Лятното часово време: или за всички, или за никого

Лятното часово време: или за всички, или за никого

© Георги КожухаровНад 250 отговора в минута: Онлайн запитването на Европейската комисия дали да бъде премахнато лятното часово време се превърна в истински хит. Но какво ще стане, след като гласуването приключи?


Онлайн запитването на Европейската комисия (можете да гласувате тук) започна на 4 юли и ще продължи до 16 август. Какво предстои след края на гласуването? Еврокомисарят Виолета Булк отговаря на този и други въпроси в интервю за "Зюддойче цайтунг". Ето някои от по-интересните моменти, представени от "Дойче веле".


Дали самата тя вече е гласувала? Да, гласувала е, но предпочита да запази отговора си в тайна, защото това си лично нейна работа, отговоря еврокомисарят Виолета Булк. След което пояснява, че запитването е открита консултация на Европейската комисия. Тя кани европейските граждани да споделят какво мислят за лятното часово време: да бъде ли то запазено или да бъде премахнато.
Еврокомисарят добавя, че ЕС не "властва" над времето. Страните от съюза сами избират в коя часова зона да се намират – така ще остане и занапред. Тя припомня също, че има определени правила за лятното и зимното часово време, които ЕС е приел през 1980-те. Тогава е решено, че страните членки трябва да завъртат стрелките на часовника едновременно. Защото ако го правят всяка когато си поиска, нямаше да има общ пазар. А общият пазар е най-важното постижение на ЕС.Запитването на еврокомисията явно е събудило много голям интерес, защото страницата често не се отваря. Такива неща се случват, когато някоя от консултациите ни се радва на широк обществен интерес, посочва Виолета Булк. ИТ експертите обаче се справяли с проблема. "През първите три дни от запитването получихме повече от половин милион гласа. Към момента идват по 250 отговора в минута. Всеки глас е важен", казва евкрокомисарят. И обяснява, че не е поставена възрастова граница за участие в допитването. Въпросите са преведени на всеки от официалните езици в ЕС, но всеки гражданин може да гласува само по веднъж. "Освен това техническият отдел се старае да спре автоматичното попълване на въпросника от т.нар. ботове. Подобни трикове биха опорочили резултатите", споделя Виолета Булк пред "Зюддойче цайтунг".


Дали Европейската комисия може да задължи всички страни от ЕС да премахнат лятното време? - Откритата консултация е част от обща оценка на лятното часово време, припомня еврокомисарят.


Нужно е единно решение


Тази оценка е необходима заради редица запитвания от Европейския парламент, страните от ЕС и европейските граждани. "Комисията има обаче законовото право да задължи всички държави в ЕС да премахнат лятното часово време", посочва Виолета Булк.


Според някои неофициални запитвания в интернет две трети от участниците искат лятното часово време да бъде премахнато. Може ли да се говори за подобна тенденция и при запитването на еврокомисията? Гласуването ще продължи до 16 август, напомня еврокомисарят. За резултатите Европейската комисия ще информира, след като то приключи.


"Едно обаче трябва да е ясно: нуждаем се от общо решение. Или всички страни членки ще завъртат стрелките на часовника напред, или нито една. Иначе ще нарушим баланса на европейския пазар. Бихме навредили както на големите фирми, така и на обикновените граждани. Затова питаме европейците дали искат лятното часово време да се запази или премахне на територията на целия ЕС", изтъква Виолета Булк.


А какво според нея освен единното решение за времето е необходимо, за да функционира Европа? "Мир – в мислите, в сърцата и в поведението ни. Ако има мир, всичко останало ще последва. Не бива да губим време, а трябва да работим заедно за един съюз, който закриля и подкрепя европейците", обобщава в интервюто еврокомисарят Виолета Булк.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK