Брюксел скоро може да регулира с какво мастило се татуират европейците

Брюксел скоро може да регулира с какво мастило се татуират европейците

© ReutersБрюксел е на път да ограничи химикалите, използвани за направата на татуировки, в отговор на опасения, че някои от съставките може да причиняват до рак, да водят до изменения в ДНК-то на човека или да вредят на репродуктивните способности, пише "Гардиън".


Очаква се до средата на следващата година държавите членки да гласуват по предложение за прилагане на строги ограничения за използването на 4 хил. химически вещества.


Ограничения


"Политико" посочва, че макар някои от съставките в мастилата да са доказано канцерогенни, няма проучвания, които да изследват директно връзката между татуировките и рака при хората. За да направи оценка на химикалите, използвани за целта, и потенциалните рискове от тях, еврокомисията миналата година възложи на Европейската агенция по химикалите (ECHA) да проучи съставките в мастилата и да определи дали е безопасно те да бъдат инжектирани под кожата.
В края на 2017 г. агенцията обяви резултатите – най-голямото по мащаб ограничение на химически вещества, предлагано някога, включващо 4 хил. химикала, изброени в 500 страници. Научните комисии на ECHA по-късно тази година ще изпратят предложение на еврокомисията, която има три месеца да реши дали да го приеме.


Макар да няма общоевропейски правила на ЕС за безопасността на мастилата за татуировки, седем държави, сред които Швеция, Белгия и Испания, в различна степен са приложили резолюцията, приета през 2003 г. от Съвета на Европа и обновена пет години по-късно. Според нея мастилата за татуировки трябва да отговарят на минималните изисквания за козметични и хранителни продукти, а използването на някои химикали се изключва. Въпреки това проучване в Швеция от тази година откри, че 12 от 34 мастила за татуировки на пазара в страната съдържат забранени вещества или твърде високи нива на замърсители.


ECHA заяви през октомври, че е "добре известно, че мастилата, използвани за татуировки, може и действително съдържат обезпокоителни съставки, идентифицирани като канцерогенни или предизвикващи алергични реакции върху кожата". Не е направена директна връзка между татуировките и развитието на рак, отбелязва "Гардиън".


"Ако Съветът или Европейският парламент не са против ограничението, Комисията приема и публикува ограничението в Официалния вестник като поправка в списъка с ограничения на законодателството за химикалите на ЕС", обясни Марк Блейни от ECHA.


По думите му в Европа не съществува хармонизиран процес за оценка на безопасността на мастилата за татуировки, въпреки че някои държави членки имат свое собствено национално законодателство. Затова на ECHA е била възложена задачата да оцени рисковете, социално-икономическите последици и необходимостта от общоевропейски ограничения.


Опасни ли са


Според агенцията "съставът на някои мастила за татуировки и за перманентен грим буди тревога за общественото здраве. Най-сериозните опасения са алергиите, причинени от съставки в мастилата, и фактът, че някои от тях може да причиняват рак, да водят до промени в ДНК или да вредят на човешката репродукция".


В доклада ECHA посочва конкретна връзка между червеното мастило и дерматита заради високото съдържание на живачен сулфид в продукта. Твърди се, че червеното, синьото, зеленото и лилавото мастило е по-вероятно да причиняват малки подутини по кожата, наречени грануломи.


При правенето на татуировки мастилото се инжектира във втория слой на кожата, където остава за постоянно, освен ако не бъде премахнато с използването на лазерна технология. В резултат от това татуираният човек е изложен постоянно на ефектите от инжектираните химически вещества.


Според "Политико" някои татуисти купуват мастила от големи производители на химикали, въпреки че тези компании заявяват, че продуктите им не трябва да се използват за тази цел. Сайтът също отбелязва, че в момента няма общоевропейски стандарти за това какво един татуист може да инжектира в кожата на свой клиент. Веществата трябва да отговарят на строги разпоредби за безопасност, ако се използват за козметични или текстилни продукти, но няма такива официални бариери, ако се използват в салон за татуировки.


Регулирането обаче може да се окаже трудно, защото индустрията е фрагментирана и има много малки оператори, а производителите масово правят мастила за други цели, които се използват от татуистите.


Евгения Стоянова, анализатор от ECHA, коментира, че основният проблем с резолюцията на Съвета на Европа са отворените европейски граници. Ако една страна е приела правилата, един артист или студио може лесно да си набави мастила от съседна държава с различни стандарти. Създаването на общоевропейски регулации би решило този проблем.


Интересуват ли се хората


По-основен е въпросът дали татуировките действително крият риск от рак, подчертава "Политико". Макар че повече от 60% от химикалите в мастилата за татуировки са такива, че след като бъдат инжектирани, може да се разпаднат след излагане на ултравиолетови лъчи и да доведат до разпространението на частици, причиняващи рак в тялото, връзката между тези химически вещества и рака не е ясна.


На етикетите на някои от мастилата има списък със съставките и страната на производство, но при други липсва. Основното опасение на татуистите обикновено е дали мастилата ще запазят цветовете си за дълго време.


Според доклад на Съвместния изследователски център на ЕС, публикуван през 2016 г., често пигментите, открити в мастилата за татуировки, са създавани за прилагане на открито в продукти като текстил, коли и пластмаса.


Татуистът от Белгия Санди Верфай отбелязва, че по-малко от веднъж годишно някой клиент пита за химикалите в мастилото, а най-често хората се интересуват за евентуални алергии или дали продуктът е веган.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Весело

  Много...подвеждащо заглавие.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Хората сами трябва да се откажат от татуировките. Гледам напоследък хубави млади момичета, с огромни татуировки къде ли не по тялото. Толкова е грозно! И необратимо.

 3. 3 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хората сами трябва да се откажат от татуировките. Гледам напоследък хубави млади момичета, с огромни татуировки къде ли не по тялото. Толкова е грозно! И необратимо.
  —цитат от коментар 2 на Мавродинов


  О не, някой не следва точно твоя вкус. Какъв скандал.

 4. 4 Профил на so
  so
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Цигарите със сигурност носят много по-висок и доказан риск от рак сравнено с татуировките, защо не забранят и тях? Ъм? Както и половината други боклуци, които продават във веригите...

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2939 Весело

  Откъде накъде ще забраняват на идиотите да експериментират с разните му там бои и химикали ?

  На някой идиот може скоро да му хрумне да си направи супер ултрамодерно татууу с радиоактивна боя и да свети в тъмното ?!

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Даже много закъсняха !!! Това трябваше да го направят веднага след като изправиха краставиците. Ама дето се вика по-добре късно отколкото никога.

 7. 7 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Цигарите със сигурност носят много по-висок и доказан риск от рак сравнено с татуировките, защо не забранят и тях? Ъм? Както и половината други боклуци, които продават във веригите...
  —цитат от коментар 4 на so


  Веднага се появиха бунтовниците без кауза. Спокойно, няма да забраняват татуировките, само опасните химикали, с които се правят. Обезобразявайте се както си искате, на мен не ми пречите.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  И тая мода ще отмине.

  Днешните младежи дето се татуират не се ли сещат, че като им порасне шкембето и им се натрупа малко подкожна мазнина, татуировките им ще се изкривят и разплуят? Да не говорим като им се промени акъла и разберат колко са били глупави на младини.

  http://batona.net/uploads/posts/2018-07/1532459596_0023.jpg

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 267 Неутрално

  От Брюксел са си въобразили, че са някакви богове

 10. 10 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  "Как така тия брюкселски зелки ще ми забраняват да си слагам канцерогенно мастило под кожата???" възмути се Ганьо.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Те са като лекарствата :)
  За някои чисто естетически, за други те са пристрастяване. Каквото и да съдържат са ми необясними подбудите. А, да не пропуснат и изтриващите химикали ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Още една опорна точка за подлата кремълска пропаганда!
  "Брюксел иска да регулира ДОРИ мастилото на татуистите"!!!О,УЖАС!!!
  Регулациите не са непременно нещо лошо, например когато защитават здравето и живота ти и не позволяват разни .....да предизвикат инфекции в тялото ти!

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Простотиятаняма граници и според мен Брюксел не трябва да се набутва в тази история.
  Всеки да се грижи поне за личната си кожа, а не да чака някой друг да го опазва.
  Аз бих отишъл и по-далеч - когато някой се разболява по доказано подобни причини, да си плаща за лечението. В края на краищата защо някой друг трябва да покрива щетите от малоумието на отделни индивиди, които всичко са оправили и само им е останало да си разкрасят задниците с татуировки.

 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Понеже оправиха Е-тата и ГМО-тата, та стигнаха и до мастилата !!!

 15. 15 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":

  Има такива, някои май съдържат малки количества фосфор.
  А за татусите на корема - това е инвестиция, на 18 си платил 300 лв, на 40 вече има площ като за 700.

  Аз нямам против татуирането, не е моята кожа, но често татусите говорят много за притежателят им - само бог можел да ги съди, трибали, звезди от компаси, звези на лактите, паяжина на лактите, бодлива тел, китайски истории, тъпи цитати, кръстове (нали уж забранено бе, БЛАГО). В нета имаше една снимка с татус на мъж, на китайски, а преводът реално е бил - "Аз съм зеленчук". Това просто крещи - ако бях в САЩ, щях да живея в парк за каравани. Дядо ми викаше - само добитъкът се маркира.
  А най-любимото ми е - имена, тениски с имена (от тия футболните), все едно си кучката на тоя човек. Или тия - имах тежък период и го направих, за да го помня. Че кой забравя лошите неща? А и защо ти е нещо постоянно да ти напомня за тях? Като толкова искаш спомен, засади една дърво... В пъти по-ползотворно е, но просто никой няма да го забележи, както дебилната рисунка по тялото ти.

 16. 16 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Браво! Това е единствената причина все още да нямам татуировка. Мастилата са напълно нерегулирани, на татуистите им пука само за цвета и издръжливостта на мастилото, но не и за това колко вредно би могло да се окаже да си пълниш кожата с индустриални химикали и какъв би могъл да е ефектът от тях. Дори няма адекватни изследвания в качествени научни журнали по въпроса.

  Регулациите са задължителни.

 17. 17 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "so":

  Тук не става въпрос за забрана, а за регулация. Идеята е да има правила татуистите с какви мастила могат да работят, защото в момента се ползват бои за индустриална употреба, които не са били създавани с цел да се инжектират подкожно. Някои компании дори изрично си пишат на продуктите, че не бива да се използват за татуиране (защото са създадени за боядисване на коли, примерно), но тъй като регулация няма, контролни органи не съществуват, татуистите просто ги ползват, защото нюансите са по-качествени и по-трайни.

 18. 18 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1093 Весело

  Да знаеше Тери Гилиам накъде ще отидат нещата, нямаше да кръсти филма си "Бразилия", а "Европа"

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 19. 19 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хората сами трябва да се откажат от татуировките. Гледам напоследък хубави млади момичета, с огромни татуировки къде ли не по тялото. Толкова е грозно! И необратимо.
  —цитат от коментар 2 на Мавродинов


  Нямам татуси, нямам и план да си правя, защото мисля, че няма да ми отиват така както на други хора, но това в крайна сметка е право на личен избор. Всемогъщия ЕС не трябва ли да се стреми точно към това?

 20. 20 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#4] от "so":

  Никой няма да ти забранява селските татуси. Просто ще е забранено канцерогенно мастило да се ползва......

 21. 21 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#16] от "Адекватно мислещ":

  Научната журналистика в наши дни е пародия. Фирми си плащат за изследвания, които са вярни, но не изцяло или повечето неща, не са документирани с реални факти. Всяка фирма интерпретира резултатите си по свой начин.

 22. 22 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Важното е, че еврочиновниците непрекъснато симулират дейност, за да оправдаят огромните си заплати. Навсякъде по света е така, ЕСССР не е нищо по-различно. Ентропията в една система непрекъснато се увеличава. Аз не си го представям ЕС след 30 години.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 811 Весело

  такива регулации звучат смешно в превзети от олигархични кръгове "държави" със съмнително правораздаване, но щом краставиците и татусите са им по-важни...

  щом сме издържали социалистическата бюрокрация и издържаме успешно национал-социалистическата бюрокрация, едва ли ще ни уплаши европейската бюрократична машина.

  следващите регулации ще са:
  - равен брой сини и розови бебешки дрешки за момчета
  - равен брой сини и розови бебешки дрешки за момичета
  - квоти във фирмите за ЛГБТ
  - по един мигрант на всеки гражданин на ЕС
  - брой часове пред монитора
  - хранене сутрин обед и вече по национално меню
  - крушки с нажежаема жичка с до 5 вата макс.мощност
  - по 3 чаши вода на ден минимум

 24. 24 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#21] от "chepokalipsis":

  Глупости. Образовай се. И не от Фейсбук и Ютуб. На пазара има и книги, и научни списания, и онлайн издания.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Абе направо да забранят татуировките.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Абе направо да забранят татуировките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK