учат кирилица и чак след това латиница. Всички учебници са задължително на кирилица. Нима може да бъде сериозно да застрашена една писменост, която е до такава степен привилегирована?", обобщава Бугарски.


Тъкмо поради това филологът смята, че предложените промени обслужват не езикови, а други цели. Какви точно – не желае да коментира. Ратко Божович очевидно мисли, че причините са политически, че се прибързва и идеологизира. "Всеки път когато политиците се намесват в културата, действията им са тромави, а мотивите – подозрителни. Те са като коне с капаци и не могат да повлияят на това, което се случва на един език ", твърди Божович.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7483 Неутрално

  По-добре кирилицата да стане абсолютно доминираща писменост, а не като в Косово всички имена на сръбски да са замазани с блажна боя !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Всичко това отдалеч мирише на идеология, а не за борба за "чистота" на езика.
  То само като се заслушаш в сръбския език, отдалеч се вижда че е някаква диалектна форма на нашия и явно под влияние на различните управления, те се люшкат ту към кирилица, ту към латиница. На практика, въпреки всички великосръбски мераци, а може би и точно заради тях, те дори нямат нормален, утвърден от вековете език и писменост.

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Предната про руска простотия ... ма едва ли ще има резултат за щастие. Сърбите оцеляха при соца, едва ли ще се надупят на Путин ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Не е кирилица, а българска азбука, която се използва и за писменост на други езици: руски, сръбски и т.н.

  Впрочем пример за насилствено налагане на т.нар. кирилица е в Беларус, където руската империя заменя латинската азбука с по-близка с цел културна и етническа асимилация на белорусците.

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Да, българска е. Това вече никой от управляващите не смее да го каже гласно

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  Добре е българската писменост да бъде защитена навсякъде по света, жалкото в случая е, че това е пореден неумел ход на ушанките, които май наистина са си повярвали, че това е "руска писменост" СМЕШНИЦИ!!!

 7. 7 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 746 Весело

  Имперската наглост на Путин не знае граници ... Впрочем башибозукът не смее да гъкне в тая тема, да не лъсне, че патриотизмът му е руски, а не български ... но пък ръси минусчета по липса на полезен ход ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 746 Неутрално

  *рашибозукът, да се чете, тролетарията на руска хранилка, хубридната армия от безродни копеленца :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Не че съм фен на сърбите (в общата ни история от 1000 години, Сърбия и България много рядко са били приятели), но понякога имат и добри идеи.

  Кирилицата е индентичност, принадлежност към общност.

  Затова държави с 20 годишна история като Казакстан, се отказаха и минаха към латиница. Да им е простено, те книжовност си нямат.

  Лошото е, "4е на6ите деца масово си пи6ат на маимуница".

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 10. 10 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 735 Любопитно

  Свинепасите са един файтон хора, но ползват две азбуки. Аз лично предпочитам да си изберат латиницата и да не мърсят нашата азбука...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Ранко Бугарски в превод от сръбски ще рече Ранко Български.
  Как живее в Сърбия с това име?
  Сърбите презират българите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 12. 12 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 2378 Любопитно

  професор Ранко Бугарски... говори против кирилицата.

  То и е един Булгари направи модна империя в Италия.

  По имената ще ги познаете... жертвите на малако-сърбежкия шовинизъм.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2210 Весело

  Абе уж Туск не поздравява за азбуката пък Дойче веле плачат за латинацата! Май нещо на Запад кирилицата се възприема като руска азбука която служи за проводник на руският империализъм! Давайте да се отказваме и ние както искаха да ни накарат преди приемането в ЕС!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Абре, професор Ранко Бугарски от Филологическия факултет на университета в Белград, ти какъв си по народност ? Който вади нож, от нож умира. Нали вие сменяхте в Македония езика. И какъв го направихте, и какво чинехте там. Сега и вие не знаете какъв ви е езика.

 15. 15 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Кога са ни карали да се отказваме от кирилица, за да ни приемат в ЕС?

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Лашкат се от едната крайност в другата. Имам приятели сърби, разказвали са ми, че едно време в училище единият срок са пишели на кирилица, другият на латиница. Така било в Югославия до пълният и разпад. На въпроса ми, те кое предпочитат, с редки изключения отговорът им е —латиницата.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#15] от "ilinko":

  Имаше един австрийски професор - българист който беше написал статия в този дух че кирилицата е азбуката на съветските окупатори. А Пешо Стоянов официално заяви че дебатът за съвместното използване на латиницата и кирилицата тепърва предстои!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4089 Любопитно

  До коментар [#17] от "Julian Mall":

  Дай име.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 19. 19 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#15] от "ilinko":Имаше един австрийски професор - българист който беше написал статия в този дух че кирилицата е азбуката на съветските окупатори. А Пешо Стоянов официално заяви че дебатът за съвместното използване на латиницата и кирилицата тепърва предстои!
  —цитат от коментар 17 на Julian Mall

  Това Ваше твърдение е ЛЪЖА!
  Проф. Ото Кронщайнер беше подел една дискусия за това, че е нужна употребата и на УСПОРЕДНА на БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА форма на латиницата, за да се избегнат профанските изпълнения като т.нар. "шльокавица", изписваща например "Ч" с 4 и Ш с 6 и т.н., както и да се въведе ред в официалното изписване на пътни знаци, улични табели, имена в лични карти и т.н., все неща практични и цивилизоващи българското присъединяване в Европа. Все пак европейските граждани с латиница са 500милиона и в комуникацията с тях е нужно нивото на българското да е достойно, а не профанско като "SLADKARNIZA" например.
  Намирам тази идея на Проф. Кронщайнер за ПРОБЪЛГАРСКА, а не за антибългарска, както я видяха комунистите тогава.
  Тогава след големите хвалби на професора комунистите го низвергнаха. И му заплашиха да му отнемат титлата "почетен доктор" на Великотърновския Университет. Но Професорът ги изпревари и ги зашлеви:
  "Залцбург, 11 септември 2001
  Многоуважаеми г-н Ректор,
  На 23 май 1990 г. получих от вашия университет титлата "почетен доктор" за "принос за развитието на българистиката и славистиката". Недостойната и инфантилна дискусия, разиграла се в българските медии около това отличие, ме предизвиква като форма на протест и отвращение да го върна обратно.
  За мен не е повече чест да бъда почетен доктор на един университет, който, както в сталинистко време, използва отличията в областта на българистиката като дисциплинарна мярка срещу различни възгледи.
  Това че Вие, г-н Ректор, бяхте мой чест гост в Залцбург, а сега сам участвате в мръсната кампания, намирам за изключително непочтено.
  Ото Кронщайнер

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 20. 20 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 630 Весело

  Кирилица из нот дед!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 21. 21 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Ще добавя към своя пост №18 разяснението, което проф. Кронщайнер беше направил - че идеята му е в България по примера на Сърбия (тогава Югославия) да има две азбуки - едната, БЪЛГАРСКА, главна, и другата, Латинска адаптирана към българския език и строго кодифицирана, за служебно ползване - двойни надписи по улични и пътни табели, по паспорти и т.н.
  На практика така и стана.
  Но тогава нашите комуняги, станали "хипер-патриоти" за нула време, заподскачаха, че щели да махнат Кирилицата и да ни насилят с Латиницата.
  И намериха проф.Ото Кронщайнер като цел за лъжлива пропагандна кампания.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 22. 22 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  в този дух че кирилицата е азбуката на съветските окупатори.
  ====================================================
  ЛЪЖА!
  Проф. Ото Кронщайнер е от тези просветени учени, които много добре знаят, че Българската Азбука е азбуката на БЪЛГАРИТЕ, а не на каквито и да са окупатори, най-малко на тези от тях, неспособни сами да създадат азбука, та ползват БЪЛГАРСКАТА.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 23. 23 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  ljubljana-skopje -nis


  Има нещо гнило в това изписване.....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 24. 24 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Сърбия е прекрасен пример как живота от само себе си избира рационалността пред емоциите. Там латиницта и кирилицата съществуват едновременно, но никой не се грижи да "запазва латиницата". Просто защото тя печели. И печели не по точки, а с явно предимство.

  Влезте в която и да е сръбска книжарница - практически всичко е на латиница. Поговорете със сърби - могат свободно да ползват и двете. Има организации (например, някои банки) където формулярите са и на кирилица, и на латиница. И хората спокойно си ползват и двете. Като латиницата все повече и повече печели терен.

  И каквито закони и да приемат за опаването на кирилицата, мача е свирен. живота си е направил избора. Защото от латиницата сърбите имат само и единствено полза. А кирилицата, в най-добрия случай, не им вреди.

  А в реалност - и всичко това го знаем добре - за европейците и дори западняци като цяло, цивилизацията е там, където има латиница. Друга писменост е друга реалност, друг свят. Така че не им берете грижа на сърбите. Тръгнали са накъдето трябва.

 25. 25 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#24] от "gullwing":

  Не е вярна тезата ви. Българската поговорка е - Не се носят две дини под една мишница. Неслучайно нашите ханове са искали една азбука за всички населени племена в територията. И затова сме оцелели толкова години под робство. Ако имахме две азбуки, нямаше да я има България.

 26. 26 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Сърбия е прекрасен пример как живота от само себе си избира рационалността пред емоциите....цивилизацията е там, където има латиница. ..
  —цитат от коментар 24 на gullwing

  Това не е вярно, колега. Цивилизация има и извън латиницата, например Изтокът. Нима това не е цивилизация?
  Гърците например никога няма да изоставят гръцката азбука с аргумента, че ТОВА Е ЦИВИЛИЗАЦИЯТА.
  Българската азбука също е великолепен инструмент точно да изразява звуци, т.е. да предава точен смисъл. В този смисъл ТОВА Е ЦИВИЛИЗАЦИЯ.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#19] от "Торбеш":

  Благодаря че ми припомни името на професора! Това което обясняваш обаче е доста манипулативно. По това време наистина компютъра заменяше пишещата машина и компютрите бяха без кирилица но това беше формален довод. Истинският беше че с влизането ни в ЕС трябваше да влезе и кирилицата а това на много хора в ЕС не се харесваше затова и използваха професора в тази кампания. В статията си той изрично споменава че бил асоциирал кирилицата със пътните указателни табели на руски поставени от съветското армия в Австрия през ВСВ!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2003 Весело

  С какво перфидно удоволствие редакцията публикува тази несъмнено и антибългарска статия!

 29. 29 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Лашкат се от едната крайност в другата. Имам приятели сърби, разказвали са ми, че едно време в училище единият срок са пишели на кирилица, другият на латиница. Така било в Югославия до пълният и разпад. На въпроса ми, те кое предпочитат, с редки изключения отговорът им е —латиницата.
  —цитат от коментар 16 на DDR


  Разбираемо е, латиницата е световен хегемон и използването на кирилица понякога води до неудобство. Примерно аз много компютърни термини си ги пиша на латиница, просто Windows ми звучи по-нормално от Уиндоус. Но човек трябва да има гордост и достойнство и да не се люшка според модата. Наследили сме този език и азбука на него ще си стоим, иначе е предателство към тези които с толкова кръв и мъка са я създали тази държава и отстояли съществуването и.

  Така че оправдавам сърбите. А глобалистите да се озаптят малко защото с този мерак да ни лишат от род и родина почват вече сериозно да дразнят, някой ден яко ще го отнесат.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  И те отишли в Охрид при архиепископ Климент. Той бил родом българин, но четял на гръцки. И там се събрали петима философи от българския род, знаели елинските премъдрости и писанието. Климент, Сава, Наум, Еразъм, Ангелария — това се всичките свети пет учители, изкусни и премъдри. Така събирали избрани и прави думи от българите, от сърбите, от русите, от московите, от словените, от леховете. Много време събирали думи от тия народи, докато съставили псалтира, евангелието и други книги. Предали го първо на българите и книгите били наречени български, както и досега гърците знаят това. Целият народ и четиримата патриарси, Ерусалим, Синая, Света гора — всички говорят българска или воргарска книга, а не сербска или словенска

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#24] от "gullwing":Не е вярна тезата ви. Българската поговорка е - Не се носят две дини под една мишница. Неслучайно нашите ханове са искали една азбука за всички населени племена в територията. И затова сме оцелели толкова години под робство. Ако имахме две азбуки, нямаше да я има България.
  —цитат от коментар 25 на The Island


  А вашата теза е вярна. Наистина, не е добре да има две азбуки и затова сърбите избирата по-добрата - латиницата.

 34. 34 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Тук прозира дългата ръка на Русия!Щеше да е прекрасно, ако сърбите наистина милееха за кирилицата, но историята и фактите сочат ясно, че всъщност сами наложиха латиницата, като първа.
  А онзи професор - Бугарски, да се сети откъде идва фамилията му!Не е от руски, а от български род.Но нали не могат никога и за нищо на света да приемат, че България е дала на света кирилицата, сега са готови да я връщат, защото се залъгват, че е руско творение.
  Ама тъй е на Балканите - всеки е най-велик!

 35. 35 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Родната соросоидна общност и ведомствените им тролове са готови и майка си да продадат за шепа кирливи долари. В случая са против една писменост, създадена от българи и превърнала се в общославянска, да разшири влиянието си, само защото не отговаря на американските геополит. интереси за тотално скъсване с всичко, което сближава балканските народи с Русия - език, религия, писменост, история и пр. Не ми го побира ума колко долно и перверзно малко човече требва да си за да се отречеш от своята идентичност за пари ...
  —цитат от коментар 31 на txn08573754


  Прекрасно и ясно. Има само малко неточности. Известно е, че кирилицата не е създадена от Кирил, който не е бил и българин. Приема се, че е създадена от преславската школа, но единственото беспорно в нея е че е съставена от 24 букви на гръцкия алфавит плюс 12 букви от глаголица. Т.е. си е компилация отвсякъде.

  На второ място, но първо по важност, трябва да се разбира, че самото създаване и на глаголица, и на кирилица е било директен резултат от византийската политика, която с всички сили се е опитвала да възпре културното влияние на Запада и да ограничи максимално латиницата.

  Понеже на гърците им се е виждало трудно да наложат своята гръцка азбука директно, те са измислили малък, но мъдър компромис - омешали са я с малко глаголицата (измислена пак от гърци и пак със същата цел) и са я пробутали на част от славянството като уж "ваша, уникална, славянска".

  Е те това е исторически парадокс - Византия от векове я няма, а идеологическите й диверсии работят и днес. Та объркват някой твърди славянски глави. А твърдост, както знаем, най-често означава незрялост :-)

 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Те сами са се докарали до това положение. Първо за заставяли всички да учат и кирилица и латиница (идеята е била, че и.а един общ сърбохърватски с две писмености). След разпада хърватите са твърдо зад латиницата а сърбите се оказват в небрано лозе —народа масово използва латиницата (демек се хърватизира), кирилицата е в отстъпление. Изведнъж почват да губят идентичност. И типично по милошевски, почват да забраняват. Това е все едно в Северозападна Бг да им забраниш да използват думи като ”перашка”, ”кам навам” или ”яла вам”

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12928 Неутрално

  Организирана каша...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Това смесване на понятията за език и писменост е много досадно.

 39. 39 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#35] от "gullwing":

  Кирилицата не е дело на Византия. Факт е че славяните на балканите са били под византийско влияние. Още преди да има специална писменост, на славянски се е писало с гръцки букви, но по несъвършен начин. Кирилицата взема гръцките букви и добавя допълнителни букви за звуците, които ги няма в гръцкия (ш, ж, ц, ч, ъ, б...). Някои гръцки букви пък се оказват излишни (ω, ψ, ξ, υ, θ...) и първоначално са ползвани по доста изкуствен начин, а днес и съвсем ги няма...

  Появата на кирилицата е едно естествено явление без бруталната политическа мотивация, която му приписваш.

 40. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5171 Весело

  До коментар [#35] от "gullwing":

  Недей....недей.......!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 41 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#39] от "lechevalier":

  Аха да се съглася, но трябва да попитам: и глаголицата ли се е появила от само себе си? Или са я измислили двама солунски гърци, високопоставени църковни византийски чиновници. Същите Кирил и Методи, нали?

  Демек, глаголицата, която е славянска азбука, е била измислена и наложена от гърци, а крилицата, която е директна компилация от гръцки и същата тази глаголица е

  До коментар [#35] от "gullwing" е едно естествено явление без бруталната политическа мотивация, която му приписваш.
  —цитат от коментар 39 на lechevalier


  То хубава, но, както се казва, случайните (а и естествените) работи стават само случайно.

 42. 42 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#35] от "gullwing":Недей....недей.......!
  —цитат от коментар 40 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Само кажи що да "недея!" и одматически ще го "недям"!

 43. 43 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Понеже на гърците им се е виждало трудно да наложат своята гръцка азбука директно, те са измислили малък, но мъдър компромис - омешали са я с малко глаголицата (измислена пак от гърци и пак със същата цел) и са я пробутали на част от славянството като уж "ваша, уникална, славянска".
  —цитат от коментар 35 на gullwing

  Алооу, прочети коментар №30. Кои гърци са създали кирилицата бе, келеш. Ясно написано е от дядо Паисий, кой е създал кирилицата. А колкото до "мъдрата византийска политика", че подкрепя кирилицата, прочети "За буквите" на Черноризец Храбър. Има триезична догма, василевсът е пазител на вярата, това не са ти днешните атеисти.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 44. 44 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#43:"Николай Колев"][/quote]

  Ти обикновен Николай Колев ли си, или ...? Че ми изглеждаш много Бос.

  Ако под дядо Паисий имаш предвид Паисий Хилендарски, то е добре да знаеш, че той просто си е плагиатор. Всичката му история си е само превод от "История на славянините" от хърватина Мавро Орбини. Писана, между другото, на латиница.

  Но понеже дядо ти Паисий не е бил много учен, неговия превод не е от оригинал, а от превода на руски, който е издаден в Русия през 1722 година. Превод от превода, така да се каже.

  Какво ще кажеш, Босичко?

 45. 45 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 639 Неутрално

  От кирилицата няма смисъл. Аз съм за премахването и в България. За какво ни е?

 46. 46 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2322 Весело

  До коментар [#44] от "gullwing":
  Бла-бла-бла. Бла-бла-бла. Още нещо не по въпроса да кажеш?
  Кой грък е създал кирилицата? Давай ни източниците на тази "теория".
  Нещо по въпроса за триезичната догма и "византийския заговор" за разрушаването и.
  Хайде, можеш да ни покажеш знания.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на czp15573798
  czp15573798
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Има само малко неточности.
  —цитат от коментар 35 на gullwing


  И в коя точно част от моя коментар се съдържа "неточност" умнико? Чети сега внимателно и белким ти влезне нещо в главата:

  1. Под "създаване на писменост'' не се разбира просто графическо измисляне на буквите. Те не са нито български, нито гръцки, а идват от по-древни епохи, без значение е кой ги е създал и кога. Важната роля на кирилицата е че е пригодена за славянските езици, тя е дело на българинът Климент Охридски и другите ученици на Кирил и Методий. Точка.

  2. Една част от буквите идват през "гръцкия" език (т.е. ромейски), без да са гръцки по произход, нито финикийски - по-стари са, но другата половина са взети от прабългарската руническа писменост. Така че това прави кирилицата още по-българска.

  3. На "гърците" (нема такъв народ по това време неграмотен тиквенико, има римляни) не им е било никак сложно да наложат своя език и писменост и това го знае всеки, който се интересува поне малко от история. Римската империя е с огромно културно влияние по онова време и ромейският език и писменост са били за Източна Европа и Източното Средиземноморие като английския днес - всеки по-учен и културен е владеел тоя език и е пишел на него, включително и в България. Кирилицата е създадена в България от българи за да служи на българските интереси.

 52. 52 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Значи, най-напред тука, а може и в Дойче Веле, щото не го чета се правят опити да се прокара някаква граматика, която няма нищо общо с б ългарската, а сега и буквите били криви.
  Аз пък ще се радвам ако сърбите изберат да пишат само с кирилица.
  И не е вярно, че това е дискриминация на основата на език. Езика никой не го закача, става дума само за изписването му.
  А човек с фамилията Бугарски да защитава латиницата в сръбския ми звучи направо перверзно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 53. 53 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#44] от "gullwing":

  Какво ще кажеш, Босичко?

  Че всеки пишещ научен труд използва литературни източници на езиците, които са му достъпни.
  Собствените ни исторически сведения са били унищожени при завладяването от турците, така че Паисий е превеждал това, което е успял да намери и прочета.
  Ти като си толкова учен, ако пишеш статии ползваш ли източници на китайски и японски в оригинал или търсиш преводите им на английски?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 54. 54 Профил на BlaBlaBG
  BlaBlaBG
  Рейтинг: 288 Весело

  Най-хубаво ще е, ако Путин дойде тук на колене и си признае, че кирилицата е наша писменост. Тогава ще бъда спокоен, че Русия ще си отиде, като признае истината.

  Най-ужасната държава на света е тази, която атакува други, за да може отново да контролира територии, които вече не са нейни. Накратко - Русия.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK